facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου

Ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών εκπροσώπου επιχείρησης σούπερ-μάρκετ, στη Βόρειο Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ενώ η επιχείρηση χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, να χαθούν τα χρήματα και να ζημιωθεί το ταμείο. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελία προς τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Η προϊσταμένη του τμήματος Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή έρευνας που διεκπεραιώθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη. Οι εισαγγελείς μάλιστα ζητούν από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει αν οι υπεύθυνοι της εταιρίας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθική αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

Εξηγήσεις

Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει για εταιρεία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά. Οι εισαγγελείς όμως φέρονται να διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων τελικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

tanea


Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου"

Του έκλεισαν ραντεβού με γιατρό στο Βενιζέλειο μετά από 8,5 μήνες

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η λίστα αναμονής των ραντεβού για το γαστρεντερολογικό τμήμα του Βενιζελείου είναι 8,5 μήνες. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει το έγγραφο που μας έστειλε αναγνώστης του irakliolive o οποίος ζήτησε να τον δει γαστρεντερολόγος.

Όπως βλέπετε το ραντεβού κλείστηκε αλλά ούτε σε είκοσι μέρες, ούτε καν σε δύο μήνες! Η ημερομηνία που δόθηκε από το αρμόδιο τμήμα είναι για τις 12 Νοεμβρίου 2014! Προφανώς υπάρχει και το Τμήμα επειγόντων περιστατικών αλλά φυσικά αφορά μόνο στα επείγοντα. Η άλλη λύση είναι τα απογευματινά ραντεβού όπου η λίστα αναμονής είναι πολύ μικρότερη, δεν υπερβαίνει το δεκαήμερο, ωστόσο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει από 60 ως 90 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο σχόλιο που συνοδεύει τη φωτογραφία ο ασφαλισμένος: «έχω κάποιες ενοχλήσεις και είπα να με δει ένας γιατρός. Αν έχω κάτι σοβαρό, μήπως έχω πεθάνει μέχρι το Νοέμβριο; Αν πάλι θέλω κάποιες επιπλέον εξετάσεις μήπως θα πρέπει να περιμένω ως το 2015;»

Τα σχόλια για ... τους γοργούς ρυθμούς στο σύστημα υγείας δικά σας.


irakliolive


Διαβάστε Περισσότερα » "Του έκλεισαν ραντεβού με γιατρό στο Βενιζέλειο μετά από 8,5 μήνες"

Θα γίνει ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας

Ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας μετά την αποστολή του... Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων στο ΣτΕ.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, εντός 10ετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν «ηλεκτρονική ταυτότητα». Δηλαδή να δηλωθούν σε ένα ψηφιακό σύστημα στο οποίο θα καταγράφονται τα πάντα, απο την άδεια έως όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστή. Το ψηφιακό αυτό σύστημα θα είναι μόνιμα συνδεδεμένο με το Κτηματολόγιο, την ΔΕΗ άλλα και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνονται και ανάλογοι φορολογικοί έλεγχοι.

Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.

Επίσης, προβλέπονται ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα κτιρίου.

Κάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Σε οτι αφορά στα υφιστάμενα, όσα μπήκαν στους νόμους περί αυθαιρέτων θα πρέπει να συμπληρώσουν την ταυτότητα εντός πέντε ετών.

Για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) η συμπλήρωση της Ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός 10ετίας.

Η ταυτότητα θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά ύστερα από κάθε μεταβίβαση και στους περιοδικούς ελέγχους. Επίσης θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Στις πολυκατοικίες, μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για το διαμέρισμά του.

Κρίσιμο θέμα αποτελούν οι έλεγχοι. Σύμφωνα με το ΠΔ προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό, κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε 10 χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα

Κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.

rizopoulospost
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα γίνει ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας"

ΟΑΕΔ: Δεύτερο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους

Μόλις χθές έκλεισαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 10.000 επιδοτούμενων προσλήψεων του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας από 30 εως 66 ετών. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει ήδη νέο πρόγραμμα για ακόμη 10.000 ανέργους με διαφορά όμως στην ηλικία των ανέργων που θα απευθύνεται. Το αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης των προσλήψεων θα έχει διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια αφού το ηλικιακό όριο θα είναι από 25 έως 66 ετών.

