facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη αποφάσισε η ΠΝΟ

Αντιδράσεις από αγρότες της Κρήτης

Δεμένα θα μείνουν και την Τετάρτη τα πλοία στα λιμάνια, όπως αποφάσισε πριν από λίγο η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία πραγματοποιεί ήδη 48ωρη απεργία που ξεκίνησε την Δευτέρα στις 06.00. Επίσης αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση των ναυτεργατών στο πλοίο «EURΟPEAN EXPRESS», την Τετάρτη στις 08.30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ είχε συνάντηση στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και αναμένεται να έχει και την Τετάρτη στις 15.00. Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τις δυο πλευρές είναι οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που ψηφίστηκαν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και η δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι ακτοπλόοι φέρεται να ζήτησαν μια μικρή μείωση στις ειδικές κατηγορίες πληρωμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ φέρεται να εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στην ακτοπλοΐα ενώ παράλληλα διατύπωσαν αντιρρήσεις και για το «πλοίο ασφαλείας».

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ αναφέρει ότι τα αιτήματα είναι «να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τα Τουριστικά Πλοία και να διαγραφούν οι σε βάρος του κλάδου μας νέες ρυθμίσεις, που αφορούν την προωθούμενη ρύθμιση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην Ναυτική Εργασία, την χρηματοδότηση του ΝΑΤ, το «πλοίο ασφαλείας» και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την υπογραφή νέων ΣΣΝΕ και την εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων της εργοδοσίας καθώς και την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και οφειλόμενων αποδοχών τους ναυτεργάτες».

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Golden Star Ferries αναφέρει ότι «ουδέποτε έχει καθυστερήσει και δεν οφείλει δεδουλευμένα σε κανένα ναυτικό, εργαζόμενο σε πλοίο της εταιρείας».

Επίσης σήμερα κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάλεσε εκ νέου χθες την ΠΝΟ να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις έως την Τετάρτη το μεσημέρι για το θέμα της δρομολόγησης του πλοίου ασφαλείας λέγοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί, καθώς είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο υπουργός ανέφερε στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ΠΝΟ την Δευτέρα το μεσημέρι ότι μια μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση, θα βλάψει περισσότερο τα συμφέροντά τους από ότι θα τους ωφελήσει.

Αντιδράσεις από την Κρήτη

Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου απέστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης με αφορμή την κινητοποίηση της ΠΝΟ λέγοντας ότι «μια παρατεταμένη απεργία θα δημιουργήσει τεράστια κρίση και θα ισοδυναμεί με όλεθρο για τον αγροτικό κόσμο».

Στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στον Γ. Γ. Απκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιο Δεικτάκη και στους βουλευτές του Λασιθίου κ. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Δερμιτζάκη σημειώνεται ότι «η 48ωρη απεργία της Π. Ν. Ο. και η προαναγγελία για αντίστοιχες κυλιόμενες, μας ξυπνά τους ετήσιους εφιάλτες που βιώνουμε αυτή την περίοδο, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, της οποίας η μεγάλη παραγωγή των πρώιμων κηπευτικών εξαρτάται απολύτως από το μεταφορικό έργο των πλοίων, τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή αγορά. Εισερχόμαστε πάλι σε μια περίοδο αντιπαράθεσης, της οποίας το οικονομικό κόστος θα υποστεί για πολλοστή φορά ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας ζητά την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος «υιοθετώντας την πρόταση για πλοίο ασφαλείας που θα μεταφέρει τα ευπαθή προϊόντα. Επιπλέον, είναι ώρα να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός προώθησης των νωπών κηπευτικών προϊόντων μας στις αγορές κατά τις περιόδους τέτοιων κρίσεων».

Επίσης, σύμφωνα με ΜΜΕ της Κρήτης, επιτροπή που αποτελείται από τους κ. Μιχάλη Μαλλιωτάκη πρόεδρο αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Νίκο Χανιωτάκη και κ. Γιάννη Αγγελάκη, μέλη του αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Γιώργο Τσιφετάκη πρόεδρο αγροτικού συλλόγου Σητείας και κ. Αντώνη Αρετουλάκη αγροτοσυνδικαλιστή από τα Χανιά βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα «για να επισκεφθούν τα υπουργεία Ναυτιλίας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις στο πρόβλημα της απεργίας της ΠΝΟ και της απελευθέρωσης των θαλάσσιων συγκοινωνιών». Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με στελέχη της ΠΝΟ όπου τους εξέφρασαν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαλάντης Παπαχατζάκης και ο ταμίας κ. Παναγιώτης Μπαλοθιάρης με τοπικούς φορείς και πολίτες επισκέπτονται στις 11 το πρωί τα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης για το ίδιο ζήτημα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη αποφάσισε η ΠΝΟ"

Μειώνονται από 400 σε 200 οι επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Μειώνεται από σήμερα, Τρίτη (1-4-14), το πλαφόν των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις 200 ανά μήνα αντί των 400 που είχε γίνει εξαιτίας της πολύμηνης απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του κλεισίματος των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, οι συμβεβλημένοι ιατροί των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου θα επανέλθουν στις 200 επισκέψεις τον μήνα.

