facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

IX: Διώχνουν τα τεκμήρια, φέρνουν φόρο …κατοχής

Με μεγάλη ευκολία, τα κυβερνητικά στελέχη φέρονται να έχουν αποφασίσει την κατάργηση των τεκμηρίων για το 2015. Προσοχή όμως, το...τυρί μπορεί να κρύβει φάκα. Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για θέσπιση «φόρου κατοχής» έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων. Θα κρύβει «τσουχτερές» εκπλήξεις το περιουσιολόγιο; Η απάντηση προσεχώς

Χρόνια τώρα εισαγωγείς, έμποροι ΙΧ και καταναλωτές προσπαθούν να ανατρέψουν τα άδικα και εξωπραγματικά τεκμήρια που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα και τα σκάφη-βάρκες. Μάλιστα πριν λίγους μήνες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενικός» ανακοίνωσε η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης καθώς θα είναι έτοιμο το περιουσιολόγιο στο οποίο θα αναγράφονται η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.

Είναι ξεκάθαρο πως τα ακίνητα που θα καταγραφούν θα φορολογούνται βάσει της αντικειμενικής τους αξίας που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη αναμένεται να έρθει από την κινητή περιουσία που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, σκάφη-βάρκες, ελικόπτερα μέχρι και ιδιωτικά τζετ.

Ο λόγος που αναφερόμαστε σε έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός πως κάποιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έριξε στο τραπέζι την πρόταση που αφορά ειδικά τα αυτοκίνητα και τα σκάφη ώστε το κράτος να σταματήσει να «αιμορραγεί» οικονομικά.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη φορολόγηση των αυτοκινήτων και των σκαφών ως πάγιων περιουσιακών στοιχείων ασχέτως αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τις άδειες εκτέλεσης πλόων τους!

Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση τότε όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αλλά και οι κάτοχοι σκαφών-βαρκών που έχουν καταθέσει τις άδειες πλόων τους εκεί που τα αυτοκίνητά και σκάφη-βάρκες τους ήταν αφορολόγητα ξαφνικά θα φορολογούνται ως πάγια περιουσιακά στοιχεία!

Με λίγα λόγια από την φορολογική ατέλεια ξαφνικά θα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία που φορολογούνται.

Αλλωστε είναι γνωστό πως όταν κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου ή σκάφους καταθέτει την άδεια με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας δεν αναγράφεται καθόλου στην φορολογική δήλωση. Με το περιουσιολόγιο αυτό δεν θα συμβαίνει καθώς θα καταγράφονται κανονικά ασχέτως αν δεν κυκλοφορούν.

Ωστόσο ο τρόπος φορολόγησής τους ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός αλλά το στέλεχος που εισηγήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο το παρουσίασε ως αντίμετρο στην αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ και αδειών πλόων στα σκάφη-βάρκες.

Οπως και να έχει το θέμα φαίνεται πως οι απώλειες που έχουν καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ το 2013 έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη στιγμή που πάνω από 1,1 εκατ. πινακίδες έχουν κατατεθεί στις εφορίες ώστε οι ιδιοκτήτες τους να γλιτώσουν τα υπέρογκα τεκμήρια, τα Τέλη Κυκλοφορίας, το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης (πάνω από 2 λίτρα) αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση ακόμη και αν δεν τα κυκλοφορούν...

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "IX: Διώχνουν τα τεκμήρια, φέρνουν φόρο …κατοχής"

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα υποβάλουν πρόταση και για το λιμάνι του Πειραιά

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρός τους Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

«Είναι ενδιαφέρον, στην περίπτωση που βλέπουμε την προοπτική λειτουργίας των σιδηροδρομικών μεταφορών», είπε ο Γιακούνιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, οι αρχικές προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 28 Απριλίου. Στην ερώτηση εάν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι εκδηλώσουν αρχικώς το ενδιαφέρον τους ο κ. Γιακούνιν απάντησε θετικά.