Σύμφωνα με το Έθνος το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα προσφέρει στους εργοδότες επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας που θα φτάνει έως και τα 480 ευρώ τον μήνα ώστε να προχωρήσουν στην πρόσληψη τους. Ηδη στελέχη του ΟΑΕΔ σχεδιάζουν το πρόγραμμα προκειμένου να το παρουσιάσουν στο υπουργείο Εργασίας και να αποσπάσουν την έγκριση των κοινοτικών αρχών.

Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητες τους , και να μην έχουν απασχοληθεί το τελευταίο έτος στην ίδια επιχείρηση , με επιδότηση, που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στο Πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις, που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την επιβολή της αίτησης, έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Αν μία επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης, που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μειώσει.

Ποιες επιχειρήσεις δεν θα εντάσσονται στο πρόγραμμα:

Δημόσιες επιχειρήσεις. Νυχτερινά κέντρα. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης (Security). Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (Telemarketing). Εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους. Επιχειρήσεις για τα Υποκαταστήματα ή τα Γραφεία τους στο Εξωτερικό. Εξωχώριες εταιρίες (Off – shore).- ΚΤΕΛ. Σύλλογοι και Σωματεία, που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (λογιστές, ασφαλιστές, πολιτικοί μηχανικοί κ.τ.λ.) εκτός από τις επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό εκτός της έδρας τους. Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Αλιείας και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τη μεταπώληση προϊόντων σε εμπόρους. – Επιχειρήσεις, που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από Κρατικές ενισχύσεις. – Επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία, υπό τον όρο ότι, θα προσλάβουν το ίδιο προσωπικό που είχαν πριν από τη μεταβίβαση ή την αλλαγή της νομικής μορφής τους. – Επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται «προβληματικές».

Τέλος, θα είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργων σε επιχείρηση, που είχε απασχοληθεί τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα. Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα, που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.00 – 06.00).

Οι επιχειρήσεις για να συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν εκδώσει κλειδάριθμο για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Για την έκδοση κλειδαρίθμου ΟΑΕΔ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν:

1. Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

2. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ή με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε. ΕΠΕ κλπ).

Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ.,email, ΑΦΜ κλπ) κάθε υποκαταστήματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Δεύτερο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους"

Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ στο ν/σ για την «μικρή ΔΕΗ»

Την αντίδρασή της εκφράζει με ανακοίνωσή της Η ΓΕΝΟΠ στην κατάθεση αργά το βράδυ της Δευτέρας του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ».

Η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ικανοποίησε τις απαιτήσεις των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων με την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», την απόσχιση δηλαδή του 30% του παραγωγικού δυναμικού , των υπηρεσιών και της λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και των πελατών της.

Επίσης η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η κυβέρνηση παραδίδει σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες δημόσιες εκτάσεις γης πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη καθώς και παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές με κίνδυνο δημιουργίας φεουδαρχικών καταστάσεων.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση, λεηλατεί την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης.

Ακόμη τονίζει ότι η προβλεπόμενη μεταφορά του προσωπικού στη νέα εταιρεία καταργεί σκανδαλωδώς και «πραξικοπηματικά» όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τέλος η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – Κλάδος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΗΕ) καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας με αυτό η κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση των καταναλωτών,ειδικά των πιο αδύναμων, όπως τονίζει, στο βασικό κοινωνικό αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ στο ν/σ για την «μικρή ΔΕΗ»"

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» με τον διαχωρισμό και την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και του αντίστοιχου μεριδίου πελατειακής βάσης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ και προβλέπουν ότι στη νέα εταιρία θα εισφερθούν οι μονάδες:

- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης).

- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προηγούμενη συναίνεσή τους και πελάτες της ΔΕΗ που καλύπτουν το 30% της ενέργειας που διαθέτει η επιχείρηση στην κατανάλωση. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές για διάστημα τεσσάρων μηνών δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση. Από την άλλη πλευρά και η ΔΕΗ για έξι μήνες υποχρεούται να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική για την επαναπροσέλκυση των πελατών αυτών.

Η αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με ανοιχτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»"

Ανακλήθηκε αντικολλητικό ταψί από τα JUMBO

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους προέβη σε έλεγχο ταψιών ορθογώνιου σχήματος με αντικολλητική επίστρωση.

