facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ενας ελληνικός στόλος «φάντασμα» στο Λιβυκό

Πως το Δημόσιο πλήρωνε εκατομμύρια για 30 χρόνια σε εταιρεία που δεν λειτούργησε ποτέ

Ακόμη μια ιστορία ελληνικής «τρέλας» που σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Οπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» πρωταγωνιστεί μια λιβυοελληνική εταιρεία, που συστήθηκε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για να «τρέξει» έναν στόλο από 10 αλιευτικά σκάφη τα οποία... αγνοούνται. Σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ούτε ποιοι «τα δούλεψαν» ούτε τι έχουν απογίνει. Η ιστορία ξεκινάει τη δεκαετία του ’70 στη Βεγγάζη της Λιβύης και καταλήγει στην Αθήνα, όπου εξελίσσεται μια εκκαθάριση-θρίλερ από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Κι αυτό, γιατί, όπως αποκαλύπτεται μόλις τώρα, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε, επί δεκαετίες, δάνειο με το οποίο συμμετείχε η χώρα μας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας-φάντασμα και το οποίο αποπληρώθηκε προ δύο ετών.

Το θέμα αναδύθηκε μετά την πρόσφατη απορρόφηση, από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), της Εταιρείας Ανάπτυξης Αλιείας – ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε., που συμμετείχε, από το 1983, με 49%, στο κεφάλαιο της περί ης ο λόγος λιβυοελληνικής εταιρείας. Το μάνατζμεντ του ΟΚΑΑ ήταν αυτό που ανακάλυψε τη μάλλον ομιχλώδη εταιρεία. Η εκκαθάρισή της δεν φαίνεται να έχει… ξεκαθαρίσει τα περιουσιακά της στοιχεία -με εξαίρεση ένα πλοίο δεσμευμένο από πιστωτές- αφού είναι άγνωστο εάν υπάρχουν ή αν θα «πιάσουν» ποτέ ελληνικό λιμάνι τα πλοία της. Αγνωστο παραμένει επίσης και το ποιοι τα διαχειρίστηκαν.

Η ιστορία ξεκινάει το 1977. Τότε, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Λιβύης, που υπογράφηκε εκείνο τον Ιούλιο στη Λιβύη, συστάθηκε εταιρεία με την επωνυμία Λιβυοελληνική Αλιευτική Α.Ε., με σκοπό την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχαν το λιβυκό κράτος, μέσω του Συμβουλίου Τροφίμων και Εναλίου Πλούτου, με ποσοστό 51%, και το ελληνικό κράτος, μέσω της ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε., με ποσοστό 49%. Παρά τις όποιες προσπάθειες μπορεί να είχαν γίνει, η εν λόγω εταιρεία «δεν κατάφερε ποτέ να εδραιωθεί και να εκπληρώσει τον, σύμφωνα με τη συμφωνία και το καταστατικό, σκοπό της». Για τον λόγο αυτό, αδρανοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της και στις 8 Οκτωβρίου του 1983 τέθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης υπό εκκαθάριση. «Οι εκκαθαριστές όφειλαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα και να διεκπεραιώσουν την εργασία τους μέσα σε τέσσερις μήνες. Ωστόσο, η εκκαθάριση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα», αναφέρει η διοίκηση του ΟΚΑΑ που βρήκε στα συρτάρια της ΕΤΑΝΑΛ την υπόθεση, αποπλήρωσε το δάνειο που είχε συναφθεί για να διασφαλισθεί η ελληνική συμμετοχή στην εταιρεία και έστειλε την υπόθεση στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

«Τα μυστικά της Λιβυοελληνικής μάλλον τα πήρε μαζί, στον τάφο του, ο... Καντάφι ή μαζεύουν σκόνη σε κάποιο φωριαμό της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας», αναφέρουν ναυτιλιακοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» για να εξακριβώσει τη σημερινή κατάσταση των πλοίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλούνται με τη σειρά τους διεθνή αρχεία, 8 από τα 10 πλοία της εταιρείας πέρασαν στην ιδιοκτησία του λιβυκού Δημοσίου το 1992.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΝΑΛ, για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο, είχε λάβει δάνεια από το Δημόσιο συνολικού ύψους 117 εκατ. δρχ. με διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών (1980-2009).

Μάλιστα, το 1981 η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης αποφάσισε πως σε περίπτωση αδυναμίας της ΕΤΑΝΑΛ να εξοφλήσει τις δόσεις, αυτές θα καλύπτονταν από το Δημόσιο, και ενέκρινε τη διάθεση για τον σκοπό αυτό ποσού από την ετήσια επιχορήγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Γεωργίας και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αλιείας.

