facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Στους 83 οι νεκροί από τη γρίπη

Συνεχίζει τη δυναμική της πορεία η εποχική γρίπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και σήμερα Δευτέρα ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει στους 83.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα της γρίπης ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χρόνιοι ασθενείς ή ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι, και δεν είχαν λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Άλλοι 57 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχοντας εμφανίσει βαριές επιπλοκές μετά την «εισβολή» των ιών της γρίπης στον οργανισμό τους. Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε Εντατική 240 ασθενείς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 83 οι νεκροί από τη γρίπη"

Η κρίση εκτίναξε το παγκόσμιο χρέος στα 100 τρισ.δολάρια

Τα χρέη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια περί τα μέσα του 2013, κυρίως λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων από κράτη και επιχειρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ).

Το 2007, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν σε 70 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η οργάνωση-ομπρέλα 60 κεντρικών τραπεζών σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από κυβερνητικά προγράμματα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διάσωση τραπεζών, επισήμανε η ΤΔΔ.

Οι κυβερνήσεις έχουν συνολικά χρέη 43 τρισεκατομμυρίων, ένα ποσό αυξημένο κατά 80% σε σύγκριση με τα μέσα του 2007.

Η ΤΔΔ σημείωσε ότι τα χρεόγραφα τείνουν όλο και περισσότερο να διακρατούνται από επενδυτές στις χώρες όπου εκδίδονται.

Αυτό «καταδεικνύει ότι η διαδικασία της διεθνούς χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης μπορεί εν μέρει να αντιστράφηκε από την εκδήλωση της κρίσης», ανέφεραν οι ειδικοί της Τράπεζας.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει γίνει παράλληλα λιγότερο παγκοσμιοποιημένος, σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Οι τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικές να δανείζουν πέραν των συνόρων και ο όγκος των διακρατικών χορηγήσεων μειώθηκε εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ο διατραπεζικός δανεισμός επίσης υποχώρησε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κρίση εκτίναξε το παγκόσμιο χρέος στα 100 τρισ.δολάρια"

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες από το Κιλελέρ

Δυναμικό «παρών», έδωσαν, την Κυριακή, αγρότες από όλη την Ελλάδα στον εορτασμό της 104ης επετείου από τα γεγονότα του Κιλελέρ, που φέτος διοργάνωσε η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.

Αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Στέρεα Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, έδωσαν μαζικά το «παρών» στον χώρο του μνημείου για την εξέγερση των κολίγων.

Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, που -όπως υποστηρίζουν- συνδέονται με την επιβίωση του κλάδου και των οικογενειών τους.

Αυτό επισήμανε, άλλωστε, και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε για «νέο Κιλελέρ», καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η κυβέρνηση, με την πολιτική που ασκεί, εξωθεί τους αγρότες σε ξεσηκωμό.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι οι αγρότες συνεχίζουν να οργανώνονται και να συντονίζονται και βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως αφετηρία του νέου κύκλου κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες από το Κιλελέρ"

O «κοριός» που παρακολουθούσε τον Κώστα Καραμανλή

Οι ελληνικές αρχές έχουν τα στοιχεία και φωτογραφίες του πράκτορα, που πρωταγωνίστησε στις υποκλοπές σε βάρος αξιωματούχων της κυβέρνησης Καραμανλή. Πώς έφτασαν στα ίχνη του;

Το πρόσωπο που εμφανίζεται από την ελληνική δικογραφία του 3ου τακτικού ανακριτή, να πρωταγωνιστεί στις υποκλοπές Ελλήνων αξιωματούχων και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής".
Πρόκειται για Αμερικανό υπάλληλο, ο οποίος ονομάζεται William B.

Την αποκάλυψη σχετικά με το ποιος παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την περίοδο των υποκλοπών έκανε η εφημερίδα "Το Βήμα" σε δημοσίευμά της.

Φωτογραφίες από τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, κυρίως από κάμερες ασφαλείας, βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης και τις επόμενες εβδομάδες, δρομολογείται η αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής για να του απαγγελθεί κατηγορία και να απολογηθεί στον ανακριτή για το αδίκημα της κατασκοπείας και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Φυσικά, δεν αναμένεται οι Αμερικανοί να ανταποκριθούν στο αίτημα, καθώς θα προστατέψουν τον υπάλληλό τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι 65χρονος και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Από τις φωτογραφίες, αποδεικνύεται ότι αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, πώς έδωσε άλλο όνομα από αυτό που είχε, πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, ως τον Μάρτιο του 2005.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του, μετά από μαρτυρία προσώπου, που μίλησε μετά από πιέσεις των Ελλήνων δικαστών. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, γνώριζε όλη την πορεία του πράκτορα, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα.

Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη και την επίσκεψη του τότε επικεφαλής της εταιρείας Γ. Κορωνιά στο Μαξίμου και την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, ο ανακριτής Δ. Φούκας, ερευνά από κοινού την υπόθεση των υποκλοπών σε σχέση με το σχέδιο αποσταθεροποίησης που φέρεται ότι υπήρχε εκείνη την εποχή στη χώρα σε συνδυασμό με τα σενάρια περί σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.

Διαβάστε Περισσότερα » "O «κοριός» που παρακολουθούσε τον Κώστα Καραμανλή"

Εξαφανισμένοι εφημερεύοντες γιατροί...

Αδικαιολόγητες απουσίες εφημερευόντων γιατρών από το καθήκον τους, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Εξέταση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς και συχνά χωρίς να τηρείται η σειρά προτεραιότητας.
Εφημερίες χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται περιστατικά σε άλλες μονάδες, να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και να χάνονται έσοδα για τα νοσοκομεία κατά την εφημερία.
Προβληματική καταγραφή των ασθενών που εισέρχονται στα ΤΕΠ και στις περισσότερες περιπτώσεις σε... «κιτάπια» και όχι ηλεκτρονικά.

Τα κακώς κείμενα στo δύσκολο πεδίο των επειγόντων των νοσοκομείων, τα οποία εξυπηρέτησαν πέρυσι 4.790.521 περιστατικά, αποτυπώνει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η οποία βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η έκθεση που παρουσιάζει η «Κ» βασίστηκε στους ελέγχους των επιθεωρητών Υγείας που διενεργήθηκαν κατά το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2013 στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατόπιν εντολής του υπουργού κ. Αδ. Γεωργιάδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ήταν και... επεισοδιακοί, όπως στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου λόγω των αντιδράσεων του προσωπικού, ο έλεγχος έγινε συνοδεία της αστυνομίας.

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που εντόπισαν οι επιθεωρητές είναι αυτό της αδικαιολόγητης απουσίας του προσωπικού, που περιλαμβάνεται σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών, από τις θέσεις του. Η εικόνα που κατέγραψαν οι επιθεωρητές είναι ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα νοσοκομεία της περιφέρειας –μάλιστα, κατά περιπτώσεις χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακά υψηλό»–, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται στην Αττική, αφού στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις οι «κοπανατζήδες» δεν ξεπερνούσαν το 8% του προσωπικού που εφημέρευε.

Ειδικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης που αναλύονται σε 44 σημεία, είναι:

1. Σε πολλά νοσοκομεία, προσωπικό που περιλαμβανόταν σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών απουσίαζε από τον χώρο του νοσοκομείου. Yπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχει οριστεί συντονιστής εφημερίας, ενώ, όπου έχει οριστεί, δεν είναι πάντα ενημερωμένος για τις αρμοδιότητές του... Σε πολλές μονάδες δεν υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών. Σε άλλες περιπτώσεις, στο πρόγραμμα δεν αναγραφόταν εάν οι γιατροί είναι ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι ούτε ο «τύπος» της εφημερίας που διενεργούν. Δεν γίνεται έλεγχος παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού.

2. Σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, υπήρχαν ημέρες του μήνα που οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά., σε πολλά νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

3. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δεν έφεραν κάρτα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν γνώση του προσώπου που τους παρέχει υπηρεσίες.

4. Στα περισσότερα νοσοκομεία η διαδικασία υποδοχής ασθενών, καταγραφής στοιχείων και καθοδήγησης είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να δίνουν πληροφορίες οι γιατροί, ενώ δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία ομάδα «διαλογής» περιστατικών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, η εξέταση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς.

5. Μόνο σε μικρό αριθμό νοσοκομείων, η καταγραφή των στοιχείων των ασθενών κατά την είσοδό τους στα εξεταστήρια γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγράφονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έχει οριστεί για τη νυχτερινή βάρδια διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται βασικές υπηρεσίες, όπως έκδοση εισιτηρίων ασθενών, οικονομική τακτοποίηση παρακλινικών εξετάσεων κ.ά.

Ωστόσο... θετικά «αιφνιδίασε» τους επιθεωρητές Υγείας η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από το προσωπικό, αφού στην πλειονότητά τους τα γραφεία των γιατρών ήταν «ελεύθερα» από καπνό.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαφανισμένοι εφημερεύοντες γιατροί..."

Οταν ο Τρισέ «απειλούσε» την Ελλάδα με ασφυξία

Την οξύτητα της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά οποιασδήποτε αναπροσαρμογής του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμα και χωρίς «κούρεμα», αποκαλύπτει η «Κ», μέσω απόρρητης επιστολής του τότε επικεφαλής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προς τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στις 7 Απριλίου του 2011. Ηταν μία μόλις ημέρα αφότου ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ενημερώσει τα μέλη της τρόικας για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους της. Ο Κλάους Μαζούχ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα, προσηνής αλλά εμφανώς ταραγμένος, είχε σημειώσει ότι «εμείς έχουμε αρνητική θέση» και είχε βγει από την αίθουσα για να τηλεφωνήσει στη Φρανκφούρτη.

Η σφοδρότητας της αρνητικής αυτής θέσης φάνηκε από την επιστολή του κ. Τρισέ (που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ»), η γλώσσα της οποίας είναι κάθε άλλο παρά διπλωματική. «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο», απειλεί ευθέως ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Στη συνέχεια, γίνεται πιο συγκεκριμένος. Οπως γράφει: «Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον». Επιπλέον, «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Ο κ. Τρισέ αναφέρεται στο σημείο αυτό στην παράκαμψη των κανόνων της ΕΚΤ σχετικά με τα ενέχυρα που δέχεται για να δανείζει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο διορισμένος πρόεδρος της ΕΚΤ διαμηνύει στον εκλεγμένο Ελληνα πρωθυπουργό, χωρίς περιστροφές, ότι η επιδίωξη έστω και της επιμήκυνσης θα έχει ως συνέπεια η κεντρική τράπεζα να τραβήξει την πρίζα της μηχανικής υποστήριξης, που κρατούσε ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η άμεση συνέπεια μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η έξοδος από το ευρώ και η εκτύπωση εγχώριου νομίσματος, για να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος των τραπεζών.

Ο κ. Τρισέ αναφέρει ότι μια αναπροσαρμογή του χρέους «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, απόντων επαρκών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποκλειστούν από πράξεις νομισματικής πολιτικής». Για να μπορεί μία τράπεζα να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, πέρα από επαρκή ενέχυρα, πρέπει να διαθέτει και επαρκή κεφάλαια. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι το πλήγμα που θα υπόκειντο οι ελληνικές τράπεζες, ως βασικοί κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, από μία ενδεχόμενη αναπροσαρμογή, θα τις απέκλειε ακόμα και από τη δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Ηταν ένα πρόβλημα που επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο μετά το PSI, και ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Η απόφαση να συνεχιστεί τότε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (μέσω ELA) ελήφθη μετά κόπων και βασάνων, και μόνο επειδή υπήρχε στο δεύτερο πρόγραμμα πρόβλεψη επαρκών πόρων (50 δισ. ευρώ) για την ανακεφαλαιοποίηση.

Κλείνοντας, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «απολύτως κρίσιμο» να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους όρους του προγράμματος, κάτι που «θα θέσει την ελληνική οικονομία σε μια τροχιά που θα διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της στην ΟΝΕ». Το γεγονός ότι έξι μήνες αργότερα, λίγες ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, προχωρούσε σε αναδιάρθρωση με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δείχνει τον βαθμό στον οποίο η εξέλιξη της ελληνικής, αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης, αποτελεί ευθεία συνάρτηση των εξελίξεων στο Βερολίνο.

Πώς φθάσαμε, έξι μήνες μετά, στο «κούρεμα»

Η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρέους είχε αρχίσει πολύ πριν από τον Απρίλιο του 2011. Ξένες επενδυτικές τράπεζες παρελαύνουν ήδη από το καλοκαίρι του 2010 στο υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζουν τα σχέδιά τους, που δεν περιλαμβάνουν την επιβολή «κουρέματος». Η κυβέρνηση τονίζει στους συνομιλητές της ότι οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση πρέπει να εγκριθεί από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ).Το φθινόπωρο του 2010, ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει σε ευρωπαϊκό roadshow προώθησης των ελληνικών ομολόγων μαζί με εκπροσώπους της τρόικας. Στελέχη επενδυτικών τραπεζών επανέρχονται επανειλημμένως στις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για το 2014-15, που ξεπερνούν τα 150 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το ΔΝΤ στέλνει ειδικούς στην Αθήνα –κρυφά από την ΕΚΤ και την Κομισιόν– για να μελετήσουν τα σενάρια της επιμήκυνσης.

Τους επόμενους μήνες, οι ελπίδες για τήρηση του αρχικού προγράμματος και επάνοδο της Ελλάδας για δανεισμό στις αγορές το 2011 εξανεμίζονται. Σε διεθνές επίπεδο, η συμφωνία της Ντοβίλ τρομοκρατεί τις αγορές, οι οποίες προεξοφλούν αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη, με την Ελλάδα ως την επικρατέστερη υποψήφια. Στο εγχώριο μέτωπο, οι αντιστάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο κατά της εφαρμογής του προγράμματος ενισχύονται αποφασιστικά.

