facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τέσσερις νεκροί από την έκρηξη στη Νέα Υόρκη - Βρέθηκε ο Έλληνας ομογενής, φόβοι πως αγνοούνται άλλοι 2

Να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο Χάρλεμ προσπαθεί η Νέα Υόρκη, που πενθεί το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και αγωνιά για την τύχη των εννέα αγνοουμένων. Βρέθηκε σε νοσοκομείο ο Έλληνας ομογενής Ανδρέας Παναγόπουλος. 
Η έκρηξη, που οφείλεται σε διαρροή αερίου ισοπέδωσε δυο κτίρια και ξύπνησε μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν φόβοι πως ίσως ο αριθμός των νεκρών αυξηθεί. Ο νεότερος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 4 νεκρούς, 74 τραυματίες και 9 αγνοούμενους, ενώ μερικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αναζητούνται 12 άτομα.

Ένας ένοικος κάλεσε την εταιρεία παροχής αερίου Consolidated Edison στις 9.13 το πρωί της Τετάρτης και ανέφερε εκτεταμένη μυρωδιά γκαζιού στην περιοχή γύρω από τα δυο κτήρια της 116ης οδού και Park Avenue στο Μανχάταν, αναφέρει το usa.greekreporter.gr. Ένα 20λεπτο μετά, τίποτα δεν είχε μείνει από την έκρηξη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, δύο εκ των οποίων έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. 

Εννέα ένοικοι των κτιρίων εξακολουθούν να αγνοούνται. Ανάμεσά τους ήταν και ο 42χρονος Έλληνας μουσικός, Ανδρέας Παναγόπουλος, που σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, βρέθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.  
Αδιασταύρωτες πληροφορίες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάνουν λόγο και για την πιθανότητα να υπάρχουν άλλα δυο ελληνικά ονόματα στον κατάλογο των αγνοουμένων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Οι συγγενείς και φίλοι του Έλληνα επιχειρηματία και μουσικού πιστεύουν ότι βρισκόταν στο διαμέρισμα την ώρα της έκρηξης. Πρόσφατα είχε ξεκινήσει να εργάζεται από το σπίτι όπου διέμενε για την δημιουργία ενός internet project που ήθελε σύντομα να ολοκληρώσει.

Ο 42χρονος έμενε στο κτίριο περισσότερα από δέκα χρόνια με τη γυναίκα του Lisbeth Perez, η οποία είχε φύγει νωρίς το πρωί για τη δουλειά. Μισή ώρα πριν την έκρηξη μίλησαν στο τηλέφωνο και ο Ανδρέας της είπε ότι ήταν στο σπίτι. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Όταν συγγενείς και φίλοι άρχισαν να τον αναζητούν, δεν τον βρήκαν σε κανένα από τα τρία νοσοκομεία της περιοχής. "Συνεχίζουμε την αναζήτηση στα νοσοκομεία" δήλωσε ο Ευάγγελος Άλκιμος στο usa.greekreporter.gr, στενός φίλος του 42χρονου μουσικού, που παλιότερα επίσης έμενε στο κτίριο που κατέρρευσε.

«Πρόκειται για μια τραγωδία του χείριστου είδους», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Ο επίτροπος του πυροσβεστικού σώματος, Σαλβατόρε Κασάνο, είπε ότι 250 πυροσβέστες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, μία τεράστια έκρηξη ακούστηκε και λίγα λεπτά αργότερα, στις 09:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδος), ξέσπασε η πυρκαγιά.

newsit


Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις νεκροί από την έκρηξη στη Νέα Υόρκη - Βρέθηκε ο Έλληνας ομογενής, φόβοι πως αγνοούνται άλλοι 2"

Γεωργιάδης: Καλώς καταργήθηκε το επίδομα τοκετού. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι ίδρυμα πρόνοιας!

Την κατάργηση του επιδόματος τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ για όσες γυναίκες γεννούν σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο, συμβεβλημένο ή μη με τον Οργανισμό, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στον Αντεννα υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ δεν είναι να δίνει επιδόματα πρόνοιας.

«Αν η κυβέρνηση πρέπει να δώσει 900 ευρώ επίδομα τοκετού προνοιακά , δεν μπορεί να το κάνει από τις εισφορές των ασφαλισμένων γιατί ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει. Θα πρέπει να δοθεί από τα έσοδα των φόρων άρα αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με νόμο που ισχύει από το Δεκέμβριο του 2012 όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο η ιδιωτικό μαιευτήριο καλύπτεται από τον ασφαλιστικού φορέα η συμμετοχή του στα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος δηλ. στο σπίτι καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση.

