facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Στάση εργασίας των σιδηροδρομικών την Παρασκευή - Δείτε τις αλλαγές στα δρομολόγια

Με υπομονή πρέπει να «οπλιστεί» το επιβατικό κοινό, καθώς την Παρασκευή θα σημειωθούν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού λόγω της στάσης εργασίας των σιδηροδρομικών που έχει εξαγγείλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 12:00 έως τις 15:00, ενώ κατά τη διάρκεια της στάσης δεν θα εκτελούνται δρομολόγια ούτε στο τμήμα του Μετρό μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρομίου.

Αναλυτικά τα δρομολόγια που επηρεάζονται:
• Μεταξύ Αθηνών - Χαλκίδας – Αθηνών
Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:
• 1544, 1546, 1548,1547, 1549, 1551.
• 1542 καταργείται μεταξύ Οινόης-Χαλκίδας,
• 1553 καταργείται μεταξύ Χαλκίδας-Οινόης
Παρατήρηση: Η αμαξ/χία 1550 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης.
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Πειραιά προς Χαλκίδα:09:30
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αθήνα προς Χαλκίδα: 09:50
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Πειραιά προς Οινόη : 10:30
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αθήνα προς Οινόη : 10:50
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Χαλκίδα προς Αθήνα:10:28

2. Μεταξύ Αεροδρομίου – Κιάτου – Αεροδρομίου
Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:
• 4413, 4415, 4417, 4419,
• 4412, 4414, 4416, 4418
Καταργούνται τα κατωτέρω λεωφορεία που εκτελούν τα δρομολόγια μεταξύ Κιάτου-Πάτρα & αντιστρόφως:
Λ 05 (11:30), Λ 06 (13:30), Λ 08 (15:30)
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αεροδρόμιο προς Κιάτο:10:44
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Κιάτο προς Αεροδρόμιο:10:25

3. Μεταξύ Αεροδρομίου – Α. Λιοσίων – Αεροδρομίου
Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:
• 4224, 4226, 4228, 4230, 4232, 4234, 4236
• 4223, 4225, 4227, 4229, 4231, 4233, 4235
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αεροδρόμιο προς Α.Λιόσια:11:11
Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Α.Λιόσια προς Αεροδρόμιο:11:28

4. Μεταξύ Αθήνας – Α. Λιοσίων – Αθήνας
Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:
• 4318 (14:59-Αθήνα), 4319 (15:30-Α.Λιόσια)
Εν τω μεταξύ, δύο νέοι σταθμοί στον Πύργο Βασιλίσσης και τους Αγ. Αναργύρους, προστίθενται στη γραμμή του προαστιακού Άνω Λιόσια - Σταθμός Λαρίσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των σιδηροδρομικών την Παρασκευή - Δείτε τις αλλαγές στα δρομολόγια"

Στους 65 οι νεκροί από τη γρίπη

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα από τη γρίπη ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 65.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ 204 άνθρωποι έχουν νοσηλευθει συνολικα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 60 ασθενείς.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 65 οι νεκροί από τη γρίπη"

ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση έξω από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή

Κατά των επικείμενων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προγραμματίσει για αύριο στις 13:00 η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει έκκληση για μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση και σε σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επιτραπεί καμία απόλυση εργαζομένων «στο βωμό των νεοφιλελεύθερων επιλογών που στοχοποιούν το Δημόσιο και καταργούν τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα».

Παράλληλα, σημειώνει πως η αυριανή ημέρα είναι και η πιο πιθανή για την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση έξω από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή"

Σε κατάσταση μάχης τέθηκε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που ακολούθησε αυτή του υπουργείου Εξωτερικών για την υπεράσπιση των Ρώσων της Ουκρανίας.

Από το πρωί, στην Κριμαία επικρατεί χάος με αναφορές για κατάληψη από ρώσους ενόπλους της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση μάχης τέθηκε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας"

Τι αλλάζει στις επαγγελματικές μισθώσεις

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές μισθώσεις, την οποία εισηγήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζιδάκης, και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί και να ισχύσει από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Με τη ρύθμιση αυτή, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα ενός ακόμη μακροχρόνιου αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ για το αυτονόητο, απελευθερώνονται σε σημαντικό βαθμό οι νέες εμπορικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται η μαζική σύναψη χιλιάδων νέων μισθωτικών συμβάσεων ξενοίκιαστων καταστημάτων αλλά και γραφείων, αποθηκών κλπ. σε όλη τη χώρα, ενώ παραμένει η 12ετής προστασία σε όλες τις υφιστάμενες μισθώσεις. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

ΝΕΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η διάρκειά τους καθορίζεται κατ΄ αρχήν ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους. Αν συμφωνηθεί χρόνος μεγαλύτερος από την τριετία, ισχύει ο μεγαλύτερος, υποχρεωτικά και για τις δύο πλευρές. Αν όμως συμφωνηθεί μικρότερος από την τριετία, ή δεν συμφωνηθεί συγκεκριμένη διάρκεια (μίσθωση αορίστου χρόνου), τότε ισχύει η ελάχιστη τριετής διάρκεια που δεσμεύει και τα δύο μέρη.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ δηλαδή τα μέρη θα έχουν την απόλυτη ευχέρεια να διαπραγματεύονται και να συμφωνούν διαφοροποιημένο χρόνο δέσμευσης για κάθε πλευρά, ανάλογα με τις ανάγκες τους, όχι όμως μικρότερο από την τριετία. Είναι αυτονόητο ότι κάθε μισθωτής που θέλει να κάνει μια σοβαρή επένδυση, ενώ θα διεκδικεί για τον εαυτό του μεγάλη μισθωτική διάρκεια, ο ίδιος θα ζητά να δεσμεύεται για μικρότερο χρόνο, με minimum πάντοτε την τριετία, ώστε να μπορεί να αποδεσμευθεί σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της επιχείρησής του. Θα είναι δηλαδή συνήθεις στην πράξη και απόλυτα έγκυρες οι μισθώσεις με μεγάλη συμβατική διάρκεια υπέρ του μισθωτή, αλλά με δέσμευσή του να παραμείνει στο μίσθιο μόνον για μια 3ετία.

ΛΥΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Οι νέες μισθώσεις θα μπορεί να λυθούν με νεότερη συμφωνία που αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Η καταγγελία τους από τον εκμισθωτή ή το μισθωτή, μετά τη λήξη του συμβατικού τους χρόνου, ή της νόμιμης τριετίας αν ο συμβατικός χρόνος είναι μικρότερος, γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται τρεις (3) μήνες από την κοινοποίησή της.

