facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Είναι ωραίος με τη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος!

Πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά ρεύμα από τη ΔΕΗ

Τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, ο Ομιλος Μυτιληναίου κατέστη συμπαραγωγός, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διαφορά στις τιμές πώλησης ρεύματος προς τη ΔΕΗ και την αγορά ρεύματος από αυτήν για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής

Τον Φεβρουάριο του 2008, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος φώναζε ότι η «Η πολιτεία και η ΡΑΕ είναι αβανταδόροι των ιδιωτών και νεκροθάφτες της ΔΕΗ». Ο λόγος που ο Φωτόπουλος ωρυόταν, ήταν μία γνωμοδότηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία άναβε το «πράσινο φως» στον Ομιλο Μυτιληναίου να εισέλθει στο χώρο της ενέργειας, τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου του. Επρόκειτο για μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία κατασκευάστηκε με επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που απαιτούσαν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου.

Με τη συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση της ΡΑΕ, εφεξής ο Ομιλος Μυτιληναίου θα είχε τη δυνατότητα να εμπορεύεται ελεύθερα το παραγόμενο ρεύμα της προαναφερθείσας μονάδας όχι πια για ιδία χρήση, αλλά για να το διαθέτει προς πώληση σε τρίτους. Οπερ σημαίνει, να το διαθέτει προς πώληση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ακριβές τιμές της αγοράς, ενώ η ΔΕΗ, διατηρώντας την υποχρέωση του «τελευταίου καταφυγίου» (δηλαδή να τροφοδοτεί με ρεύμα όποιον της το ζητά), να πουλάει την ενέργεια σε φθηνότερες ρυθμιζόμενες τιμές.


Πολλά λεφτά

Σε... απλή μετάφραση, ο Ομιλος Μυτιληναίου «θα είχε πια την ευχέρεια να πουλάει στη ΔΕΗ ακριβά το ρεύμα που παράγει από τη μονάδα του και -αντιστοίχως- να αγοράζει φθηνά (επί ζημία της ΔΕΗ) από αυτή, για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής, κερδίζοντας τη διαφορά: Ζημιώνοντας δηλαδή τη ΔΕΗ με 80 έως 90 εκατομμύρια ετησίως για το χρόνο ζωής της μονάδας», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε τότε ο κ. Φωτόπουλος:

«Η Αλουμίνιον θα πουλούσε στη χονδρεμπορική αγορά στην τιμή των 80-90 ευρώ/mwh που ήταν τότε η Οριακή Τιμή του Συστήματος και, ταυτόχρονα, αγόραζε για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ στην προνομιακή τιμή των 45-50 ευρώ/mwh, όπως προέβλεπε το τιμολόγιο υψηλής τάσης Α-150», εξηγεί το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΓΕΝΟΠ.

«Η Αλουμίνιον θα μπορεί να πουλά όσο θέλει και να καλύπτει οπωσδήποτε το κόστος της. Η ΔΕΗ Α.Ε., όμως, γιατί πρέπει να είναι υποχρεωμένη, παρ' ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει τη δική της μονάδα, να την ηλεκτροδοτεί με ρυθμιζόμενο τιμολόγιο κάτω του κόστους και να ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμύρια; Τη ζημιά αυτή της χαριστικής απόφασης ο χρόνος έδειξε ότι την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με αυξήσεις στα τιμολόγια», λέει σήμερα ο τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Για να γίνουν όμως πράξη τα παραπάνω, έπρεπε η οριακή γνωμοδότηση της ΡΑΕ (4-3, με τη διπλή ψήφο του προέδρου) να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Οπερ και εγένετο με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας. Εφεξής ο Ομιλος Μυτιληναίου θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι πλέον ως Αυτοπαραγωγός - Συμπαραγωγός, αλλά ως Συμπαραγωγός (ΣΗΘ-Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας) και να βγει στην αγορά ενέργειας.

Υπήρξε όμως και συνέχεια, «καθώς οι χαριστικές ρυθμίσεις ήταν αλλεπάλληλες», όπως είπαν στην «Κ.Ε.» βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο της ενέργειας. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ.

Τα δύο τελευταία αυτά γράμματα, που σημαίνουν «Υψηλή Αποδοτικότητα», έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας στο χώρο της ενέργειας, καθώς τις ΣΗΘΥΑ η Ε.Ε. τις εξομοιώνει με τις ΑΠΕ, που σημαίνει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ακόμη μεγαλύτερα προνόμια.

Ωστόσο, η τότε υπουργός, αφού πρώτα μετέτρεψε βέβαια την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ, έβαλε κάποιο «φρένο» κι άφησε το προνόμιο των ΑΠΕ στα επίπεδα που προϋπήρχαν, δηλαδή στα 35 mw (αυξάνοντας μόνο την τιμή αποζημίωσης), και όχι στο σύνολο της συμπαραγωγής, που για την Αλουμίνιον ήταν τα 130mw.

«Κάτι» που «διόρθωσε» στη συνέχεια ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, με το περίφημο άρθρο 197 του νόμου 2011, το οποίο -παρά το όποιο λίφτινγκ υπέστη, εξαιτίας των αντιδράσεων από τους φορείς της αγοράς ενέργειας, μερίδας συνδικαλιστών, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης- έδωσε μοναδικά προνόμια στο συγκεκριμένο όμιλο.

Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκε ο περιορισμός των 35 mw και το σύνολο της συμπαραγωγής των 130 mw της μονάδας της εταιρείας εκλαμβάνεται πλέον ως ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα 130 μεγαβάτ εντάσσονται για λειτουργία στο σύστημα κατά προτεραιότητα έναντι κάθε άλλης μονάδας συμβατικών καυσίμων (λιγνίτης-φυσικό αέριο) και χρυσοπληρώνονται με 90 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τα δε υπόλοιπα 204, καθώς η συνολική ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας είναι 334 mw, πληρώνονται με βάση τους κανόνες της αγοράς, που σημαίνει ότι παίρνουν τουλάχιστον το μεταβλητό τους κόστος, δηλαδή το κόστος του καυσίμου, αλλά και την αμοιβή για την ισχύ, που σήμερα φθάνει τα 80 χιλιάδες ευρώ το mw το έτος -βάσει της σκανδαλώδους απόφασης της ΡΑΕ που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2013, όπως τουλάχιστον τη χαρακτήρισαν στην «Κ.Ε.» προσωπικότητες που γνωρίζουν καλά το χώρο της ενέργειας.