Το τραγικότερο όλων όμως είναι ότι σύμφωνα με καταγγελίες, ο ΕΟΠΥΥ ζητάει από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες αλλιώς θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Μάλιστα στο Νομό Ηρακλείου σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) 100 γυναίκες που καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν, ενώ οι καταγγελίες αυξάνονται συνεχώς.

Το θέμα έφερε πρόσφατα και στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Διαμάντω Μανωλάκου η οποία κάλεσε τον υπουργό Υγείας να πάρει πίσω το μέτρο και απαίτησε να δοθεί το επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες.

Ο κ. Γεωργιάδης, απάντησε «Ποιος από μας θα ήταν αντίθετος στην πλήρη προστασία της μητρότητας; Όλοι μάνες είχαμε και οι περισσότεροι από μας είμαστε γονείς. Όμως ,κάθε φορά η πολιτεία θεσπίζει κάποιους όρους και κάποιους κανόνες. Τα 900ευρώ θα τα παίρνουν όσες γεννούν στο σπίτι και δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

ygeia360
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Καλώς καταργήθηκε το επίδομα τοκετού. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι ίδρυμα πρόνοιας!"

Επειδή ο δήμος Αλμυρού χρωστάει 0,07 ευρώ, τα σχολεία δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο

Επτά λεπτά του ευρώ χρέος προς τα δημόσια ταμεία, μπλόκαραν την εκταμίευση δόσης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Το απίστευτο κι όμως αληθινό, σημειώθηκε προχθές Δευτέρα, στο Δήμο Αλμυρού και έρχεται να αποδείξει τη... σφικτή οικονομική πολιτική του Δημοσίου, από τα ταμεία του οποίου δεν βγαίνει ούτε ευρώ σε όσους έχουν έστω και μερικά λεπτά του ευρώ χρέος!

Την περασμένη Δευτέρα, ο Δήμος Αλμυρού, ενημερώθηκε ότι πιστώθηκε στο λογαριασμό του ποσό ύψους 48.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του 2014 για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την εκταμίευση των δόσεων, απαιτείται κάθε φορά η έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Όταν όμως ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αλμυρού, Φώτης Χατζηδημητρίου, επιχείρησε να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, πριν απευθυνθεί στο τραπεζικό γκισέ, βρέθηκε προ εκπλήξεως. Δεν είχε μπορούσε να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, την οποία είχε μπλοκάρει το σύστημα taxis.

Με τη βοήθεια του λογιστή του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Αλμυρού, είχε χρέος 0,07ευρώ! Το ποσό μάλιστα προερχόταν από σχολική μονάδα της περιοχής, που αντί να καταβάλλει στα δημόσια ταμεία φόρο δαπανών 10,39 ευρώ, κατέβαλλε 10,32 ευρώ! Ο Διευθυντής του σχολείου δεν είδε καλά τον τελευταίο αριθμό με αποτέλεσμα να καταθέσει λιγότερα από τα προβλεπόμενα χρήματα και να προκαλέσει blackout σε ολόκληρο το σύστημα.

Χρειάστηκε ολόκληρη διαδικασία για την αποπληρωμή του... χρέους του Δήμου, προκειμένου να μπορέσει να εκδοθεί η ασφαλιστική ενημερότητα.

Προς το παρόν όμως, η δόση των 48.000 ευρώ παραμένει μπλοκαρισμένη, μέχρι την ενημέρωση των δημοσίων ταμείων.

thessalianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επειδή ο δήμος Αλμυρού χρωστάει 0,07 ευρώ, τα σχολεία δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο "

Καταγγελία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Οι αιρετοί απολύονται με καταδίκη, οι υπάλληλοι με απλή παραπομπή

«Δυο μέτρα και δύο σταθμά» καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΠΟΕ- ΟΤΑ σε ό,τι αφορά την αυτοδίκαιη αργία των αιρετών.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε έγγραφό της, το οποίο κατέθεσε εις γνώση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου «Θέματα οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ» το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι οι αιρετοί τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία μόνο μετά την έκδοση τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης σε περίπτωση πλημμελημάτων και μετά την καταδίκη σε α' βαθμό σε περίπτωση κακουργημάτων.

