facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Έρχονται αυξήσεις έως και 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τον πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις ζητάει η τρόικα μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Οι αλλαγές αφορούν περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο που τιμολογούνται κάτω του κόστους, και τις αγροτικές καταναλώσεις που επίσης επιδοτούνται.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέση τάσης (μικρά και μεσαία καταστήματα, εργαστήρια, φούρνοι κ.λπ.) οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων. Από την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, τα εμπορικά τιμολόγια θα επωφεληθούν με μια μείωση της τάξης του 4%-5%.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την Ε.Ε. παράταση μέχρι το τέλος του 2015 για την πλήρη κατάργηση των σταυροειδών και στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με τη ΔΕΗ προετοιμάζει το σχέδιο τόσο για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις όσο και για τα αγροτικά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά, το ΥΠΕΚΑ ξεκινάει ένα πρόγραμμα καταγραφής των χρηστών του επιδοτούμενου με ποσοστό έως και 40% τιμολογίου , αφού η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που εμφανίζονται σήμερα. Με βάση του μητρώου αγροτικών καταναλώσεων που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσουν και τα αντίστοιχα μέτρα για τον εξορθολογισμό του τιμολογίου.

Οσο για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις, η ΔΕΗ προωθεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σχέδιο για την κατάργηση των επιδοτήσεων, εκτιμώντας ότι με την υλοποίησή του θα επέλθει και η διόρθωση μια τεράστιας στρέβλωσης. Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, η κατηγορία των καταναλώσεων 0-800 κιλοβατώρες αριθμεί περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές. Μέσα σε αυτούς, όμως, δεν περιλαμβάνονται μόνο φτωχά νοικοκυριά αλλά και εξοχικά, δεύτερες και τρίτες κατοικίες.

«Εχουμε καταφέρει δηλαδή το μικρομάγαζο να επιδοτεί τη δεύτερη και τρίτη κατοικία» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ. Αυτό που εξετάζεται είναι να βρεθούν με τη συμβολή της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) ποιες από αυτές τις καταναλώσεις αφορούν την πρώτη κατοικία και να μεταφερθούν στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) ώστε να μην επιβαρυνθούν με αυξήσεις. Οι υπόλοιπες καταναλώσεις θα τιμολογηθούν με βάση την αμέσως επόμενη κλίμακα της ΔΕΗ που είναι κοστοβαρής και θα επιβαρυνθεί με αυξήσεις που φτάνουν και το 25%.

Μικρές επιβαρύνσεις αναμένονται από την 1η Απριλίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στο σύνολο των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές θα προκύψουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που αποτελεί επίσης μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να περιοριστεί μεσοσταθμικά στα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι προβλεπόμενης αύξησης -με βάση απόφαση της ΡΑΕ- 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τους οικιακούς καταναλωτές η νέα αύξηση θα ανεβάσει το κόστος που καταβάλλουν για την αποπληρωμή της «πράσινης» ενέργειας από 20 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αυξήσεις έως και 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ "

ΣτΕ: 800 γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ χωρίς να κλείσουν τα ιατρεία τους

Νέα δεδομένα φαίνεται ότι διαμορφώνει n πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, n οποία δικαίωσε 800 περίπου γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και «διέταξε» την αυτοδίκαιη ένταξή τους στο Περιφερειακό Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν προηγουμένως τα ιδιωτικά τους ιατρεία!

Με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ για τους 800 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναμένεται να ζητήσει άμεσα από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να μην προχωρήσει στην de facto καθιέρωση πολλών ταχυτήτων εργασιακών σχέσεων για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, αλλά να ανοίξει τις θέσεις του νέου συστήματος για όσους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ χωρίς να κλείσουν προηγουμένως τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Την ίδια στιγμή, ίσως και εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ, n πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και n διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρούν με ρυθμούς... χελώνας στη σύναψη συμβάσεων με τους 2.700 περίπου ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι επιθυμούν να συμβληθούν με το ΠΕΔΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Έτσι, με δραματικές ελλείψεις γιατρών στο σύνολο των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ελλείψεις οι οποίες είναι ακόμη mo αξιοσημείωτες σε σχέση με εκείνες τις οποίες διατηρούσε μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ, λίαν αμφίβολο είναι ακόμη εάν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ θα είναι σε θέση αύριο να αρχίσουν να δέχονται ραντεβού Πλήρης διάλυση