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ: Κατά τα λοιπά οι νέες μισθώσεις θα διέπονται από τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και από τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο μισθωτήριο. Στις νέες μισθώσεις δεν έχουν εφαρμογή οι παλαιές διατάξεις περί διάρκειας, ιδιόχρησης, ανοικοδόμησης, αποζημίωσης άυλης εμπορικής αξίας κλπ. του π.δ. 34/95.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Δεν θίγεται το δικαίωμα του μισθωτή για 12ετή παραμονή στο μίσθιο, αν η συμβατική διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη, ούτε φυσικά στις μισθώσεις με μεγαλύτερη συμβατική διάρκεια. Όμως κατά τη λήξη της 12ετίας δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση του εκμισθωτή να καταβάλει αποζημίωση 24 μηνιαίων μισθωμάτων (για την δήθεν «άυλη εμπορική αξία» του μισθωτή), ούτε και ισχύει πλέον η 4ετής αυτόματη παράταση της διάρκειάς της.
ΛΥΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Οι υπάρχουσες μισθώσεις θα μπορεί να λυθούν με νεότερη συμφωνία που αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Μετά τη λήξη τους οι μισθώσεις αυτές μπορούν να καταγγελθούν ελεύθερα από τον εκμισθωτή ή το μισθωτή, σύμφωνα με το 609 του Αστικού Κώδικα, δηλαδή, αν πρόκειται για τη συνήθη περίπτωση μισθώματος που έχει οριστεί να καταβάλλεται κατά μήνα, τουλάχιστον πριν από 15 ημέρες και ισχύει για το τέλος του ημερολογιακού μήνα. Μονομερής καταγγελία τους από το μισθωτή γίνεται με τις ως τώρα ισχύουσες προϋποθέσεις (δηλαδή μετά έτος από την έναρξη, με τρίμηνη προειδοποίηση και αποζημίωση του εκμισθωτή με ένα μηνιαίο μίσθωμα).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΧΡΗΣΗ-ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ: Επανέρχονται ουσιαστικά οι προισχύσασες μέχρι το 1982 διατάξεις, δηλαδή μειώνονται στο μισό, ώστε να είναι δίκαιη η ρύθμιση και οικονομικά εφικτή η καταβολή τους.
Νέες προθεσμίες: Ασκηση καταγγελίας για ιδιόχρηση/ανοικοδόμηση μετά 9-18 μήνες, αντί 18-30. 
Αποζημιώσεις: Ιδιόχρηση 8-15 μισθώματα, 15-20 για όμοια επιχείρηση. Ανοικοδόμηση 6-9 μισθώματα.
Παραμένουν όμως οι αυστηρότατες συνέπειες σε όσους εκμισθωτές καταγγείλουν τις μισθώσεις, αλλά μετά αθετήσουν τις νόμιμες δεσμεύσεις τους!

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 6 ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ: Σε κάθε περίπτωση που εκμισθωτής προβεί μέχρι 31.8.2014 σε καταγγελία μίσθωσης η οποία πρόκειται να λήξει μέχρι την ημερομηνία αυτή λόγω συμπλήρωσης 12ετίας ή έληξε για τον ίδιο λόγο αλλά δεν έχει παρέλθει μέχρι 31.8.2014, 9 μήνες από τη λήξη της, ή μίσθωσης που τελεί υπό την τετραετή παράταση (σύμφωνα με την περίπτωση δ’ του άρθρου 61 του π.δ. 34/95),  ο εκμισθωτής υποχρεούται να καταβάλει στο μισθωτή ως αποζημίωση ποσό ίσο με έξη (6) μηνιαία μισθώματα.   Η ρύθμιση έχει ως στόχο της να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί των ενοικιαστών που λήγουν οι μισθώσεις τους και να δοθεί αρκετός χρόνος στις δύο πλευρές να ενημερωθούν για το νέο καθεστώς και «να τα βρούν» μεταξύ τους, όπως θα συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

pomida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στις επαγγελματικές μισθώσεις "

Νέος τηλεφωνικός αριθμός ΕΟΠΥΥ για τους συμβεβλημένους γιατρούς


Τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί από σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών που μπορούν να επισκεφτούν, καθώς και το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς.

Έτσι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τηλεφωνούν, με αστική χρέωση, στο 210- 3803470 από τις 08.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας κατάλογος με τους συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε δήμου, προκειμένου να αναρτηθούν στα δημαρχεία, στα ΚΕΠ ή σε όποιο σημείο κριθεί απαραίτητο, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι του κάθε δήμου.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι για κάθε πληροφορία μπορούν να επισκέπτονται το site του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος τηλεφωνικός αριθμός ΕΟΠΥΥ για τους συμβεβλημένους γιατρούς"

Τρίωρη στάση εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών την Παρασκευή

Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00, κήρυξε για μεθαύριο Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), η οποία θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), Κ. Μανιατόπουλο, στις 13.00.

Στη στάση εργασίας, που αποφάσισε ομόφωνα η ΠΟΣ, δεν θα συμμετάσχει το προσωπικό που εμπλέκεται στην κυκλοφορία των αρτηριακών τρένων και γραμμών (δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ, στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ θα τονίσει: «Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του σιδηροδρόμου, ζητάμε την ακύρωση των σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, που επιδιώκεται με τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών των παραπάνω εταιρειών που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, στο ΤΑΙΠΕΔ».

Επίσης, η Ομοσπονδία θα θέσει το θέμα της προστασίας των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τέλος, η διοίκηση της ΠΟΣ καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, γιατί «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΕΣΣΤΥ και ο ΟΣΕ ανήκουν μόνο στο ελληνικό Δημόσιο και η υπαγωγή τους στο ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη» όπως υπογραμμίζει.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρη στάση εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών την Παρασκευή"

Γερμανία: Καμία αποζημίωση στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Αρνητική είναι η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά στο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα (τη Γερμανία), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ.

Όμως η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα κάθε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο», είπε την Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.

«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο ανέφερε ότι στις σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον, είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι το Βερολίνο πρότεινε μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Καμία αποζημίωση στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης"