Την ίδια στιγμή, στον Ν. 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο 2013-2016) ορίζεται ότι εργαζόμενος στο Δημόσιο ή σε ΟΤΑ, ο οποίος παραπέμπεται ενώπιον ποινικού δικαστηρίου, τίθεται αυτοδίκαια σε αργία με την παραπομπή του, χωρίς να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε α' βαθμό, τουλάχιστον, χωρίς να έχει κριθεί εάν είναι αθώος ή ένοχος και χωρίς να του παρέχεται η δυνατότητα να αντιδράσει νομικά.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕ- ΟΤΑ, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά την αλλαγή που γίνεται με το άρθρο 24 στο άρθρο 236 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), αναφέρεται ότι «εκλογικεύονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων αιρετοί των ΟΤΑ τίθενται υποχρεωτικά σε αργία» και χαρακτηρίζεται «ανεπιεικής» η περίπτωση να αρκούσε η απλή παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο για να τεθεί σε αργία ο αιρετός. Και αυτό με το επιχείρημα ότι έτσι μπορεί «να στιγματιστεί κοινωνικά ο κατηγορούμενος καίτοι δεν έχει καταδικασθεί ακόμα και είναι πιθανόν να αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθούν ζητήματα απρόσκοπτης λειτουργίας του ΟΤΑ».

«Από την αιτιολογική έκθεση προκύπτει ότι ο υπουργός Εσωτερικών περιβάλλει με τεράστιο σεβασμό το τεκμήριο αθωότητας των αιρετών και κόπτεται ιδιαιτέρως για την προσωπική τους τιμή και υπόληψη» υποστηρίζει η ΠΟΕ- ΟΤΑ και συμπληρώνει: «Δυστυχώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δείχνει τον ίδιο σεβασμό στην περίπτωση των εργαζομένων για τους οποίους αρκεί μία απλή παραπομπή για πλημμέλημα για να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία».

Η ΠΟΕ- ΟΤΑ ζητά να αντιμετωπίσει ο νομοθέτης «με τον ίδιο τρόπο ουσιωδώς όμοιες περιπτώσεις όπως αυτή των αιρετών των ΟΤΑ και των εργαζομένων. Ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, είτε αφορά σε έναν απλό εργαζόμενο, είτε σε έναν αιρετό». Και καταλήγει: «Πάνω απ' όλα (σ.σ. ο νομοθέτης) οφείλει να κατανοεί και να σέβεται ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής θέσης έχουν ατομικά δικαιώματα, τα οποία η Πολιτεία οφείλει να σέβεται και να προστατεύει».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Οι αιρετοί απολύονται με καταδίκη, οι υπάλληλοι με απλή παραπομπή "

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς για τα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι, στα πλαίσια του προγράμματος επιτήρησης και ελέγχου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ), το οποίο εφαρμόζεται ανελλιπώς από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, έστειλε στις 20 Φεβρουαρίου 2014 από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής Αταλάντης δείγματα από εννέα (9) βοοειδή εκ των οποίων όπως διαπιστώθηκε από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς ΜΣΕ) δύο δείγματα ήσαν θετικά στην ΣΕΒ.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση των θετικών δειγμάτων οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Φθιώτιδας έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως αυτά προβλέπονται από την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία όπως:

1. Την απομόνωση όλων των ζώων εντός των ορίων της εκμετάλλευσης.

2. Την απαγόρευση εισόδου νέων ζώων στην εκμετάλλευση.

3. Την απαγόρευση εξόδου ζώων από τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις χωρίς την άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής Αταλάντης

4. Την κλινική εξέταση όλων των ζώων της εκτροφής και θανάτωση των ύποπτων ζώων, αποστολή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού στο αρμόδιο εργαστήριο και τέλος αποτέφρωση των πτωμάτων των ύποπτων ζώων.

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι ο παράγοντας ο υπεύθυνος για την ΣΕΒ δεν έχει βρεθεί στο βόειο κρέας ή στο γάλα αγελάδας αλλά μόνο σε «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά»,όπως είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, των ματιών καθώς και στο έντερο, σπλήνα, κ.λπ. Τα «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά»,αφαιρούνται πλέον από τα τρόφιμα και από την τροφική αλυσίδα. Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε. βεβαιώνουν ότι το γάλα αγελάδας αλλά και το βόειο κρέας από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά» είναι ασφαλή.

​Ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης

​Περιφερ. Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

​Σταύρος Τσελάς

stilida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς για τα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας"

Απάντηση της ΕΕ για την απόρριψη χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα

Γραπτή απάντηση της Κάθριν Άστον στους ευρωβουλευτές Αρσένη και Σαλαβράκο

Δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης χημικών όπλων της Συρίας, ύστερα από υδρόλυση στη θάλασσα, διαβεβαιώνει, σε γραπτή της απάντηση προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές Κρ. Αρσένη και Ν.Σαλαβράκο, η αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Κάθριν 'Αστον.