Παράλληλα προωθείται άμεσα, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ των ιατρών που επέλεξαν να μην ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Επίσης, σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ άρχισαν οι συζητήσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων με τους ιατρούς, με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Η τρίμηνη παράταση στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να διαμορφωθεί το πλαίσιο αλλά και το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ιατρών», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται από 400 σε 200 οι επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ"

Τι αλλάζει στο Δημόσιο με το πολυνομοσχέδιο

Το θέμα των αποζημιώσεων των υπαλλήλων που απολύονται από το Δημόσιο, την παράταση της διαθεσιμότητας των... εγκύων (παράγραφος Θ σελ. 78) αλλά της διαθεσιμότητας που υπαλλήλων του ΕΣΥ που μετακινούνται στο ΕΚΑΒ (παρ. Ι σελ. 82) περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε με οριακή πλειοψηφία τα ξημερώματα της Δευτέρας από τη Βουλή. Παράλληλα με βουλευτική τροπολογία της τελευταίας στιγμής καθορίζεται η διαθεσιμότητα ενός μήνα των γιατρών και οδοντιάτρων που είχαν μεταφερθεί από το ΙΚΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο οι αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται, η ένταξή τους στις παροχές του ΟΑΕΔ καθώς και η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας των εγκύων.

Σε σχέση με την αποζημίωση που θα λαμβάνουν, προβλέπεται πως «το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης».

Επίσης προστίθεται πως «για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν

. 4024/2011 (Α’ 226), ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας».

Αναφορικά με τη σύνταξη που θα λαμβάνουν, αναφέρεται πως «το ανωτέρω προσωπικό, εφόσον έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης, καταβάλλεται στο μεν επικουρικά ασφαλισμένο το 40%, στο δε μη επικουρικά ασφαλισμένο το 50% της ως άνω προβλεπόμενης αποζημίωσης».

Επίσης, προβλέπεται πως «οι αποδοχές διαθεσιμότητας, που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι, καταλογίζονται στην ως άνω αποζημίωση απόλυσης, την οποία και μειώνουν αναλόγως ως εξής:

- Αν ο υπάλληλος έχει υπηρεσία μέχρι τρία (3) έτη δεν καταλογίζεται κανένα ποσό.

- Για υπηρεσία από τρία (3) έτη και μία ημέρα έως έξι (6) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας μισού μήνα.

- Για υπηρεσία από έξι (6) έτη και μία ημέρα έως δώδεκα (12) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας ενός μήνα, για υπηρεσία από δώδεκα (12) έτη και μία ημέρα έως δεκαοκτώ (18) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας δύο (2) μηνών, για υπηρεσία από δεκαοκτώ (18) έτη και μία ημέρα έως είκοσι τέσσερα (24) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τριών (3) μηνών.

- Τέλος για υπηρεσία από είκοσι τέσσερα (24) έτη και μία ημέρα και άνω καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τεσσάρων (4) μηνών.

Η ανωτέρω αποζημίωση, μετά και τον προβλεπόμενο ως άνω καταλογισμό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Υπάλληλοι που λαμβάνουν την αποζημίωση του παρόντος άρθρου δεν δικαιούνται ταυτόχρονα καμία άλλη αποζημίωση για την ίδια αιτία.

Η αποζημίωση της παρούσας υποπαραγράφου φορολογείται όπως κάθε άλλη αποζημίωση διακοπής σχέσεως εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013, όπως εκάστοτε ισχύει».

Επιπλέον, γίνεται λόγος για επίδομα ανεργίας των υπαλλήλων αυτών, όπως επίσης και όλες εκείνες οι παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ.

Για τις έγκυες που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το διάστημα μέχρι την οριστική απόλυσή τους θα παρατείνεται μέχρι την ημέρα του τοκετού και επιπλέον 12 μήνες.

Αναφορικά με τους κλάδους ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητας Οδηγών) και ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι οποίοι κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις στο νοσοκομεία του ΕΣΥ τίθενται από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου σε διαθεσιμότητα ενός μηνός, προκειμένου να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ στον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Ηρθε η ώρα των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στο Δημόσιο

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι η εκμίσθωση εργαζομένων που μέχρι τώρα αφορούσε μόνο την κάλυψη εποχικών αναγκών αλλάζει. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις τους δεν μπορούν να ξεπερνούν τα τρία χρόνια (36 μήνες).

Ειδικότερα, ορίζονται τα εξής (σελ 94 του πολυνομοσχεδίου):

Η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται:

α) όταν με αυτήν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που ασκούν το δικαίωμα της απεργίας.

β) όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο τρίμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο εξάμηνο ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων

γ) όταν ο έμμεσος εργοδότης υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α` 28) ή στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (Α` 206), όπως ισχύουν, με την επιφύλαξη της παρ. 5 του δεύτερου άρθρου του ν. 3845/2010 (Α` 65), δ) όταν οι εργασίες λόγω της φύσης τους, εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργασίες αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ύστερα από τη γνώμη του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) που ορίζεται στο άρθρο 26 του «Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.)», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (Α` 84) και στο άρθρο 25 του π.δ. 368/1989 (Α` 163) όπως ισχύει,

ε) όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων, εξαιρουμένων των εργατοτεχνιτών οικοδόμων που απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 ? και άνω , τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Για τους απασχολούμενους οικοδόμους σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης εφαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο , όπως ισχύει, για την εργασία μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης.