Μειώνονται αναδρομικά χιλιάδες συντάξεις διπλοσυνταξιούχων

Θα επιβληθούν από 1/1/2013 με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι αυτοί να δουν σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους
Μπαίνει σε ισχύ ο αναδρομικός υπολογισμός για τις μειώσεις στις συντάξεις σε όσους λαμβάνουν περισσότερες των δύο συντάξεων με βάση τις μνημονιακές ασφαλιστικές διατάξεις, για τις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι τώρα δεν είχαν εφαρμοστεί με αποτέλεσμα χιλιάδες διπλοσυνταξιούχοι να δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι περικοπές που προέβλεπαν πέντε νόμοι που σχετίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε σχέση με το ασφαλιστικό θα δουν πλέον σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους.
Οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από 1/1/2013 με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι αυτοί να δουν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις
Οι διατάξεις αυτές προβλέπονταν στον νόμο Ν. 4199/2013 που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2013 μπαίνουν σε ισχύ αφού ο Διοικητής του ΙΚΑ σήμερα υπέγραψε την εγκύκλιο που τις βάζει σε εφαρμογή.
Οι αναδρομικές περικοπές στις διπλές συντάξεις είχαν καθυστερήσει να εφαρμοστούν ώστε να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις των στοιχείων από όλα τα ταμεία.
Η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει ότι σε περιπτώσεις που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία συντάξεις, το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης, που υπολογίζεται επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων, επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.
Επίσης είχε διευκρινιστεί στο παρελθόν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου δεν αλλάζει το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης που προβλέπεται στους νόμους, ενώ φαίνεται πως μικρότερες μειώσεις θα υπάρξουν σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου.
Ποιες είναι οι μειώσεις που σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν γίνει θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Ο νόμος 3863/2010 προβλέπει ότι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία για το τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Ο νόμος 3565/2010 προβλέπει ότι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο για το τμήμα που υπερβαίνει το ποσό.
Ο νόμος 3986/2011 προβλέπει ότι στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό ενώ στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό.
Ο νόμος 4051/2012 προβλέπει ότι στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό ενώ στον νόμο 4093/2012 προβλέπεται ότι στο σύνολο κύριας και επικουρικής επιβάλλεται περικοπή από 5% έως 20% σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του ΙΚΑ που παρουσιάζει το dikaiologitika αναφέρει:
Κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 127, παρ. Ι, εδ. 2α και β του Ν. 4199/2013, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 216Α/11.10.2013 και αφορούν τον επιμερισμό της παρακράτησης ή μείωσης των συντάξεων που διενεργούνται βάσει ειδικών διατάξεων σε κάθε φορέα που καταβάλλει συνταξιοδοτική παροχή.
Συγκεκριμένα, στο εδ. 2α ορίζεται ότι από 1.1.2013, στις περιπτώσεις που βάσει των νόμων 3863/2010, 3865/2010, 3891/2011, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 γίνεται παρακράτηση ή μείωση επί του αθροίσματος των συντάξεων οι οποίες καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία, το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.
Επίσης, στο εδ. β ορίζεται ότι ειδικά για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε μέλη οικογένειας θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου η προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις παρακράτηση ή μείωση διενεργείται από 1.1.2013 στο καταβαλλόμενο σε κάθε δικαιούχο ποσό, ενώ όταν καταβάλλεται και άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία εφαρμόζεται παράλληλα και ο προαναφερόμενος στο εδ. α αναλογικός επιμερισμός σε κάθε φορέα ή τομέα.
Επισημαίνεται ότι, επειδή οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν για συντάξεις που καταβάλλονται ήδη από 1.1.2013, θα πρέπει να συνδυαστούν με την ΠΟΛ1010/25.1.2013 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (σχετ. αρ. πρωτ. Σ01-11/14.1.2014 Γεν. Έγγραφο της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης προς τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων).
Τέλος, υπενθυμίζεται και το με αρ. πρωτ. Σ60/108/6.9.2013 Γενικό Έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών, σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου οι διαδικασίες επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων διενεργούνται αυστηρά με μηχανογραφικές διαδικασίες που υποστηρίζονται από το Ε.Σ.Ε.Π.Σ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν εφαρμοστεί οι περικοπές θα δουν πλέον μειωμένες τις συντάξεις τους.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται αναδρομικά χιλιάδες συντάξεις διπλοσυνταξιούχων"

Ανοιχτά τις Κυριακές φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μανάβικα στις τουριστικές περιοχές

Και τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία και οπωροπωλεία ύστερα από τροπολογία που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που υπέγραφαν πέντε κυβερνητικοί βουλευτές - Μ. Βορίδης, Λ. Αυγενάκης , Μ. Σενετάκης και Γ. Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ και ο Μ. Κασσής από το ΠΑΣΟΚ - στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας έγινε αποδεκτή από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Συνεπώς, σύμφωνα με την ρύθμιση, τα αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωροπωλεία θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές εφόσον βρίσκονται σε τουριστικούς τόπους και τόπους παραθεριστικής κατοικίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά τις Κυριακές φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μανάβικα στις τουριστικές περιοχές"

Χωρίς συμφωνία Προβόπουλος-τρόικα για τις τράπεζες

Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα συνάντηση με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση της BlackRock, που προσδιρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 5,5 δισ. ευρώ, όμως η τρόικα προέβαλε ενστάσεις, ζητώντας να ληφθεί υπ' όψιν το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων), στην οποία περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέβουν στα 8 με 10 δισ. ευρώ

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μετατίθεται για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, τα στελέχη της τρόικας ήρθαν αντιμέτωποι με τη σφοδρή κριτική της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου, για τις ευθύνες τους στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, μετά και το δημοσίευμα των Financial Times που ανεβάζει τις ανάγκες αυτές ως και στα 20 δισ. ευρώ.

Η κ. Σακελλαρίου ζήτησε από τους Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς να δώσουν στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αν αυτές φτάνουν στα 20 δισ. ευρώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών να απαντούν πως το νούμερο αυτό δεν είναι αληθές.

Η επικεφαλής του ΤΧΣ αναφέρθηκε ακόμα στην ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, κατόπιν απαίτησης της τρόικας, αλλά και στην αργοπορημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ επέστησε την προσοχή των δανειστών στις διαφορετικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε κορυφαίο επίπεδο, καθώς και στην αναβλητικότητα που προκαλεί προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς συμφωνία Προβόπουλος-τρόικα για τις τράπεζες"

Ινστιτούτο Παστέρ: Γιατί υπήρξε πρόβλημα με τη γρίπη φέτος στην Ελλάδα - Είναι επικίνδυνη η γρίπη και γιατί;

Έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις

Η επιδημία γρίπης στην Ελλάδα πλησιάζει στην κορύφωσή της και στις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες θα αρχίσει η μείωση της κυκλοφορίας του ιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Παστέρ.

Η φετινή εποχική γρίπη, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που η εξάπλωσή της στη χώρα μας ήταν περιορισμένη, χαρακτηρίζεται από ευρεία εξάπλωση του ιού, από μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων, αλλά και από θανάτους.

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ινστιτούτου Παστέρ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μία σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με τις οποίες επιχειρεί να διαφωτίσει το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει φέτος με τη γρίπη.

1. Πού οφείλεται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, φέτος;

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ προκύπτει ότι το στέλεχος του ιού γρίπης που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων, είναι το A(H1N1) pdm09, δηλαδή το στέλεχος γρίπης που προκάλεσε την πανδημία του 2009. Εκτός, όμως, από τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 που κυκλοφορεί, συνυπάρχουν και δύο άλλοι ιοί της εποχικής γρίπης, ο Α(Η3Ν2) και ο ιός τύπου Β. Τα ποσοστά κυκλοφορίας για αυτούς τους τρεις ιούς γρίπης A(Η1N1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β είναι, μέχρι πρόσφατα, 84%, 15% και 1%, αντιστοίχως. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του Α(Η3Ν2) ιού, ο οποίος, πλέον, ευθύνεται περίπου για το 25% των κρουσμάτων.

2. Έχει η εποχική γρίπη μεγαλύτερη ένταση φέτος; Πότε αναμένεται η κορύφωση και πότε θα αρχίσει να υποχωρεί η γρίπη;

Ο ιός της γρίπης πρωτοεμφανίσθηκε φέτος στην Ελλάδα στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα κρούσματα γρίπης άρχισαν να αυξάνονται από την πρώτη εβδομάδα του 2014, νωρίτερα από τις περιόδους 2011- 12 και 2012- 13. Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε συνολικά και συγκριτικά με άλλα χρόνια την έκταση της φετινής επιδημίας, κάτι το οποίο θα μπορεί να γίνει στο τέλος της περιόδου.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις στους ιατρούς του δικτύου ιατρών- παρατηρητών νοσηρότητας έχει φθάσει περίπου τα 70, που είναι παρόμοιος με τον αριθμό κρουσμάτων κατά την κορύφωση της περιόδου 2011- 12 και μεγαλύτερος της περιόδου 2012- 13. Χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση της επιδημίας και στο επόμενο διάστημα δύο- τριών εβδομάδων θα αρχίσει η μείωση της κυκλοφορίας του ιού γρίπης.

