facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Παράταση των έκτακτων εισφορών μέχρι το 2018

Η «θηλιά» της τρόικας και του μνημονίου παρατείνεται μέχρι το 2018, με τα περιοριστικά μέτρα και τις έκτακτες εισφορές να αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά και την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας να περνά πλέον σε άλλα όργανα των πιστωτών.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά για το «τέλος του μνημονίου και την έναρξη της ανάκαμψης και της κοινωνικής πολιτικής», η ανακοίνωση της τρόικας αποκάλυψε «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, τα οποία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, όπως σημειώνει η «Real News».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις που εκτείνονται χρονικά για μήνες και χρόνια μετά την καταβολή των τελευταίων δόσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, μέσω του αναθεωρημένου προγράμματος, που αναφέρεται στην περίοδο 2014- 2018, μονιμοποιούνται ο φόρος αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Όλα αυτά «κουμπώνουν» απόλυτα με την επικείμενη συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της χώρας από το 2015 και μετά, κάτι για το οποίο πιέζουν αφόρητα οι Γερμανοί, αλλά και την επίκαιρη δήλωση του Όλι Ρεν ότι «τα κράτη που έχουν λάβει χρηματοδοτική βοήθεια θα βρίσκονται υπό δημοσιονομική εποπτεία έως ότου αποπληρώσουν το 70% του χρέους τους».

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση των έκτακτων εισφορών μέχρι το 2018"

Καταργούνται «εκλογικές περιφέρειες» - Αλλαγές με τους σταυρούς

Επανέρχεται το προ «Καλλικράτη» σύστημα εκλογής δημοτικών συμβούλων, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία εντάχθηκε στο μεταναστευτικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτήν, καταργείται η «τρισταυρία» και η νομή των δήμων σε «εκλογικές περιφέρειες». Έτσι το εκλογικό σώμα θα επιλέξει όποιον υποψήφιο επιθυμεί, από όποιο δημοτικό διαμέρισμα και αν προέρχεται.

Τί ακριβώς καταργείται και πώς θα γίνει η σταυροδοσία

Όταν θεσπίστηκε ο «Καλλικράτης», άλλαξε και ο τρόπος επιλογής δημοτικών συμβούλων από τους ψηφοφόρους.

Οι δήμοι που είχαν περισσότερους από 100.000 κατοίκους χωρίστηκαν σε «δημοτικές κοινότητες» (τα πάλαι ποτέ δημοτικά διαμερίσματα). Τότε θεσπίστηκε και η «τρισταυρία»: οι εκλογείς είχαν δικαίωμα να «σταυρώσουν» μέχρι τρεις υποψηφίους προερχόμενους από τη δημοτική κοινότητα στην οποία ανήκαν και μόλις έναν από το σύνολο του δήμου - και ανεξέρτητα από την «εκλογική περιφέρεια» από την οποία προερχόταν.

Ήταν το άρθρο 25 του νόμου 3852/2010, το οποίο πλέον αλλάζει και επανέρχεται το παλιό σύστημα: ο ψηφοφόρος θα επιλέξει δημοτικούς συμβούλους από το συνολικό ψηφοδέλτιο και ανεξάρτητα από το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο αυτοί ανήκουν.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε ήταν πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη, αποτελούσε όμως και αίτημα της ΝΔ από την πρώτη στιγμή, καθώς το προηγούμενο σύστημα είχε θεωρηθεί και άδικο και περίπλοκο, όχι μόνο για τους εκλογείς αλλά και για τους υποψηφίους, οι οποίοι όσο έμπειροι κι αν ήταν δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τη δύσκολη αυτή... «αλγεβρική» ρύθμιση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται «εκλογικές περιφέρειες» - Αλλαγές με τους σταυρούς"

Ενοποιήσεις κλάδων και την ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ενοποιήσεις κλάδων και τη δημιουργία τριών «υπερ»-Ταμείων σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλάζοντας ριζικά τον ασφαλιστικό «χάρτη» της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Έθνος», επί τάπητος βρίσκεται και η ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

Βάσει του δημοσιεύματος, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ από τη διαδικασία θα εξαιρεθεί το ΝΑΤ.