«Είχαμε μια σαφή αίσθηση μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι με την αναπροσαρμογή του χρέους θα απέφευγε την ανάγκη να λάβει τις απαραίτητες δύσκολες αποφάσεις», δηλώνει στην «Κ» ο Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος τότε του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο κ. Μπίνι Σμάγκι μάλιστα, σε συνομιλία που είχε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο συνεδρίου στη λίμνη Κόμο στα τέλη Ιανουαρίου, στην οποία ο Ελληνας υπουργός άφηνε να εννοηθεί η ανάγκη επιμήκυνσης, του είχε πει ακριβώς αυτό. Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, στο Eurogroup του Ιανουαρίου, έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη κάποιου είδους αναπροσαρμογής – για να εισπράξει την έντονη αντίδραση του κ. Τρισέ, που είπε ότι θα προκληθεί τεράστια αναταραχή στις αγορές. «Για εμάς, το γεγονός ότι δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον ESM (τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης) καθιστούσε τη συζήτηση για αναδιάρθρωση ιδιαίτερα ανεύθυνη», σημειώνει ο κ. Μπίνι Σμάγκι.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, υπό αυξανόμενη πίεση από το ΔΝΤ, κατέληξαν σε άλλη άποψη. Γνώριζαν ότι η Αθήνα θα χρειαζόταν περισσότερα λεφτά και ότι η Μπούντεσταγκ δεν θα ενέκρινε ένα νέο πακέτο χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (των κατόχων, δηλαδή, των ελληνικών ομολόγων). Οι σχετικές επαφές (με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ και σε διμερές επίπεδο με Γαλλία και Ολλανδία) ξεκινούν λίγο μετά τον Ιανουάριο και ώς τον Μάιο, η απόφαση του Βερολίνου έχει ληφθεί. Στην απρόθυμη συναίνεση του κ. Τρισέ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που αποδείχθηκε πολύ πιο δραστική από ό,τι αρχικά συζητείτο, συνέβαλε αναμφίβολα η εξαίρεση της ΕΚΤ από το «κούρεμα» που επέβαλε –«εθελοντικά»– το PSI.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Οταν ο Τρισέ «απειλούσε» την Ελλάδα με ασφυξία"

Δωρεάν Ίντερνετ σε 5.000 σημεία πανελλαδικά μέχρι τα τέλη του 2014!

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών το σχέδιο για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου ασύρματης δωρεάν πρόσβασης στο Ίντερνετ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Στόχος είναι, η δημόσια διαβούλευση προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, για ενεργοποίηση της εξαγγελίας μέσα στο 2014, να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες, προκειμένου ο διαγωνισμός να βγει στον «αέρα» πριν από το Πάσχα.

Όπως δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης στην εφημερίδα, τα σημεία πρόσβασης ανά την επικράτεια θα προσεγγίσουν τα 5.000 συνολικά και η τελική επιλογή θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια.

Στη σχετική επιστολή η ΓΓΤ ζήτησε από τους Δήμους να γνωστοποιηθούν όλα τα σημεία στα οποία παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και στην οποία απάντησαν 303 Δήμοι- όλοι δηλαδή πλην 23 δήμων. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι μεταξύ των ΟΤΑ που δεν απάντησαν περιλαμβάνεται ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει αποφασίσει όμως να «τρέξει» τον δικό του διαγωνισμό για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ. Αρκετοί επίσης από τους υπόλοιπους Δήμους που δεν απάντησαν έχουν αναπτύξει δικό τους πρόγραμμα ασύρματης πρόσβασης.

Οι 303 Δήμοι που απάντησαν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 6.500 σημεία ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΤ, στους 7 Δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων θα εγκατασταθούν από 20 σημεία πρόσβασης, στους Δήμους με πληθυσμό από 100.000 έως 150.000 κατοίκους θα εγκατασταθούν 16 σημεία, ενώ όσο μειώνεται ο πληθυσμός του Δήμου θα μειώνεται και ι αριθμός, μέχρι να φθάσουμε στα 7 σημεία, για τους Δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.

Θα καλυφθούν επίσης 218 λιμάνια και μαρίνες, όπως και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν Ίντερνετ σε 5.000 σημεία πανελλαδικά μέχρι τα τέλη του 2014!"

Κατασχέσεις σε γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς – Στο στόχαστρο του ΙΚΑ 200.000 επαγγελματίες

Περίοδος χάριτος τέλος, ξεκινούν άμεσα από το ΙΚΑ κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Οι κατασχέσεις είχαν παγώσει για άγνωστο λόγο όμως πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες όλων των κατηγοριών

Η παγωμένη αγορά έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, κυρίως μηχανικούς, να μην πληρώνουν εισφορές.

Την περίοδο από 26/11/13 ως 21/01/14 διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδοθεί χιλιάδες εντολές κατάσχεσης ωστόσο αυτές δεν είχαν εκτελεστεί.

Τώρα δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες περίπου 50.000 μηχανικοί και 200.000 επαγγελματίες να μπουν στο στόχαστρο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις σε γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς – Στο στόχαστρο του ΙΚΑ 200.000 επαγγελματίες"

Αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών στα γενόσημα του Άδωνη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί φαίνεται πως αντιστέκονται στις οδηγίες του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη και της τρόικας για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου του 60% χρήσης γενοσήμων εντός του ΕΣΥ.

Παρά τη διατήρηση επί μεγάλο διάστημα και από τον νυν υπουργό Υγείας του μοντέλου του ενός μειοδότη για τις προμήθειες των νοσοκομείων, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν έφτασε τα επιθυμητά επίπεδα για τον κ. Γεωργιάδη και την τρόικα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μοντέλο του ενός μειοδότη, που επέτρεψε σε ξένες πολυεθνικές να κερδίσουν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς και το οποίο αντικαταστάθηκε πρόσφατα, είχε ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία ελλείψεων σε σημαντικά φάρμακα σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Οι γιατροί του ΕΣΥ αποδεικνύεται ότι επιλέγουν με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι λογιστικά, το φάρμακο που θα χορηγήσουν στον ασθενή, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή.

Το 2013 τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύθηκαν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό 27,30%, ποσοστό ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το 2012 (26,83%).

Τη μεγαλύτερη αντίσταση εμφανίζουν οι γιατροί των πανεπιστημιακων νοσοκομείων, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα μικρότερα νοσοκομεία της περιφέρειας.



Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους διοικητές των νοσοκομείων παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, «κίτρινη κάρτα» για την αύξηση της χρήσης των πρωτοτύπων φαρμάκων λαμβάνουν, από τα νοσοκομεία άνω των 400 κλινών.