Η εν λόγω διεύθυνση όμως φέρεται να σταμάτησε τις πληρωμές το 1988 και τα χρήματα άρχισαν να πληρώνονται από τον κοινό λογαριασμό τον οποίο διατηρούν οι Ιχθυόσκαλες, επιβαρύνοντας εμμέσως και πάλι το Δημόσιο αλλά και την εμπορική δραστηριότητα της αλιείας.

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολη η απεικόνιση του ποσού αυτού σε σημερινά δεδομένα, κατά προσέγγιση υπολογισμοί, σε σημερινή αξία, ανεβάζουν το προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό κονδύλι σε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Το μοναδικό πλοίο που εμφανίστηκε

Ενδεικτικό της δαιδαλώδους εξέλιξης που είχε η ιστορία της Λιβυοελληνικής είναι ότι, στα τέλη του 1987, εκκαθαριστής ο οποίος ασχολούνταν με το θέμα ανέφερε πως το μόνο σκάφος που εμφανίζεται στη διαδρομή της, το «ΜΑΛΕΑΣ», ήταν αγκυροβολημένο στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά, αλλά ήταν αδύνατο να εκποιηθεί λόγω δικαστικής υπόθεσης πρώην νομικού συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας, ο οποίος άσκησε αγωγή για οφειλόμενους μισθούς και δέσμευσε το πλοίο. Δεύτερη εκκρεμότητα αφορούσε εγγυητική επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και καταθέσεις της εταιρείας στην Bank of America, οι οποίες ήταν δεσμευμένες.

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά, το 1999, και ενώ το θέμα της εκκαθάρισης ακόμα «σερνόταν» χωρίς κανείς να ξέρει τουλάχιστον αρμοδίως πού είναι τα πλοία, η ελληνική πλευρά απέστειλε αίτημα συνδρομής στην ελληνική πρεσβεία της Λιβύης ζητώντας συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Λίβυων εκπροσώπων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ελληνικό κλιμάκιο που έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Λιβύης αλλά «του υποδείχθηκε να επιστρέψει πάραυτα».

Για την ιστορία, τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΕΤΑΝΑΛ ή Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας, που πρωταγωνίστησε, επίσης, στην όλη ιστορία, ιδρύθηκε το 1968 ως θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Το 1972 η διοίκηση και διαχείριση στις Ιχθυόσκαλες του Δημοσίου, το αντικείμενο δηλαδή της ΕΤΑΝΑΛ, ανατέθηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ταυτόχρονα με την εξαγορά από την τελευταία του 75% των μετοχών της ΕΤΑΝΑΛ. Το 2008 το ελληνικό Δημόσιο αγοράζει και πάλι από την τράπεζα το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΑΝΑΛ και τον Νοέμβριο του 2011 το εισφέρει στον ΟΚΑΑ ο οποίος και ολοκληρώνει την απορρόφησή της τον Απρίλιο του 2014.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενας ελληνικός στόλος «φάντασμα» στο Λιβυκό"

Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια την Τετάρτη

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχει κηρύξει, για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), με αφορμή την παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 το πρωί, και πορεία προς τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 11 το πρωί, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις στα διοικητικά κέντρα των λιμανιών. Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει, παρά τη μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών, χρησιμοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα Λιμάνια» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια την Τετάρτη"

Διευκρινίσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Θα χορηγηθεί σε δικαιούχους που δεν το έλαβαν

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 παρεσχέθη η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου που για διαδικαστικούς λόγους δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε προσωπικό που απασχολείται σε ειδικότητες που δικαιολογούν τη χορήγηση του να υποβάλουν προτάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος.

»Η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011.

»Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί.

»Η παροχή της δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος αλλά απλώς άρση ανισοτήτων μεταξύ προσωπικού που εργάζεται υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες.

»Άλλωστε, καμία απόφαση χορήγησης επιδόματος με την συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη δεν έχει εκδοθεί».

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας"

Παράταση από τις βρετανικές αρχές στο ζεύγος Γριβέα

Νέα δίκη, στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, ορίστηκε για το ζεύγος Γριβέα, που κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αυτές τις ημέρες θα εξεταστεί, τελικά, από το ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στη χώρα.