Αντικείμενο Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης

1. Οι ΕΠΑ δεν επιτρέπεται να ασκούν άλλη δραστηριότητα πέραν αυτής που ορίζεται στο άρθρο 115 περίπτωση β`, με εξαίρεση:

α) μεσολάβηση για εξεύρεση θέσεως εργασίας, για την οποία έχει γίνει αναγγελία έναρξης της στη Διεύθυνση Απασχόλησης και δεν έχει απαγορευτεί η άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας,

β) αξιολόγηση ή και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

γ) συμβουλευτική και επαγγελματικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με την υποπαράγραφο ΙΑ.8 εδάφιο 1 του Ν.4093/2012 ΦΕΚ Α 222/12.11.2012

2. Οι Ε.Π.Α. έχουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εργοδότη.

Κατοχύρωση Εργασιακών Δικαιωμάτων των Προσωρινά Απασχολούμενων

1. Για την παροχή εργασίας με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ της Ε.Π.Α. (άμεσος εργοδότης) και του μισθωτού και σε αυτήν πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται οι όροι εργασίας και η διάρκεια της, οι όροι παροχής της εργασίας στον ή στους έμμεσους εργοδότες, οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού καθώς και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο, κατά την καλή πίστη και τις περιστάσεις, πρέπει να γνωρίζει ο μισθωτός αναφορικά με την παροχή της εργασίας του.

Οι αποδοχές του μισθωτού που δεν παρέχει εργασία σε έμμεσο εργοδότη δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προβλεπόμενες στον εκάστοτε νομοθετικός καθορισμένο νόμιμο κατώτατο μισθό και κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.

Εάν κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης αυτής δεν είναι δυνατή η μνεία του συγκεκριμένου έμμεσου εργοδότη ή ο προσδιορισμός του χρόνου, που θα προσφέρει σε αυτόν την εργασία του, θα πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση το πλαίσιο των όρων και των συνθηκών για την παροχή εργασίας σε έμμεσο εργοδότη.

2. Απασχόληση του μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο μετά την κατάρτιση της σύμβασης με τον άμεσο εργοδότη, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

3. Με σύμβαση, που καταρτίζεται εγγράφως μεταξύ της Ε.Π.Α. και του έμμεσου εργοδότη, ορίζονται ειδικότερα τα του τρόπου αμοιβής και ασφάλισης του εργαζομένου για το χρόνο που ο μισθωτός προσφέρει τις υπηρεσίες του στον έμμεσο εργοδότη Ο έμμεσος εργοδότης πρέπει να προσδιορίζει, πριν τεθεί στη διάθεση του ο εργαζόμενος με τη σύμβαση, τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα ή ικανότητες, την ειδική ιατρική παρακολούθηση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προς κάλυψη θέσης εργασίας. Οφείλει επίσης να επισημαίνει τους μεγαλύτερους ή ιδιαίτερους κινδύνους που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη εργασία. Η Ε.Π.Α. υποχρεούται να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτά στους μισθωτούς.

4. α) Η Ε.Π.Α. και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλέγγυος και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι έναντι του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού με σύμβαση ή σχέση εργασίας για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και για την καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών. Η ευθύνη αυτή του έμμεσου εργοδότη αναστέλλεται, εφόσον με τη σύμβαση προβλέπεται ότι υπόχρεος για την καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο άμεσος εργοδότης και τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού μπορούν να ικανοποιηθούν από την κατάπτωση των κατά το άρθρο 126 εγγυητικών επιστολών (επικουρική ευθύνη έμμεσου εργοδότη).

β) Οι αποδοχές του προσωρινά απασχολούμενου καταβάλλονται σε τραπεζικό λογαριασμό που αυτός έχει υποδείξει.

5. α) Οι προσωρινά απασχολούμενοι μισθωτοί, για όσο χρόνο παραμένουν στη διάθεση της

επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, καθώς και κατά τη διάρκεια της απασχόλησης τους σε έμμεσο εργοδότη υπάγονται στον κλάδο παροχών ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον επικουρικό φορέα ΕΤΕΑΜ, με εξαίρεση τα πρόσωπα που λόγω της ιδιότητας τους ασφαλίζονται σε κλάδους άλλου κύριου ή επικουρικού φορέα.

β) Οι ασφαλιστικές εισφορές του προσωρινά απασχολούμενου καταβάλλονται από την Ε.Π.Α. σε σχετικό τραπεζικό λογαριασμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σε περίπτωση που ο προσωρινά απασχολούμενος λόγω της ιδιότητας του ασφαλίζεται σε κλάδους άλλου κύριου ή επικουρικού φορέα, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του καθορίζεται με συμφωνία του (προσωρινά απασχολούμενου) και της Ε.Π.Α..

1. Για την παροχή εργασίας με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ της Ε.Π.Α. (άμεσος εργοδότης) και του μισθωτού και σε αυτήν πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται οι όροι εργασίας και η διάρκεια της, οι όροι παροχής της εργασίας στον ή στους έμμεσους εργοδότες, οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού, οι λόγοι της παραχώρησης του εργαζομένου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο, κατά την καλή πίστη και τις περιστάσεις, πρέπει να γνωρίζει ο μισθωτός αναφορικά με την παροχή της εργασίας του.