Ο Β. Γιακούνιν προσέθεσε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν την αντίστοιχη ελληνική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την επισκευαστική εταιρεία ROSCO (σ.σ. η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού- ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένουν τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς. Όπως είπε ειδικότερα, η ρωσική εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει «από τους Έλληνες την τελική απόφασή τους πώς θα προχωρήσουν την ιδιωτικοποίηση, γιατί συνεργάζονται με την ΕΕ και η ΕΕ τώρα λέει: Ας μην διαγράψουμε τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ας την ιδιωτικοποιήσετε πρώτα. Όμως έτσι δεν μπορεί να γίνει. Θα δούμε τι θα κάνουμε».

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Β. Γιακούνιν έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την άδεια να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αυτών εταιρειών και σχετική χρηματοδότηση της συμφωνίας, από το καλοκαίρι ακόμη του 2013.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τους σιδηροδρόμους Βουλγαρίας και Ελλάδας, «στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νέου διευρασιατικού διαδρόμου», που σχεδιάζει ο πρόεδρός τους, εξηγώντας ότι γίνεται λόγος για δίκτυο διαπλατυμένης σιδηροτροχιάς, που θα συνδέει το ρωσικό δίκτυο με το ευρωπαϊκό και θα επιτρέπει χωρίς αλλαγές σασί να φθάνουν έως και τη Βιέννη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα υποβάλουν πρόταση και για το λιμάνι του Πειραιά"

Νέα λουκέτα στα φαρμακεία! Κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα!

Σε νέο 48ωρο λουκέτο προχωρούν οι φαρμακοποιοί με δεδομένο ότι η τρόικα επιμένει στην προώθηση σκληρών μέτρων για τον κλάδο. Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Άδωνι Γεωργιάδη επιβεβαίωσαν ότι ..συμφωνούν.  
Σε δύο 24ωρες απεργίες την Παρασκευή 14 Μαρτίου και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου προχωρούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας μετά από ομόφωνη απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο κλάδος με τα λουκέτα επιχειρεί να ανατρέψει τις προθέσεις της τρόικας για μείωση του ποσοστού κέρδους, διάθεση των μη συνταγραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ αλλά μεταξύ άλλων και αλλαγή του τρόπου χορήγησης αδειών σε νέα φαρμακεία. Πρόκειται για τη δεύτερη 48ωρη απεργία του κλάδου καθώς ήδη έχει υπάρξει ένα διήμερο λουκέτο.
Στο μεταξύ ο κλάδος επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι δεν έχει διαφωνίες με τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τη διάθεση φαρμάκων, διαφωνία που εστιάζεται στις απόψεις της τρόικας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ...συμφωνούν και το μόνο πρόσκομμα παραμένουν οι δανειστές μας που επιμένουν σε άμεσες αλλαγές τόσο για τα μη συνταγραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) όσο και για το ποσοστό κέρδους του κλάδου.
Βέβαια Άδωνις Γεωργιάδης για άλλη μια φορά εμφανίστηκε με τη δέουσα αυτοπεποίθηση ότι θα πείσει την τρόικα θα αποδεχθεί τις θέσεις του για τη μη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ μάρκετ. Έδειξε επίσης κατανόηση για το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί φοβούνται πως αν εφαρμοσθούν τα μέτρα αρκετοί θα αναγκαστούν να κλείσουν δεδομένου πως τα φαρμακεία αποτελούν συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν με έναν εργαζόμενο.
Και μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να βάζει ...πλάτη στον κλάδο για τα ΜΗΣΥΦΑ αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δε φαίνεται όμως να μπορεί να κάνει το αντίστοιχο και στο θέμα της λειτουργίας των φαρμακείων καθώς οι τροικανοί επιμένουν πως πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο.
Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται πιο διαλλακτικός σε αυτό το θέμα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές.
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους μάλλον τηρούν στάση αναμονής έως ότου η τρόικα δείξει και πάλι τις προθέσεις της αλλά και περιμένοντας να διαπιστώσουν εάν θα κάνει αποδεκτές τις προτάσεις Άδωνι.
Όλα φαίνεται τώρα πως επικεντρώνονται στις τελικές συνομιλίες της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες θα πρέπει να έχουν επιφέρει οριστικό αποτέλεσμα έως την Κυριακή.
Οι φαρμακοποιοί πάντως θα συνεδριάσουν και πάλι για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. 
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση: “Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας προς την τρόικα θα γίνουν αποδεκτές, αποτελούν ούτως ή άλλως την εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης της κυβερνήσεως. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία".  Για να καταλήξει: "Πάντα υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αλλά πηγαίνουμε με αισιοδοξία". 
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης με τη σειρά του επεσήμανε: "είμαστε επιφυλακτικοί διότι απέναντί μας υπάρχει η τρόικα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Υγείας. Θα εκτιμήσουμε τη στάση μας σε συνάρτηση και με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με το αποτέλεσμα που αυτές θα έχουν".