3. Πού μπορεί να οφείλεται η ευρεία διάδοση του ιού γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 φέτος;

Από τα στοιχεία των προηγουμένων περιόδων γρίπης για το σύνολο της Ελλάδας, προκύπτει ότι αυτός ο ιός, μετά την πανδημική περίοδο 2009- 2010, προκάλεσε σχετικά λιγότερα κρούσματα τις επόμενες χρονιές. Πράγματι, την περίοδο 2011- 12 πρακτικά δεν κυκλοφόρησε, ενώ την περίοδο 2012- 13 ήταν δεύτερος με ποσοστό κρουσμάτων 41% έναντι 54% του ιού Α(Η3Ν2), που προκάλεσε και την πλειονότητα των κρουσμάτων. Η μεγάλη διάδοση του ιού Α(Η1Ν1)pdm09 φέτος μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

- Εξασθένηση της ανοσίας που προέρχεται από προγενέστερες μολύνσεις από τον ίδιο ιό ή από εμβολιασμό. Η ανοσία που αφήνει στον οργανισμό ένας ιός γρίπης, δεν είναι παντοτινή, αλλά εξασθενεί από χρόνο σε χρόνο. Ο ιός Α(Η1Ν1)pdm09 προκάλεσε στην Ελλάδα μεγάλη επιδημία τα έτη 2009 και 2010. Όμως, αυτός ο ιός δεν διαδόθηκε πολύ στην Ελλάδα τις επόμενες χρονιές. Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ανοσία των ατόμων και επομένως η συλλογική ανοσία του πληθυσμού εξασθένησε, με συνέπεια να έχουμε μεγάλη διάδοση του ιού αυτού τη φετινή περίοδο.

- Αντιγονική μεταβολή του ιού, με συνέπεια αυτός να διαδίδεται παρά την ανοσία του πληθυσμού. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, ο ιός A(H1N1)pdm09 δεν παρουσιάζει γενετικές ή αντιγονικές διαφορές σε σχέση με τα στελέχη ιών A(H1N1)pdm09 που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξετάζοντας ιούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έκρινε πολύ πρόσφατα ότι δεν υφίσταται λόγος μεταβολής της σύνθεσης του εμβολίου για την επόμενη περίοδο 2014- 15, ούτε ως προς το στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09, αλλά ούτε και προς τα άλλα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β. Εκτός των άλλων, όμως, εάν υπήρχε αντιγονική μεταβολή του ιού λόγω μεταλλάξεων, ο μεταλλαγμένος ιός δεν θα περιοριζόταν μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά θα διαδιδόταν και σε άλλες χώρες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος της γενετικής και αντιγονικής σύστασης των ιών συνεχίζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σε εβδομαδιαία βάση.

4. Πού μπορεί να οφείλονται οι περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι περισσότεροι θάνατοι φέτος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιόδους;

Οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένοι αριθμοί εισαγωγών ασθενών με γρίπη σε ΜΕΘ και θανάτων είναι περισσότεροι από τις δύο προηγούμενες περιόδους γρίπης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:

- Από αυξημένη κυκλοφορία του ιού γρίπης σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Για παράδειγμα, εάν ο ιός της γρίπης διαδοθεί πολύ περισσότερο τη χρονιά Β από τη χρονιά Α, είναι αναμενόμενο να έχουμε αναλογικά περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους τη χρονιά Β σε σχέση με την Α, υπό την προϋπόθεση παρόμοιας εμβολιαστικής κάλυψης και τις δύο χρονιές. Όπως, όμως, αναλύθηκε στην ερώτηση 2, η πληροφορία περί διάδοσης του ιού γρίπης για το σύνολο της φετινής χρονιάς λείπει και έτσι δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

- Από την αυξημένη κυκλοφορία του Α(Η1Ν1)pdm09. Φαίνεται ότι ο Α(Η1Ν1)pdm09 έχει σχετικά βαρύτερη κλινική εικόνα σε σχέση με τον Α(Η3Ν2) και τον Β. Η αυξημένη, λοιπόν, κυκλοφορία του Α(Η1Ν1)pdm09 φαίνεται ότι συνοδεύεται από αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων.

- Από διαφορά στην εμβολιαστική κάλυψη από έτος σε έτος. Εάν τα περισσότερα περιστατικά γρίπης στις ΜΕΘ και οι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε η διαφορά στην εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να έχει επίδραση τόσο στα βαριά περιστατικά όσο και στα θανατηφόρα κρούσματα. Η εμβολιαστική κάλυψη ήταν χαμηλότερη στην Ελλάδα, φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο συνδυασμός επικράτησης του Α(Η1Ν1)pdm09 και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να ερμηνεύσει τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων.

-Από διαφορά ηλικιών που προσβάλλει ο ιός. Από τη σύγκριση των ηλικιών ατόμων που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ ή ατόμων που απεβίωσαν από τον ιό της γρίπης κατά τη διάρκεια της φετινής σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, δεν προκύπτει σημαντική διαφορά. Επομένως, δεν φαίνεται η ηλικία να είναι καθοριστικός παράγοντας που να δικαιολογεί την αύξηση των δύο παραμέτρων την φετινή χρονιά.

- Από ετάλλαξη του ιού. Όπως αναλύθηκε στην ερώτηση 3, δεν φαίνεται να υπάρχει αντιγονική μεταβολή του ιού και αύξηση της παθογονικότητάς του.

5. Είναι επικίνδυνος μόνο ο ιός Α(Η1Ν1) ή και ο Α(Η3Ν2) και ιός γρίπης τύπου Β;

Αν και ο ιός A(H1N1)pdm09 φαίνεται ότι σχετίζεται με ελαφρά αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, και οι άλλοι ιοί γρίπης σχετίζονται με επιπλοκές, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους. Γι' αυτόν τον λόγο, η εργαστηριακή διάγνωση θα πρέπει να γίνεται για την ανίχνευση και των τριών τύπων ιού γρίπης και να μην περιορίζεται στο στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

6. Εάν ένα άτομο που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιασθεί, τι πρέπει να κάνει;

Αναμφισβήτητα, ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι του ιού γρίπης αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης από αυτής και των επιπλοκών της. Εάν ένα άτομο δεν έχει εμβολιασθεί, τότε μπορεί να πάρει μέτρα προφύλαξης έναντι της μετάδοσης του ιού γρίπης. Σχετικά μέτρα πρόληψης περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστο άτομο υψηλού κινδύνου αναπτύξει γριπώδη συνδρομή, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του, ο οποίος, ενδεχομένως, να του χορηγήσει αντιικά φάρμακα. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ παρακολουθεί συνεχώς την ευαισθησία του ιού της γρίπης έναντι των αντιικών φαρμάκων οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης. Μόνο σε μία περίπτωση από ανοσοκατεσταλμένο ασθενή έχει βρεθεί αντοχή και επομένως οι ιοί γρίπης που κυκλοφορούν θεωρούνται ευαίσθητοι σε αυτά τα φάρμακα.