Οι αποδοχές του μισθωτού που δεν παρέχει εργασία σε έμμεσο εργοδότη δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προβλεπόμενες στον εκάστοτε νομοθετικός καθορισμένο νόμιμο κατώτατο μισθό και κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Εάν κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης αυτής δεν είναι δυνατή η μνεία του συγκεκριμένου έμμεσου εργοδότη ή ο προσδιορισμός του χρόνου, που θα προσφέρει σε αυτόν την εργασία του, θα πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση το πλαίσιο των όρων και των συνθηκών για την παροχή εργασίας σε έμμεσο εργοδότη.

Κακούργημα η δωροδοκία για πολιτικούς, αιρετούς ΟΤΑ και δημοσίους υπαλλήλους

Παράλληλα με το νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρές ποινές για δωροληψία και δωροδοκία που αγγίζουν από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο. Συγκεκριμένα, η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων (πολιτικούς, εκπροσώπους ΟΤΑ, δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ.) τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος (φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές 15.000 – 150.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι για τις πράξεις αυτές μέχρι σήμερα είτε δεν τιμωρούνταν καθόλου, είτε τιμωρούνταν σε βαθμό πλημμελήματος με απειλή φυλάκισης 1 έως 5 ετών.

Παράλληλα καταργείται το χρηματικό όριο για την κακουργηματική δωροδοκία και απειλείται κάθειρξη 10 ετών και όταν τα ωφελήματα είναι μικρότερα των 120.000 ευρώ. Ετσι αντιμετωπίζεται στο εξής πάντα ως κακούργημα η δωροδοκία – δωροληψία δικαστή και υπαλλήλου ανεξαρτήτως ποσού, όταν οδηγείται σε πράξη ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του.

Με φυλάκιση 1 – 3 ετών απειλούνται για πρώτη φορά και οι προϊστάμενοι ή επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν τη δωροδοκία ή δωροληψία. Με φυλάκιση 1 – 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 – 50.000 τιμωρείται η εμπορία επιρροής και οι μεσάζοντες για όποιον εκμεταλλεύεται τη θέση του ή παίρνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για αθέμιτη επιρροή σε αξιωματούχο πολιτικό, δικαστή, υπάλληλο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στο Δημόσιο με το πολυνομοσχέδιο"

Τι αποφάσισαν τρόικα και EuroWorking Group - Σε... πόσες δόσεις θα πάρουμε την δόση

Η έκθεση του τελευταίου ελέγχου της τρόικας παρουσιάστηκε χθες σε τηλε-συνεδρίαση του EuroWorking Group από τον Ματίας Μορς. Όλα αυτά ενόψει του αυριανού Eurogroupπου θα γίνει στο Ζάππειο και ενόψει της δημοσιοποίησής της σήμερα.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ο Ματίας Μορς μίλησε με πολύ καλά λόγια για την Ελλάδα και επαίνεσε την προσπάθεια να ελέγξει τα δημοσιονομικά.

Συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,4 δισ για το 2013 και τόνισε ότι ο στόχος για το 2014 είναι τα 2,7 δισ. Βέβαια σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει από το γεγονός ότι τα μέτρα περικοπής δαπανών, μισθών και συντάξεων υπεραποδίδουν. Ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που του γκρίνιαξαν για το πολυνομοσχέδιο το οποίο δεν πρόλαβαν να μελετήσουν. Εκείνος όμως το ήξερε σχεδόν απέξω και τους έλυσε τις όποιες απορίες. Όχι όλες Ο Μορς, απέκλεισε την λήψη νεων μέτρων για το 2014, ενώ για το 2015 είπε ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και για το 2016, οπότε και εκπνέει το μνημόνιο, 5 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας φτάνει το 90%.

Όσο για την δόση οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ εισηγήθηκαν να δοθούν:

- 6,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο,

- 3,2 δισ. ευρώ τον Μαϊο,

-1,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, και

- 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Για το 1,2 δισ του Ιουνίου και το 1 δισ του Ιουλίου πρέπει η Ελλάδα να:

- Θεσμοθετήσει κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο

- Μελετήσει εκ νέου τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων

Ο κακός Τόμσεν

Ο γνωστός μας Πόουλ Τόμσεν εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, είπε ότι για το 2014 έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό αλλά για το 2015 είδε χρηματοδοτικό κενό 13 δισ!

Καλά λ. όγια δεν είχε να πει και δεν συμμερίστηκε καθόλου την θέση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία συνδέει την κάλυψη του κενού με μια ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από τους εταίρους.

Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αφού τα έσοδα που προσδοκούσαμε από το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αποφάσισαν τρόικα και EuroWorking Group - Σε... πόσες δόσεις θα πάρουμε την δόση"

Στη Lamda Development για 915 εκατ. ευρώ το Ελληνικό

Προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ανακήρυξε τη Δευτέρα τη Lamda Development το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η απόφαση της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ελήφθη ομόφωνα και αφού πρώτα έγινε αποδεκτή η θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Είχε προηγηθεί η υποβολή ξεχωριστών γνωμοδοτήσεων (fairness opinions) από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους 915 εκατ. ευρώ, της Lamda Development και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Την Πέμπτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση Τύπου από το Ταμείο Αξιοποίησης της ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Lamda Development για 915 εκατ. ευρώ το Ελληνικό"

Η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει πορείες και συγκεντρώσεις Τρίτη και Τετάρτη

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στο Ζάππειο.