Διαπιστώθηκε ότι από τη χρήση των ταψιών με όξινα τρόφιμα σε κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες μπορεί να μεταφερθούν στα τρόφιμα επιβλαβείς ουσίες ξένες προς τη φύση τους, λόγω αλλοίωσης και εκτεταμένης αποκόλλησης του επιχρίσματος.

Πρόκειται για ταψί ορθογώνιο με αντικολλητική επίστρωση, διαστάσεων 42,3x31,5x5,2 cm, κινεζικής προέλευσης, με αριθμό παρτίδας 13355 / Batch 0418120000035, που εισάγεται από την επιχείρηση «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Κύπρου 9 & Ύδρας, Μοσχάτο). Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακλήθηκε αντικολλητικό ταψί από τα JUMBO"

«Στον αέρα» οι διορισμοί εκπαιδευτικών

«Στον αέρα» βρίσκεται το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών στον δημόσιο τομέα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τρεις από τις διατάξεις του νόμου 3848/10 που καθορίζουν το μεταβατικό στάδιο των προσλήψεων για μία 5ετία (μέχρι και το 2015).

Αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει ότι το 2011-12 οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν σε ποσοστό 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας « Έθνος», το Γ' τμήμα ΣτΕ σε «πιλοτική δίκη» έκρινε αντισυνταγματικές κρίσιμες μεταβατικές διατάξεις του ν. 3848/10, γιατί παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Λόγω «μείζονος σπουδαιότητας» της υπόθεσης και επειδή αφορά έναν ευρύτερο κύκλο προσώπων, η σχετική δίκη παραπέμφθηκε μέσα από προδικαστικά ερωτήματα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατευθείαν στο ΣτΕ, προκειμένου να απαντηθούν καίρια συνταγματικά ζητήματα και να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή για πολλές παρεμφερείς εκκρεμείς δίκες που άνοιξαν με προσφυγές εκατοντάδων εκπαιδευτικών το 2011 που παρέμειναν αδιόριστοι.

Η ομόφωνη απόφαση της 7μελούς σύνθεσης του Γ' τμήματος ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για τη δικαστική δικαίωση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 139 εκπαιδευτικών που το σχολικό έτος 2010-11 έμειναν αδιόριστοι μολονότι είχαν πετύχει στον προηγηθέντα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ενώ θα έπρεπε να απορροφηθούν και σε επόμενες χρονιές.

Αν η Ολομέλεια ΣτΕ -όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση, λόγω αντισυνταγματικότητας και σπουδαιότητας- υιοθετήσει την ομόφωνη άποψη του τμήματος, τότε θα ανάψει «πράσινο φως» για τη δικαίωση πολλών ακόμα εκπαιδευτικών ανοίγοντας τον δρόμο για την υποχρεωτική τους πρόσληψη και την αποζημίωσή τους για το διάστημα που παρέμειναν παράνομα εκτός υπηρεσίας.

Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει έναν νέο «πονοκέφαλο» για το πώς θα χειριστεί τις περιπτώσεις όσων προσλήφθηκαν στο μεταξύ στη θέση των δικαστικά δικαιωθέντων, τους οποίους προφανώς δεν θα πρέπει να απομακρύνει δημιουργώντας νέα αναστάτωση.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις του ν. 3848/10 (άρθρο 9, παρ. 1, 8, 9) με τις οποίες προβλέφθηκε ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν τη σχολική χρονιά 2011-12 σε ποσοστό 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και κατά 40% από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Με τις ίδιες διατάξεις προβλέφθηκε επίσης η δυνατότητα διορισμού (ως μόνιμων, αναπληρωτών ή ωρομίσθιων) μέχρι και το σχολικό έτος 2014-15 όσων εκπαιδευτικών είχαν συμπληρώσει στις 30-6-08 πραγματική προϋπηρεσία 30 ή 24 μηνών, κατά περίπτωση.

Το Γ' τμήμα υπό την αντιπρόεδρο Αικ. Συγγούνα δέχθηκε (1175/14) ότι η πρώτη επίμαχη ρύθμιση παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, αφού στην πράξη οδηγεί σε περιορισμό των διορισμών από τους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν διάσπαρτα κριτήρια για την προϋπηρεσία, που δεν συνδέονται αναγκαία με την ισότητα και την αξιοκρατία.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις αντισυνταγματικότητας έκανε το ΣτΕ και για τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν τον διορισμό εκπαιδευτικών με 30μηνη ή 24μηνη προϋπηρεσία και πέραν της ποσόστωσης του 40%, ανατρέποντας έτσι την αναλογία σε βάρος των επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στον αέρα» οι διορισμοί εκπαιδευτικών"

Ντέισελμπλουμ: Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ

Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Προϋπόθεση είναι πάντως να εφαρμοστεί πιστά το υφιστάμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ υπό τον όρο ότι θα εκπληρωθούν έξι προαπαιτούμενα ανά δόση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας.