Βάσει των όσων προβλέπονται, ο διαχειριστής της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) αλλά και του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) υποχρεούται να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν οι μονάδες ΣΗΘΥΑ και βεβαίως των ΑΠΕ, γεγονός από το οποίο εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι για την εν λόγω εταιρεία αυτό σημαίνει παραγωγή χωρίς ρίσκο.

Στις διατάξεις του νόμου συμπεριελήφθη και μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μονάδες ΣΗΘΥΑ θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 80 με 90 ευρώ, που εισπράττει μία παρόμοιας τεχνολογίας μονάδα φυσικού αερίου από τη χονδρεμπορική αγορά.

Για τους ανθρώπους της αγοράς, «η τιμολογιακή αυτή εξομοίωση σημαίνει υπερκέρδη για την Αλουμίνιον, που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο», ή στη χειρότερη περίπτωση πάνω από 50 εκατ., όπως είχαν αναφέρει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίδου, σε ερώτηση που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2012.

«Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, με την υπ' αριθμόν Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749, εισήγαγε σειρά ρυθμίσεων ώστε να αρθούν τα όποια νομικοτεχνικά εμπόδια υπήρχαν, ούτως ώστε ο Ομιλος Μυτιληναίου να καρπωθεί τα όποια ευεργετήματα του άρθρου 197», σημειώνουν επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τα ψιλά γράμματα των δυσνόητων ρυθμίσεων που περιελάμβανε η εν λόγω απόφαση.

«Η επιβάρυνση που προκύπτει από αυτή την τιμολογιακή εξομοίωση των ΑΠΕ με τις ΣΗΘΥΑ, όπου στην ουσία εξομοιώνεται η καθαρή με τη ρυπόγονο ενέργεια, πέρασε στο τέλος ΑΠΕ. Ενα τέλος, που αυξήθηκε 6.933% σε δυόμισι χρόνια κι από 0,30 ευρώ/MWH, έφτασε τα 20,8 ευρώ! για τους οικιακούς καταναλωτές». Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ, η αύξηση του τέλους αυτού είναι θηριώδης.

Κι όπως σημειώνουν προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας, «εάν δε ληφθούν άλλα μέτρα, όπως π.χ. το ψαλίδισμα των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών, η συμμετοχή του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή μεγαβατώρα θα φτάσει τα 38,6 ευρώ, δηλαδή η αύξηση θα ανέλθει στα 12.000.866%».

ΑΠΕ

Το τέλος ΑΠΕ, που πληρώνουμε όλοι μας με το λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο της εταιρείας, «καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα. Από ουσιαστική άποψη, αυτή η χρέωση αποτελεί ένα "ανταποδοτικό τέλος" που η Πολιτεία διά του Ν.2773/99 έχει επιβάλει για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας».

Σήμερα, βάσει του μεταγενέστερου νόμου 4001/2011, ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων). Η ΔΕΗ και κάθε προμηθευτής καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που καταλήγει στο λογαριασμό του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), προκειμένου αυτός να καλύψει μέρος του απαιτούμενου ποσού που καταβάλλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, για την αγορά από αυτούς ολόκληρης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν...

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Είναι ωραίος με τη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος!"

Βροντερό όχι στο θάνατο!-Υπό βροχή το μεγάλο συλλαλητήριο στη Σούδα!

Πλήθος κόσμου αψήφησε την δυνατή βροχόπτωση και στα Χανιά για να διατρανώσει την αντίθεσή του στον παραλογισμό που επιχειρείται με την καταστροφή των χημικών του Ασάντν στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Όπως μεταδίδεται από το flashnews.gr ούτε καρφίτσα δεν πέφτει στο λιμάνι της Σούδας που έχει «βουλιάξει» από εκατοντάδες πολίτες και φορείς οι οποίοι στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τα χημικά της Συρίας.

Από τις 12.00 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνει κόσμος από πολλές περιοχές της Κρήτης, άλλοι με ιδιωτικά μέσα και άλλοι με πούλμαν και λεωφορεία.

Δεν είχε περάσει μια ώρα από το αρχικό «ραντεβού» και είχαν ήδη μαζευτεί στον εμπορικό λιμένα περίπου 2000 άτομα, ενώ η προσέλευση συνεχιζόταν.

Απλοί πολίτες, σύλλογοι, δήμαρχοι, φορείς, όλοι είναι εκεί παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την κατά διαστήματα βροχή.

Το επόμενο ραντεβού διαμαρτυρίας είναι στο Αρκάδι στα τέλη του μήνα!

Διαβάστε Περισσότερα » "Βροντερό όχι στο θάνατο!-Υπό βροχή το μεγάλο συλλαλητήριο στη Σούδα!"

Μολότοφ στο Α.Τ Νέας Χαλκηδόνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομάδα αγνώστων πέταξε βόμβες μολότοφ έξω από το αστυνομικό τμήμα Νέας Χαλκηδόνας με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε ένα περιπολικό και στην σκοπιά του αστυνομικού τμήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε στις 23:35 το βράδυ του Σαββάτου έξω από το αστυνομικό τμήμα Νέας Χαλκηδόνας, όταν μία ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ εναντίον ενός περιπολικού αυτοκινήτου, το οποίο υπέστη υλικές ζημιές στο πίσω μέρος.

Δείτε το βίντεο από το Mega:


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μολότοφ στο Α.Τ Νέας Χαλκηδόνας (ΒΙΝΤΕΟ)"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα νότια προάστια λόγω αγώνα δρόμου

Από τις 9:30 ως τις 13:00 σε δρόμους στην Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Λόγω διεξαγωγής του 37ου Ετήσιου Αγώνα Δρόμου Υγείας Aθήνας 20 χλμ., την Κυριακή από τις 09.30΄έως τις 13.00΄, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς και λεωφόρους των Δήμων Αργυρούπολης - Ελληνικού, Γλυφάδας και Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης.