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων σχετικά: «Τα πολυϊατρεία άνοιξαν, αλλά προς το παρόν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, δεν υπάρχει δημοσιευμένος ο κατάλογος των μετατασσόμενων γιατρών και υπαλλήλων από τον ΕΟΠΥΥ, δεν γνωρίζουν ακόμα πόσοι γιατροί θα υπηρετούν και με τι σχέση εργασίας και δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές διοικητικές διαδικασίες για να πληρώνονται αυτοί που θα εργαστούν.

To καταστροφικό σχέδιό τους αποκαλύπτεται σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του. Πλήρης απορρύθμιση της ΠΦΥ, καμιά δυνατότητα για τους πολίτες σε πρόσβαση στις δομές του ΠΕΔΥ, συνεχής οικονομική τους επιβάρυνση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαρκής υγειονομική φτώχεια του πληθυσμού. To μόνο που κατάφεραν ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης και n κυβέρνηση είναι n απομάκρυνση 3.000 περίπου γιατρών.

Πιθανότατα για την υλοποίηση αυτού του μνημονιακού στόχου χαίρονται».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: 800 γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ χωρίς να κλείσουν τα ιατρεία τους"

Έκτακτες προσλήψεις – Ποιοι είναι οι 183 Δήμοι που θα προσλάβουν 5.178 εργαζόμενους

Κατ’ εξαίρεση το Υπουργείο Εσωτερικών, θα «πριμοδοτήσει» 183 δήμους της χώρας, από το “πάγωμα” προσλήψεων που επιβάλλει ο Νόμος σε προεκλογικές περιόδους.

Από τις 5.178 προσλήψεις, οι 1.152 θα είναι συμβάσεις εποχικών και μίσθωσης έργου (8 με 11 μήνες) και οι υπόλοιπες 4.026 μέσω κοινοτικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Οι μισθοί ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης θα κυμανθούν από 700 έως 900 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη έως 1000 ευρώ μικτά.

Οι προκηρύξεις που θα κάνει κάθε δήμος θα δημοσιοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι οι ακόλουθες:

Βρεφονηπιοκόμοι

Βοηθοί βρεφονηπιοκόμων

Νηπιαγωγοί

Μάγειρες

Προσωπικό καθαριότητας

Νοσηλευτές

Γιατροί

Οικογενειακοί βοηθοί

Πολιτικοί Μηχανικοί

Χειριστές μηχανημάτων

Οδηγοί

Τεχνικοί

Εργάτες γενικών καθηκόντων

Υπάλληλοι γραφείου για τις κεντρικές υπηρεσίες ΟΤΑ

Τα βασικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη ανάμεσα και σε άλλα είναι η εμπειρία, είτε αυτή αποκτήθηκε σε φορέα του Δημοσίου ή σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Δεκτοί θα γίνουν οι υποψήφιοι που θα καταθέσουν μαζί με την αίτηση συγκεκριμένα δικαιολογητικά, η έλλειψη των οποίων τους θέτει εκτός διαδικασίας.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα δικαιολογητικά θα περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις που θα αναρτηθούν σε κάθε δήμο.