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα λουκέτα στα φαρμακεία! Κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα!"

«Φτερά» έκανε το διανεμόμενο πλεόνασμα του 2013, μετά τις πιέσεις της Τρόικας.

Επιμένει η κυβέρνηση ότι θα διανεμηθεί το 70% της προϋπολογισθείσας υπέρβασης

Το τι θα δοθεί και σε ποιους θα κριθεί αυτήν την εβδομάδα, αλλά όλα δείχνουν πως η Τρόικα έχει βάλει «κόφτη» στη διανομή του, τόσο ως προς το ύψος όσο και προς τους αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να ανακοίνωσε 2 δισ. ευρώ πλεόνασμα, αλλά μετά τις πιέσεις των δανειστών, το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί θα περάσει από «σαράντα κύματα».

«Δεν αλλάζει ότι θα δοθεί το 70% της υπέρβασης» λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, «αλλά αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η Τρόικα. Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα παράμετρος που βάζει τώρα η Τρόικα είναι ότι «η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 θα διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014». Άρα δεν αρκεί το πλεόνασμα του 2013 να είναι διατηρήσιμο και βιώσιμο, αλλά για να διανεμηθεί πρέπει να υπάρχει και υπέρβαση και στο πλεόνασμα του 2014, για το οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Αυτό προκαλεί πολλές ενστάσεις και κινδύνους: για παράδειγμα, η Eurostat, στις οικονομικές προβλέψεις της, ανέφερε ότι υπολογίζει πως η βοήθεια προς τις τράπεζες το 2013 έφτασε στα 20 δισ. ευρώ και όχι στα 19 δισ. που έλεγε ο προϋπολογισμός. Άρα, δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανακοινώσει τον Απρίλιο η Eurostat, πόσο θα εκτιμήσουν κυβέρνηση και Τρόικα το πλεόνασμα του 2014, ποιο είναι το 70% του πλεονάσματος του 2013 και ποια υπέρβαση εκτιμάται πως θα υπάρχει για το 2014.

Επιπλέον, η Τρόικα βάζει στόχο και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν οι σχεδιαζόμενες παροχές: να έχουν «αναπτυξιακό» χαρακτήρα! Αυτή η παράμετρος επιδέχεται πολλής συζήτησης, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι και παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους μπορούν να τονώσουν εμμέσως την κατανάλωση, αλλά η Τρόικα δεν έχει απαντήσει αν δέχεται μια τέτοια εκτίμηση ή όχι.

Ό,τι όμως δεν μπορεί να διανείμει σαν παροχή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να το δώσει για έξτρα πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.

«Στα ληξιπρόθεσμα μπορούμε να διανείμουμε όσα θέλουμε από τα Ταμειακά διαθέσιμα (σσ: δηλαδή από το περίσσευμα ρευστότητας από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013) γιατί είναι δημοσιονομικά ουδέτερες οι πληρωμές αυτές», δηλαδή δεν επιβαρύνουν τις δαπάνες αφού καλύπτουν καταγεγραμμένα χρέη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φτερά» έκανε το διανεμόμενο πλεόνασμα του 2013, μετά τις πιέσεις της Τρόικας."

Αίγιο: Δικαιώθηκαν οι σχολικοί φύλακες - Κέρδισαν την αγωγή

Δημοσιεύθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου, απόφαση επί αγωγής που άσκησαν οι σχολικοί φύλακες οι οποίοι υπηρετούσαν σε σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας.

Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, έκανε ολοκληρωτικά δεκτή την αγωγή και υποχρεώνει το Δήμο Αιγιαλείας να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους με τους όρους και την αμοιβή πριν τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και με ποινή 100€ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, θεωρώντας ότι η διαδικασία θέσης τους σε διαθεσιμότητα αντιβαίνει σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος.