7. Κυκλοφορούν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί στην Ελλάδα αυτήν την εποχή;

Βεβαίως. Τα δείγματα από κρούσματα γριπώδους συνδρομής που ελέγχονται στο Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, βρίσκονται θετικά για ιούς γρίπης σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως 50%. Τα αρνητικά για ιούς γρίπης κρούσματα γριπώδους συνδρομής μπορεί να οφείλονται σε άλλους αναπνευστικούς ιούς που κυκλοφορούν αυτήν την εποχή, με συχνότερους τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τους ιούς παραγρίπης και τους ρινοϊούς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ινστιτούτο Παστέρ: Γιατί υπήρξε πρόβλημα με τη γρίπη φέτος στην Ελλάδα - Είναι επικίνδυνη η γρίπη και γιατί;"

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει κλείσει» επιμένει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε την Τετάρτη κάθε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια.

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945» υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του υπουργείων Οικονομικών της Γερμανίας.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

«Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.

«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, είπε ότι το Βερολίνο πρότεινε «μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης», χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει κλείσει» επιμένει το Βερολίνο"

Ψηφίστηκαν νέα αντικαπνιστικά μέτρα στην Ευρώπη

Νέα πακέτα τσιγάρων με ΦΩΤΟ-ΣΟΚ από τις συνέπειες του καπνίσματος - Θα απαγορεύσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε νέα, πιο αυστηρά μέτρα εναντίον του καπνίσματος, σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών κατά 2,4 εκατομμύρια.

Από τα κυριότερα μέτρα είναι η τοποθέτηση στα πακέτα χαρακτηριστικών, αληθινών φωτογραφιών για τις συνέπειες του καπνίσματος, που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθιας και οπίσθιας πλευράς.

Επιπλέον, ψηφίστηκε η απαγόρευση των τσιγάρων με γεύσεις, όπως η μέντα.

Υπολογίζεται ότι 700.000 πρόωροι θάνατοι προκαλούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του καπνίσματος.

Όπως γράφει το BBC, στους κανόνες της νέας οδηγίας για τα προϊόντα καπνού που ψηφίστηκε συμπεριλαμβάνονται:

* Γραφικές φωτογραφίες με προειδοποιήσεις, που θα καλύπτουν το 65% του πρόσθιου και οπίσθιου τμήματος κάθε πακέτου τσιγάρων, καθώς και πρόσθετες προειδοποιήσεις στο πάνω τμήμα του.

* Απαγόρευση στα λεπτά και «κομψά» πακέτα τσιγάρων που προορίζονται για τις γυναίκες. Όλα τα πακέτα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 20 τσιγάρα, για να υπάρχει χώρος για τις προειδοποιήσεις.

* Ο καπνός για τα στριφτά τσιγάρα θα διαθέτει παρόμοιες φωτογραφίες και προειδοποιήσεις.

* Απαγόρευση στις προωθητικές αναφορές, όπως «αυτό το προϊόν δεν περιέχει πρόσθετα» ή είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλες μάρκες

* Απαγόρευση στα τσιγάρα με γεύσεις, όπως μέντα, φρούτα και βανίλια

* Καθορισμός μέγιστης συγκέντρωσης νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

* Αυστηρότεροι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η νέα νομοθεσία, που ψηφίσθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Μάιο και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός διετίας.

Διχασμός για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, διχασμένο παραμένει το Κοινοβούλιο στο ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στο ερώτημα, εάν πρόκειται για προϊόν καπνού με όλες τις απαγορεύσεις που αυτό συνεπάγεται ή για φαρμακευτικό προϊόν εφόσον βοηθά τον καπνιστή να περιορίσει την κατανάλωση.

Ελλείψει άλλων συμβιβαστικών λύσεων, επελέγη ένας περίπλοκος συμβιβασμός, που ουσιαστικά προωθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς επιτρέπει στις εθνικές κυβερνήσεις να κρίνουν εκείνες κατά περίπτωση, εάν θεωρείται φάρμακο ή προϊόν καπνού, αλλά αυτό συμφωνείται με την προοπτική να αναθεωρηθεί ο συμβιβασμός υπό προϋποθέσεις και εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές ζητούν να περιοριστεί η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκαν νέα αντικαπνιστικά μέτρα στην Ευρώπη"

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους o Ευάγγελος Βεντούρης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε το απόγευμα ο 55χρονος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας «Παναγία οδηγήτρια- ναυτική εταιρεία» Ευάγγελος Βεντούρης, ο οποίος οδηγήθηκε στον πέμπτο ανακριτή Πειραιά, για οφειλές προς το Δημόσιο, που σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ανέρχονται σε 1.980.996,99 ευρώ.

Στον πλοιοκτήτη επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα.

Στην εταιρεία «Παναγία οδηγήτρια- ναυτική εταιρεία» ανήκει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «'Αγιος Γεώργιος» που καλύπτει τις δυτικές Κυκλάδες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους o Ευάγγελος Βεντούρης"

Τα Χανιά πρώτος σταθμός της περιοδείας του θεοδωράκη - Γιατί ίδρυσε "Τo Ποτάμι"

Μόνο στις ευρωεκλογές θα κατέβει το νεο κόμμα που ανακοίνωσε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης και όχι στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.

Όπως είπε και ο ίδιος μιλώντας στους συνεργάτες του αλλά και στο άρθρο - μανιφέστο για το ΠΟΤΑΜΙ, στο κόμμα αυτό θα είναι άνθρωποι καθημερινοί οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική από όλα τα κοινωνικα στρώματα.

Ο στόχος του είναι επίσης να μην είναι ένα πυροτέχνημα αλλά ένα κόμμα που θα σημειώσει μακρά πορεία στο πολιτικό σκηνικό και μάλιστα που στοχεύει σε διψήφια ποσοστά.

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα μετά την Τρίτη που θα δοθεί και η επίσημη συνέντευξη Τύπου με την παρουσίαση των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας θα είναι τα Χανιά.

Το κόμμα προς το παρόν δεν έχει οργανωτική δομή αλλά αποτελείται από μια ομάδα που συναποφάσισε και αυτή θα είναι η ομάδα που θα κατέβει και στις ευρωεκλογές.

Η ομάδα θα πορευτεί έτσι όπως είναι σήμερα και συνέδριο αλλά και όλα τα οργανωτικά που συνοδεύεουν την ίδρυση ενός κόμματος θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογες.

Το κόμμα Το Ποτάμι, θα έχει επίσης άλλη μορφή από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Θα χρηματοδοτείται από αυτούς που το πιστεύουν, με το τρόπο που χρησιμοποίησε και ο Μπαράκ Ομπάμα όταν κατέβηκε πρώτη φορά για Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το χρονικό της ανακοίνωσης

Οι πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν από νωρίς το πρωί και στις τρείς το μεσημέρι ο Σταύρος θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση μιας πολιτικής κίνησης η οποία τα ονομάζεται "Το Ποτάμι". Όπως εξήγησε σε ένα μακροσκελές άρθρο - ιδρυτική διακήρυξη στο διαδίκτυο, το κόμμα θα κατέβει στις ευρωεκλογές αλλά ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Αφού εξήγησε τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν να μπει στην πολιτική αναφερομενος σε καθημερινά προβλήματα που έζησε ο ίδιος γυρνώντας την Ελλάδα μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:

«...Αποφασίσαμε να κάνουμε «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Ποιοι το αποφασίσαμε; Άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα. Επαγγελματίες της ζωής – νέοι στην πολιτική. Κανείς από εμάς δεν έχει υπηρετήσει σε υπουργεία, υφυπουργεία ή γραφεία αρχηγών. Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη – τη δύναμη της λογικής και του δίκιου. Τις επόμενες ώρες θα βγάλετε και εσείς μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.»