Αναλυτικα:

- Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Ποσειδώνος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα, στο τμήμα της μεταξύ της εισόδου ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και της οδού Ευρυάλης.
- Οδό Ευρυάλης, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Ποσειδώνος και της οδού Διαδόχου Παύλου.
- Οδό Διαδόχου Παύλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευρυάλης και Γρ. Λαμπράκη.
- Δεξιά λωρίδα της Λ. Ποσειδώνος και εν συνεχεία της Λ. Κ. Καραμανλή, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα, στο τμήμα τους μεταξύ της οδού Γρ. Λαμπράκη και της Πλ. Κρήτης.
- Δεξιά λωρίδα της Λ. Κ. Καραμανλή, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βουλιαγμένη, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Κρήτης και της οδού Ακτής.
- Οδό Ακτής και στη συνέχεια αυτής (Ηλίου), στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κ. Καραμανλή και της οδού Κρόνου (50 μέτρα μετά αυτής).

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα νότια προάστια λόγω αγώνα δρόμου"

Παραίτηση 8 στελεχών του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου - ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργούνται εύλογα απορίες

Αίσθηση και ερωτήματα προκαλούν οι πληροφορίες πως τις τελευταίες ώρεςπαραιτήθηκαν αιφνιδίως ο υποδιευθυντής και επτά επόπτες του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, την Παρασκευή υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους υποδιευθυντής Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος και επτά επόπτες του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Πριν σχεδόν ένα μήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε προηγηθεί η παραίτηση του διευθυντή Ευάγγελου Χασάπογλου.

Το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου ελέγχει μεγάλης σημασίας και τεράστιου οικονομικού ενδιαφέροντος υποθέσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα χιλιάδων πολιτών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και οι περιβόητες offshore.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αφόρητες πιέσεις προς τους υπαλλήλους από διάφορες πλευρές, με αποτέλεσμα το έργο τους να γίνεται υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Το περίεργο με το Κέντρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει θεωρητικά ως στόχο έως τα τέλη Απριλίου να διεκπεραιωθούν οι έλεγχοι σε 400 υποθέσεις εμβασμάτων και σε 200 offshore. Με την αποδιάρθρωση της υπηρεσίας όμως ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και στελέχη της υπηρεσίας, προτιμούν την έξοδο.

Σημειωτέον ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο νέος διευθυντής του ΚΕΦΟΜΕΠ Δημήτρης Μασίνας επισκέφθηκε τους οικονομικούς εισαγγελείς και είχε σύσκεψη μαζί τους για θέματα ελέγχων.

Τις ταυτόχρονες παραιτήσεις οκτώ στελεχών του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής και υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της Ε.Κ.ΚΕ. Οικονομικών της Κουμουνδούρου, Δημήτρης Γελάλης τονίζει ότι

«το πρωτοφανές αυτό γεγονός δεν είναι υπηρεσιακό ζήτημα, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία από τους ελέγχους και την πολυαναμενόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης».

Παράλληλα, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να «απαντήσει άμεσα στο ερώτημα γιατί παραιτήθηκαν οι παραπάνω και να διασαφηνίσει τις προθέσεις τις κυβέρνησης αναφορικά με την συνεχιζόμενη διάλυση του φορολογικού μηχανισμού και μάλιστα των πιο ευαίσθητων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ) που ασχολούνται με τον έλεγχο φυσικών προσώπων που εμφάνισαν αδικαιολόγητο πλουτισμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η επιβεβαιωμένη ταυτόχρονη αιφνίδια παραίτηση οκτώ υψηλόβαθμων στελεχών, δηλαδή του υποδιευθυντή και επτά από τους δέκα συνολικά προϊσταμένους ελέγχου του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.) που συνέβη την Παρασκευή, ενώ είχε προηγηθεί στις 11/2/2014 η παραίτηση του διευθυντή του κέντρου που χειρίζεται τις υποθέσεις ελέγχου των εμβασμάτων και των off-shore, δημιουργεί εύλογα απορίες και υποψίες.

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός δεν είναι υπηρεσιακό ζήτημα , δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία από τους ελέγχους και την πολυαναμενόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ώστε να ελαφρυνθούν από τα βάρη τα συνήθη υποζύγια και να γιατρευθεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών με την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις 11 Φεβρουαρίου καταθέσαμε ερώτηση με την οποία καταγγείλαμε την διάλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την πρόθεση της ιεραρχίας του Υπουργείου Οικονομικών για διενέργεια «εξπρές» φορολογικών ελέγχων από το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.).

Αναφερθήκαμε επίσης στις παραιτήσεις των δύο διευθυντών (Δ.Ε.Κ. Αθηνών και ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.) από τις τρεις νευραλγικές ελεγκτικές υπηρεσίες μέσα σε διάστημα ενός μήνα και την αδρανοποίηση των έλεγχων από το Δ.Ε.Κ. Αθηνών (Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο) λόγω της επικείμενης διάλυσης του, η οποία ενώ ανακοινώθηκε επίσημα, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Επανειλημμένα έχουμε καταγγέλλει και την υποστελέχωση του ΣΔΟΕ, που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση σημαντικού αριθμού ελέγχων από τις χιλιάδες σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής που είναι στην αρμοδιότητα του, όπως η λίστα Λαγκάρντ και πρόσφατα η λίστα Νικολούδη.

Σε αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση απάντησε με την διάσπαση του ΣΔΟΕ σε δύο κομμάτια, την υποβάθμιση του δηλαδή.

Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα γιατί παραιτήθηκαν οι παραπάνω και να διασαφηνίσει τις προθέσεις τις κυβέρνησης αναφορικά με την συνεχιζόμενη διάλυση του φορολογικού μηχανισμού και μάλιστα των πιο ευαίσθητων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ) που ασχολούνται με τον έλεγχο φυσικών προσώπων που εμφάνισαν αδικαιολόγητο πλουτισμό».

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση 8 στελεχών του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου - ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργούνται εύλογα απορίες"

Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τα χημικά της Συρίας – Ολοι στην Σούδα

Δεν έχει προηγούμενο η κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα για το παγκρήτιο συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής , στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας, για το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας καταμεσής της Μεσογείου.

Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα από το σύνολο των φορέων που καλούν όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην Σούδα.

Σύσσωμοι οι Δήμοι, η Εκκλησία, κόμματα, παρατάξεις, σύλλογοι και σωματεία, από όλους στους τομείς έχουν ξεσηκωθεί με έναν στόχο.

Η κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Μεσογείου να φτάσει μέχρι την Αθήνα, τις Βρυξέλλες αλλά και ακόμη πιο μακριά.