Η υπεράσπιση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα, κατέθεσε σειρά από αιτήματα- προϋποθέσεις, τα οποία έγιναν δεκτά, προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη, το καλοκαίρι.
Αυτά τα αιτήματα είναι:

Πρώτον, να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες- διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τα αδικήματα που κατηγορούνται. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους, οι κατηγορίες που τους βαραίνουν δεν αποτελούν αδίκημα για τον βρετανικό νόμο.

Δεύτερον, να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην αντρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα.

Τρίτον, να οριστούν δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα αποφανθούν εάν θα γίνει δίκαιη δίκη. Ο ένας θα είναι καθηγητής δικαίου και θα εξετάσει το νομικό σύστημα της Ελλάδας, στο σύνολό της, και ο άλλος θα είναι Έλληνας δικηγόρος ο οποίος θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τέταρτον, να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλο αυτό το διάστημα, από σήμερα έως τις 22 Ιουλίου, ο δικηγόρος της υπεράσπισης θα συναντηθεί αρκετές φορές με τον δημόσιο κατήγορο, ώστε να εξετάσουν από κοινού την πορεία τις υπόθεσης. Όλες οι τυπικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Ιουλίου.

Οι περιοριστικοί όροι που έχουν τεθεί

Τη Δευτέρα ήταν η τρίτη φορά που το ζεύγος Γριβέα εμφανίστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου. Τις δύο προηγούμενες φορές η δίκη τους αναβλήθηκε με την αιτιολογία ότι η υπεράσπιση «χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τα επιχειρήματά της, ώστε να μην εκδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι».

Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, παραδόθηκαν στις βρετανικές Αρχές στις 22 Ιανουαρίου, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με την αστυνομία. Πέρασαν από την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ αυτών, ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να έχουν ανοικτά τα κινητά τηλέφωνά τους 24 ώρες το24ωρο και να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση από τις βρετανικές αρχές στο ζεύγος Γριβέα"

ΣΕΒ: Πάνω από 10 δισ. δολάρια το ετήσιο κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον, το ετήσιο κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας δημόσιας σύμβασης απαιτείται χρόνος 230 ημερών - ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ΕΕ των «27». Τα στοιχεία της έκθεσης είναι του 2005, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 17 χωρών (τότε) της Ε.Ε. και το ρυθμιστικό βάρος να ανέρχεται στο 4,4 % του ΑΕΠ ή 10,6 δισ. δολάρια.

Η έκθεση του ΣΕΒ εντοπίζει τα μεγαλύτερα γραφειοκρατικά εμπόδια κατά σειρά στους τομείς: εγκατάσταση/αδειοδότηση επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, φορολογία, δικαιοσύνη, αναπτυξιακά κίνητρα και δημόσιες συμβάσεις. Αντίθετα οι τομείς στους οποίους εντοπίζονται τα λιγότερα εμπόδια είναι: εισαγωγές/εξαγωγές, υποχρεώσεις δημοσιότητας, προδιαγραφές-πιστοποιήσεις, εταιρικό δίκαιο, εργασιακές σχέσεις, έλεγχος-εποπτεία και έρευνα-καινοτομία.

Ως πιο αποτελεσματικότερη κατηγορία φορέα αξιολογούνται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), με σημαντική διαφορά από τις επόμενες δύο κατηγορίες (Τελωνεία και Ρυθμιστικές Αρχές), ενώ ως λιγότερο αποτελεσματικοί φορείς αξιολογούνται οι Πολεοδομίες και ακολουθούν οι Δήμοι και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Η έκθεση του ΣΕΒ περιλαμβάνει χαρακτηριστικές περιπτώσεις γραφειοκρατικών υπερβολών και των συνεπειών τους. Για παράδειγμα:

-Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την 31η Μαρτίου 2013 εκκρεμούσαν 29.319 υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 332.809 στα Διοικητικά Πρωτοδικεία (από τις οποίες οι 82.449 αφορούν σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις), 37.226 υποθέσεις στο Διοικητικό Εφετείο και 30.365 υποθέσεις δημοσιονομικού ενδιαφέροντος στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

-Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας δημόσιας σύμβασης απαιτείται χρόνος 230 ημερών, ο 2ος μεγαλύτερος χρόνος στην ΕΕ των 27 χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προκήρυξης και προετοιμασίας του διαγωνισμού. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 108 ημέρες.

-Καταγράφονται καθυστερήσεις 1 - 1,5 έτους στις διαδικασίες εκκαθάρισης στις περιπτώσεις εισαγωγών αγαθών, που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση.