Στην απάντησή της η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους μετά από υδρόλυση στη θάλασσα. Αντίθετα, οι ουσίες αυτές θα αποθηκευθούν στο αμερικανικό σκάφος και θα μεταφερθούν, μαζί με τις υπόλοιπες συριακές βιομηχανικές χημικές ουσίες σε επιλεγμένες εμπορικές υποδομές για τελική καταστροφή με αποτέφρωση».

Απαντώνας στις ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, που θεμελίωναν τον ισχυρισμό ότι «η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας απειλεί τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χωρών της Ε.Ε. (κυρίως της Ελλάδας και της Μάλτας) κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου» η Κάθιν Αστον διευκρινίζει ότι:

- Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας συμφωνήθηκε και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία έχουν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή καταστροφή όλων των κατηγοριών συριακών χημικών ουσιών. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε μια σειρά δημοσίων εγγράφων του ΟΑΧΟ που περιέχουν σχετικές αποφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ.

- Στο σχεδιασμό της ενέργειας αυτής συμμετείχαν ενεργά τόσο το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) όσο και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

- Η μέθοδος υδρόλυσης για τις «πρόδρομες χημικές ουσίες» έχει επιλεγεί με βάση την μακρά επιτυχή εμπειρία στο πλαίσιο της καταστροφής χημικών όπλων σε άλλα κράτη που κατείχαν χημικά όπλα. Η ακριβής θέση εν πλω που προτείνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στα διεθνή χωρικά ύδατα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

- Δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους μετά από υδρόλυση στη θάλασσα. Αντίθετα, οι ουσίες αυτές θα αποθηκευθούν στο αμερικανικό σκάφος και θα μεταφερθούν, μαζί με τις υπόλοιπες συριακές βιομηχανικές χημικές ουσίες σε επιλεγμένες εμπορικές υποδομές για τελική καταστροφή με αποτέφρωση. Η κοινή αποστολή οργάνωσε πρόσφατα συνεδρίαση με τις σημαντικότερες διεθνείς και εθνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ, για να εξηγήσει ότι η καταστροφή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διεθνείς και εθνικές νομοθετικές διατάξεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση της ΕΕ για την απόρριψη χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα"

«Μπλόκο» του ΣτΕ στα προνόμια των παιδιών πολυτέκνων: Αντισυνταγματικός ο τρόπος που εισάγονται στα ΑΕΙ

«Μπλόκο» στα προνόμια που απολάμβαναν τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που μπαίνουν στα ΑΕΙ καθ'υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τρεις αποφάσεις του.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεώτερο νομοθετικό πλαίσιο προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, κυρίως αυτών της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγουν παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Η προνομιακή αυτή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, προκαλεί τις εξής δυσλειτουργίες:

Εαν αυτές οι θέσεις διατίθενται καθ' υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, προκαλείται αναστάτωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία.

Η δεύτερη, είναι ότι αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ, οι υποψήφιοι οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Επίσης, τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους.

Εξάλλου, τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρων δημογραφικής πολιτικής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» του ΣτΕ στα προνόμια των παιδιών πολυτέκνων: Αντισυνταγματικός ο τρόπος που εισάγονται στα ΑΕΙ"

ΥΠΟΙΚ: Αυτοί οι αγρότες απαλλάσσονται από τα βιβλία

Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, από την 1.1.2014, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.

Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν από φορολογούμενους σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τη φορολογία των αγροτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

- Όταν δεν πληρείται ένα από τα κριτήρια αυτά οι αγρότες εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τής προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, καθώς και σε έκδοση στοιχείων. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων), εφόσον οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

- Με την υποβολή της σχετικής δήλωσης στη ΔΟΥ για ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι αγρότες αυτοί δηλώνουν και την υποχρεωτική ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά, διπλογραφικά).

- Η δυνατότητα της μη τήρησης βιβλίων, αφορά και τους αγρότες που πριν την 1/1/2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Αυτοί οι αγρότες απαλλάσσονται από τα βιβλία"

Zει και βασιλεύει το ρουσφέτι - Τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ

Μια απίστευτη τροπολογία μνημείο, ύμνος στο ρουσφέτι κατατέθηκε στη Βουλή δείχνοντας ότι κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ στη χώρα και στην πολιτική ζωή. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατία» τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ (Γεωργαντάς, Βογιατζής, Κωνσταντινίδης και Κόνσολας) , οι οποίοι εκλέγονται σε παραμεθόριες περιοχές, με δύο πανομοιότυπες τροπολογίες ζήτησαν το αδιανόητο: να αλλάξει ο νόμος ώστε να μπορούν να αποσπούν δημοσίους υπαλλήλους στα πολιτικά τους γραφεία, τακτοποιώντας έτσι ημετέρους και ψηφοφόρους.