Στο έγγραφο της Αστυνομίας αναφέρεται η παρουσία σημαντικών πολιτικών, προσωπικοτήτων και ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι καθώς αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός πολιτών στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της συνόδου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η πραγματοποίησή τους (δυνάμει του άρθρου 11, παρ. 2 του Συντάγματος). Στο σκεπτικό κατατίθεται η αιτιολογία ότι υπάρχει η πιθανότητα να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία, βάσει πληροφοριών των διωκτικών αρχών, είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν βίαιες ενέργειες.

Μέχρι στιγμής, συγκεντρώσεις έχουν προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς και κόμματα στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια ώρα, στα Προπύλαια προσκαλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ κ.ά. ενώ στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ομονοίας οργανώνεται συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, τις ΜΑΣ, την ΟΓΕ κ.ά. οι οποίοι έχουν προσυγκεντρώσεις στα Χαυτεία, στην Κάνιγγος, στη πλ. Βάθη και στην πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντιστάσεως).

Για λόγους «δημόσιας ασφάλειας», δεν επιτρέπονται από την ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες από τις 6.00 ως τις 23.00 της Τρίτης και από τις 6.00 ως τις 15.00 της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς / λεωφόρους Αμερικής (από τη συμβολή της με τη Σταδίου) - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - πλ. Φιλικής Εταιρείας - Καψάλη - Καρνεάδου - δεξιά Μαρασλή - αριστερά Υψηλάντου - αριστερά Μονής Πετράκη - δεξιά Ραβινέ - δεξιά Βλ. Μπένση - δεξιά Βασ. Σοφίας - αριστερά Ηριδανού - αριστερά Ίωνος Δραγούμη - δεξιά Δημητρέσσα - αριστερά Αντιφίλου - δεξιά Αλκμάνος - συνέχεια Ταξίλης - αριστερά Γαζιάς - δεξιά Αλκαίου - δεξιά Ούλωφ Πάλμε - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - πλ. Πλαστήρα - Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - αριστερά Αρδηττού - Καλλιρρόης - αριστερά Πίσσα - δεξιά Θαρύπου - αριστερά Κασομούλη - δεξιά Σφιγγός - δεξιά Λαγουμιτζή - αριστερά Ευρυδάμαντος - δεξιά Γαλαξία - δεξιά Συγγρού - αριστερά Φραγκούδη - δεξιά Χαρ. Τρικούπη - συνέχεια Δημητρακοπούλου - αριστερά Δράκου - δεξιά Γαριβάλδι - αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι - συνέχεια Θεωρίας - δεξιά Πρυτανείου - Στράτωνος - αριστερά Θέσπιδος - Κυδαθηναίων - αριστερά Κόδρου - Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι τη συμβολή της με τη Σταδίου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Για «δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που απαντά στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Τρίτης.

«Η εντολή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων για τη δημιουργία κόκκινων ζωνών και αποκλεισμού μέρους του κέντρου της Αθήνας, είναι άλλο ένα δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να δείχνει τη βαθιά της απομόνωση από την κοινωνία και τις ανάγκες της» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «ελληνικό λαό να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια και να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης».

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική απαγόρευση των συγκεντρώσεων και πορειών» και προσπάθεια «φίμωσης των εργαζομένων» και «αντισυνταγματική κατάργηση του δικαιώματος ειρηνικής έκφρασης διαμαρτυρίας».

Επίσης, καλεί σε συμμετοχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συλλαλητήριο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει πορείες και συγκεντρώσεις Τρίτη και Τετάρτη"

Nέα απόφαση βόμβα από το ΣτΕ για τους στρατιωτικούς

Δεύτερο δώρο μέσα σε ένα τρίμηνο έκαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας στους ενστόλους όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.), μετά την πρόσφατη σχεδόν ομόφωνη απόφαση βόμβα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών τους που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρεώνει την Κυβέρνηση να καταβάλει τις διαφορές των αποδοχών τους.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ακόμη (21.1.2014), ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα.

Με την λογική αυτή οι σύμβουλοι Επικρατείας που συμμετείχαν στην Ολομέλεια αποφάνθηκαν ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματική

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας προκάλεσε, αλλά και προκαλεί ακόμη τεράστιους οικονομικούς τριγμούς στην Κυβέρνηση, καθώς τα ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν σε όλες τις βαθμίδες των ενστόλων εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, μετά την σημαντική αυτή απόφαση της Ολομέλειας, έρχεται με τη σειρά του το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και κρίνει, με νέα απόφασή του που το μελάνι της είναι ακόμα νωπό, ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία αποστρατεύονται παράνομα, όπως είναι για πολιτικούς λόγους κατά την εναλλαγή των Κυβερνήσεων ή για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, δικαιούνται:

1) αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν,

2) τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα είχαν τεθεί σε αποστρατεία και

3) όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία τους.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι παράνομη η από 10.3.2000 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι ένστολοι που επανέρχονται στην υπηρεσία δεν δικαιούνται τα επιδόματα.

Αναλυτικότερα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ υπογραμμίζει στην απόφασή του (1147/2014) ότι «εάν όργανο του κράτους απομακρυνθεί από την υπηρεσία του», λόγω παράνομη πράξης της αρμόδιας υπηρεσίας, «δικαιούται το όργανο αυτό να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη εκ του ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσης του από την δημόσια υπηρεσία δεν εισέπραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παρανόμως απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία».