Είναι η πρώτη απόφαση επί αγωγής που εκδίδεται στην Ελλάδα και σχετίζεται με την διαθεσιμότητα τόσο του προηγούμενου νόμου 4093/2012 όσο και του νεότερου του 4172/2013. Όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα αφορούσαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και όχι αγωγών, όπου τα κριτήρια του δικαστηρίου της αγωγής είναι κατά πολύ αυστηρότερα. Υπέρ του αιτήματος των σχολικών φυλάκων είχε τοποθετηθεί και ο δήμος Αιγιάλειας με τον δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο ο οποίος παρέστη και μίλησε υπέρ του θεσμού και την ανάγκη του δήμου να τους απασχολεί αλλά και τον Γραμματέα του δήμου Σπύρο Παπαδόπουλο να καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Τους σχολικούς φύλακες εκπροσώπησαν στο δικαστήριο οι Δικηγόροι Πατρών Δημήτρης Ρήγας και Παναγιώτης Καποτάς.

filodimos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγιο: Δικαιώθηκαν οι σχολικοί φύλακες - Κέρδισαν την αγωγή"

Τέλος εποχής για τη ΔΕΗ - Η εταιρεία χωρίζεται στα δύο και το 30% πωλείται σε ιδιώτες

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη Παρασκευή δόθηκε το νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ, μέσω της οποία το 30% του παραγωγικού της δυναμικού θα περάσει στα χέρια ιδιωτών. Με αυτόν τον τρόπο τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ θέτουν σε εξέλιξη την εφαρμογή του σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ επιβάλλονται όροι ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία, η «μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, περιουσιακά στοιχεία, προσωπικό και πελάτες που αντιστοιχούν στο 30% της επιχείρησης της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί σε ιδιώτη, ματά από διεθνή διαγωνισμό.

Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα -Πώληση μέχρι το 2015

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ, η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η νέα εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ, με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

Η μεταβίβαση των συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρεία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ, κατ' απόκλιση των προβλεπομένων στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΔΕΗ οφείλει για έξι μήνες να απέχει από επιθετικές εμπορικές πρακτικές για επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων πελατών, ενώ σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων αυτών προβλέπεται ότι μπορεί να αρνηθεί τη σύναψης νέας σύμβασης με τους συγκεκριμένους πελάτες. Οι συμβάσεις που θα μεταφερθούν θα προσδιοριστούν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

Ποιες μονάδες θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία

Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη νέα εταιρεία περιέρχεται αυτόματα στη νέα εταιρεία. Συγκεκριμένα οι μονάδες που θα περάσουν στη νέα εταιρεία είναι:

   -Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.
   -Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, 'Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
   -Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
   -Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης)2 και τα λιγνιτωρυχεία.

ΥΠΕΚΑ: Η πώληση ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος εποχής για τη ΔΕΗ - Η εταιρεία χωρίζεται στα δύο και το 30% πωλείται σε ιδιώτες"

Επιστρέφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε εφεδρεία

Στις θέσεις τους επιστρέφουν δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, καθώς το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική την πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο που προβλέφθηκε το 2011 με το πρώτο Μνημόνιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβίβασε στη Βουλή σχετικό έγγραφο για την επαναφορά και την αποκατάσταση δημοσίων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας με βάση τη διάταξη του άρθρου 33 του σχετικού νόμου (Ν. 4024/2011).

Το έγγραφο του κ. Μητσοτάκη διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, με την οποία καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει «με ποιον τρόπο θα γίνει η εργασιακή, μισθολογική και υπαλληλική αποκατάσταση των υπαλλήλων που έχουν θιγεί από το αντισυνταγματικό καθεστώς της εφεδρείας- προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και με ποιον τρόπο θα υπάρξει η οικονομική τους αποκατάσταση με την καταβολή αναδρομικών αποδοχών που είχαν περικοπεί, με βάση τις διατάξεις για τη προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα- εφεδρεία».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι, που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία λόγω αυτοδίκαιης απόλυσης, ή έχουν τεθεί και εξακολουθούν να τελούν υπό καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και υπέβαλαν ή θα υποβάλουν μέσα σε εύλογο χρόνο από την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, αίτηση ότι επιθυμούν την επαναφορά τους στην υπηρεσία, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επανέλθουν απαιτείται:

  • Υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού ή Προσωπικού της υπηρεσίας του υπαλλήλου.
  • Να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αυτοδίκαιη απόλυση από την υπηρεσία κατά το άρθρο 155 του Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 159 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του Ν. 3584/2007, λόγω συμπλήρωσης 35ετούς πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και δη του ορίου ηλικίας, καθώς η πρώτη προϋπόθεση πληρούται ήδη.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η επαναφορά τους γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα τού κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργείου ή του κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης του φορέα, σε κενή οργανική θέση του φορέα από τον οποίο αποχώρησαν, ή εφόσον δεν υπάρχουν κενές θέσεις ή αυτές δεν επαρκούν, η Διοίκηση θα πρέπει να προβεί σε επανασύσταση των θέσεων που καταργήθηκαν και τις οποίες κατείχαν οι υπάλληλοι όταν απολύθηκαν αυτοδικαίως ή πριν τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αφού βέβαια εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις προς τούτο. Οι υπάλληλοι αυτοί εντάσσονται σε θέση της κατηγορίας και του κλάδου που υπηρετούσαν.

Όσον αφορά δε τη βαθμολογική τους κατάταξη, στο έγγραφο αναφέρεται ότι θα καταταγούν με βάση τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους, όπως αυτός προκύπτει συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που μεσολαβεί από την 27η Νοεμβρίου του 2011, ημερομηνία αυτοδίκαιης αποχώρησής τους λόγω συνταξιοδότησης κατ΄εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου 1γ του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 ή εισόδου τους σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας μέχρι την επαναφορά τους.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού θα πρέπει πρώτα να προβούν σε ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης και εν συνεχεία να εκδώσουν την απόφαση επαναφοράς στην υπηρεσία των αιτούντων υπαλλήλων η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επαναφορά 482 υπαλλήλων στο Δημόσιο


Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια για το θέμα των Δημοτικών Αστυνομικών, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η Διοίκηση πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», επικαλούμενος μάλιστα την πρόνοια του άρθρου 95 του Συντάγματος. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εξάλλου, ότι πάγια πρακτική στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την οποία έχει υιοθετήσει, είναι η απόλυτη συμμόρφωση με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και παρά τους περιορισμούς των προσλήψεων, όπως ενημέρωσε, τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν εκδοθεί αποφάσεις προσλήψεων για 482 άτομα, για τα οποία υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε εφεδρεία"

Μεταξύ των πιο «γερασμένων» χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα

Μία από τις πλέον «γερασμένες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η Ελλάδα, με μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά γήρανσης.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, σε εργασία της, στην οποία επεξεργάζεται -μεταξύ άλλων- δεδομένα της Eurostat, βάσει των οποίων η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ελλάδας αυξήθηκε σημαντικά, από 16,7% στα 19,4%, επίπεδο υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ των 27 (17,5% το 2011).

Ο δείκτης γήρανσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει σαφώς αυτή την τάση: αν ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων για 100 νέους (κάτω από 15 ετών) ήταν 110 το 2001, σήμερα φτάνει τους 134. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται σε 112 για το σύνολο της ΕΕ, ενώ μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Ελλάδα (εκτός από τις δύο προαναφερόμενες, είναι επίσης η Βουλγαρία με δείκτη=140).

Εξετάζοντας την ηλικιακή δομή του πληθυσμού της Ελλάδας, προκύπτει ότι το ποσοστό ηλικίας 65 ετών και άνω ξεπερνά το 19% (σχεδόν ένας στους πέντε), τοποθετώντας τη χώρα μας στην ομάδα των τριών χώρων της Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά- μαζί με την Ιταλία (20,3%) και τη Γερμανία (20,6%).

Στον αντίποδα, οι τρεις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Ιρλανδία (11,5%) και ακολουθούν η Σλοβακία (12,6%) και η Κύπρος (12,7%).