Πως έχουν τα πράγματα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο υπάλληλοι οι οποίοι διορίζονται με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή υποχρεούνται να παραμείνουν στην υπηρεσία τοποθέτησής τους για μία τουλάχιστον δεκαετία χωρίς καμία υπηρεσιακή μεταβολή. Κι αυτό λόγω των τεραστίων αναγκών που υπάρχουν στις παραμεθόριες περιοχές με υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Τι ζήτησαν οι τέσσερις γαλάζιοι; «Κατ' εξαίρεση να επιτρέπεται η απόσπαση των συγκεκριμένων υπαλλήλων σε γραφεία βουλευτών, οι οποίοι εκλέγονται στην ίδια παραμεθόριο περιφέρεια ακόμα κι αν ο υπάλληλος δεν συμπληρώσει την απαιτούμενη δεκαετία στην υπηρεσία». Με απλά λόγια δημόσιος υπάλληλος που διορίζεται σε παραμεθόριο περιοχή, αν και είναι υποχρεωμένος να παραμείνει δέκα χρόνια στην ίδια θέση, στα πέντε να μπορεί να την. «κάνει» και να παρκάρεται σε γραφείο βουλευτή προκαλώντας νέα κενά στην υπηρεσία που είχε διοριστεί. Το επιχείρημα των βουλευτών; Κρατηθείτε. Οι καιροί άλλαξαν και οι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να βρίσκουν άξια στελέχη για τα γραφεία τους.





parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Zει και βασιλεύει το ρουσφέτι - Τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ"

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς πιστοποιητικό της ΔΟΥ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την προσκόμιση από τον φορολογούμενο του πιστοποιητικού της Δ.Ο.Υ ότι την τελευταία διετία έχουν δηλωθεί τυχόν μισθώματα από αυτά, θα μπορούν να κάνουν οι συμβολαιογράφοι.

Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από 1.1.2014 δεν ισχύει η υποχρέωση των συμβολαιογράφων να αρνηθούν τη σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων αν δεν προσκομιστεί νωρίτερα πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει ότι τα μισθώματα του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή υποθηκεύεται δηλώθηκαν στη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση ή την εγγραφή της υποθήκης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς πιστοποιητικό της ΔΟΥ"

Αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία για τους αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Την ίδια ώρα που οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ζητούν να δοθεί λύση για τον άμεσο διορισμό τους στις θέσεις που έχουν πετύχει, η κυβέρνηση, με μια νομοθετική ρύθμιση, ανάβει νέες φωτιές και προκαλεί αντιδράσεις.

Τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα να γίνει νέα προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων μόνο από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, αλλά με επαναξιολόγηση αφού θα συνυπολογισθούν προσόντα που αποκτήθηκαν μεταγενέστερα των οριστικών αποτελεσμάτων των παλιών προκηρύξεων.

Έτσι, η σειρά των επιτυχόντων στους οριστικούς πίνακες διορισμού ανατρέπεται και δημιουργείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πεδίο δόξης λαμπρό για μια ακόμα φάμπρικα «σαλαμοποίησης» των εργαζομένων.
Ήδη, εκπρόσωποι των αδιόριστων του ΑΣΕΠ έχουν ενημερώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί ή αν μη τι άλλο επιβάλλεται να υπάρξει επαναδιατύπωση της τροπολογίας προς «αποφυγή παρερμηνειών, στρεβλώσεων και καταχρήσεων».

Η τροπολογία ορίζει: «Οι επιτυχόντες σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ και των φορέων των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων δημοσιευμένους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2009, δύνανται να διατεθούν για διορισμό βάσει νέας προκήρυξης πλήρωσης τακτικών θέσεων, η οποία θα εκδοθεί ειδικά γι αυτούς, εφόσον κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν έχουν διοριστεί με βάση τον πίνακα διοριστέων στον οποίο περιλαμβάνονται».

Επίσης, ορίζεται ότι στη νέα προκήρυξη, οι επιτυχόντες δύνανται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε διαφορετική κατηγορία /κλάδο/ειδικότητα προσωπικού από αυτή στην οποία περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διοριστέων.