Το Κοργιαλένειο Μπενάκειο – Ερυρθός Σταυρός αύξησε τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων κατά 11,79%, το ΚΑΤ σε ποσοστό 7,37%, το νοσοκομείο Ρόδου (70%) , το Θριάσιο (9,62%), το Νοσοκομείο Ρεθύμνου (9,07%), το Νοσοκομείο Λέρου (8,22%) και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας (19,66%).
Αντίθετα, αύξηση της χρήσης γενοσήμων σημείωσαν το Πανεπιστημιακό Λάρισας (7,29%), το ΑΧΕΠΑ (4,94%), το Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας (10,86%), το Νοσοκομείο Κατερίνης (6,12%), το Νοσοκομείο Σάμου 24,74%, το Δυτικής Αττικής (22,56%) τα νοσοκομεία Κυθήρων (37,45%) και Καρύστου (26,47%).
Αύξηση της τάξης του 9,79% στη χρήση πρωτοτύπων κατέγραψε και το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, το οποίο ωστόσο παραμένει το νοσοκομείο με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης γενοσήμων στην κατηγορία των μονάδων άνω των 400 κλινών.



Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Τρίπολης το 41,82% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά σε γενόσημα φάρμακα, και ακολουθούν στην κατηγορία του (δηλαδή νοσοκομεία άνω των 400 κλινών) το Ελενα Βενιζέλου (40,96%) και το γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου (40,32%).
Στο νοσοκομείο Κατερίνης και το Γεννηματάς Θεσσαλονίκης (κατηγορίας από 251 έως 400 κλινών), το ποσοστό χρήσης γενοσήμων ήταν 61,75% και 49% αντίστοιχα, στα νοσοκομεία Σπάρτης και Παίδων Πεντέλης (100 έως 250 κλίνες) 69,16% και 67,52% αντίστοιχα, και στα Καλαβρύτων και Σπηλιοπούλων (έως 100 κλίνες), 80% και 78,27% αντίστοιχα.



Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, η χρήση γενοσήμων κυμαίνεται από 12,32% έως 20,89%.

Πέρυσι τα νοσοκομεία μείωσαν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά 12,36% (1,786 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 έναντι 2,039 δισ. ευρώ το 2012).

Με τις μειωμένες δαπάνες τα νοσοκομεία έπρεπε να εξυπηρετήσουν τον ίδιο περίπου αριθμό νοσηλευομένων (2.273.751 έναντι 2.284.316 το 2012), και εξωτερικών ασθενών (11.883.538 έναντι 11.794.499).



onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών στα γενόσημα του Άδωνη"

Επιστολή της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κοινοποίησε σήμερα, Κυριακή 9 Μαρτίου, επιστολή της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κο Κοντό Δημήτριο.

Η επιστολή έχει ως εξής:

06/03/2014

Κε Πρόεδρε,

Λάβαμε γνώση του προσχεδίου της σύμβασης των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων (ΙΔΕ), την οποία και απορρίπτουμε ως βάση διαλόγου.

Από μηδενική βάση θα πρέπει να τεθεί η συζήτηση για τη νέα συλλογική σύμβαση με την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Την πρώτη συνάντηση εργασίας είχε η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών σήμερα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για να συζητήσει τα καίρια θέματα που αφορούν τη νέα συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε με εισήγηση της ΠΟΣΙΠΥ στον Πανελλήνιο ιατρικό Σύλλογο και τέθηκε υπό την αιγίδα του, δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του ΠΙΣ γα να εκπροσωπήσει τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας στη διεκδίκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών της χώρας. Μετά από πολύωρη συζήτηση, η Επιτροπή έκρινε την προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση αβάσιμη διαλόγου και κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

1) συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση που θα διαπραγματευθούν ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι με τον ΕΟΠΥΥ για τα μέλη τους.

2) ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής στις συμβάσεις σε όσους γιατρούς το επιθυμούν.

3) Η διεκπεραίωση της αξιολόγησης της υποδομής (μετρικά στοιχεία) και της λειτουργίας των ΙΔΕ να διενεργείται από τους Ιατρικούς Συλλόγους, στα πλαίσια της αδειοδότησης τους με μία μεταβατική περίοδο και χρόνο προσαρμογής.

4) πληρωμή δαπανών εντός 45 ημερών όπως προβλέπεται νομοθετικά.

5) σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει στις συμβάσεις παραβίαση των κριτηρίων αξιολόγησης, να κοινοποιεί την καταγγελία στην αδειοδοτούσα αρχή, η οποία θα κάνει και τον έλεγχο.

6) η αναπροσαρμογή τιμών από τον ΕΟΠΥΥ να διενεργείται μετά τη λήξη ισχύος της σύμβασης, δηλαδή μετά την πάροδο 2 χρόνων και σε καμία περίπτωση στους 6μήνες.

7) Αναθεώρηση με διπλασιασμό τουλάχιστον του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ώστε να είναι συμβατό με ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και των χωρών της ΕΕ. Ζητούνται άμεσα διευκρινίσεις για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του τρέχοντος έτους που αφορά εργαστήρια και πράξεις, τόσο ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, όσο και ως προς τον τρόπο υλοποίησής του.

8) η ποιότητα υπηρεσιών υγείας έχει ανελαστικό κόστος και διέπεται από συγκεκριμένους επιστημονικούς κανόνες διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να καλύψει το κόστος της ιατροτεχνολογικής υποδομής και της ποιότητας και όχι να την υποβαθμίζει με απανωτές εκπτώσεις και κουρέματα.

9) η πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει με μεταβολή του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, διαδικασία ιατρικής και οικονομικής προέγκρισης για κάθε παραπεμπτικό που θα εκδίδεται από το σύστημα ώστε να είναι βέβαιη η αποπληρωμή του παρόχου από τον ΕΟΠΥΥ (εντός κλινικού ελέγχου και προϋπολογισμού).

10) Όσον αφορά τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, απαιτούμε γραπτώς απαντήσεις επί των ερωτημάτων που έχει θέσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ και σαφείς διευκρινίσεις επί του πλαισίου του κλινικού ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ με σαφή αιτιολόγηση της επάρκειας ή ανεπάρκειας κάλυψής του από τον Οργανισμό.

11) η συμμετοχή των ασφαλισμένων να διενεργείται επί της κρατικής τιμής όπως ισχύει σήμερα.

12) αναπροσαρμογή της συμμετοχής του ασθενούς με εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα της νόσου.

13) η δυνατότητα εκπτώσεων σε εξετάσεις να επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης των Ιατρικών Συλλόγων, με σαφή τεκμηρίωση της διασφάλισης της ποιότητας και της δημόσιας υγείας. Απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή ιατρικής νομοθεσίας περί ιατρικής διαφήμισης.

Απαιτούμε ο σχεδιασμός της σύμβασης να είναι βασισμένος στα θεσμικά αιτήματά μας, στα πλαίσια μίας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης από μηδενική βάση, στην οποία θα συμμετέχουμε ενεργά.

Εφιστούμε την προσοχή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι ο ιδιωτικός τομέας της ΠΦΥ έχει επανειλημμένως χρηματοδοτήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και έχει δεχτεί σωρεία απαγορευτικών για την εύρυθμη λειτουργία τους, οικονομικών όρων συνεργασίας με μονομερείς παράνομες και αντισυμβατικές ενέργειες από τον ΕΟΠΥΥ που θέτουν ταφόπλακα στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας (απλήρωτες και απρογραμμάτιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, rebate, clawback, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, πληρωμές μετά από εξάμηνο, κλπ). Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει στη συνεχιζόμενη αυτή ισοπεδωτική πολιτική υγείας.