Κοινή συνισταμένη όλων των ανακοινώσεων, είναι να μην γίνει η επεξεργασία του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πάνω στο πλοίο το οποίο θα βρίσκεται στην Μεσόγειο θάλασσα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης, καθώς στην πιθανότητα ενός ατυχήματος, οι επιπτώσεις θα είναι ανεξέλεγκτες και η καταστροφή ανυπολόγιστη.

Εκείνο που ζητείται είναι η διαδικασία να γίνει στην ξηρά, όπου ένα ατύχημα θα μπορεί να ελεγχθεί, και μάλιστα στις εγκαταστάσεις χωρών οι οποίες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν την τελική καταστροφή των χημικών.

Στις δεκάδες ανακοινώσεις που έχει δημοσιεύσει το Flashnews.gr, προστίθεται και αυτή του τμήματος Δυτικής Κρήτης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που είναι χαρακτηριστική για την αγωνία όλων.

« Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα και εκφράζει την πλήρη αντίθεση του για την σχεδιαζόμενη εξουδετέρωση – καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, στην θάλασσα της Μεσογείου ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Μάλτα.

Καλούμε άμεσα την Ελληνική Κυβέρνηση, που έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής, με ταυτόχρονη παρέμβαση τόσο στον Ο.Η.Ε. που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, όσο και στις χώρες που βρέχονται από την μεσογειακή λεκάνη ώστε να πιέσουν και αυτές προς την ίδια κατεύθυνση. Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή γιατί :

• Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει μέγιστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Όσο ασφαλείς, από χημική άποψη και να είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα πιο πιθανά την αποτυχία να καταστραφούν πλήρως όλες οι ποσότητες των όπλων αυτών.

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια- στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη - με άγνωστες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ' επέκταση όχι μόνο στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια αυτά, αλλά και στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων «…ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του…».

• Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που είναι επιβαρυντική της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά θαλάσσιας περιοχής μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των διερχόμενων πλοίων από την περιοχή της Κρήτης.

• Εκτιμάμε ότι μπορούν να βρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης συμμετέχει ενεργά στην μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας όλων των φορέων του νομού, ενάντια στο σχεδιαζόμενη περιβαλλοντική απειλή, που πραγματοποιείται την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 στην Σούδα και προσκαλεί όλα τα μέλη του μηχανικούς να δώσουν δυναμικό παρών σε αυτήν.

Παράλληλα προγραμματίζει σχετική εκδήλωση ενημέρωσης προς τα μέλη του και τους πολίτες καθώς πιστεύει ότι η μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση αλλά και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών αλλά και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση»

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τα χημικά της Συρίας – Ολοι στην Σούδα"

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το ζήτημα των τραπεζών»

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών» επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο ίδιος διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Έτερος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση τής εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου την Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματισθεί να συνεχιστούν τη επόμενη Τετάρτη, με την επιστροφή της τρόικας.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν μεταβεί το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη (ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας).

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Σχετικά με το claw back δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο 'κόφτης'. Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».

Ανοικτά θέματα γάλα, φάρμακα

Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είχαν το απόγευμα του Σαββάτου συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών, που θα φέρει τη μείωση των μισθών των ναυτικών), όσο και για αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το ζήτημα των τραπεζών»"

Θεσσαλονίκη: Ισόβια για πρώτη φορά σε εφοριακούς

Τρεις εφοριακοί της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ

Για πρώτη φορά, εφοριακοί καταδικάστηκαν με ισόβια δεσμά για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Πρόκειται για τρεις εφοριακούς, δύο προϊστάμενους και έναν ελεγκτή της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης που εκτίουν ήδη πολυετείς καθείρξεις για ανάλογες υποθέσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έκρινε ενόχους για απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση και για απάτη σε βάρος του δημοσίου, επιβάλλοντας την ανώτατη ποινή.

Με ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε κι ένας ιδιώτης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις και της πλαστογραφίας σε βάρος του δημοσίου ενώ το δικαστήριο επέβαλε από 4 έως 10 χρόνια σε άλλους τρεις εφοριακούς που εμπλέκονται στην υπόθεση αποφασίζοντας την αναστολή της ποινή τους, με το όρο χρηματικής εγγυοδοσίας μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο ιδιώτης που εμφάνιζε εμπορική δραστηριότητα, μέσω βιοτεχνίας ενδυμάτων, καρπώθηκε την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, μέσα στη δεκαετία του '90. Οι συναλλαγές που παρουσίασε ήταν εικονικές και με τη χρήση πλαστών παραστατικών και τη συνδρομή των παραπάνω εφοριακών πέτυχε την επιστροφή του φόρου, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ισόβια για πρώτη φορά σε εφοριακούς"

Ντάισελμπλουμ: «Χωρίς συμφωνία με την τρόικα δεν συζητάμε την επόμενη δόση»

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, δύο μόλις μέρες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα» δήλωσε στα Νέα.

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγιση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι» δήλωσε.

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα αγκάθια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» ξεκαθάρισε, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να περιορίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων των stress test, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από δύο μέρες με βάση μελέτη της Blackrock.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «Χωρίς συμφωνία με την τρόικα δεν συζητάμε την επόμενη δόση»"

Γιάννης Σγουρός προς Barroso και Valcarcel: "Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο" (ΒΙΝΤΕΟ)

6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων (2η ημέρα)
Σύνοδος Ολομέλειας -- Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Γιάννης Σγουρός προς Barroso και Valcarcel: ΄Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο, λένε οι έλληνες πολίτες στην πολιτική εξουσία.
Πρέπει να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην "Ευρώπη των Βρυξελλών" από την "Ευρώπη των Πολιτών".


Στην παρατεταμένη ύφεση, που αντιμετωπίζουν κράτη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, αναφέρθηκε κατά την κεντρική του ομιλία σήμερα στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σημειώνοντας ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων συνιστούν στοιχεία που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και μεγαλώνουν την απόσταση των θεσμών από την καθημερινότητα των πολιτών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σγουρός έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα:

- Είναι η ύφεση και η λιτότητα μονόδρομος;

- Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση;

- Πώς θα αντιμετωπισθεί η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη;

- Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αυξάνονται;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, κατά τη γνώμη του είναι «περισσότερη Ευρώπη, όπου η αλληλεγγύη θα είναι έμπρακτη και όχι διακηρυγμένη. Η απάντηση είναι μια κοινότητα κρατών με κοινή πορεία όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική, πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα για τους πολίτες».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η χώρα εδώ και μια πενταετία οδεύει «μια πορεία στην έρημο, έναν αληθινό για πολλούς Γολγοθά».