Εξηγώντας γιατί δεν θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο έγραψε:

«Εγώ τώρα, δε θα πάω στην Ευρωβουλή. Δεν έχω ίσως και τα προσόντα. Καλά καλά δεν ξέρω ξένες γλώσσες. Θα μείνω λοιπόν στην Ελλάδα. Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί πάλι από εσάς. Αν πάμε καλά στις Ευρωεκλογές, μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στις εθνικές εκλογές. Αν αποτύχουμε – αν αποτύχω για την ακρίβεια- τότε μετά τις ευρωεκλογές, θα προσπαθήσω να γυρίσω στη δημοσιογραφία. Μέχρι τότε την εγκαταλείπω. Που σημαίνει ότι σταματάω τους «Πρωταγωνιστές» και δεν θα έχω ενεργή συμμετοχή στο Protagon. Και εδώ θέλω να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη από τους συνεργάτες μου. Στην τηλεόραση, στο Protagon, στην εφημερίδα. Τα σχέδια που κάναμε πρέπει να διακοπούν. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σπάσουμε τη ρουτίνα της πολιτικής. Να ταράξουμε λίγο τα λιμνάζοντα νερά φέρνοντας νερό από το ΠΟΤΑΜΙ.»

Εξήγησε επισης ότι σε αυτούς που αναρωτιούνται που θα βρει τα χρήματα για την καμπάνια ότι θα ζητήσει χρήματα από τους πολλούς όπως έκανε ο Ομπάμα. Μάλιστα εξήγησε ότι μέσα από το σαιτ topotami.gr θα εξηγεί πως θα μπορεί ο κάθενας να δώσει από ένα έως 10 ευρώ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Χανιά πρώτος σταθμός της περιοδείας του θεοδωράκη - Γιατί ίδρυσε "Τo Ποτάμι" "

Αθώοι οι συλληφθέντες στα διόδια της Πάχης Μεγάρων

Αθώοι κρίθηκαν από το Αυτόφωρο δικαστήριο κι οι επτά κατηγορούμενοι που είχαν συλληφθεί την περασμένη Κυριακή στα διόδια της Πάχης Μεγάρων, όπου είχαν σημειωθεί επεισόδια κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή των 7 κατηγορουμένων για την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, αναφέροντας πως η συγκέντρωση «ήταν μια αυθόρμητη συμβολική ενέργεια του κόσμου για την οποία είχε ενημερωθεί η τροχαία τέσσερις ημέρες νωρίτερα». Όπως επεσήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός «υπήρχε συνεννόηση του δημάρχου με τους επικεφαλής της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο».

Αθωωτική απόφαση έλαβε επίσης το δικαστήριο και για έναν εκ των επτά κατηγορουμένων, ο οποίος αντιμετώπιζε επιπλέον κατηγορίες για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής, για τον οποίο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες, κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν παρόντες στα διόδια την ημέρα διαμαρτυρίας, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία και ότι αναίτια είχαν σπεύσει στα διόδια τα ΜΑΤ και δημιούργησαν ένταση, καθώς προκαλούσαν τους συγκεντρωμένους και χτυπούσα γυναίκες και παιδιά. Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής στην κατάθεση του: «Ήμασταν γύρω στα 200 άτομα. Η αστυνομία είχε επιτρέψει την κυκλοφορία και περνούσαν αυτοκίνητα. Παραμείναμε στο οδόστρωμα για περίπου 4 λεπτά. Τότε ήρθαν τα ΜΑΤ και δημιούργησαν έναν πανικό. Προκαλούσαν τον κόσμο και χτυπούσαν γυναίκες και παιδιά. Αφήσαμε ένα αυτοκίνητο με ένα άρρωστο παιδί να περάσει».

Άλλος μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο πως με την ύπαρξη των διοδίων οι κάτοικοι της περιοχής είναι υποχρεωμένοι να δίνουν 1.000-1.200 ευρώ το χρόνο, μόνο και μόνο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και ένας ακόμη από τους συγκεντρωθέντες, για τον οποίο λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας η υπόθεση έχει διαχωριστεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι οι συλληφθέντες στα διόδια της Πάχης Μεγάρων"

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το λουκέτο στην ΕΡΤ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, με οριακή πλειοψηφία, απέρριψε την προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του πρόεδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η απόφαση με την οποία την 12η Ιουνίου 2013 σταμάτησε η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), αποφάνθηκαν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας, αφού σε μικρό σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νομιμότητας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην Πολιτεία να δημιουργήσει κρατική τηλεόραση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριζε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στα άρθρα 15 και 25 του Συντάγματος.

Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, δεν θα είναι σε σύντομο διάστημα, λόγω των πολλών μειοψηφιών που έχει.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το λουκέτο στην ΕΡΤ"

Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. σε βάθος 30ετίας από υδρογονάνθρακες

Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο ενεργειακά θέματα.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε βάθος 25 - 30 ετών θα φθάσουν έως και τα 150 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η ανάλυση των δεδομένων όσον αφορά στα κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι και σε αυτή την περιοχή τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ικανή να παίξει σημαντικό ρόλο και να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος και στην παραγωγή των υδρογονανθράκων αλλά και στο κομμάτι της μεταφοράς.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η εκμετάλλευση θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με τις πιο σύγχρονες τεχνικές, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του τομέα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Οι έρευνες έγιναν από τη νορβηγική εταιρεία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν. Εκτιμάται πάντως ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Εντός του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10 - 15 περιοχών για έρευνες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. σε βάθος 30ετίας από υδρογονάνθρακες"

Στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ από το 2004 ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, από το 2004 και μετά, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γάκης, Μαρία Διακάκη, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Κώστας Δερμιτζάκης.

«Οι πρόσφατες νέες αποκαλύψεις για τον απαράδεκτο ρόλο μεγάλου μέρους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκαλούν το δημόσιο συμφέρον και τον ελληνικό λαό, ο οποίος ζητά ενημέρωση και άπλετο φως» τονίζουν οι βουλευτές και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή:

Ο πλήρης κατάλογος των ΜΚΟ που έχουν συναλλαγεί τα υπουργεία και οι υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμοί και επιχειρήσεις από το 2004 μέχρι σήμερα.
Ο κατάλογος των έργων για τα οποία έλαβαν χρήματα μία προς μία εξ αυτών.
Τα συνολικά ποσά που αποδόθηκαν ανά δημόσιο οργανισμό και επιχείρηση και τα έγγραφα των σχετικών ελέγχων που διενεργήθηκαν.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ από το 2004 ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ"

Πανελλήνια Έρευνα Υγείας ξεκινάει στις 15 Μαρτίου

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου ξεκινάει στις 15 Μαρτίου και θα διεξαχθεί "πόρτα-πόρτα"

Τι είναι η ΕΜΕΝΟ, που αισιοδοξεί να συμβάλλει στον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την υγεία.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού, που να δίνουν έγκυρα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας των πολιτών. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), συμβάλλοντας έτσι στον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την Υγεία.