Οι παραπάνω δείκτες αναδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα αναπαραγωγής του πληθυσμού στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει η πρόσφατη εξέλιξη του Φυσικού Ισοζυγίου της χώρας (διαφορά μεταξύ των γεννήσεων και των θανάτων).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, το Φυσικό Ισοζύγιο μειώθηκε ραγδαία κατά την περίοδο 2008-2012 για να είναι πλέον αρνητικό. Αν το 2008 οι γεννήσεις υπερέβαιναν τους θανάτους κατά 10.300 (θετικό Φυσικό Ισοζύγιο), από το 2011 και έπειτα, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις. Πιο ανησυχητική είναι η δραματική φυσική μείωση του πληθυσμού το 2012. Το έλλειμμα υπέρ-τριπλασιάστηκε, από -4.671 το 2011, έφτασε στα -16.299 το 2012.

Αν η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο, η ένταση στο εσωτερικό της χώρας διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό, με την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου να παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (πολύ κάτω από το μέσο όρο τόσο της Χώρας όσο και της ΕΕ). Ακολουθούν η Αττική και η Κρήτη οι οποίες βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το σύνολο της Ένωσης και σαφώς κάτω από το εθνικό επίπεδο.

Γενικότερα, επισημαίνει η κ. Ντυκέν, υπάρχει σαφής αντίθεση μεταξύ: α) αρκετών νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων, οι οποίες παρουσιάζουν περιορισμένη γήρανση, με ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν ξεπερνά το 17% (ειδικά οι Π.Ε. Μυκόνου, Κω, Άνδρου, Ρόδου, Θήρας, Ρέθυμνου, Ηρακλείου) και β) των περιφερειακών ενοτήτων με έντονο ορεινό χαρακτήρα, όπως οι Π.Ε. Καρδίτσας, Άρτας, Φωκίδας, Γρεβενων και Ευρυτανίας, με ποσοστό άνω των 26.5%.

Η κ. Μαρί-Νοέλ Ντυκέν από το 1999 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου (ΕΑΧ) του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και από το 2000, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του ίδιου Πανεπιστήμιου.

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 ερευνητικά προγράμματα και μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Είναι, επίσης, μέλος της Ένωσης DEMOBALK, δίκτυο επιστημόνων και φορέων που εξετάζουν θέματα που άπτονται των πληθυσμιακών και κοινωνικών εξελίξεων στα Βαλκάνια.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταξύ των πιο «γερασμένων» χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα"

Ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για διαθεσιμότητα, κατάργηση φορέων

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και προβληματισμούς ως προς ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων, εκφράζει στην έκθεση του, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Οι ενστάσεις τους εκφράζονται, μεταξύ άλλων, στις ρυθμίσεις που αφορούν, κατάργηση οργανικών θέσεων, αξιολόγηση και διαθεσιμότητα.

Ειδικότερα, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβούλιου επισημαίνουν ότι: «Η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών δεν συνάδει προς το άρθρο 103 του Συντάγματος όταν δεν βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό λειτουργιών του κράτους και διοικητικής αναδιοργάνωσής του…», και ότι όταν «ο νομοθέτης επιχειρεί μεταβολές στις δομές της δημόσιας διοίκησης, αυτές πρέπει να είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης, ώστε να τεκμηριώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι περιστασιακές και αποσπασματικές, αλλά ορθολογικές, διαρκείς και αποτελεσματικές».

Σε άλλο σημείο σχετικά με τους δημοσιονομικούς λόγους που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει: «Μπορεί κριτήριο των επιλογών να είναι δημοσιονομικοί λόγοι, όμως οι σχετικές ρυθμίσεις πρέπει αφενός να εισάγονται με τήρηση των συνταγματικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται να διασφαλίζονται η ορθολογική, αποτελεσματική και διαρκής λειτουργία της διοικήσεως και η παροχή υπηρεσιών που επιβάλλεται να εξασφαλίζονται για τους διοικουμένους στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου και αφετέρου να εναρμονίζονται με τις συνταγματικές εγγυήσεις που αφορούν το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων». Σχετικά με την κατάργηση οργανικών θέσεων, αναφέρεται ότι «ο νομοθέτης θα πρέπει να κινείται εντός των ορίων που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας, δηλαδή να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων και να θεσπίζει κανόνες με αντικειμενικά κριτήρια».