-Ισχύει υποχρέωση πολλαπλών υποβολών μέχρι και 72 διαφορετικών δελτίων στοιχείων για τις επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης, με επικαλυπτόμενο περιεχόμενο σε διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες.

-Ρυθμιστικός πληθωρισμός: μεταξύ 1975-2005 παρήχθησαν 171.500 ρυθμίσεις ή σχεδόν 20 ρυθμίσεις την ώρα: 3.430 νόμοι, 20.580 προεδρικά διατάγματα, 114905 υπουργικές αποφάσεις, 24.010 αποφάσεις περιφερειών, 8575 αποφάσεις δημοτικών αρχών. Η πλειονότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων τροποποιεί προγενέστερες ρυθμίσεις, με πλέον αντιπροσωπευτική την περιοχή της φορολογικής νομοθεσίας, όπου ψηφίζονται νέες ρυθμίσεις τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος. Επιπλέον, για τους μεγάλους μεταρρυθμιστικούς νόμους εκδίδεται, κατά μέσο όρο, μόνο το 45% των προβλεπόμενων εξουσιοδοτικών διατάξεων, απαραίτητων για να λειτουργήσουν οι πρόνοιες της πρωτογενούς νομοθέτησης.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει τέλος ότι οι ρυθμίσεις για απλούστευση / επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2011) δεν εφαρμόζονται στην πράξη καθώς ο χρόνος που απαιτείται είναι τριπλάσιος ή και πενταπλάσιος από αυτόν που προβλέπει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, για την κατηγορία περιβαλλοντικών επιπτώσεων Α1 (στην οποία κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον), ο συνολικός μέσος χρόνος απόκλισης από το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί το 84% του συνόλου χρόνου (674 ημέρες) έκδοσης νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)- καθυστέρηση πενταπλάσια της θεσμοθετημένης προθεσμίας. Αντίστοιχα, στην κατηγορία περιβαλλοντικών επιπτώσεων Α2 (έργα και δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον), ο συνολικός μέσος χρόνος απόκλισης από το θεσμικό πλαίσιο ανέρχεται στο 77% του συνολικού χρόνου (275 ημέρες) έκδοσης νέας ΑΕΠΟ - καθυστέρηση τριπλάσια της θεσμοθετημένης προθεσμίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Πάνω από 10 δισ. δολάρια το ετήσιο κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα "

Επανέφεραν στα κρυφά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ανέρχεται σε 150 ευρώ - Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου - Για την επαναχορήγησή του θα πρέπει κάθε υπουργείο να υποβάλει αίτημα

Στην αθόρυβη επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προχώρησε η κυβέρνηση με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου της σχετικής διάταξης νόμου.

Η απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφορά τη χορήγηση 150 ευρώ ανά μήνα για σχεδόν όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα η διάταξη αφορά στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (συμπεριλαμβανονμένου του ΟΓΑ), τους δασκάλους και τους καθηγητές, τους υπαλλήλους της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, του γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και τους μόνιμους αγροτικούς γιατρούς, τους υπαλλήλους της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, τους υπαλλήλους των περιφερειών, της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, τους υπαλλήλους και, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, τους θρησκευτικούς λειτουργούς των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παράγραφο 3, του άρθρου 63, του ν.3801/2009 (Α' 163) των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για να ενεργοποιηθεί η χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει οι φορείς στους οποίους υπάγονται οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτημα στο κατά περίπτωση εποπτεύων υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και να το υποβάλλει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή, εκτιμώντας και την απαιτούμενη δαπάνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέφεραν στα κρυφά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους"

Ο Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα φορολογικά πρόστιμα των ΜΚΟ

Με «φωτογραφική» διάταξη, που διέγραφε βεβαιωμένα πρόστιμα με μια απλή δήλωση εκ μέρους της οργάνωσης

Φορολογική αμνηστία σε «αμαρτωλές» ΜΚΟ έδωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, με «φωτογραφική» διάταξη που διέγραφε βεβαιωμένα πρόστιμα με μια απλή δήλωση εκ μέρους της οργάνωσης.

