facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας - ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία της Ουκρανίας, ως κυρίαρχο κράτος, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Πράξη έκαναν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον επτά κορυφαίων ρώσων αξιωματούχων, καθώς και εναντίον τεσσέρων ρωσόφωνων ηγετών της Κριμαίας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των πόρων των προσώπων αυτών στις ΗΠΑ και την επιβολή απαγόρευσης σε βάρος τους να ταξιδέψουν στο αμερικανικό έδαφος.

Περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και η επικεφαλής της άνω Βουλής της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Επίσης, ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι σύμβουλοι του Πούτιν, Βλάντισλαβ Σούρκοφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.



Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 21 προσωπικοτήτων στη Ρωσία, που περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε σύντομη δήλωση του -το μεσημέρι της Δευτέρας- επανέλαβε ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι εάν δεν καμφθούν οι πιέσεις της Μόσχας, θα επιβληθεί και νέο πλέγμα κυρώσεων, τόσο από την Ουάσιγκτον, όσο και από τις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι "οι επιπλέον προκλήσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι η μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας".

Τόνισε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, είπε ότι η ΕΕ συζητά για τη μακροπρόθεσμη ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ένωσης από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν επισήμανε ότι τα μέτρα προφανώς δεν επηρεάζουν όσους δεν διαθέτουν πόρους στο εξωτερικό.

"Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνετε με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή δεν το σκεφτήκατε αυτό;", έγραψε στο Twitter.

Πούτιν

Την Τρίτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της.

Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ' αυτήν της Κριμαίας και της "ειδικού καθεστώτος" πόλης της Σεβαστούπολης.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το κοινοβούλιο -ή Ανώτατο Σοβιέτ- της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών του και θα αποτελεί το νομοθετικό - αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλά ακόμη κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

Διαβάστε: Ρωσία: Ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κριμαία

Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.

Το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Μόσχας για να υποστηρίξει την δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας».

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως "εντελώς απαράδεκτη" την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας "ομάδας υποστήριξης".

O πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι απέρριψε την ιδέα των χωρών της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του "παράνομου" δημοψηφίσματος, ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

"Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, (προχωρώντας σε μέτρα) περιλαμβανομένης της διακοπής όλων των στρατιωτικών της ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας", ανέφερε και πρόσθεσε:

"Το λεγόμενο δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία".

Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει "την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας" και να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία είναι "μια μεγάλη φάρσα", δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

"Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο", είπε.

Διαβάστε: Με θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα ο ρωσικός Τύπος

Τουρκία

Η διπλωματία της Τουρκίας έκανε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει το "απαράδεκτο" δημοψήφισμα.

"Το δημοψήφισμα αυτό δεν αναγνωρίζεται και δεν είναι νόμιμο", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από μια συνάντηση που με τον επικεφαλής της μειονότητας των Τατάρων και τουρκόφωνων της Κριμαίας, τον Μουσταφά Κιρίμογλου.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας - ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις"

Μας έκλεψαν εν ψυχρώ

Το υπέρογκο ποσό των 1,4 δις ευρώ πληρώσαμε για διόδια από το 2008, οπότε η κατασκευή και λειτουργία των πέντε εθνικών οδών (Ιόνια Οδός, Ε-65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Μορέας) παραχωρήθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες, έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών, το διάστημα 2008-2013, τα μεγαλύτερα έσοδα από διόδια, ύψους 445,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζει ο άξονας Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα (Ολυμπία Οδός).

Ακολουθούν οι εθνικές οδοί:

- Αντίρριο - Ιωάννινα, Αθήνα - Μαλιακός και Σχηματάρι - Χαλκίδα (Νέα Οδός) με εισπράξεις 445,2 εκατ. ευρώ

- Μαλιακός - Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) με 324,5 εκατ. ευρώ

- Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα & κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη με 154,3 εκατ. ευρώ και

- ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος με 33,1 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι αρχικές προβλέψεις, το 2007 δηλαδή, όταν οι πέντε αυτές συμβάσεις ψηφίστηκαν από τη Βουλή έκαναν λόγο για το σύνολο της περιόδου της παραχώρησης (30 χρόνια) για έσοδα 37,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της ύφεσης, ο στόχος αυτός μειώθηκε στα 14,4 δις.

Τραγικά λάθη

Ενώ τα έργα στους παραπάνω δρόμους, με εξαίρεση τον Μορέα, είχαν σταματήσει, οι εταιρείες εξακολουθούσαν να εισπράττουν διόδια. Γιατί; Επειδή, όπως αναφέρεται σε απάντηση του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη, το Δημόσιο δεν παρέδωσε έγκαιρα στους εργολάβους τους χώρους εκτέλεσης των έργων.

Η αιτία; Εκείνη την εποχή η κρατική μηχανή είχε καθυστερήσει να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, λόγω «βραδείας αποβολής των δυστροπούντων ιδιοκτητών απαλλοτριωθέντων ακινήτων, εκτεταμένων αρχαιολογικών ερευνών και μετακίνηση δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας», όπως σημειώνεται στην απάντηση του υπουργού.

Έτσι, το Δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις στους εργολάβους, αφού για την καθυστέρηση των έργων υπήρξε αυτό υπεύθυνο. Την ίδια στιγμή δεν μπορούσε να καταγγείλει τις συμβάσεις επειδή θα έπρεπε να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις σε αυτούς, ενώ τα έργα δεν θα ολοκληρώνονταν ποτέ.

Βέβαια, για να επιτύχει το λεγόμενο «restart» στα έργα, το Δημόσιο έδωσε για αποζημιώσεις ή συνέβαλε στη χρηματοδότησή τους πληρώνοντας:

- 308 εκατ. ευρώ για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος

- 340,8 εκατ. ευρώ για την Ιόνια Οδό

- 624,1 εκατ. ευρώ για την Ολυμπία Οδό

- 738 εκατ. ευρώ για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Διόδια χωρίς να γίνονται έργα

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, αν και σταμάτησαν οι κατασκευαστικές εργασίες στους δρόμους, οι εταιρείες έπρεπε να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις τους, διατηρούσαν την ευθύνη των έργων και εξακολουθούσαν να έχουν την υποχρέωση κάλυψης του κόστους λειτουργίας-συντήρησης-ασφάλισης των τμημάτων που λειτουργούσαν.

Έτσι, τα χρήματα από τα διόδια κατευθύνθηκαν στην παροχή υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως για παράδειγμα οι καθημερινές επιτηρήσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία, οι τακτικές και έκτατες εργασίες συντήρησης και οι εργασίες βαριάς συντήρησης.

Μπορεί, δηλαδή, έργα να μη γίνονταν, όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, αλλά τα διόδια εισπράττονταν και τα χρήματα διετίθεντο στις παραπάνω εργασίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μας έκλεψαν εν ψυχρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news