Η ΕΜΕΝΟ ξεκινάει στις 15 Μαρτίου και θα διεξαχθεί «πόρτα-πόρτα». Οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις ιατρικές σχολές της Ελλάδας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και θα εστιάσει κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η Hprolipsis, η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης (ο ιός που προκαλεί το AIDS). Στη δεύτερη μελέτη θα συμμετάσχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS».

Η Γιώτα Τουλούμη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα βασικά σημεία των δυο μελετών, που θα διεξαχθούν σε τυχαίο δείγμα 6.000 ατόμων άνω των 18 ετών. «Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να ανοίξουν τις πόρτες και να μας εμπιστευτούν.

Οι πληροφορίες, όπως και τα αποτελέσματα, προστατεύονται από το ιατρικό απόρρητο και είναι αυστηρά προσωπικά» επισήμανε η κ. Τουλούμη. Η διαδικασία, εξήγησε, ακολουθεί τρία απλά βήματα: συνέντευξη και απάντηση ερωτηματολογίου, καταγραφή σωματομετρικών παραμέτρων, αιμοληψία και εξέταση δειγμάτων αίματος.

Τα άτομα που θα συμμετάσχουν, θα έχουν μόνο οφέλη, είπε και διευκρίνισε: "Θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γιατρούς και να διατυπώσουν τις απορίες τους, ενώ θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων θα σταλούν ταχυδρομικά και σε περίπτωση που οι εξετάσεις χρήζουν περαιτέρω εξήγησης, θα έχουν τη δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής και παραπομπής σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας εντελώς δωρεάν".

Στόχος της ΕΜΕΝΟ είναι η χαρτογράφηση της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα, η εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου, τα μέτρα πρόληψης, αλλά και η καταγραφή των φραγμών πρόσβασης στο σύστημα υγείας, των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την Υγεία, καθώς και τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης σε αυτή. Επίσης, θα επιχειρήσει να διερευνήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις επιπτώσεις από την έκθεση σε αυτήν, στην υγεία των πολιτών.

Όσον αφορά την έρευνα Hprolipsis, ανέφερε η κ. Τουλούμη, το κύριο πρόβλημα με τις λοιμώξεις HBV, HCV και HIV είναι ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό να αγνοεί πως έχει τη λοίμωξη.

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β υπολογίζονται σε περίπου 300.000, με χρόνια ηπατίτιδα C σε 200.000, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή αύξηση των περιστατικών με λοίμωξη HIV.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες, 52% στις γυναίκες), ενώ η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα περιλαμβάνονται στα σημαντικότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας, παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνια Έρευνα Υγείας ξεκινάει στις 15 Μαρτίου"

Σχέδιο 11.500 απολύσεων από το Δημόσιο για το 2014 - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Σχέδιο - φωτιά έχει πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης και ζητά 11.500 απολύσεις από το Δημόσιο αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Συνολικά 21.600 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί μέχρι σήμερα σε διαθεσιμότητα ενώ έχουν γίνει 3.635 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα παρουσιαστούν στην τρόικα, σε συνάντηση που θα έχει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επικαλείται το «Έθνος», από τον στόχο των 25.000 διαθεσιμοτήτων έχουν υλοποιηθεί περίπου 21.600, εκ των οποίων 12.700 από το πρώτο κύμα του 2013 και 8.900 από τον ΕΟΠΥΥ υο 2014.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα υπερκαλυφθεί ο στόχος των 25.000 διαθεσιμοτήτων μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε με την εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα είτε με την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ που θα ακολουθήσει.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο των 11.500 απολύσεων που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και θα γίνουν εντός του 2014.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί στους δανειστές, οι απολύσεις το 2014 αφορούν την απομάκρυνση:

- 500 επίορκων που εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων
- 2.400 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ που εκτιμάται ότι δεν θα αποδεχθούν την επιλογή να εργαστούν στον ασφαλιστικό φορέα και θα αποχωρήσουν διαλέγοντας την εξωτερική συνεργασία με τον οργανισμό
- 1.000 εργαζομένων στο Δημόσιο οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.
- 1.500 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης νομικών προσώπων και μείωσης των δομών σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις.
- 6.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρώσουν το 8μηνο που προβλέπει ο νόμος χωρίς να έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν σε άλλη θέση και συγκεκριμένα: στις 22 Μαρτίου αναμένεται να απομακρυνθούν 2000 μόνιμοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο του 2013, εκ των οποίων 1600 σχολικοί φύλακες και 400 εκπαιδευτικοί.

Από τον Μάιο έως τον Ιούνιο θα απομακρυνθούν 3000 υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2013 (500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 120 δημοτικοί αστυνομικοί, 650 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, 1730 υπάλληλοι υπουργείων διαφόρων ειδικοτήτων).

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014 θα απολυθούν 1000 υπάλληλοι από τον ΕΟΠΥΥ και τους δήμους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει παράλληλα να απομακρυνθεί σημαντικός αριθμός από τους υπαλλήλους που εργάζονται με προσωρινές διαταγές και έχουν χάσει τις δικαστιές μάχες (το 2013 απομακρύνθηκαν 1600 εργαζόμενοι) καθώς και από τον έλεγχο των πιστοποιητικών για τους 35.000 μονιμοποιηθέντες με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο 11.500 απολύσεων από το Δημόσιο για το 2014 - Ποιοι είναι στο στόχαστρο"

«Είσαι απλήρωτος… δουλεύεις στου Βερόπουλου»

Παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας -με ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης- με εργαζόμενους από επιχειρήσεις που είναι απλήρωτοι από 4 έως 8 μήνες.

Όπως αναφέρουν στο υπόμνημα που κατέθεσαν « Στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχουμε καθημερινά καταγγελίες από συναδέλφους εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες και είναι απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες.

Αναφέρουμε ορισμένες επιχειρήσεις:
-Ηοndos (Ιπποκράτους, Πατησίων, Ν. Ιωνία): οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 8 μήνες.

- Σούπερ Μάρκετ Bερόπουλος: οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες.

-Εταιρία Μπενακόπουλος: οι εργαζόμενοι απλήρωτοι 4 μήνες.

-Καλυβιώτης: οι εργαζόμενοι απλήρωτοι 6 μήνες.

-Κωνσταντακάτος: οι εργαζόμενοι απλήρωτοι 4 μήνες.

-Εταιρία Fokas: Κατέβασε «ρολά». Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 8 μήνες.

Αυτές είναι μερικές μόνο από το σύνολο των επιχειρήσεων που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ότι είναι απλήρωτοι.

Κύριε υπουργέ, τι μέτρα θα πάρετε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις τα δεδουλευμένα τους, γιατί είναι απαράδεκτο οι εταιρείες αυτές να επικαλούνται την κρίση και να οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, εργαζόμενους που καθημερινά με τη σκληρή δουλειά τους παράγουν κέρδη».

Όπως αναφέρει πάντως ο Σύλλογος Εμπόρουπαλλήλων, η συνάντηση με τον κ. Βρούτση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς «δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται ο Υπουργός Εργασίας να συναντηθεί με σωματεία και εργαζόμενους».