Διευκρινίζουν μάλιστα οι δικαστές, ότι στην έννοια των αποδοχών περιλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως και οιασδήποτε μορφής επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται στους εν ενεργεία αξιωματικούς, «έστω και αν τα επιδόματα αυτά συναρτώνται, είτε σύμφωνα με το νόμο είτε λόγο της φύσεως τους προς την ενεργό υπηρεσία, εφόσον πάντως, τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται παγίως και κατά τακτά χρονικά διαστήματα στους εν ενεργεία αξιωματικούς».

Υπογραμμίζεται παράλληλα στην δικαστική απόφαση ότι στις περιπτώσεις όπου οι ένστολοι επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά από παράνομη αποστρατεία (η οποία έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια) δικαιούνται για όσο διάστημα ήταν εκτός υπηρεσίας όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία.

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε επίσης, ότι τα επιδόματα αυτά πρέπει να καταβάλλονται στους επανερχομένους στην υπηρεσία ενστόλους για όσο διάστημα ήταν σε καθεστώς παράνομης αποστρατείας, ανεξάρτητα αν πραγματοποίησαν ή όχι τις σχετικές δαπάνες για τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση των επιδομάτων. Και αυτό γιατί τα επιδόματα «αποτελούν εν τις πράγμασι μέρος των συνολικών αποδοχών των εν ενεργεία αξιωματικών».

Τους συμβούλους της Επικρατείας τους απασχόλησε περίπτωση αντιπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος ο οποίος κρίθηκε σε τρεις κρίσεις ότι πρέπει να παραμείνει στον ίδιο βαθμό.

Το γεγονός αυτό (το ότι δεν προήχθη τρεις φορές) είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κανονισμό, να τεθεί σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, λόγω της παραμονής του για τρίτη συνεχόμενη φορά στον βαθμό του αντιπλοιάρχου.

Όμως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κρίσεων του Λιμενικού Σώματος που δεν τον προήγαγαν στον επόμενο βαθμό ακυρώθηκαν από τα Διοικητικά Δικαστήρια, λόγω έλλειψης νόμιμης αιτιολογίας. Έτσι, προήχθη στον βαθμό του πλοιάρχου και επαναφέρθηκε στην ενεργό υπηρεσία αναδρομικά, ενώ θεωρήθηκε ως μηδέποτε απομακρυνθείς από το Λιμενικό Σώμα.

Με την επαναφορά του στην υπηρεσία ζήτησε την καταβολή των επιδομάτων (ειδικής απασχόλησης, θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης-διεύθυνσης), τα οποία δεν ελάμβανε λόγω της παράνομης αποστρατείας τους.

Το αίτημά του απορρίφθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την αιτιολογία ότι τα επίμαχα επιδόματα δεν καταβάλλονται στους στρατιωτικούς που επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία ως αποκατασταθέντες με δικαστικές αποφάσεις για το χρονικό διάστημα που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Κατόπιν αυτών ο ένστολος κατέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας τα επιδόματα ύψους 75.886 ευρώ τα οποία δεν έλαβε το διάστημα της παράνομης αποστρατείας του και το ποσό των 300.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράνομη αποστρατεία του.

Τελικά, τα δικαστήρια επιδίκασαν στον ένστολο για τα επιδόματα το ποσό των 54.040 ευρώ και για ηθική βλάβη 10.000 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα απόφαση βόμβα από το ΣτΕ για τους στρατιωτικούς"

To πολυνομοσχέδιο και οι αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας

Με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τη δόση των 10,5 δισ. ευρώ, διορθώνονται μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων, αυτοκινήτων και στα πρόστιμα της Εφορίας. Θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το πώς ψωνίζουμε γάλα και ψωμί.

Όπως όλα δείχνουν, το εισοδηματικό κριτήριο για το κοινωνικό μέρισμα θα κυμαίνεται από 6.000-10.000 ευρώ, έστω και στο παρά ένα θα υπάρξει συμφωνία για το φρέσκο γάλα, ενώ ανοίγει και «παράθυρο» για ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ωστόσο, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, με άλλες διατάξεις μπαίνουν οι βάσεις για νέες ανατροπές σε μισθούς και όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι τράπεζες εξυγιαίνονται και ανακεφαλοποιούνται με όρους της αγοράς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Έως 525 εκατ. ευρώ σε άστεγους, άνεργους και οικονομικά αδύναμους

Έως και 525 εκατ. ευρώ σε ένστολους, οικονομικά αδύναμους, άστεγους, ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους θα διανεμηθούν με όρους που θα αποσαφηνιστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ή και με (μεταχρονολογημένες) «κοινωνικές επιταγές», έως τις εκλογές ή και αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες:

■ 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα για 800.000 οικονομικά αδύναμους. Τα ποσά θα κυμαίνονται από περίπου 500 ευρώ για άγαμους έως και 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους ή τρίτεκνους με άνεργο γονέα κ.λπ. Για 4μελή οικογένεια το επίδομα εκτιμάται σε περίπου 800 ευρώ.