Μετά τις ενοποιήσεις, τα τρία νέα Ταμεία και το ΝΑΤ τεθούν υπό τη «σκέπη» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί και Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι αλλαγές θα φέρουν και ενιαίο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε τρία στάδια οι αλλαγές

Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία Ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι, όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα.

Στον ΟΑΕΕ θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι -δικηγόροι, γιατροί κ.ά- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης, δεν θα διατηρηθούν. Εξαίρεση αποτελεί το ΝΑΤ, το οποίο θα κρατήσει την αυτονομία του.

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία Ταμεία και θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους.

Το τρίτο στάδιο θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοποιήσεις κλάδων και την ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης σχεδιάζει η κυβέρνηση"

Απεργία φαρμακοποιών την ημέρα συζήτησης του ν/σ στη Βουλή

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση οι φαρμακοποιοί την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο, το γάλα και τα βιβλία.

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν στη μαραθώνια γενική συνέλευσή τους να παραστεί αντιπροσωπεία τους από τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων μέσα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την ημέρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Την ίδια ημέρα θα είναι κλειστά τα φαρμακεία, ενώ έξω από τη Βουλή θα συγκεντρωθούν φαρμακοποιοί προκειμένου να διαδηλώσουν για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο (ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωράριο λειτουργίας, κ.λπ.).

Το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει αμέσως μόλις ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, προκειμένου να αποφασίσει πότε ακριβώς θα είναι κλειστά τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που η ψήφιση του νομοσχεδίου γίνει Σάββατο ή Κυριακή, οι φαρμακοποιοί θα απεργήσουν την προηγούμενη ημέρα.

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, στη συνέλευση εγκρίθηκε η πρόταση για 48 ώρες λειτουργίας των φαρμακείων την εβδομάδα, με δυνατότητα προσαρμογής από τους τοπικούς συλλόγους.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί ξεκαθάρισαν ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη για ανταγωνισμό εντός των φαρμακείων και για επαναξιολόγηση της κατάστασης μετά από 3 μήνες.

«Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που περιλαμβάνει την συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικας κρύβει παγίδες ή θίγει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία φαρμακοποιών την ημέρα συζήτησης του ν/σ στη Βουλή"

Υψηλό το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής

Παρά τις μειώσεις στο εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 18 Μαρτίου, κατά τη συνταξιοδότησή τους, από τις 81.000 ευρώ ξεκινά το «μπόνους» εξόδου, ενώ στο Δημόσιο ισχύει το πλαφόν των 40.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΤ, μετά το «ψαλίδι», οι υπάλληλοι της Βουλής θα παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους 1,8 μισθούς, ως εφάπαξ, για κάθε έτος υπηρεσίας, ενώ μέχρι και τώρα παίρνουν 2,5 μισθούς για κάθε έτος υπηρεσίας.

Δηλαδή, μετά τη μείωση του εφάπαξ, ένας υπάλληλος της Βουλής, που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, θα πάρει 63 μισθούς ως εφάπαξ, από 87,5 μισθούς, που έπαιρνε πριν γίνει η μείωση.

Σε ποσά και αν λάβουμε υπόψιν μας μία χαμηλή μηνιαία απολαβή - 1.300 € - οι 63 μισθοί σημαίνουν πως, το κατώτατο ύψος του νέου εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής κυμαίνεται στα 81.900 €, από 113.500 € που θα έπαιρναν ως εφάπαξ για έναν «χαμηλόμισθο» υπάλληλο της Βουλής, βάσει των αρχικών - πριν τη μείωση - 87,5 μισθών.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, για έναν υπάλληλο της Βουλής με υψηλότερες αποδοχές, το εφάπαξ, μετά τη μείωση, ξεπερνά τις 100.000 €, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν «μάξιμουμ» 40.000 €.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλό το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news