Προϋπόθεση συμμετοχής σε ανώτερη κατηγορία είναι ο απαιτούμενος τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται, με τις ίδιες προϋποθέσεις, και σε όσους έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση-αναπλήρωση αρχικώς διορισθέντων σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε μετά την 1.1.2009.

Στη ρύθμιση αναφέρεται επίσης ότι με τη νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ καθορίζονται οι θέσεις που θα καλυφθούν ανά φορέα, περιφερειακή ενότητα, κατηγορία και κλάδο προσωπικού, τα προσόντα πρόσληψης (γενικά και ειδικά) και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής των υποψηφίων. Και η τροπολογία καταλήγει: «Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση στη νέα προκήρυξη πλήρωσης θέσεων καθώς και συμμετέχοντες οι οποίοι δεν θα περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων της νέας προκήρυξης , διορίζονται σταδιακά μέχρι 31.12. 2015, βάσει σειράς επιτυχίας τους, με τη βαθμολογία την οποία είχαν ενταχθεί στον πίνακα διοριστέων, στις αρχικές θέσεις διορισμού τους [...]»
Παράλληλα, στη ρύθμιση διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή της δεν ισχύουν οι εκλογικοί περιορισμοί.

Ο πανελλήνιος Σύλλογος Αδιόριστων ΑΣΕΠ, αν και χαρακτηρίζει «σωστή την αφετηρία» της ρύθμισης, ασκεί οξεία κριτική στα επίμαχα σημεία της και καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει ή να την επανεξετάσει και να γίνουν αλλαγές.
Υπογραμμίζει ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν ποικίλα προβλήματα στην περίπτωση προκήρυξης θέσεων από φορείς που έχουν ήδη επιτυχόντες προς διορισμό, ιδίως ενόψει της παρεχόμενης δυνατότητας να συμμετάσχουν με αυξημένα τυπικά προσόντα στη νέα προκήρυξη. Προσόντα που αποκτήθηκαν μεταγενέστερα των οριστικών αποτελεσμάτων των προκηρύξεων οι οποίες εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν προσωπικό προς διορισμό και μένουν παγωμένες.

Έτσι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδιόριστων ΑΣΕΠ υπογραμμίζει: «Κατά συνέπεια, για την αποφυγή παρερμηνειών, στρεβλώσεων και καταχρήσεων θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι:
-Φορέας που διαθέτει επιτυχόντες προς διορισμό από παλαιότερη προκήρυξη δεν θα μπορεί να προκηρύξει θέσεις με νέα προκήρυξη και ιδίως στους ίδιους κλάδους/ κατηγορίες και ειδικότητες
-η νέα προκήρυξη να αφορά κυρίως σε φορείς που δεν έχουν επιτυχόντες προς διορισμό από παλαιότερες προκηρύξεις
-να αποκλεισθεί η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής με αυξημένα τυπικά προσόντα στη νέα προκήρυξη από επιτυχόντες , όταν πρόκειται για τον ίδιο φορέα και ιδίως για συναφείς κλάδους και ειδικότητες».

Πάντως, ο Σύλλογος Αδιόριστων καταγράφει ως θετικό ότι η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα σε έναν φορέα να προκηρύσσει θέσεις του που θα καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με πίνακες διοριστέων μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι ο επιτυχών που δεν θέλει να συμμετέχει, διασφαλίζεται, αφού θα διορισθεί σύμφωνα με τα ήδη ισχύοντα, δηλαδή σταδιακά και κατά σειρά επιτυχίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία για τους αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ"

Θεσσαλονίκη: Διαδημοτική τηλεόραση δημιουργούν οι δήμαρχοι

Σχέδιο για τη δημιουργία διαδημοτικής τηλεόρασης, με κοινό παρονομαστή το κανάλι TV 100 βάζουν μπροστά οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης μην υπάρξει τηλεοπτικό κρατικό κανάλι με έδρα την πόλη.

Μετά από την έγγραφη διαμαρτυρία τους προς τον πρωθυπουργό για το ότι δεν προβλέπεται κανάλι της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης και Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στο σχέδιο λειτουργίας διαδημοτικής τηλεόρασης.

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και την απειλή λουκέτων στους δημοτικούς σταθμούς όπως τονίζουν υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί το τοπικό κανάλι TV 100 ώστε να γίνει διαδημοτικό.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Διαδημοτική τηλεόραση δημιουργούν οι δήμαρχοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news