■ Τα εισοδηματικά κριτήρια θα κυμαίνονται από 6.000 ευρώ για άγαμους μέχρι 10.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Θα καθοριστούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το εισόδημα δεν θα υπολογίζεται ευθέως σε ευρώ αλλά με βάση το ισοδύναμο ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης (με συντελεστή 1 για σύζυγο, 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί). Για τα περιουσιακά κριτήρια θα υπολογιστεί το ύψος της ακίνητης περιουσίας βάσει των δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ. Εξετάζονται σενάρια για όριο περιουσίας 50.000 έως 250.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιάζεται για έγγαμους.

■ Το εφάπαξ επίδομα θα μείνει αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη στο Δημόσιο.

■ Αλλά 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις 9 Μαΐου για να πάρουν από 500 ευρώ 70.000 ένστολοι με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ μικτά (χωρίς πενθήμερα και οικογενειακά επιδόματα).

■ 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για άστεγους και άλλα τόσα για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 400.000 ανασφάλιστοι. Αν δεν προλάβουν να επωφεληθούν μέχρι τον Μάιο, θα πάρουν «κοινωνική επιταγή» για να την εξαργυρώσουν αργότερα σε παροχές.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΕΩΣ 80%

Από 2.500 ευρώ πέφτουν στα 500

Όσον αφορά στο θέμα των προστίμων, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την αγορά όσο και από τους λογιστές, αυτά μειώνονται τελικά έως και 80%. Από τα 1.000 και 2.500 ευρώ ορίζονται σε 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία, με πλαφόν ανώτατου προστίμου τα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο στην περίπτωση μη έκδοσης στοιχείων. Στα χαρτιά μένουν και οι διατάξεις με τις οποίες έμπαινε καπέλο στο πρόστιμο, ενώ το πρόστιμο που έφτανε ακόμα και να τετραπλασιάζεται θα διπλασιάζεται μόνο εφόσον ύστερα από φορολογικό έλεγχο προκύψει επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας. Με άλλη διάταξη, για διπλά βιβλία και βαριές παραβάσεις επισείεται ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τι προβλέπει το deal για τις τράπεζες

Εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και μερικό κούρεμα μη εξασφαλισμένων ομολογιών και προβληματικών δανείων προβλέπει το «deal» για τις τράπεζες με όρους που καθορίζονται στο πολυνομοσχέδιο. Από πουθενά δεν προκύπτει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

■ Ρόλο-κλειδί θα παίξουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ). Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα ορίζει την τιμή όπου θα διατίθενται νέες μετοχές ή υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) τραπεζών τις οποίες ελέγχει βάσει εκθέσεων αποτίμησης από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

■ Η αύξηση κεφαλαίου καλύπτεται πρωτίστως από ιδιώτες και αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές θα μπαίνει το ΤΧΣ, εφόσον θα έχει προηγηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, αφού το προσχέδιο νόμου ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία για το bail-in.

■ Η τιμή διάθεσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενης κάλυψης μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Πρόκειται για ρύθμιση που καλύπτει το Ταμείο εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Ακατάσχετο 1.500 ευρώ σε μισθούς – συντάξεις

Φρένο μπαίνει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη για χρέη έως 500 ευρώ και με αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

■ Ακατάσχετο στα 500 ευρώ: Το όριο αυτό ισχύει για κατασχέσεις ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη.

■ Αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς – συντάξεις: Επωφελούνται πλέον και ιδιωτικοί υπάλληλοι (όχι μόνο δημόσιοι και συνταξιούχοι), αρκεί να δηλώσουν τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους. Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ (από 1.000 που ισχύει έως σήμερα). Αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξης είναι μεγαλύτερο από τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται να κατασχεθεί το ένα τέταρτο αυτού, εφόσον το υπόλοιπο που απομένει δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ. Για κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, μπορεί να περιορίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη.

■ Κατασχέσεις καταθέσεων: Δεν ενεργοποιούνται κατασχέσεις για οφειλές έως 50 ευρώ. Επιπλέον, καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, Ι.Χ., ΦΠΑ

Απαλλαγές και φοροελαφρύνσεις

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επιμέρους αλλαγές και φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, όπως:

■ Ορίζεται ως πρώτο έτος κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων αυτό της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ε.Ε. και όχι στην Ελλάδα.

■ Οποιαδήποτε μεταβολή περιουσιακής κατάστασης θα πρέπει να δηλώνεται στο Ε9 εντός 30 ημερών.

■ Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (νέος φόρος ακινήτων) για τα έτη 2014-2015 οι σεισμόπληκτοι των Νομών Κεφαλονιάς, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

■ Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων αγρότες με εισόδημα έως 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΩΝ

Μια μικρή προσθήκη ανοίγει τον δρόμο Μπορεί να μειώθηκε κατά 50% η προσαύξηση του μισθού για κάθε τριετία μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά στο πολυνομοσχέδιο γίνεται μικρή προσθήκη σε νόμο του 2013 που βάζει σε υποψίες για την τύχη των τριετιών στο μέλλον…

Συγκεκριμένα, η προσθήκη αναφέρεται στον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού με νόμο που θα ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2016 -στο τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος- ώστε να εφαρμοστεί το 2017. Η επίμαχη συμπληρωματική πρόταση «και ως τέτοιος (ενν. ο κατώτατος μισθός) νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» θέτει σε αμφισβήτηση οποιαδήποτε προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας που ανεβάζει τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 586 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση των παγωμένων τριετιών για όλους τους αμειβόμενους με το κατώτατο ημερομίσθιο μετά το 2017.