Την ώρα, δηλαδή, που προχωρούσε σε οριζόντια, «αιματηρά» δημοσιονομικά μέτρα εναντίον των Ελλήνων φορολογούμενων, διέγραφε φορολογικά πρόστιμα σε οργανώσεις-«φαντάσματα».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, λίγους μήνες πριν από την ψήφιση της προκλητικής διάταξης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρέδιδε το πόρισμα που καταγράφει την αμαρτωλή δράση των ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του νόμου 3943, που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου 2011, «Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:

α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,

β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και

γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α')».

Το εν λόγω θέμα επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, ο οποίος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά να ενημερωθεί ποιες ΜΚΟ έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης Παπακωνσταντίνου, καθώς και το ύψος των προστίμων που «γλίτωσαν».

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η δράση ορισμένων ΜΚΟ «ηταν γνωστή σε κυβερνώντες, οι οποίοι μάλιστα τους παρείχαν πλήρη στήριξη, φθάνοντας εν μέσω κρίσης να νομοθετούν για να διαγραφούν φόροι και πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί από φορολογικούς ελέγχους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα φορολογικά πρόστιμα των ΜΚΟ"

Στους 63 οι νεκροί από τη γρίπη

Στα 63 ανήλθαν τα θύματα από την ιό της γρίπης, έπειτα από τον θάνατο ενός 35χρονου άνδρα από την Εύβοια.

Σύμφωνα με το eviazoom.blogspot.gr, ο 35χρονος πήγε στο νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Στη συνέχεια, ο άνδρας εισήχθη εσπευσμένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας, όπου νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο, έπειτα από λίγα 24ωρα έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ο άνδρας ήταν ιδιοκτήτης περιπτέρου και πατέρας ενός 4χρονου κοριτσιού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 63 οι νεκροί από τη γρίπη"

ΕΦΕΤ:Επικίνδυνα πλαστικά πιάτα κινέζικης προέλευσης

Την άμεση ανάκληση ακατάλληλων πλαστικών πιάτων ζήτησε ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται συγκεκριμένα για πλαστικά πιάτα σε συσκευασία τεσσάρων τεμαχίων, κινεζικής προέλευσης, με αριθμό παρτίδας HDG 279 N, που εισάγονται από την επιχείρηση «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Κύπρου 9 & Ύδρας, Μοσχάτο).

Ο ΕΦΕΤ, μετά από εργαστηριακές δοκιμές από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε ότι τα πιάτα αυτά είναι ακατάλληλα για επαφή με τρόφιμα, καθόσον στην επιφάνειά τους φέρουν εκτύπωση, η οποία είναι δυνατόν, κατά τη χρήση τους, να μεταφερθεί στο τρόφιμο.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ:Επικίνδυνα πλαστικά πιάτα κινέζικης προέλευσης"

Μας στέλνουν πακέτο 50.000 Σύρους πρόσφυγες

-Συντονισμένες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφύγουν την είσοδό τους σεΓερμανία, Σουηδία, Αυστρία 
- Μέσα σε λίγους μήνες έφτασαν 13.000 πρόσφυγες, έγιναν 16.444 συλλήψεις και 1.000 έρχονται κάθε μήνα από τα ανατολικά

Τον δρόμο προς την Ελλάδα σε χιλιάδες θύματα του αιματηρού εμφυλίου της Συρίας ανοίγει η Ε.Ε., καθώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την παροχή ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων, αγνοώντας το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας που εξελίσσεται σε κοινωνική βόμβα.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», οι Βρυξέλλες ασκούν συντονισμένες πιέσεις ώστε η Ελλάδα να υποδεχτεί 50.000 νέους Σύρους πρόσφυγες σε αρχικό στάδιο (σ.σ.: πιέσεις ασκούνται και για πολύ περισσότερους), τη στιγμή που ήδη μέσα σε ελάχιστο διάστημα μπήκαν στη χώρα μας 13.000 άτομα από τη σπαρασσόμενη περιοχή, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εντός λίγων μηνών 16.444 συλλήψεις παράνομων μεταναστών από τη συγκεκριμένη χώρα. Δηλαδή μια ολόκληρη πόλη προσφύγων ήδη ζει και κινείται ανάμεσά μας. Τα μέλη της Ε.Ε. δείχνουν στην περίπτωση της Ελλάδας να μην αναλογίζονται το μείζον μεταναστευτικό πρόβλημα που εξελίσσεται σε κοινωνική βόμβα. Κι αυτό διότι με την τακτική αυτή επιδιώκουν να προασπίσουν τα δικά τους σύνορα, ώστε οι εξαντλημένοι από τον εμφύλιο σπαραγμό Σύροι να μην περάσουν στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και να μείνουν σε χώρες όπως η δική μας ή η Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό της αναλγησίας τους είναι το γεγονός πως οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Αυστριακοί με κυνισμό έχουν επιλέξει να δίνουν άσυλο μονάχα σε εύπορους και χριστιανούς Σύρους, αφήνοντας το πρόβλημα στις πλάτες της Βουλγαρίας που φιλοξενεί 10.000 Σύρους και την Ελλάδα που έχει ακόμα περισσότερους.