Εξάλλου, τον Μάιο, αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό»,είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση και προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας.

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα βοήθεια

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν στο φθινόπωρο για τις σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι, βάσει της πληροφόρησης που έχει η Ε.Ε. από την τρόικα, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα ενδεχόμενης έξτρα χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών ΥποθέσεωνΌλιΡεν είπε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα η επόμενη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η σχετική συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του ότι δεν θέλει «να φθάσουν Χριστούγεννα για να ολοκληρωθεί ο επόμενος έλεγχος, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μια πολύ ωραία πόλη», σχόλιο που μαρτυρά τις προθέσεις των εταίρων να λάβουν αποφάσεις για το χρέος αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Ρεν:Σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Όλι Ρεν έκανε επίσης λόγο γιασταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίαςκαι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα επανέλθει στις αγορές.

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή που πέρασε η Ελλάδα και πόσο μεγάλες προκλήσεις πέρασε ο λαός. Θέλω να αναγνωρίσω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Κάλεσε, παράλληλα, την Αθήνα, να συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να δει πώς θα έρθουν ποιοτικές επενδύσεις, ενώ τόνισε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ντράγκι: Ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπέφερε πολλά, αλλά βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι «ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει».

Σημείωσε πάντως απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους, για να μην ανατραπεί η πρόοδος που υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να αποδομούμε ό,τι γίνεται, να μην αρχίσουμε να αμφισβητούμε ό,τι έχει γίνει.

Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο, όπου αργά αλλά σταθερά υπάρχει ανάκαμψη, είπε, μεταξύ άλλων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντέισελμπλουμ: Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ"

Οι βεβαιώσεις των συντάξεων του ΟΑΕΕ για την εφορία μόνο ηλεκτρονικά

Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους συνταξιούχους ότι δε θα αποσταλούν βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2013, για φορολογική χρήση Η δυνατότητα έκδοσής τους παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας ΟΑΕΕ με τη συμπλήρωση των στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση μη ταυτοποίησης των στοιχείων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται για την έκδοσή τους, στα Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι βεβαιώσεις των συντάξεων του ΟΑΕΕ για την εφορία μόνο ηλεκτρονικά"

ΣτΕ: Αναστέλλει προσωρινά το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων

Πριν από δύο εβδομάδες εκδικάστηκε η αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την αναστολή εκτέλεσης των Υπουργικών Αποφάσεων, που αφορούν στο πλαφόν συνταγογράφησης.

Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών παρέστη ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης και η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ κ. Ε. Παπαευαγγέλου. Από την πλευρά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου παρεστάθη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΙΣ κ. Χ. Πολίτης.

Με μεγάλη ικανοποίηση λάβαμε γνώση της υπ. αριθμ. 59/2014 απόφασης της Επιτροπής Αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής μας.

Από την πρώτη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στάθηκε αρωγός στα μέλη του αλλά και στους ασθενείς, οι οποίοι εξαιτίας του αδόκιμου αυτού μέτρου αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα για την φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα που κερδήθηκαν, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχοντας σήμερα τη νικηφόρα αυτή εξέλιξη και απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία Αθηνών με σχετική μηνυτήρια αναφορά μας εκθέτοντας διεξοδικώς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι προσπάθειες μας αυτές αλλά και η αγαστή συνεργασία με τα μέλη μας είχε ως αποτέλεσμα την αίσια έκβαση του αγώνα μας.

Συνεχίζουμε με αδιάκοπο ενδιαφέρον τους αγώνες μας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του ιατρικού σώματος συνολικά.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των μελών του αλλά και για την διασφάλιση των συνθηκών της δημόσιας υγείας.

Με κοινούς αγώνες ο ιατρικός κόσμος θα καταφέρει να επιτύχει τον εξορθολογισμό του χώρου της υγείας, ανεξαρτήτως των αδόκιμων αποφάσεων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας.

isathens
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αναστέλλει προσωρινά το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news