Στη συνάντηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της επιτροπής κος Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, και τα μέλη της επιτροπής κκ Βάνα Ανεμοδουρά, Πρόεδρος ΙΣ Πειραιά, Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος ΙΣ Πάτρας, Σωτήρης Δαμασκηνός, Πρόεδρος ΙΣ Κορίνθου, Φώτης Πατσουράκος, Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ και Ταμίας ΙΣΑ, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου Πρόεδρος της ΠΟΣIΠY, Γιάννης Κλεινάκης, Γεν γραμματέας και ο Τάσος Τσάτσος Γραμματέας ΠΟΣΚΕ.

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ"

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 10.000 ανέργων 30-66 ετών

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες του προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 - 66 ετών», το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Θεματικού Αξονα 3, Αξονες Προτεραιότητας 7 και 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» 2007-2013.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 έως 66 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ.

Επιλέξιμες περιοχές

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται 11 περιφέρειες της χώρας (δηλαδή το σύνολο της χώρας, εκτός του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας).

Δικαιούχοι - προϋποθέσεις

1. Δικαιούχοι - επιχειρήσεις

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελούσια έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Επίσης δεν είναι δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσεων που έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού τους από πλήρη σε μερική απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ. Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν από τη λήξη της που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά τον εργαζόμενο, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για υπαγωγή μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης και αφορούν και τις επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έπειτα από μεταβίβαση ή εκμίσθωση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης από τους ιδίους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

2. Ωφελούμενοι - άνεργοι

Τα ωφελούμενα άτομα είναι άνεργοι που:

- Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2.

- Εχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

- Είναι ηλικίας 30 έως 66 ετών, δηλαδή πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:

- Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:

- είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας,

- είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή /και δευτερεύουσα),

- είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο 12μηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση,

- είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη,

- θα απασχοληθούν αποκλειστικά από την 22α ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου),

- είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και στις ΙΚΕ, είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε., είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων, είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ) ή τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98,

- θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,

- θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης),

- θα απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

Μετά τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης, επιλέγοντας από τη σχετική στήλη. Επιπλέον, οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση βάσει του προτύπου που είναι αναρτημένο στην ως άνω ιστοσελίδα. Εντός τριάντα ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης

- Ποσό επιχορήγησης: Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες τον μήνα (ημέρες ασφάλισης). Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 10.000 ανέργων 30-66 ετών"

Αποτελεσματικό το 13-δύναμο εμβόλιο στην πρόληψη της πνευμονίας των ενηλίκων

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης Ανοσοποίησης έναντι της Πνευμονίας της Κοινότητας σε Ενηλίκους (CAPiTA) κατά την οποία αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ενηλίκους ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η CAPiTA, στην οποία έλαβαν μέρος 85.000 άτομα, πέτυχε τόσο τον κύριο όσο και τους δύο δευτερεύοντες κλινικούς στόχους της. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη αποτελεσματικότητας εμβολίου που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ενηλίκους.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Οργανισμό Julius Clinical που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Επιστημών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Julius, ενός τμήματος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Για την παρακολούθηση της πνευμονίας της κοινότητας και της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου χρησιμοποιήθηκε ένα δίκτυο 58 συνεργαζόμενων νοσοκομείων.

Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να καταδειχθεί η αποτελεσματικότητα του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου, στην πρόληψη του πρώτου επεισοδίου Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας της Κοινότητας (ΠΚ), η οποία προκαλείται από τους οροτύπους πνευμονιόκοκκου που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Η μελέτη CAPiTA πέτυχε επίσης τους δύο δευτερεύοντες στόχους, που ήταν η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του πρώτου επεισοδίου της μη βακτηριαιμικής/μη διεισδυτικής ΠΚ και στην πρόληψη της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, οι οποίες προκαλούνται από τους οροτύπους πνευμονιόκοκκου που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Μη βακτηριαιμική/μη διεισδυτική ορίζεται η πνευμονία της Κοινότητας, η οποία προκαλείται από έναν ορότυπο S. Pneumoniae, αλλά δεν ανιχνεύεται ταυτόχρονα στο αίμα ή σε οποιαδήποτε άλλη φυσιολογικά άσηπτη εστία. Ως διεισδυτική πνευμονιοκοκκική ορίζεται η νόσος, η οποία προκαλείται από έναν ορότυπο S. Pneumoniae, και εντοπίζεται στο αίμα ή σε οποιαδήποτε άλλη φυσιολογικά άσηπτη εστία, με ή χωρίς την παρουσία πνευμονίας.

Τα δεδομένα από τη μελέτη CAPiTA θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο σε κάθε αξιολόγηση πιθανών νέων ή αναθεωρημένων συστάσεων για τη χρήση του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ενηλίκους. Θα ληφθούν επίσης υπόψη και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι το τρέχον φορτίο πνευμονιοκοκκικής νόσου στον πληθυσμό των ενηλίκων.

Το 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, είχε εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) με τη διαδικασία ταχείας έγκρισης προκειμένου να καλυφθεί μια υφιστάμενη ιατρική ανάγκη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ταχείας έγκρισης, ζητήθηκε από τη Pfizer να διεξάγει τη μελέτη CAPiTA προκειμένου να επιβεβαιωθεί το κλινικό όφελος.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Πνευμονιόκοκκο και τις Πνευμονιοκοκκικές Νόσους (ISPPD) στο Hyderabad της Ινδίας, στις 12 Μαρτίου 2014.

Ως Πνευμονιοκοκκική νόσος ονομάζεται μια ομάδα νόσων που προκαλούνται από το βακτήριο Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) . Διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος αναπτύσσεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος ή σε κάποια άλλη εστία που φυσιολογικά είναι άσηπτη. Μη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική πνευμονία αναπτύσσεται όταν τα βακτήρια προκαλούν λοίμωξη στους πνεύμονες, αλλά δεν ανιχνεύονται ταυτόχρονα στο αίμα. Στους ενήλικες, η πνευμονία είναι η πιο κοινή εκδήλωση της πνευμονιοκοκκικής νόσου. Υπολογίζεται ότι για κάθε περιστατικό διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας στους ενήλικες αντιστοιχούν τουλάχιστον τρία περιστατικά μη διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Οι μη διεισδυτικές μορφές πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι συνήθως πιο κοινές αλλά οι διεισδυτικές μορφές της νόσου είναι κατά κανόνα πιο σοβαρές.