Δεν αποκλείεται η διατήρηση του θεσμού των τριετιών που παρουσιάστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης έναντι της εμμονής της τρόικας που αξίωνε την κατάργησή του να έχει ημερομηνία λήξης.

ΓΑΛΑ

Νέες κατηγορίες ανάλογα με τη «διάρκεια ζωής»

■ Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο» και «υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Ο όρος «φρέσκο γάλα», όπως γνωρίζαμε το γάλα διάρκειας 5 ημερών, μόνο προαιρετικά επιτρέπεται.

■ Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης (5 ημέρες) και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

■ Στη συσκευασία κάθε προϊόντος θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια ζωής.

■ Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την παστερίωση.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ

Συμψηφίζονται τα χρέη

Νέα ήθη και δεδομένα στους συμψηφισμούς για χρέη μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου φέρνει το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο.

Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με ΦΠΑ που τους χρωστούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς.

ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ και ωραρίου

■ Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές τους διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών-μελών της Ε.Ε.

■ Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών.

■ Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.

■ Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ιντερνετ).

■ Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρεία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.

ΨΩΜΙ

Ελεύθερα η πώληση παντού

■ Το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά η τιμή ανά τεμάχιο.

■ Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού απ’ όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα.

■ Καταργείται η εισφορά για κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών.

■ Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αποζημίωση έως και 15.000 ευρώ

■ Στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, των οποίων λύεται η εργασιακή σχέση, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης αλλά μόνο λόγω κατάργησης θέσης.

■ Οι όροι για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας θα καθοριστεί με αποφάσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και φορολογείται.

■ Το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας μιας εγκύου υπαλλήλου παρατείνεται μέχρι και 12 μήνες μετά τον τοκετό.

e-reportaz

Διαβάστε Περισσότερα » "To πολυνομοσχέδιο και οι αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας"

Τι αλλάζει στον ΟΑΕΕ. Ποιοι ασφαλισμένοι μεταφέρονται στο Ταμείο

Στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται όσοι έχουν διπλή απασχόληση και στη μισθωτή τους εργασία δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες εργασίας (ένσημα).

Αναλυτικά, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα. Η διάταξη αφορά στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή αυτούς που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1992.

Σήμερα, σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι νέοι ασφαλισμένοι επιλέγουν μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, και συνήθως επιλέγουν ΙΚΑ γιατί είναι χαμηλότερες οι εισφορές για τους εργαζόμενους (πληρώνουν και οι εργοδότες).

Η νέα διάταξη προβλέπει πως πρόσωπα που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992 (νόμος Σιούφα), επανεξετάζονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μετά τη λήξη της εξαίρεσης.

Εκκρεμείς αιτήσεις -ενστάσεις ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών οργάνων που κρίνονται μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα αντιμετωπίζονται βάσει του νέου νόμου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εισφορές θα καταβάλλονται μηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα οι εισφορές θα καθίστανται καθυστερούμενες και θα ξεκινούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Ο νόμος δεν καθορίζει πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς ο ΟΑΕΕ δεν είναι έτοιμος να γίνει άμεσα. Θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι ορκωτοί ελεγκτές– λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.). Η υποχρέωση ξεκινά στην 1η Ιουλίου 2014.

Εξαιρούνται όσοι έχουν την 01.07.2014 25 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ.

eea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στον ΟΑΕΕ. Ποιοι ασφαλισμένοι μεταφέρονται στο Ταμείο"

Έληξε η απεργία των φραμακοποιών

Τέλος στις κινητοποιήσεις τους βάζουν οι φαρμακοποιοί ανοίγοντας από την Τρίτη (01/04) τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς, μετά τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, και το δ.σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στην έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την αναστολή της απεργίας.

Ο ΠΦΣ στη σχετική του ανακοίνωση κάνει λόγο για κυβερνητικές μεθοδεύσεις και για συμφέροντα που μεθοδεύουν την εξόντωση των φαρμακείων και την εμπορευτοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, διαμηνύοντας πως ο αγώνας συνεχίζεται.

Συνεχίζοντας με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, ο Σύλλογος σημειώνει πως τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων με τον συντονισμό του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες αντίδρασης «στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις».

Αττική

Στην Αττική, ανοίγουν μεν τα φαρμακεία, όμως από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. (01/04) οι φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παραιτήθηκε από μέλος της ΝΔ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανακοίνωσε νωρίτερα, ότι παραιτείται από μέλος της ΝΔ, θεωρώντας ότι «η παράταξη την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών, υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων καταστρέφοντας 12.000 φαρμακοποιούς».

Καταργούν την εφημερία οι φαρμακοποιοί

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής, Κώστας Λουράντος δήλωσε πως ο ΦΣΑ δεν έχει πλέον ευθύνη για τα εφημερεύοντα φαρμακεία: «Εμείς πλέον δεν θα βγάζουμε τις εφημερίες, αφού θέλουν ελεύθερη αγορά, ας την φτιάξουν», προαναγγέλλοντας αντίποινα εκ μέρους των φαρμακοποιών

Διαβάστε Περισσότερα » "Έληξε η απεργία των φραμακοποιών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news