Ενας στους πέντε

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη στην Ελλάδα ο ρυθμός εισδοχής από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα αγγίζει τα 1.000 με 1.100 άτομα μηνιαίως, με αποτέλεσμα, αν η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία συνεχιστεί και με δεδομένο τον μεγάλο πληθυσμό της χώρας (ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ανθρώπους), η χώρα μας να κληθεί να διαχειριστεί μια πραγματική ανθρωπιστική βόμβα. Μόνο ο συνολικός αριθμός των μη νόμιμων συλληφθέντων Σύρων υπηκόων εντός του 2013 έφτασε τους 8.517 σε εθνικό επίπεδο, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 7,44% σε σχέση με το 2012 που ήταν 7.927 oι συλλήψεις. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, συνολικά οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο έφτασαν το 2013 τις 43.002 - μία στις πέντε περίπου αφορά πλέον μόνο προερχόμενους από τη Συρία.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πως ενώ το 2012 οι περισσότεροι Σύροι (5.286) επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα χερσαία έναντι 1.001 που εισήλθαν θαλάσσια, το 2013 τα πράγματα αντιστράφηκαν, με τους 5.410 να έρχονται από τη θάλασσα και τους 515 χερσαία - ως αποτέλεσμα της αύξησης στη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο. Στο διάστημα 2012-13 οι συλλήψεις μεταναστών από τη Συρία για παράνομη είσοδο στη χώρα έφτασαν τις 16.444, ενώ 5.450 υπήκοοι Συρίας διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Για το μείζον αυτό ζήτημα, βάσει των ίδιων καλά ενημερωμένων πηγών, είναι ενήμερος προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενώ εδώ και καιρό έχει υπάρξει υψηλό alert στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα προσωπικά ο ίδιος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας έχει δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις να υποχωρήσει στα ευρωπαϊκά αιτήματα, δίχως όμως να έχει άρει το βέτο που έθεσε, διαμηνύοντας πως «δεν πάει άλλο».

Το απόρρητο σχέδιο «Ιώνη»

Σε κάθε περίπτωση, βάσει έγκυρων πηγών, ήδη έχει εκπονηθεί απόρρητο σχέδιο αναχαίτισης και διαχείρισης του προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα με την κωδική ονομασία «Ιώνη». Η ονομασία αυτή έχει δοθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη αρχαιοελληνική πόλη της Συρίας και αφορά στο πώς θα φιλοξενηθούν Σύροι πρόσφυγες εάν αυτό καταστεί ανθρωπιστικά απόλυτα αναγκαίο, αλλά και πώς θα υπάρξουν απωθήσεις όσων δεν πρέπει να περάσουν τα σύνορά μας, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ενδεχόμενης εισόδου ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Δανίας έχει ήδη βρεθεί μπροστά σε σοκ, καθώς μουσουλμάνοι πολίτες της, με κατοχή μάλιστα διαβατηρίων, έχουν βρεθεί να πολεμούν στο πλευρό των σκληρών τζιχαντιστών αντικαθεστωτικών στον εμφύλιο πόλεμο. Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν δράσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθούν καταυλισμοί, πώς θα παρασχεθεί υγειονομική βοήθεια, για τον τρόπο διοχέτευσης των ευρωπαϊκών παροχών και πώς θα θωρακιστούν τα ανατολικά κυρίως θαλάσσια σύνορά μας.

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε με δεδομένη την εκτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία και βάσει έρευνας για τη βοήθεια της Ε.Ε. στους Σύρους πρόσφυγες (EU Assistance to Syrian refugees του Jacques Lecarte, στις 3 Οκτωβρίου 2013). Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων θα ξεπεράσει σύντομα τα 3 εκατομμύρια από τα 2 που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για ένα ψύχραιμο σχέδιο προετοιμασίας μπροστά στο ενδεχόμενο να δούμε καραβιές Σύρων στα σύνορά μας», τονίζουν αρμόδιες πηγές. Πάντως, πάγια θέση του υπουργείου προς τις πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται είναι πως «η Ελλάδα δεν θα αναλάβει παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που της αναλογούν» και πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η χώρα μας να γίνει η “αποθήκη” της Ευρώπης».