Σχετικά με το 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο

Κυκλοφόρησε αρχικά για χρήση σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας το Δεκέμβριο του 2009 στην Ευρώπη και πλέον έχει εγκριθεί για την ίδια χρήση σε περισσότερες από 120 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας. Πρόκειται για το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 640 εκατομμύρια δόσεις 7-δύναμου/ 13-δύναμου εμβολίου παγκοσμίως. Επιπλέον, το 13-δύναμο εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες 50 ετών και άνω σε περισσότερες από 90 χώρες, και έχει επίσης εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για χρήση σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε εφήβους ηλικίας από 6 έως 17 ετών. Πρόσφατα, το 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο εγκρίθηκε επίσης στην ΕΕ για χρήση σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Οι ενδείξεις του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου στην Ε.Ε. είναι οι εξής:

Ενεργητική ανοσοποίηση για την πρόληψη της διεισδυτικής νόσου που προκαλείται από το Streptococcus pneumoniae, σε ενήλικες ≥18 ετών και στους ηλικιωμένους.

Ενεργητική ανοσοποίηση για την πρόληψη της διεισδυτικής νόσου, της πνευμονίας και της οξείας μέσης ωτίτιδας που προκαλούνται από το Streptococcus pneumoniae σε βρέφη, παιδιά και εφήβους ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 17 ετών.

Η χρήση του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου πρέπει να καθορίζεται με βάση τις επίσημες συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο της διεισδυτικής νόσου στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, υποκείμενες συνοσηρότητες όπως και τη διακύμανση στην επιδημιολογία των οροτύπων στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

To 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο δεν προσφέρει 100% προστασία έναντι των οροτύπων που περιλαμβάνει (1, 3, 4, 5, 6Α, 6Β, 7F, 9V, 14, 18C, 19Α, 19F και 23F) ούτε προστατεύει έναντι οροτύπων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό.

Δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα όταν το εμβόλιο γίνεται σε λιγότερο από 5 χρόνια μετά από ένα πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.

Σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια

Δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ή σε οποιοδήποτε εμβόλιο που περιέχει διφθεριτική ανατοξίνη.

Τα παιδιά και οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λόγω λοίμωξης από HIV ή λευχαιμίας) μπορεί να εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική απάντηση.

Στους ενήλικες, η ανοσολογική απόκριση στο 13-δύναμο πολυσακχαριδικό συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο ήταν μειωμένη όταν αυτό χορηγήθηκε μαζί με το εποχικό τριδύναμο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες κατ’ επίκληση (≥20%) τοπικές και/ή συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κλινικές μελέτες με 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε ενήλικες ≥ 18 ετών ήταν ερύθημα, ευαισθησία, σκλήρυνση και πόνος στη θέση της ένεσης καθώς και περιορισμός της κίνησης του βραχίονα, μειωμένη όρεξη, κεφαλαλγία, διάρροια, έμετος, ρίγη, κόπωση, εξάνθημα, αρθραλγία και μυαλγία.

Σε ορισμένα πρόωρα βρέφη παρατηρήθηκε παροδική διακοπή της αναπνοής μετά τον εμβολιασμό.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες σε κλινικές μελέτες ανεπιθύμητες ενέργειες (≥1/10) σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 εβδομάδων έως 5 ετών ήταν: μειωμένη όρεξη, πυρεξία, ευερεθιστότητα, κάθε ερύθημα στο σημείο εμβολιασμού, σκλήρυνση/πρήξιμο ή άλγος/ευαισθησία, υπνηλία, πτωχή ποιότητα ύπνου, ερύθημα στο σημείο εμβολιασμού ή σκλήρυνση/πρήξιμο 2,5 cm 7,0 cm (μετά την αναμνηστική δόση και σε μεγαλύτερα παιδιά [ηλικίας 2 5 ετών]).

Οι πιο συχνά αναφερόμενες σε κλινικές μελέτες ανεπιθύμητες ενέργειες (≥1/10) σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 6 έως 17 ετών, ήταν: μειωμένη όρεξη ευερεθιστότητα, κάθε ερύθημα στο σημείο εμβολιασμού, σκλήρυνση/πρήξιμο ή άλγος/ευαισθησία, υπνηλία, πτωχή ποιότητα ύπνου, ευαισθησία στο σημείο εμβολιασμού (συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην κίνηση).

Η έγκριση του 13-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβόλιου βασίστηκε σε αποκρίσεις λειτουργικών αντισωμάτων. Κατά την έγκρισή του, το 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο δεν είχε αποδειχτεί ότι μειώνει τη νοσηρότητα ή τη θνησιμότητα από διεισδυτική ή μη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο σε ενήλικες.

Σε ενήλικες 18-49 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί με 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο τα ποσοστά των κατ' επίκληση δηλωθέντων τοπικών και συστηματικών αντιδράσεων ήταν γενικά υψηλότερα συγκρινόμενα με αυτά ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (50-59 και 60-64 ετών).

Ρωτήστε τον ιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολίου. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να αποφασίσει εάν το εμβόλιο είναι κατάλληλο για εσάς.

Πλήρεις συνταγογραφικές πληροφορίες για το 13-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο διατίθενται σε Επαγγελματίες Υγείας από την εταιρεία Pfizer

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποτελεσματικό το 13-δύναμο εμβόλιο στην πρόληψη της πνευμονίας των ενηλίκων"

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΕΕ προς τον ΟΑΕΕ

Τη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου μεταφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη διοίκηση του ΟΑΕΕ για την ένταση των εισπρακτικών πρακτικών του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, έχει γνωστοποιηθεί στην ΕΣΕΕ από εμπόρους, σε όλη την επικράτεια, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, στον ΟΑΕΕ, είτε λαμβάνουν απειλητικά ειδοποιητήρια σε μαζική σε μαζική βάση, είτε τους επιβάλλονται μέτρα κατάσχεσης στα σπίτια, στα μαγαζιά, στα εμπορεύματα και στα πάγιά τους.

«Αντιλαμβανόμαστε την δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, για την οποία δεν αισθανόμαστε ότι ευθύνονται οι μικροί και μεσαίοι έμποροι.

Για να συνεχίσει, ωστόσο, να υπάρχει ΟΑΕΕ, πρέπει, πρωτίστως, να συνεχίσουν να υπάρχουν επιχειρήσεις για να καταβάλλουν, είτε τις τρέχουσες εισφορές, είτε τις οφειλές τους.

Οι επιχειρήσεις μας πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση και με δυσκολία παρατείνουν μέρα με την μέρα τη λειτουργία τους.

Θεωρούμε ότι η ένταση των εισπρακτικών μέτρων του Οργανισμού στέλνει το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο και τις οδηγεί πιο κοντά στο κλείσιμο" όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ στην επιστολή της προς την διοίκηση του ΟΑΕΕ.

Η ΕΣΕΕ ζητεί να υπάρξει άμεση διακοπή της αποστολής ειδοποιητηρίων καθώς και αναστολή των κατασχέσεων για οφειλές των μικρών και μεσαίων εμπόρων τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

"Σε αντίθετη περίπτωση, ως πρώτο βήμα αντίδρασης θα αποσύρουμε τους εκπροσώπους μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού" δηλώνει η ΕΣΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΕΕ προς τον ΟΑΕΕ"

Φωτιά στις άγονες γραμμές από την (αδίστακτη) τρόικα!