Ο ίδιος -είπε- μιλώντας με τους πολίτες, ακούει καθημερινά επικρίσεις και κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των πολιτικών μονοδιάστατης λιτότητας, για τις οποίες οι πολίτες αισθάνονται ότι απειλούν συνεχώς την κοινωνική ισορροπία.

Ακούει -σημείωσε- τους απελπισμένους, εκείνους που υποφέρουν, να λένε για την πολιτική εξουσία: «Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο».

Για πολλούς, συμπλήρωσε, η κατάσταση είναι οριακή. Νιώθει, είπε, την απογοήτευση που συνοδεύεται συχνά από θυμό, οργή και πόνο.

Ο κ. Σγουρός αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση στο 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αποτελεί η ελληνική οικονομία και αναλώνεται «σε μια άδικη, μονομερή και ηθικολογική αντιμετώπιση της κρίσης».

Αναρωτήθηκε πώς η Ευρώπη επιτρέπει φωνές να λοιδορούν τον ελληνικό λαό και να τον παρουσιάζουν ως το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας. Πώς δέχεται η Ευρώπη να στιγματίζονται λαοί, παραδόσεις, πολιτισμοί.

Παρόλα αυτά, σημείωσε, αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ότι η αποχή, η αδράνεια και η απάθεια όσων εφησυχάζουν είναι η χαρά όσων είναι αντίθετοι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αυτών που επιθυμούν μια Ευρώπη διαιρεμένη και διαμελισμένη και χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «μοναδική ευκαιρία» για να απευθυνθούν οι πολιτικοί ξανά στους Ευρωπαίους πολίτες και να τους πείσουν ότι έχουν ένα νέο όραμα για την Ευρώπη.


Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Σγουρός προς Barroso και Valcarcel: "Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο" (ΒΙΝΤΕΟ)"

Νέα υπόθεση αρπαγής βρέφους - Συνελήφθησαν ρομά στην Κατερίνη

Συνελήφθη ζευγάρι Ρομά για αρπαγή βρέφους στην Κατερίνη, ενώ ερευνάται σύνδεση της υπόθεσης με εκείνη της μικρής Μαρίας από τα Φάρσαλα.

Το μωρό ζούσε με ζευγάρι Ρομά, όμως από τις εργαστηριακές εξετάσεις DNA δεν προέκυψε κληρονομική συμβατότητα του μικρού κοριτσιού με τους φερόμενους ως γονείς.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στην Κατερίνη 59χρονος άνδρας και η 58χρονη σύντροφός του, που φέρονταν ως γονείς του βρέφους.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το μωρό εκτιμάται ότι είναι περίπου δέκα μηνών, είναι καλά στην υγεία του και προς το παρόν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Η νέα υπόθεση ενδέχεται να συνδέεται με την περίπτωση της Μαρίας που είχε εντοπιστεί σε οικισμό Ρομά των Φαρσάλων τον περασμένο Οκτώβριο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 58χρονη συλληφθείσα ισχυρίστηκε κατά την προανάκριση ότι το βρέφος τους το είχε παραδώσει στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου η 41χρονη γυναίκα που εμφανιζόταν ως μητέρα της μικρής Μαρίας.

Η 58χρονη αρνήθηκε αρχικά την ύπαρξη του βρέφους, ενώ μετά τους ισχυρισμούς της περί εμπλοκής της 41χρονης γυναίκας από τα Φάρσαλα, έγινε αντιπαραβολή του βιολογικού υλικού της τελευταίας με αυτό του βρέφους, κατά το οποίο δεν προέκυψε κληρονομική συμβατότητα. Η 41χρονη αναμένεται να κληθεί κι αυτή από τις δικαστικές Αρχές, που ερευνούν την υπόθεση, για να καταθέσει.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 59χρονος και η 58χρονη δεν ήταν παντρεμένοι και είχαν δηλώσει ως τελευταίο τόπο κατοικίας περιοχή της Ημαθίας.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κατερίνης, ο οποίος τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της διατάραξης οικογενειακής τάξης.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Το «κουβάρι» για την υπόθεση αυτή άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2014 μετά από σχετική παραγγελία που έδωσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στο πλαίσιο των ερευνών σε εκατοντάδες φακέλους γέννησης για ύποπτες υποθέσεις μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Μαρίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προσκομίζοντας ψευδή στοιχεία, οι δύο συλληφθέντες Ρομά κατάφεραν τον περασμένο Σεπτέμβριο να εκδώσουν από το τμήμα γεννήσεων του δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης για το βρέφος. Στη συνέχεια, η 58χρονη μετέβη στον δήμο Κατερίνης, όπου με τη χρήση της πράξης γέννησης, επιχείρησε δις –ανεπιτυχώς- να προβεί στη δήλωση του βρέφους, στην εκεί οικογενειακή της μερίδα.

Στη συνέχεια, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις DNA στους υποτιθέμενους γονείς από τα αποτελέσματα των οποίων αποκαλύφθηκε η υπόθεση και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υπόθεση αρπαγής βρέφους - Συνελήφθησαν ρομά στην Κατερίνη"

Επιστολή σοκ των απλήρωτων του ΠΑΣΟΚ στον Σουλτς

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, δηλαδή την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που δικαιούνται, είναι οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ. Αντιδρώντας στις προκλητικές προτάσεις της διοίκησης του κόμματος για εξόφλησή τους με το 20% των οφειλούεμνων, αποστέλουν ενημερωτική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς με την οποία καταγγέλλουν τις πρακτικές της ηγεσίας απέναντί τους.

Αφορμή για την επιστολή αυτή στάθηκε η νέα πρόκληση της διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς διαπιστώθηκε ότι το κόμμα έκοψε τα ένσημα σε όσους έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, ενέργεια που οι απλήρωτοι θεωρούν εκβιαστική και παράνομη. Το κόμμα απέστειλε στο ΙΚΑ τις καταστάσεις ΑΠΔ για την αναγγελία των ενσήμων χωρίς όμως τα ονόματά τους. Ήδη ήρθαν σε επαφή με τον ΟΑΕΔ, όπου πληροφορήθηκαν πως πρόκειται για παράνομη ενέργεια του εργοδότη και γι΄ αυτό μεθοδεύουν ήδη τη νομική τους αντίδραση.

