facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Απογοητευτικά τα πρώτα στοιχεία της πρεμιέρας του ΠΕΔΥ

Πρεμιέρα με τους μισούς γιατρούς έκανε το ΠΕΔΥ, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της πρώτης μέρας λειτουργίας των μονάδων του ΠΕΔΥ.

Οι γιατροί που παρουσιάστηκαν στις 7 το πρωί για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, ήταν πολύ λιγότεροι από το αναμενόμενο, κάτι που σηματοδοτεί την προβληματική λειτουργία των μονάδων πριν καν ανοίξουν τις πόρτες τους για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικά, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πολυϊατρεία τα του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, επιστρέφουν 82 γιατροί από τους 125 που εργάζονταν στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, ενώ ξανά στο πόστο τους επιστρέφουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα υπηρετούσαν επί ΕΟΠΥΥ 387 γιατροί, και σήμερα προσήλθαν 120 γιατροί.

Στη Ρόδο, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο 3 οδοντίατρους, 3 παιδίατρους, 1 παθολόγο, 1 γυναικολόγο, 2 δερματολόγους, 1 χειρουργό και 1 καρδιολόγο!

Με το 1/3 των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ξεκινάει το ΠΕΔΥ στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς από τους 98 γιατρούς, θα λειτουργήσει αρχικά με 38, μεταξύ των οποίων όμως δεν περιλαμβάνονται γενικοί χειρουργοί, γυναικολόγοι, νεφρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ψυχίατροι.

Στα Χανιά μόλις 20 γιατροί έχουν αποδεχθεί να πιάσουν δουλειά στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, 6 στο Λασίθι και 8 στο Ρέθυμνο.

Στην Πάτρα εμφανίστηκαν μόλις 89 γιατροί αντί για τους 200 που υπήρχαν, με πολλές ειδικότητες να μην καλύπτονται από κανέναν.

Στο Αγρίνιο, παρουσιάστηκαν 15 από τους 35 γιατρούς που υπηρετούσαν επί ΕΟΠΥΥ. Το ΠΕΔΥ Αγρινίου δεν διαθέτει προς το παρόν, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, παιδίατρο, ακτινολόγο, ΩΡΛ, ουρολόγο και μικροβιολόγο.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Απογοητευτικά τα πρώτα στοιχεία της πρεμιέρας του ΠΕΔΥ"

ΣτΕ: «Νόμιμο» το κούρεμα των ομολόγων το 2012

Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ' αριθμ' 1116 και 1117/2014 αποφάσεις της.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία (31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι με το κούρεμα (PSI) είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.

Η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο νόμος 4050/2012 για τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λογούς δημοσίου συμφέροντος και με αυτήν την αντικατάσταση μειώθηκε το δημόσιο χρέος, ενώ ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά συμφώνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται».

Ακόμη, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή» αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη» έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η πράξη υπουργικού συμβουλίου 5/2012, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων, εκδόθηκε καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας. Δηλαδή, για την αποφυγή της στάσης των πληρωμών (γι' αυτό το θέμα μειοψήφησαν οκτώ δικαστές).

Επίσης, κρίθηκε ότι το κούρεμα των ομολόγων δεν προσκρούει στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή του κράτους δικαίου, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνεται η ασφάλεια του δικαίου στις οικονομικές συναλλαγές, ούτε στο άρθρο 5 του Συνταγματικού Χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν ελεύθερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ακόμη, δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), γιατί ήταν γενική η ρύθμιση που έγινε, όπως αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά ούτε στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύουν την περιουσία.

Στις δικαστικές αποφάσεις υπογραμμίζεται ότι από τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους προκύπτει πως «η αγοραία αξία των νέων τίτλων των ομολογιούχων, αν και υπολείπεται της ονομαστικής αξίας τους, έχει τάση σαφώς ανοδική» και ότι εάν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ «παρά την ανοδική αυτή τάση, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τους νέους τίτλους στις 8.2.2013 θα αποκόμιζαν το 29,246% της ονομαστικής αξίας των ακυρωθέντων τίτλων και όχι το 21,3%, όπως ισχυρίζονται».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει χιλιάδες ομολογιούχοι (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) και στρέφονταν κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Νόμιμο» το κούρεμα των ομολόγων το 2012"

Ελεύθερη με εγγύηση η «εγκέφαλος» της απάτης σε βάρος του Οίκου του Ναύτου

Μετά από τέσσερις μήνες προσωρινής κράτησης η φερομενη ως «εγκέφαλος» της απάτης σε βάρος του Οίκου Ναύτου και ο οικονομικός διευθυντής αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της καθώς και χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδες ευρώ.