Με άγριες «τεχνοκρατικές» διαθέσεις και απαράδεκτες αντεθνικές σκέψεις που φθάνουν μέχρι αιτήματος εκκένωσης αραιοκατοικημένων νησιών επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι η τρόικα το υπουργείο Ναυτιλίας. Οι τροϊκανοί, που ελάχιστη γνώση έχουν γύρω από το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα και ουδόλως ενδιαφέρονται για το αν εμείς αποδίδουμε εθνική σημασία στα μικρά και αραιοκατοικημένα νησιά μας, έθεσαν και πάλι το θέμα της μείωσης των επιδοτήσεων στην ακτοπλοΐα για να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες του κράτους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επίσης να μειωθεί η οργανική σύνθεση στα πλοία της ακτοπλοΐας, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια οι πλοιοκτήτες, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους και γενικά των περιορισμών που υπάρχουν και δεν αφήνουν ευέλικτες μορφές εργασίας. Απαιτήσεις που, αν εφαρμοστούν, θα ανάψουν για τα καλά το φιτίλι για εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας, προκαλώντας αναταραχή σε μια εποχή όπου όλοι προετοιμάζονται να υποδεχθούν μια ακόμα καλύτερη από την περσινή τουριστική περίοδο, η οποία θα βοηθήσει και την ακτοπλοΐα.

Η ηγεσία του υπουργείου, έχοντας γνώση του θέματος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών το είχαν θέσει και την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στην Ακτή Βασιλειάδη, αντέδρασε υπεραμυνόμενη λέγοντας ότι ήδη έχουν μειωθεί τα χρήματα των επιδοτήσεων και ότι τα νησιά έχουν εθνική σημασία για τη χώρα.

«Δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ»

«Με τα μισά λεφτά κάνουμε τα ίδια δρομολόγια. Δεν μπορούμε να κόψουμε ούτε ένα ευρώ. Τα νησιά της άγονης γραμμής έχουν για εμάς εθνική σημασία και δεν διανοούμεθα να τα αφήσουμε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση» απάντησε ο υπουργός, ο οποίος στην προηγούμενη συνάντηση με τους τροϊκανούς είχε ακούσει ακραίες απόψεις, μέχρι ότι πρέπει να εκκενωθούν τα αραιοκατοικημένα νησιά!
Ο υπουργός αντέτεινε ότι για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, παρατηρείται ανεργία που συνεχώς αυξάνεται στον χώρο των ναυτικών.

«Αυτή την ώρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Οι οργανικές συνθέσεις δεν μπορεί να μειωθούν σε περίοδο ανεργίας. Αντίθετα, θα ήθελα να σας ζητήσω να μεριμνήσετε για να μειωθεί ο ΦΠΑ στους ναύλους της ακτοπλοΐας» απάντησε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το θέμα των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα τίθεται συνεχώς από την πλοιοκτησία, καθώς στα πλοία της ακτοπλοΐας άλλων ευρωπαϊκών χωρών το ξενοδοχειακό πλήρωμα δεν λογίζεται ούτε ασφαλίζεται ως ναυτικό. Στην Αδριατική, μάλιστα, τα ελληνικά πλοία (ΑΝΕΚ, ΑΤΤΙΚΑ) έχουν υψώσει ξένη σημαία για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στις άγονες γραμμές από την (αδίστακτη) τρόικα!"

Κρυφό σχέδιο ΔΝΤ για απολύσεις και «συμβόλαια» εργασίας»

Οι προτάσεις-βόμβα του Τόμσεν

Σχέδιο για αλλαγές στα όρια των απολύσεων με δούρειο ίππο τις ομαδικές, για τις οποίες δεν θα απαιτείται η έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, κρύβεται πίσω από τις πιέσεις της τρόικας και κυρίως πίσω από την επιμονή που δείχνει η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κλείσει «εδώ και τώρα» το επίμαχο ζήτημα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν ανοίξει εκ νέου το θέμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, αλλά και της εκπροσώπησης των εργαζομένων στην κήρυξη των απεργιών, ενώ στην εργασιακή ατζέντα έρχεται να προστεθεί και μια νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει την πόρτα για απασχόληση με συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας χωρίς κανέναν περιορισμό.

Με όπλο τις ομαδικές απολύσεις, η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ επιδιώκουν να φέρουν στη διαπραγμάτευση το σύνολο σχεδόν της εργασιακής ατζέντας που είναι σε εκκρεμότητα.

Ενδεικτικοί της πίεσης και της εμμονής που επιδεικνύει το ΔΝΤ, δίνοντας έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, είναι και οι διάλογοι που διαμείφθηκαν μεταξύ του Πολ Τόμσεν, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ένα μέρος από τα όσα ειπώθηκαν που δείχνει και το πώς κινείται το ΔΝΤ αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

«Δεν γίνεται να φέρουμε νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή» τόνισαν οι δύο υπουργοί, με τον Πολ Τόμσεν να τους αφήνει άναυδους.

«Γιατί δεν μπορείτε; Φέρτε τον νόμο στη Βουλή και ας μην ψηφιστεί».

Πίσω από την εμμονή για τις ομαδικές απολύσεις υπάρχει ένα συνολικότερο σχέδιο που περιλαμβάνεται σε πρόταση του ΔΝΤ και προβλέπει την αλλαγή στα όρια των μηνιαίων απολύσεων με αρχή την κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό.

Η συνολική πρόταση προβλέπει:

1. Αύξηση του ορίου των απολύσεων από τα 6 άτομα τον μήνα στα 10 για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 μέχρι 150 άτομα προσωπικό.

2. Αύξηση του ποσοστού των μηνιαίων απολύσεων από 5% στο 10% και μέχρι 30 άτομα τον μήνα στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα μέχρι 300 άτομα.

3. Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 300 άτομα και άνω με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο και δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, το μέλος του ΔΝΤ Νίο Χοντμπάρι είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι προσαυξήσεις (τριετίες) και τα άλλα τρία επιδόματα (τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινό) ώστε τα 586 ευρώ να είναι ένας «ξερός» μισθός και η χορήγηση των όποιων προσαυξήσεων και επιδομάτων να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, αν πρόκειται για ατομικές συμβάσεις, ή να θεσμοθετηθούν σε επίπεδο Εθνικής Σύμβασης, δεσμεύοντας όσους εργοδότες την υπογράψουν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων επανήλθε και το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο για την κήρυξη των απεργιών, με τους δανειστές να ζητούν οι απεργίες να αποφασίζονται με Γενικές Συνελεύσεις και με εκπροσώπηση σε αυτές του 50% + 1 από τα εγγεγραμμένα μέλη στους καταλόγους των συνδικαλιστικών οργανώσεων (σωματεία, ομοσπονδίες και τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ).

Συμβόλαια 36 μηνών χωρίς αποζημίωση

Συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας διάρκειας 36 μηνών και χωρίς αποζημίωση κατά τη λήξη της απασχόλησης προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρονται οι περιορισμοί για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης και στο εξής ο κάθε εργοδότης ή η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες για να προσλάβει εργαζομένους μέσω των ΕΣΠΑ.