Οι απλήρωτοι αν και αρχικά είχαν αποφασίσει να κάνουν δυναμική παρουσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου θα μιλήσει ο Μάρτιν Σούλτς, αποφάσισαν, σαν κίνηση καλής θέλησης, να μην το πράξουν. Η επιστολή θα σταλεί στο γραφείο του Μάρτιν Σουλτς τη Δευτέρα, όπως και στα μέλη των οργάνων ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή έχει ως εξής:

Ανοιχτή Επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς των απλήρωτων εργαζομένων και πρώην εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ

Κύριε πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σύντροφε Μάρτιν,
Κατ΄ αρχήν σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσδοκούμε ότι η κοινωνική Ευρώπη θα γίνει και πάλι προϋπόθεση και όχι συνέπεια της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σύντροφε Μάρτιν, όλοι εμείς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ και οι συνάδελφοί μας που έφυγαν και δικαιώθηκαν δικαστικά, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν πληρωθεί ούτε τα δεδουλευμένα, ούτε την αποζημίωσή τους, βρεθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ και πολλοί από μας αναλώσαμε τη ζωή μας δουλεύοντας για το κόμμα, γιατί πιστεύαμε και εξακολουθούμε να π
ιστεύουμε στην κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Άλλη Ευρώπη δεν υπάρχει. Γι΄ αυτό και αποφασίσαμε να σε ενημερώσουμε για τα εξής:

1. Όπως μάλλον θα γνωρίζεις, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα χρεωκοπημένο κόμμα με χρέη 120-125 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας της αλόγιστης διαχείρισής του από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πέτυχε με διάταξη που πέρασε στη Βουλή, να μετατρέψει σε ακατάσχετες τις κρατικές ενισχύσεις προς το κόμμα. Παρ΄ όλα αυτά, εμείς μένουμε απλήρωτοι. Το κόμμα λειτουργεί, κάποιοι κάνουν μεγάλα πολιτικά δείπνα, ταξίδια και άλλα έξοδα. Υπάρχουν ροές χρήματος.

2. Η διοίκηση του ΠΑΣΟΚ μας εμπαίζει με τον πιο χυδαίο τρόπο και μας προτείνει να πληρώσει το 20% των συνολικών οφειλών της, αν υπογράψουμε ότι δεν έχουμε άλλες απαιτήσεις. Αυτό είναι παράνομο, γιατί το 20% δεν καλύπτει ούτε τα δεδουλευμένα.

3. Τώρα, πληροφορούμαστε ότι το κόμμα δεν καλύπτει τα ένσημά μας προς τον ασφαλιστικό μας φορέα ΙΚΑ για όσους από εμάς κάναμε επίσχεση εργασίας.

Θεωρούμε, σύντροφε πρόεδρε, ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να τα γνωρίζει αυτά, όχι επειδή κάποιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταλήξουν στον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά για λόγους αρχών.

Θεωρούμε ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους εργαζόμενους, πόσο μάλλον στους δικούς του.

koutipandoras
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή σοκ των απλήρωτων του ΠΑΣΟΚ στον Σουλτς"

Αλλαγές στα επιδόματα μακροχρόνιων ανέργων

Σε αλλαγές των κριτηρίων προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ μετά τον αποκλεισμό από την χορήγηση του, σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.

Όλα δείχνουν ότι τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι άνεργοι οδεύουν σε αλλαγή αφού μόνο 1.400 επιπλέον μακροχρόνια άνεργοι έλαβαν το επίδομα των 200 ευρώ , σε σχέση με το 2013, μετά την ηλικιακή διεύρυνση το πρώτο δίμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το dikaiologitika.gr 1.400 περισσότεροι ,σχέση με πέρσι, μακροχρόνια άνεργοι έκαναν αίτηση και έλαβαν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ μέσα στο πρώτο δίμηνο ισχύς των νέων κριτηρίων ,αφού 5.000 έλαβαν το επίδομα μέχρι στιγμής για το 2014 ενώ το 2013 το ίδιο διάστημα το έλαβαν 3.400.

Ο αριθμός αυτός ,με τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν, είναι πολύ μικρός σε συνάρτηση με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων αφού το επίδομα αφορά πλέον ανέργους από 20 ετών και όχι από 45 ετών και πάνω.

Χιλιάδες άνεργοι περίμεναν να πάρουν αυτό το ελάχιστο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ και η απογοήτευση που έλαβαν τελικά ήταν μεγάλη, μόλις έμαθαν τα κριτήρια αφού αποκλείστηκαν όλοι οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι που παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας μεγάλο διάστημα.

Το επίδομα τελικά χορηγήθηκε μόνο σε ανέργους που μόλις έληξε η τακτική επιδότηση ανεργίας.

Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας με τα κριτήρια του , άλλαξε τον ορισμό του μακροχρόνια ανέργου.

Στελέχη του ΟΑΕΔ αναφέρουν στο dikaiologitika.gr ότι εφόσον η πορεία των αιτήσεων δείξει ότι δεν θα χορηγηθεί ολόκληρο το κονδύλι θα αλλάξουν τα κριτήρια με μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξει το κριτήριο της αναδρομικότητας του χρονικού περιορισμού των δύο μηνών.

Δηλαδή το πιο πιθανό είναι να διατεθεί το επίδομα σε ανέργους που έχει λήξει η τακτική επιδότηση και πριν τον Νοέμβριο του 2013 χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής χρόνος που θα θεσπιστεί εκ νέου.

Ο ΟΑΕΔ είχε αρχικά καθορίσει το κονδύλι σε 43 εκατ. ευρώ ενώ μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης που καθόριζε τα κριτήρια ανέβασε το ποσό αυτό σε 100 εκατ ευρώ και όπως έχει διαμηνύσει θα καλύψει επιδόματα για 42.000 περίπου μακροχρόνια ανέργους .Το έτος 2013 είχαν επιδοτηθεί 23.300 μακροχρόνια άνεργοι.