Οι 183 Δήμοι

Αβδήρων, Αγιάς, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου, Αγρινίου, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αιγιαλείας, Αλεξάνδρειας, Αλεξανδρούπολης, Αλιάρτου, Αλίμου, Αλμωπίας, Αμαρουσίου, Αμοργού, Αμπελοκήπων, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Ανατ. Μάνης, Άργους – Μυκηνών, Αρτας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βέροιας, Βόλου, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Γορτυνιας, Γρεβενών, Δάφνης – Υμηττού, Δέλτα, Δελφών, Διδυμοτειχου, Διονύσου, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελευσίνας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Εμμ. Παππά, Επιδαύρου, Ερέτριας, Ερμιονίδας, Ζακύνθου, Ζαχάρως, Ζωγράφου, Ηγουμείτσας, Ηλιουπόλεως, Ηρακλείου (Αττικής), Ηρακλείου (Κρήτης), Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Θηβαίων, Ιεράπετρας, Μεσολογγίου, Ιωαννίνων, Καβάλα, Καισαριανής, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, καρύστου, Κασσάνδρας, Καστοριάς, Κατρείνης, Κάτω Νευροκοπίου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κηφισιάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού- Ευόσμου, Κορινθίων, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Κύμης – Αλιβερίου, Κω, Λαγκαδά, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρεωτικής, Λιβαδειάς, Λέρου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Λουτρακίου, Λυκόβρυσης, Μακρακώμης, Μάνδρας, Μαντουδίου, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεγαλόπολης, Μεγαρέων, Μεσσήνης, Μεταμορφώσεως (Αττικής), Μετσόβου, Μονεμβασιάς, Μοσχάτου – Ταύρου, Μουζακίου, Μυκόνου, Νάξου, Νάουσας, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νεάπολης – Συκεών, Νέας Ιωνίας, Νέας Προποντίδας, Νέας Σμύρνης, Νεμέας, Νέστου, Νίκαιας, Ξάνθης, Ξυλοκάστρου, Ορεστιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου, Ορχομενού, Παγγαίου, Παλαιού Φαλήρου, Παιανίας, Παλαμά, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Πάργας, Πάρου, Πατρέων, Παύλου Μελά, Πειραιώς, Πέλλας, Πεντέλης, Περάματος, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Πυλαίας – Χορτιάτη, Πύλου – Νέστορος, Πύργου, Ραφήνας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σερρών, Σητείας, Συκεωνίων, Σίφνου, Σκιάθου, Σουλίου, Σουφλίου, Σοφάδων, Σπάρτης, Σπάτων – Αρτέμιδας, Σπετσών, Σύρου – Ερμούπολης, Τεμπών, Τρικάλων, Τρίπολης, Τριφυλλίας, Τροιζηνίας, Τυρνάβου, Ύδρας, Φαρσάλων, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φλώρινας, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χαλκίδας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτες προσλήψεις – Ποιοι είναι οι 183 Δήμοι που θα προσλάβουν 5.178 εργαζόμενους"

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν έως 45%

Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα προκύψει με το νέο σύστημα υπολογισμού που θα υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας. Xαμένοι θα είναι όσοι καλύπτονται από «ευγενή» ταμεία αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι μειώσεις θα ξεκινούν από 10% και θα φτάνουν έως 40%-45% σε ορισμένες περιπτώσεις

Κι΄ αυτό γιατί αλλάζει από τον ερχόμενο Ιούλιο ο τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται για τα ταμεία την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού που ισχύει και στα υπόλοιπα ταμεία που δίνουν το εφάπαξ.

Σύμφωνα με το Mega, το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών θα πέσει στο 20% για τους ασφαλισμένους στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ).

Από το νέο τρόπο υπολογισμού χαμένοι θα βρεθούν όσοι καλύπτονται από «ευγενή» ταμεία αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς υπολογίζεται πως οι μειώσεις θα ξεκινούν από 10% και θα φτάνουν έως 40%-45% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ήδη οι πρώτες μειώσεις άρχισαν από το επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων του υπουργειου Οικονομικών.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν έως 45%"

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ, για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη, που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Με την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει ανάγκη μιας και δεν προβλεπόταν απόλυση δημόσιου υπάλληλου. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ότι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει πλέον και στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους, που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης τους, να λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης από το ελληνικό δημόσιο.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας.

Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του πδ 410/1988, όπως ισχύει.

Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι. Ο υπόχρεος για την καταβολή, ο τρόπος της καταβολής, η διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται δε ότι στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ένταξη απολυομένων υπαλλήλων στις παροχές του ΟΑΕΔ

Οι ως ανωτέρω υπάλληλοι, που απολύονται, δικαιούνται το επίδομα ανεργίας καθώς επίσης και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, υπό τις προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω Οργανισμού.

Για τη καταβολή των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη, αντί του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η σχετική πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης και, αντί των ημερών εργασίας απασχόλησης, η υπηρεσία του υπαλλήλου, που κατά το προηγούμενο άρθρο υπολογίζεται για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news