Στην πράξη μια επιχείρηση θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «δανειστεί» εργαζομένους μέσω των ΕΣΠΑ, χωρίς η ίδια να έχει την υποχρέωση να τους καταβάλει τον μισθό, παρά μόνο αν προβλεφθεί στη συμφωνία που θα κάνει με τον άμεσο εργοδότη τους, δηλαδή με την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης.

Η σύμβαση που θα υπογράφει ο εργαζόμενος μπορεί να είναι είτε ορισμένου χρόνο είτε αορίστου και μόνο με την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης, η οποία θα τον εκχωρεί σε άλλους εργοδότες.

Στην ουσία οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν ένα συμβόλαιο απασχόλησης που θα ενεργοποιείται με την ανάληψη εργασίας όποτε τους ζητηθεί.

Στο συμβόλαιο αυτό θα αναφέρονται οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού στην εργασία που θα αναλαμβάνει. Τα συμβόλαια εργασίας για τους προσωρινά απασχολουμένους θα έχουν διάρκεια έως 36 μήνες, με ανανέωση μετά από 23 μέρες για να μην εγείρονται αξιώσεις περί μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Με τη λήξη του συμβολαίου και σε σύμβαση ορισμένου χρόνου ο προσωρινά απασχολούμενος δεν θα δικαιούται αποζημίωση.

Οι επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν χωρίς κανένα εμπόδιο προσωρινά απασχολούμενους δεν θα πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις μέσα στους τελευταίους 3 μήνες, ενώ δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις μέσα στους τελευταίους 6 μήνες.

Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι για την ικανοποίηση των μισθολογικών εργαζομένων για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και την καταβολή των εισφορών.

Στη διάταξη όμως αναφέρεται ότι από την ευθύνη αυτή μπορεί να απαλλάσσεται ο εργοδότης εφόσον προβλεφθεί ότι οι προσωρινά απασχολούμενοι θα ικανοποιηθούν από τις εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να καταθέτουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης.

Να σημειωθεί πως το ύψος των εγγυητικών επιστολών για τις ΕΠΑ έχει μειωθεί από τις 120.000 στις 60.000 ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρυφό σχέδιο ΔΝΤ για απολύσεις και «συμβόλαια» εργασίας»"

Κοπριά και μύγες στην παραγωγή φθηνών γενόσημων

Στοιχεία-σοκ των Αμερικανών επιθεωρητών από έλεγχο σε ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων της «αμαρτωλής» Ranbaxy.

Αμέτρητες μύγες, κοπριά, κάρα που τα σέρνουν βόδια, χωρικοί που σε μια νύχτα γίνονται εργάτες στην παραγωγή γενόσημων: αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την τριτοκοσμική εικόνα της επονομαζόμενης και μεγαλύτερης φαρμακαποθήκης του κόσμου, της Ινδίας, που τροφοδοτεί με εκατομμύρια γενόσημα τις αγορές δεκάδων χωρών του δυτικού κόσμου.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόσφατα δημοσιοποίησε ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, για να ελέγξει τα φθηνά γενόσημα που παράγονται σε τρίτες χώρες και κατακλύζουν την αγορά των ΗΠΑ –σε αξίες που φτάνουν τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Της απόφασης του FDA έχουν προηγηθεί αναρίθμητα παράπονα γιατρών και ασθενών, αλλά και η απαγόρευση εισαγωγών των ινδικών γενόσημων της Ranbaxy, πριν από μερικούς μήνες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιθεωρητές του FDA επισκέφθηκαν τον Ιανουάριο την παραγωγική μονάδα της Ranbaxy, στην αγροτική κωμόπολη Τοάνσα της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Τι βρήκαν; Χαλασμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια, «κολλημένα» ανοιχτά παράθυρα, μύγες «τόσες πολλές που δεν μπορούσαν να μετρηθούν». Οι εργαζόμενοι δε, επαναλαμβάνουν τους ποιοτικούς ελέγχους στα γενόσημα, μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τονίζεται στην έκθεση των Αμερικανών επιθεωρητών.

Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg όμως ρίχνει φως και σε μία ακόμα πτυχή του ζητήματος των φθηνών ινδικών γενόσημων. Σε τι συνθήκες εργάζονται οι εργάτες που παράγουν τα φθηνά γενόσημα για τα δυτικά κράτη, που θέλουν να ξοδεύουν όλο και λιγότερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών τους.

Το εργοστάσιο στην Τοάνσα βρίσκεται ανάμεσα σε παράγκες, χωράφια με κοπριά και κάρα που σέρνουν βόδια, ενώ οι χωρικοί προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Αυτούς τους χωρικούς εκμεταλλεύονται εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και τους στέλνουν για κάποιους μήνες δουλειάς στο εργοστάσιο της Ranbaxy, με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και ειδίκευση. Το εργατικό κόστος στις ινδικές φαρμακοβιομηχανίες ανέρχεται περίπου στο ένα πέμπτο σε σχέση με αυτό στις ΗΠΑ ή στο 30% του ευρωπαϊκού.

Οι εργάτες που χειρίζονται χημικές ουσίες στο εργοστάσιο της Ranbaxy υποτίθεται ότι περνούν εκπαίδευση τουλάχιστον 1 μήνα. Όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, εργαζόμενοι έχουν μπει στην παραγωγή με μόλις 3-4 μέρες εκπαίδευσης, για να χειριστούν διαλύτες ή να συσκευάσουν γενόσημα, χωρίς πολλές φορές να φορούν τις ειδικές στολές για να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες στην παραγωγή. Το αποστειρωμένο περιβάλλον μοιάζει μάλλον με ανέκδοτο στο εργοστάσιο της Τοάνσα.

Πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής, με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων. Όμως, η πρακτική αυτή οδηγεί και σε σοβαρά εργατικά ατυχήματα, που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία.

Τον περασμένο Αύγουστο, μια έκρηξη σε μηχανή του εργοστασίου της Τοάνσα άφησε έναν εργάτη με σπασμένα τα κόκκαλα του προσώπου του, αμνησία και μερική παράλυση. Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας άλλος εργάτης, από τους ενοικιαζόμενους, έχασε τη ζωή του αφού εισέπνευσε «δηλητηριώδες αέριο». Είναι μόνο δύο από τον άγνωστο αριθμό τέτοιων περιστατικών που σημειώνονται στις φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων της Ινδίας, καθώς η ινδική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία για αυτά.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες παράχθηκαν και τα νοθευμένα γενόσημα της Ranbaxy ή αυτά με τα θραύσματα γυαλιού, που είχε εντοπίσει ο FDA το προηγούμενο διάστημα.

Με τέτοιους τρόπους μείωσης κόστους, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή αλλά και στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καταφέρνουν να κατακλύζουν τις αγορές αμφιβόλου ποιότητας, φθηνά γενόσημα της Ινδίας, στο όνομα της μείωσης των κρατικών δαπανών.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοπριά και μύγες στην παραγωγή φθηνών γενόσημων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news