Όπως δείχνει η πορεία των χορηγήσεων θα είναι επιβεβλημένη η αλλαγή των κριτηρίων ώστε να διαθέσει ο ΟΑΕΔ το εγκεκριμένο κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την μακροχρόνια ανεργία αφού 423.025 ,ποσοστό 49,50% στο σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ , είναι άνεργοι για περισσότερο των 12 μηνών σύμφωνα με τα στοιχεία του μήνα Ιανουαρίου 2014.
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ισχύουν μέχρι στιγμής είναι οι κάτωθι:

-Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ .

-Να έχουν ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως ημερομηνία για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους λογίζεται η ημερομηνία γέννησης.

-Να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας (360 ευρώ), ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλαδή με αναστολές και συνεχίσεις). Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών ή έχουν πάψει να είναι εγγεγραμμένοι μετά τη λήξη της τακτικής τους επιδότησης.

-Να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

-Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στα κριτήρια αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στο καλοκαίρι όπου θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία διάθεσης του κονδυλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα επιδόματα μακροχρόνιων ανέργων"

ΑΔΕΔΥ:Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Μαρτίου

Σε κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και ενδεχόμενων απολύσεων στο Δημόσιο προχωρά η ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Μαρτίου, ημέρα που συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και νέα 48ωρη απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου και την Πέμπτη 20 Μαρτίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ:Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Μαρτίου"

Γλέζος για γερμανικές αποζημιώσεις - Η Γερμανία μας χρωστάει 162 δισ. € (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, δήλωσε μιλώντας στο Mega ότι η συγγνώμη του Γερμανού προέδρου είναι αποδεκτή αλλά «δεν αρκεί».

«Συνολικά η Γερμανία χρωστά 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Είναι υπολογισμένο με στοιχεία που μου έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας», είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο μας επέβαλε η Γερμανία να το συνάψουμε. Εκείνη το επέβαλε σ’ εμάς, δεν το προσδιορίσαμε εμείς», τόνισε ο κ. Γλέζος και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι ότι έχει ξοφλήσει τα άλλα δύο δάνεια, τα παρόμοια με την Πολωνία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, με την Ελλάδα όχι. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτή η συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Το είπα καθαρά στον Γερμανό πρόεδρο και με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς θύμισε ότι «στο Παρίσι το 1946 η 19μελής συνδιασυμμαχική επιτροπή προσδιόρισε για κάθε χώρα του Άξονα τι όφειλε για κάθε κράτος που είχε κατακτήσει. Όρισε τι θα πλήρωνε η Γερμανία. Και για την Ελλάδα, τότε, προσδιόρισε 7 δισ. 100 εκατ. δολάρια με αγοραστική αξία του 1938». «Η συγγνώμη είναι αποδεκτή. Αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται έμπρακτη συγγνώμη» σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος αναφερόμενος στη συγγνώμη του Γιοαχίμ Γκάουκ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος για γερμανικές αποζημιώσεις - Η Γερμανία μας χρωστάει 162 δισ. € (ΒΙΝΤΕΟ)"

Ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει 100 εκατ. ευρώ αλλά δεν τα έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ

Στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου διαβιβάστηκε η μηνυτήρια αναφορά της ΓΣΕΒΕΕ για την «τύχη» των εισφορών που καταβάλλονται κάθε δίμηνο στον ΟΑΕΕ για την κοινωνική μέριμνα των ανέργων.

Σύμφωνα με την ΓΕΣΕΒΕ ο λογαριασμος ανεργίας του ΟΑΕΕ έχει πιστωθεί μόνο με 12,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν από τις συγκεκριμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έχει συγκεντρωθεί ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε την αναφορά στο τμήμα διαφθοράς προκειμένου να ερευνηθεί η καταγγελία, και βέβαια η διάπραξη τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς,υπογραμμίζει στη μηνυτήρια αναφορά του ότι «από 1.8.2011 είχε θεσπιστεί μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ, που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι των ταμείων για τον ΟΑΕΔ στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων που είχαν μείνει άνεργοι», όμως ο ΟΑΕΕ, «ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχε συγκεντρώσει 110.991.100 ευρώ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12.739.703,20 ευρώ».

Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είχε αποστείλει επανειλημμένα επιστολές προς τη διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα στον ΟΑΕΔ ουδεμία σαφή απάντηση έλαβε.

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της συνομοσπονδίας, τονίζεται ότι πρέπει να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση άδικων πράξεων και η απόδοση ποινικών ευθυνών:

  • Εχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στον ΟΑΕΔ στο σύνολό τους τα εισπραχθέντα από τον ΟΑΕΕ ποσά για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας (ΕΛΑ) και τον ειδικό λογαριασμό επαγγελματικής εστίας (ΕΛΕΕ);
  • Το ποσό που αποδίδεται κάθε φορά από τον ΟΑΕΕ ήταν το συνολικό εισπραχθέν ποσό και αν όχι για ποιο λόγο;
  • Αν δεν έχουν αποδοθεί τα εισπραχθέντα χρηματικά ποσά για ποιο λόγο δεν αποδόθηκαν και σε ποιο λογαριασμό τηρούνται σήμερα;

Στην μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται, επίσης, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν μέρος από τα ποσά έχουν τυχόν διατεθεί για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, και αν ναι πότε, ποιο ποσό και με εντολή ποιου αρμόδιου διοικητικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την παράνομη αυτή πράξη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει 100 εκατ. ευρώ αλλά δεν τα έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ"

Στην Energean Oil & Gas η εξόρυξη στο Κατάκολο

H κοινοπραξία της Energean Oil & Gas ορίζεται ως ανάδοχος για την εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου. Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής με την οποία κηρύσσεται ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου έχει ως εξής:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην τρίτη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκείνη του Δυτικού Κατακόλου, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (OpenDoor), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Κατακόλου προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία EnergeanOil & Gas / TrajanOil & GasLimited/ Schlumberger.