Επίσης, για την αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς αποζημίωση, σημειώνεται ότι «τίθεται ζήτημα συμβατού προς το άρθρο 5 του Συντάγματος, λαμβανομένου υπόψη ότι η ως άνω "αυτοδίκαιη λήξη" των εν λόγω συμβάσεων δεν συνοδεύεται από την καταβολή εύλογης έστω αποζημίωσης». Ως προς το άρθρο που αφορά στην αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με τη νομολογία, μετά την πάροδο εύλογου χρόνου, δεν είναι επιτρεπτή, έστω κι αν κατά το χρόνο μετατροπής τους δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις».

Στο θέμα της αξιολόγηση των υπαλλήλων αναφέρεται ότι «οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συστήματος είναι η αντικειμενική και αμερόληπτη στάθμιση βάσει σαφώς προσδιοριζόμενων κριτηρίων της επαγγελματικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας και τα καθήκοντα τους».

Και προστίθεται: «Υπό το φως των ανωτέρων, δημιουργείται προβληματισμός ως προς την αναγκαιότητα επιβολής των προτεινόμενων ποσοστώσεων για την επιδίωξη του επιδιωκόμενου από τον νόμο σκοπού, είναι εμφανής και σαφώς διαγνώσιμη, ώστε να συνιστά αναλογικό, σύμφωνο προς το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, περιορισμό του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων να εξελίσσονται και να αξιολογούνται βάσει σαφώς προσδιορισμένων κριτηρίων επαγγελματικής ικανότητας και καταλληλότητας, σε σχέση προς το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους…» .

ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για διαθεσιμότητα, κατάργηση φορέων"

"Ψαλίδι" στα αναπηρικά επιδόματα προβλέπει ο ΟΟΣΑ

«Ψαλίδι» στα αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις, προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ, προκαλώντας την έντονη ανησυχία του αναπηρικού κινήματος. Όπως καταγγέλλει, μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, «σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις για την Ελλάδα, στόχος τους είναι μέσα στο 2015 να μην παίρνουν σύνταξη και επίδομα ούτε οι μισοί από αυτούς που παίρνουν σήμερα και τα επιδόματα να μειωθούν στο μισό, δηλαδή κοντά στα 150 με 200€ το πολύ άντε για κάποιους πολύ βαριά ανάπηρους με μηδενικό εισόδημα να φτάνει τα 300€ το μήνα».

Δεδομένου ότι η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να υιοθετήσει το «πακέτο» μέτρων του ΟΟΣΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί τα μέλη της σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας:

- Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση – οδηγία του ΟΟΣΑ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.

- Να καταβάλλονται κανονικά τα επιδόματα και οι συντάξεις για όσο διάστημα ο ανάπηρος και ο χρονίως πάσχοντας περιμένει να περάσει από την επιτροπή.

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

- Ούτε ένα 1€ περικοπή από επιδόματα αναπηρίας και συντάξεις.

- Κατάργηση του παράβολου – χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

healthview
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ψαλίδι" στα αναπηρικά επιδόματα προβλέπει ο ΟΟΣΑ"

Πάλι μπάχαλο με τις αποδείξεις! Τι γίνεται με τους παντρεμένους;

Οι παντρεμένοι έχουν ψυχή; Για την εφορία μάλλον όχι αφού μετά τα αστεία πειράματα που έγιναν με τις αποδείξεις και μετά τις διευκρινήσεις τελικά και πάλι προκύπτει κενό που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε όσους έκαναν το... λάθος να παντρευτούν.

Οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών φρόντισαν να δώσουν διευκρινίσεις όμως σε ό,τι αφορά μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια που δηλώνουν και οι δύο μισθωτοί ή συνταξιούχοι.

Στην απόφαση αναφέρεται: «το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Ο προηγούμενος επιμερισμός εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων».

Τα εισοδήματα από ακίνητα και τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, δεν φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα σχετικά με το πώς θα γίνει ο επιμερισμός των αποδείξεων στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο φορολογουμένων είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή εισοδηματίας.