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "«Είσαι απλήρωτος… δουλεύεις στου Βερόπουλου»"

Τέλος στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ

Η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία

H ελάφρυνση που θα φέρει στις επιχειρήσεις η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους, από 1η Ιουλίου 2014, θα προκαλέσει την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το Dikaiologitika.gr, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των ασφαλισμένων, θα φέρει και το τέλος στο οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ, που έπαιρναν μέχρι και φέτος οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για να μην προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, σχεδιάζει να μειώσει τις εισφορές που καταβάλλονται για οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ αντιστοιχούσε σε 8,22 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ"

Έρχεται νέο χαράτσι στα φάρμακα! Χωρίς αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ κι άλλα σκευάσματα

Τελειωμό δεν έχουν τα χαράτσια που έρχονται στην εποχή του μνημονίου και της τρόικας για τους ασφαλισμένους. Τι ετοιμάζει ο Άδωνις

Δεκάδες φάρμακα που μέχρι σήμερα αποζημιώνονταν από την κοινωνική ασφάλιση -με συμμετοχή των ασθενών στα έξοδα- αναμένεται να βγουν από τη θετική λίστα και να μετατραπούν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ασφαλισμένοι φάρμακα που δε χρειαζόταν να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους, τώρα θα καταβάλουν όλο το αντίτιμο. Η νέα επιβάρυνση έρχεται σε μια περίοδο όπου ούτως ή άλλως η συμμετοχή στα φάρμακα έχει αυξηθεί τα χρόνια του μνημονίου κατά τρεις φορές ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υφυπουργός υγείας Αντώνης Μπέζας ο οποίος δήλωσε ότι ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το υπουργείον Υγείας επεξεργάζεται την αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία οι ασθενείς θα μπορούν να τα αγοράζουν με δικά τους έξοδα από τα φαρμακεία.

Πάντως στη λίστα αυτή αναμένεται να προστεθούν και σκευάσματα που ήταν ενταγμένα στη λεγόμενη “αρνητική” λίστα φαρμάκων δηλαδή είχαν αφαιρεθεί από την αποζημίωση το προηγούμενο διάστημα επιβαρύνοντας τις τσέπες των ασθενών.

Η επιβαρυντική αυτή ρύθμιση θεωρείται από πολλούς το ...δεύτερο “δωράκι” Άδωνι στους φαρμακοποιούς μετά την πρόταση του υπουργού Υγείας προς την τρόικα για τη μη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ που θα έβλαπταν σοβαρά τα εισοδήματα του κλάδου.

Με την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων χωρίς συνταγή, οι φαρμακοποιοί μπορούν να ισορροπήσουν κάπως το τζίρο τους δεδομένου ότι έχουν υποστεί διάφορα κουρέματα τα τελευταία χρόνια στα εισοδήματα τους.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέο χαράτσι στα φάρμακα! Χωρίς αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ κι άλλα σκευάσματα"

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα

Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα με πρόστιμα «δύο ταχυτήτων», αλλά και για να μην προκύψουν υπέρογκες επιβαρύνσεις για λάθη ή παραλείψεις λογιστών, φοροτεχνικών και φορολογουμένων

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα ισχύσουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στα φορολογικά πρόστιμα. Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα με πρόστιμα «δύο ταχυτήτων», αλλά και για να μην προκύψουν υπέρογκες επιβαρύνσεις για λάθη ή παραλείψεις λογιστών, φοροτεχνικών και φορολογουμένων.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στις οποίες εφιστούσε την προσοχή για τα νέα υψηλά πρόστιμα θα πρέπει απλά να τις αγνοήσουν.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του χρόνου, το πρόστιμο για τη μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης είναι 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά ή πρώην β' κατηγορίας) και 2.500 ευρώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ' κατηγορίας). Επιπλέον, ο Κώδικας καταργούσε τα ανώτατα όρια που ίσχυαν για τα πρόστιμα όταν διαπιστώνονταν μεγάλος αριθμός μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταργηθεί τα ανώτατα όρια που ίσχυαν για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης μεγάλου αριθμού μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Τα όρια αυτά ανέρχονταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στο 15πλάσιο του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μία παράβαση, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, και στο 30πλάσιο κατά τον δεύτερο φορολογικό έλεγχο.

Με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών τα πρόστιμα θα μειώνονται αισθητά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα"

Εξαφανίστηκαν από ασθενή... 70 όγκοι σε δύο εβδομάδες

Ένας Βρετανός με καρκίνο εξέπληξε τους γιατρούς του όταν 70 δυνητικά θανατηφόροι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν από το σώμα του μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ο 47χρονος Ίαν Μπρουκς είχε εκδηλώσει το 2001 μία σπάνια μορφή μη Χότζκιν λεμφώματος - ενός καρκίνου που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι θεραπείες που έκανε τότε καταπολέμησαν αποτελεσματικά τη νόσο, αλλά το 2008 ο καρκίνος του επανεμφανίστηκε πιο επιθετικός παρά ποτέ.

Οι εξετάσεις του αποκάλυψαν 60-70 διάσπαρτους όγκους από το κεφάλι έως την κοιλιά του και οι γιατροί του έδωσαν λίγες εβδομάδες ζωής.

Η τελευταία λύση ήταν να δοκιμάσει ένα πειραματικό εκείνη την εποχή φάρμακο - μία λύση την οποία πρόθυμα δέχτηκε, αφού «αν δεν έκανα τίποτα, ήταν θέμα εβδομάδων ο θάνατός μου».

Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, οι γιατροί του στο Νοσοκομείο Christie του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με έκπληξη ότι το πειραματικό φάρμακο είχε καθαρίσει το σώμα του απ’ όλους τους καρκινικούς όγκους.

Το φάρμακο που πήρε ο κ. Μπρουκς λέγεται μπρεντουξιμάβη βεδοτίνη (brentuximab vedotin) και είναι ένα είδος μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο εγκρίθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2011 και το 2012 αντιστοίχως.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση του Χότζκιν λεμφώματος, καθώς και μιας σπάνιας μορφής λεμφώματος που λέγεται αναπλαστικό λέμφωμα από μεγάλα κύτταρα (από αυτό έπασχε ο κ. Μπρουκς).

Τα λεμφώματα συχνά εκδηλώνονται με πολυάριθμους όγκους, διότι δεν είναι συμπαγείς καρκίνοι (όπως λ.χ. οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη κ.τ.λ.) αλλά αιματολογικοί καρκίνοι, και συνεπώς αφορούν όλο το σώμα και όχι ένα μεμονωμένο σημείο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», η ανταπόκριση του κ. Μπρουκς στο φάρμακο ήταν τέτοια, ώστε ο γιατρός του, δρ Άνταμ Γκίμπ, δήλωσε πως οι εξετάσεις του πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου «είναι πιθανώς το πιο εντυπωσιακό σετ εξετάσεων που έχω δει ποτέ».

Ο κ. Μπρουκς βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και οι γιατροί του αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του.

«Αισθάνομαι ότι κάποιος με προσέχει, επειδή έπειτα απ’ όλες αυτές τις θεραπείες και τους όγκους που είχα, είμαι ακόμα εδώ», δήλωσε ο 47χρονος.

Πηγή: REUTERS
tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαφανίστηκαν από ασθενή... 70 όγκοι σε δύο εβδομάδες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news