Η 50χρονη , μαζί με τον οικονομικό διευθυντή του ταμείου και μια ακόμα γυναίκα υπάλληλο (και άλλα πρόσωπα που ειχαν αφεθεί ελεύθεροι απ τον ανακριτη με όρους ) καταγγέλθηκαν από κλινικάρχη των Δυτικών Προαστίων πως του πρότειναν να διπλοεισπράξει νοσήλια σχεδόν 1 εκατομμυρίου που του όφειλε το ταμείο.

Παρουσία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα είχε στηθεί επιχείρηση της αστυνομίας και τα χρήματα δόθηκαν «ον κάμερα» αφού η αρχές είχαν στήσει κάμερες και κατέγραψαν τη συναλλαγή. Η σύλληψη δε έγινε επ΄αυτωφόρω.

Τι αποφάσισε ο ανακριτής

Στην αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλαν οι δικηγόροι της 50χρονης Γιάννης και Αθηνά Γλύκα , επικαλέστηκαν την αναγκαιότητα εξόδου από τη φυλακή της κατηγορουμένης, λόγω των εγνωσμένων βαρύτατων προβλημάτων υγείας του πατέρα της, τον οποίο είναι η μόνη που μπορεί να συνδράμει. Ο ανακριτής έκρινε δε πως δεν είναι ύποπτη για την τέλεση νέων αδικημάτων ή ύποπτη φυγής.

Σημειώνεται ότι η υπάλληλος ήταν αποσπασμένη στο Υπουργείο Παιδείας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη με εγγύηση η «εγκέφαλος» της απάτης σε βάρος του Οίκου του Ναύτου"

Θα αποζημιώνονται οι κάτοχοι κάρτας σε περίπτωση απεργίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαιρέτισε την απόφαση του ΟΑΣΑ να αποζημιώνονται οι κάτοχοι ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών, σε περίπτωση απεργίας.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ να αποζημιώνονται και οι κάτοχοι των ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών, υιοθετώντας πρόταση που είχε υποβάλει, μετά τις απεργίες του 2011 και κατόπιν υποβολής πολλών αναφορών από χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση θα πραγματοποιείται είτε με μείωση επί της αξίας της ετήσιας κάρτας, είτε με παροχή ισόποσης αξίας εισιτηρίων, ανάλογα με τις ημέρες της απεργίας.

Όπως αναφέρει η αρχή, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του 2013, που ρύθμιζε την αποζημίωση για τους κατόχους μηνιαίων καρτών κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά την αποδοχή αντίστοιχης πρότασης του Συνηγόρου.

Σημειώνεται δε, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είχε προτείνει την πρόβλεψη αποζημίωσης για τους κατόχους ετήσιας και μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, υπό τη μορφή παροχής δωρεάν εισιτηρίων για κάθε ημέρα απεργίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα αποζημιώνονται οι κάτοχοι κάρτας σε περίπτωση απεργίας"

Λουκέτο σε 30.000 μικρομεσαίους

Οι υπερβολικές εισφορές στον ΟΑΕΕ , η ύφεση και η πίεση από τις τράπεζες εξωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε... λουκέτο και μαζί με αυτές 30.000 εργαζόμενους σε αυτές στην ανεργία .

Συνολικά μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο πάνω από 200.000 εταιρείες, ωστόσο υπολογίζει ότι από τις 65.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα στο βαθύ κόκκινο, η καθαρή μείωση του αριθμού των εταιρειών που θα βγουν εκτός αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα ανοίξουν, θα είναι 27.000 έως 30.000. Η πρόβλεψη αυτή συνεπάγεται απώλειες 47.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 30.000 θα είναι θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc, έξι στις δέκα επιχειρήσεις μείωσαν τις αποδοχές του προσωπικού τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 και τις ώρες εργασίας, ενώ το 43,5% έκοψαν μισθούς αλλά δεν μείωσαν το ωράριο εργασίας.

Μία στις δύο επιχειρήσεις καθυστερεί σημαντικά να καταβάλει μισθούς στο προσωπικό, επικαλούμενη ταμειακά προβλήματα, ενώ το 40% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις και το 37% ότι αδυνατεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.

asfalisinet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο σε 30.000 μικρομεσαίους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news