Άρα; Μάλλον κάποιος πρέπει να δώσει νέες διευκρινήσεις Ποιες και πόσες αποδείξεις "περνάνε"

Σύμφωνα με την απόφαση, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με την κλίμακα, ατομικό εισόδημα.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο ίδιος ο φορολογούμενος, η σύζυγος του ή τα τέκνα που τον βαρύνουν και περιλαμβάνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά,

- Αλκοολούχα ποτά και καπνός

- Ένδυση και υπόδηση

- Οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

- Μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί.

- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες

- Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια.

- Τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών

- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

- Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

- Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάλι μπάχαλο με τις αποδείξεις! Τι γίνεται με τους παντρεμένους;"

Συνελήφθησαν αιρετοί της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας

Aντιμέτωπα με την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι 4 στελέχη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας - μεταξύ αυτών και αιρετοί - που συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αχιλλείων, για μη απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

Πρόκειται για τέσσερα άτομα ηλικίας 54, 42, 49 και 44 ετών, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος τους, όπως και σε βάρος δύο ακόμη ατόμων ηλικίας 27 και 50 ετών, που αναζητούνται, εκκρεμούσε ένταλμα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, που ανέρχονται στο ποσό των 275.303,85 ευρώ, με την ιδιότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας.

Οι συλληφθέντες ήταν μέλη του Οργανισμού Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΟΑΝΑΚ) και έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, σύμφωνα με την corfutime.gr.

Η επίμαχη περίοδος αφορά τη διοίκηση της τ. Νομαρχίας Κέρκυρας, από τον τ. Νομάρχη, Στέφανο Πουλημένο.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν αιρετοί της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας"

Τελεσίγραφο του Eurogroup για συμφωνία έως την Κυριακή

Πιέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας ασκήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν «στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές» και τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις.

Στην Αθήνα άκουσαν τον σκληρό πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ να λέει «αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε θα βρεθεί λύση», προσδιορίζοντας σαφώς ότι για να ληφθεί οριστική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών για την δόση των 10,1 δισεκ. ευρώ πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και πλέον ενδέχεται το νέο ορόσημο να είναι η 1ηΑπριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Στην συνέντευξη Τύπου, η οποία άρχισε με περίπου τέσσερις ώρες καθυστέρηση (μεσολάβησε η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης εντός της εβδομάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο.

Ως προς το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητική βάση και κάποια πρόοδος έχει συντελεστεί. Εντούτοις, ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την τελευταία συνέντευξη Τύπου, μετά το προηγούμενο Eurogroup.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν επιρρίπτει ευθύνες «σε κανέναν» για την καθυστέρηση, συμπλήρωσε όμως ότι τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπορούν να μένουν επ’ αόριστον στην Αθήνα» είπε.

Ως προς τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Για τις τράπεζες, ειδικότερα, και τα αποτελέσματα των stress test, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι σε αυτή τη φάση αρμόδια είναι Τράπεζα της Ελλάδος για το αποτέλεσμα που αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αργότερα εντός τους έτους, οι ελληνικές τράπεζες, όπως όλες, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν πέρα από τα νούμερα τα οποία ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις: Την προσεχή Τετάρτη ο Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Πουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη σε συνέδριο στην Πορτογαλία.

Εν όψει της επιστροφής της τρόικαςθεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και το Eurogroup.


Εγκρίθηκε η δόση για την Κύπρο

Tο Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Το Eurogroup σχολίασε ευμενώς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Κύπρο, γεγονός που μαζί με την μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης, συνέβαλε -όπως σημειώνεται- στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο».

Παρ' όλα αυτά, το Eurogroup σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο του Eurogroup για συμφωνία έως την Κυριακή"

Στο εδώλιο και πάλι οι 42 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των μετοχών «φούσκες» του ΧΑ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα ξανακαθίσουν 42 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των μετοχών «φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, κατά της ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία αθωώθηκαν οι 42.

Ο κ. Βουρλιώτης υποστηρίζει ότι η αθωωτική απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Επί της αιτήσεώς του θα εκδοθεί σχετική απόφαση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο και πάλι οι 42 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των μετοχών «φούσκες» του ΧΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news