Η Επιτροπή, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη την βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Energean Oil & Gas η εξόρυξη στο Κατάκολο"

ΠΟΣΠΕΡΤ: Προσφυγή στο ΣτΕ για το ανταποδοτικό τέλος

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο πρόεδρός της Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 31.12.2013 υπουργική απόφαση που καθορίζει το ύψος του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υπέρ της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης» (ΝΕΡΙΤ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το επίμαχο ανταποδοτικό τέλος επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ανεξάρτητα αν βλέπουν ή όχι τηλεόραση, με συνέπεια να αποτελεί φόρο.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, «οι φορολογούμενοι ήδη επιβαρύνονται για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ), που λειτουργεί εν μέρει και χρηματοδοτείται μέσω κρατικού προϋπολογισμού και επιβαρύνονται εκ νέου για την ίδια αιτία μέσω του νέου ανταποδοτικού τέλους».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει επίσης ότι ο νόμος 4173/2013 που εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν το ύψος του επίμαχου ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ είναι αντίθετος στο άρθρο 78 του Συντάγματος που προσδιορίζει την έννοια του φόρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ, είναι αντίθετο στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο άρθρο 4 που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΣΠΕΡΤ: Προσφυγή στο ΣτΕ για το ανταποδοτικό τέλος"

Οι πισίνες προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που κολυμπούν σε πισίνες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων (και όχι μόνο), καθώς τα διαλυμένα ούρα αναμειγνύονται με το χλώριο, σχηματίζοντας χημικές ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αναπνοή, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το κεντρικό μήμνυμα της μελέτης είναι απλό: Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα - συγκρατηθείτε!, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Δυστυχώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί κολυμβητές κάθε άλλο παρά συγκρατούν τα ούρα τους, όταν μπαίνουν στην πισίνα.

Οι ερευνητές του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης "Environmental Science and Τechnology", ανέφεραν ότι «αν οι κολυμβητές απέφευγαν να ουρούν στις πισίνες, τότε θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών».

Κάνοντας μια σειρά από εργαστηριακά πειράματα, οι επιστήμονες συνδύασαν δείγματα νερού από διάφορες πισίνες κολύμβησης με ουσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα ούρα και στον ιδρώτα των κολυμβητών και οι οποίες διαχέονται στο νερό.

Όπως διαπίστωσαν, το χλώριο, που χρησιμοποιείται συστηματικά για την απολύμανση του νερού των πισινών, αντιδρά χημικά με τις ουσίες που περιέχονται στα ούρα και στις άλλες ανθρώπινες εκκρίσεις, με συνέπεια να δημιουργούνται με τη σειρά τους άλλες ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Συγκεκριμένα, από το ουρικό οξύ, που περιέχεται στα ούρα, και από το χλώριο παράγεται ένα υποπροϊόν, το χλωριούχο κυανογόνο, το οποίο είναι τοξικό και μέσω της εισπνοής μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, στην καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ουρικό οξύ αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόδρομο του χλωριούχου κυανογόνου.

Περίπου το 93% του ουρικού οξέος που ανιχνεύεται στις πισίνες, προέρχεται από τα ανθρώπινα ούρα, ενώ και ο ανθρώπινος ιδρώτας συνεισφέρει μια μικρότερη ποσότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, το ουρικό οξύ, σε συνδυασμό με το χλώριο, ευθύνεται σε ποσοστό 3% έως 4% για ένα άλλο υποπροϊόν στις πισίνες, την τριχλωραμίνη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουρία που υπάρχει στα ούρα, μετατρέπεται εύκολα σε τριχλωραμίνη.

Η τελευταία έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων στους ενήλικους κολυμβητές, με ερεθισμό των ματιών τους, καταρροή της μύτης, ακόμα και με μερική απώλεια της ακοής.

Εξάλλου νεκροψίες πνευμόνων επαγγελματιών κολυμβητών έχουν δείξει χρόνια φλεγμονή, ανάλογη με εκείνη στους ανθρώπους που πάσχουν από ήπιο άσθμα, αν και χωρίς να έχουν εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα.

Μερικές παλαιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει το κολύμπι στις πισίνες με το παιδικό άσθμα, άλλες όμως δεν έχουν βρει τέτοια σχέση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πισίνες προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα"

Εκοψαν 1.160 «μαϊμού» συντάξεις

Σε 1.160 περιπτώσεις έχει ανασταλεί η καταβολή σύνταξης του δημοσίου γιατί δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά τη διαδικασία της απογραφής που έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2012.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αφορούν στα τελευταία στοιχεία ( έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2014) σχετικά με την έρευνα και τον εντοπισμό των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων του δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά τη διαδικασία της καταγραφής, προέκυψαν 2.853 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή η σύνταξη καταβαλλόταν κανονικά μετά τον θάνατό τους για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανήρχετο σε 48,5 εκατ. ευρώ. Ύστερα από αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ανακτηθεί το ποσό των 33,2 εκατ. ευρώ. Τα 22,7 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ και τα 10,5 εκατ. ευρώ, εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού (2,6 εκατ. ευρώ) και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους (7,9 εκατ. ευρώ).

Για το υπόλοιπο ποσό των 15,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και η παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής ανέρχεται σε 1.096.599 ευρώ ανά μήνα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκοψαν 1.160 «μαϊμού» συντάξεις"

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί φορτηγών

Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι τις 30 Μαρτίου αποφάσισαν σήμερα οι αυτοκινητιστές φορτηγών, σε μια «κίνηση καλής θέλησης» μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη για τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, οι αυτοκινητιστές, οι οποίοι είχαν εξαγγείλει απεργία διαρκείας αρχής γενομένης από σήμερα, έπειτα από μια μαραθώνια πανελλαδική συνδιάσκεψη αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την αναστολή της απεργίας, δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση ένα διάστημα περίπου 25 ημερών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου να τεθεί ένα σαφές πλαίσιο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι των οχημάτων και των φορτίων, για την καταστολή της παράνομης μεταφοράς από τρίτες χώρες και την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του καμποτάζ, όπως αυτή απαιτείται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης, εντός της εβδομάδας θα έχει συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της Οδηγίας 561/2006 που αφορά τις ώρες εργασίες, ενώ θα προωθηθεί και η εφαρμογή του εργόσημου με στόχο να καταπολεμηθεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απ. Κενανίδης, από μεθαύριο Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους αρμοδίους στο Υπουργείο Μεταφορών, ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τον γ.γ. του ΣΔΟΕ και εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας για την επίλυση ασφαλιστικών και φορολογικών ζητημάτων των ιδιοκτητών φορτηγών. «Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά απαιτούμε την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί φορτηγών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news