Παράλληλα, σε ανεπίσημη βάση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει σε έντονο τόνο προς τους εταίρους μας πως «δεν είναι δυνατόν η Γερμανία να παραχωρεί άσυλο μόνο σε Σύρους χριστιανούς», ζητώντας την ίδια μεταχείριση και για τη χώρα μας. Μάλιστα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., καθώς το συμβούλιο της Ε.Ε. παρά την ύπαρξη σαφούς πλαισίου για την «ομοιόμορφη και συντονισμένη διαχείριση των μαζικώς εκτοπισθέντων αλλοδαπών -εν προκειμένω της Συρίας- εξακολουθεί να μην έχει ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μας στέλνουν πακέτο 50.000 Σύρους πρόσφυγες"

Ολι Ρεν: «Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό»

Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, χρειάζεται και η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου, υποστηρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση από το Στρασβούργο, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Ο επίτροπος Ρεν, στην απάντησή του προς τον Νίκο Χουντή σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστηρίζει ότι η Κομισιόν ζητεί, εκτός από την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων του Μνημονίου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

Στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής έθετε το θέμα του τρόπου κάλυψης του κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και ρωτούσε την Κομισιόν αν «υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο, ενδεχομένως, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος», καθώς επίσης και αν έχει εκφραστεί «από κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη, η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές με εγγύηση του ESM».

Στην απάντησή του ο κ. Ρεν δεν παίρνει σαφή θέση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση, οι συζητήσεις όσον αφορά το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού και τους δυνατούς τρόπους κάλυψής του δεν είναι σκόπιμες» και σημειώνει αναφορικά με τις προϋποθέσεις κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, ότι:

«Τον Νοέμβριο του 2012, το Eurogroupη ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν τη σκοπιμότητα περαιτέρω μέτρων και συνδρομής, όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ίσο προς 124% του ΑΕΠ το 2020, και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο από 110% το 2022».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολι Ρεν: «Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό»"

Στα 14 εκατ. ευρώ η δαπάνη επιχορήγησης για την εκκαθάριση της ΕΛΒΟ

Διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) κατατέθηκαν στην τροπολογία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που κατοικούν στη χώρα μας.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η ΕΛΒΟ θα επιχορηγείται από το ελληνικό Δημόσιο καθ' όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, προκειμένου να συνεχισθεί η παραγωγική διαδικασία που κυρίως αφορά την ολοκλήρωση των παραγγελιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δαπάνη επιχορήγησης, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 14 εκατ. ευρώ και προσδοκάται να αντισταθμισθεί πλήρως από το αντίτιμο του πλειστηριασμού της ΕΛΒΟ.

Με την επιχορήγηση θα καλυφθούν οι απαιτήσεις του προσωπικού που εργάζονται στην εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι απαιτήσεις του Δημοσίου, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των παρόχων ενέργειας, του ειδικού εκκαθαριστή, των λοιπών εξόδων της εκκαθάρισης και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση των παραγγελιών. Η επιχορήγηση θα διατίθεται απευθείας από τον εκκαθαριστή για την κάλυψη των οφειλών και των δαπανών και δεν θα ενταχθεί στο προς διανομή ποσό προς τους πιστωτές μέσω του πίνακα κατάταξης.

Επίσης, στην τροπολογία ορίζεται η απαλλαγή προσκόμισης πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και καταβολής ΤΑΠ. Επίσης, η πρόβλεψη μειωμένων αμοιβών συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων ισχύει πλέον για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που τίθενται σε ειδική εκκαθάριση (άρθρο 14Α Ν.3429/2005).

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 14 εκατ. ευρώ η δαπάνη επιχορήγησης για την εκκαθάριση της ΕΛΒΟ"
Την ανάκληση προϊόντος πυρηνέλαιου στο οποίο ανιχνεύτηκε συγκέντρωση Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων πάνω από τα νομοθετημένα όρια ζήτησε ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για το προϊόν Πυρηνέλαιο, με την εμπορική ονομασία «ΑΒΕΑ», σε μεταλλικό περιέκτη των 5lt, με αρ. παρτίδας L617/6/2015 και με Ημερομηνία Ανάλωσης κατά Προτίμηση πριν από το τέλος: 17/06/2015.

Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται από την Α.Β.Ε.Α. Συνεταιριστική Ελαιουργία Χανίων, 28ης Οκτωβρίου, Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου, Χανιά Κρήτης.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » " "

Kάθειρξη από 5 χρόνια και πάνω για το «φακελάκι» στο Δημόσιο

Αυστηρότερες ποινές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - Έως και 150.000 ευρώ το πρόστιμο - Θα προστατεύονται ως μάρτυρες όσοι αποκαλύπτουν στοιχεία για περιπτώσεις δωροδοκίας

Αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο βάζει τέλος σε όσους κρατικούς αξιωματούχους βάζουν το δάκτυλο στο μέλι είτε για προσωπικό όφελος όπως είναι οι πολιτικοί, βουλευτές κ.λ.π., αλλά και για όσους το βάζουν για να εκδώσουν θετικές αποφάσεις, όπως είναι δικαστές όλων των βαθμών.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου έδωσε για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται τροποποιήσεις σε πλειάδα διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων που ξεκινούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.λ.π. και φθάνουν μέχρι τον τελευταίο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ακόμα, αυστηροποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την δωροληψία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει το νομοσχέδιο και όσους εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, απλώνεται πέπλο προστασίας σε όσους μάρτυρες συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων. Μάλιστα οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Παράλληλα προβλέπονται μέτρα επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς.

Εξάλλου, καταργείται το πλαφόν στο ύψος του ποσού της δωροδοκίας σύμφωνα με το οποίο επέρχεται ποινική δίωξη.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές άνω των πέντε ετών (κάθειρξη) και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 150.000 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Kάθειρξη από 5 χρόνια και πάνω για το «φακελάκι» στο Δημόσιο"

Μια εξευτελιστική βρετανική πρόταση «Ας μοιραστούμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα»

«Δεν νομίζω ότι το να γυρίσουμε απλά πίσω τα Γλυπτά θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αλλά θεωρώ πως το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αρκεί να μην γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά», λέει ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Νίκολας Πένι, με φόντο τις δηλώσεις Κλούνεϊ που αναζωπύρωσαν τη συζήτηση περί επιστροφής τους στην Αθήνα.

«Προσωπικά δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος- πίσω σε όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα το Βρετανικό Μουσείο έχει ως ένα βαθμό αναγνωρίσει τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα…» , τονίζει ο Πένι στους Sunday Times.

«Έχει πρακτικά τεθεί υπό σκέψη ότι ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσε να τα δανείσει εκεί (στην Ελλάδα) αρκεί να μην γίνουν πιόνια πολιτικής εκμετάλλευσης», συνεχίζει και υποστηρίζει πως το φόντο πάνω στο οποίο προβάλλονται τα έργα τέχνης μπορεί να αλλάξει. «Πολλοί πιστεύουν ότι είναι εξορισμού το αυθεντικό πλαίσιο, αλλά αν επιστρέφονταν στην Ελλάδα δεν θα τοποθετούνταν στο μνημείο λόγω της μόλυνσης. Ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί, το μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι πολύ κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα δει κάποιος όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω».

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος έχουν ταχθεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών, σημειώνουν τα «Νέα», όπως ο Σον Κόνερι, η Τζούντι Ντεντς, η Βανέσα Ρέντγκρειβ, η Έμα Τόμσον και ο Στίβεν Φράι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μια εξευτελιστική βρετανική πρόταση «Ας μοιραστούμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα»"

Β. Κεγκέρογλου: Προανήγγειλε αναθεώρηση κριτηρίων για τη χορήγηση προνοιακής σύνταξης

Σε αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για την χορήγηση της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της ισχύουσας ρύθμισης.

Όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, «στο αμέσως προσεχές διάστημα» θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς αναγνώρισε ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια οδήγησαν αδίκως πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων εκτός προνοιακής σύνταξης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Χρ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ), Δ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Δριβελέγκα (ΠΑΣΟΚ), παραδέχτηκε τα όσα του εξέθεσαν οι βουλευτές, ότι στην πράξη έχουν λειτουργήσει αρνητικά οι προϋποθέσεις που ισχύουν αθροιστικά για τη χορήγηση προνοιακής σύνταξης σε ανασφάλιστους άνω των 67 ετών (μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, μη λήψη άλλης σύνταξης οποιαδήποτε ποσού, ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 4.320 ή οικογενειακό εισόδημα έως 8.640 ευρώ).

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δικαιωθούν οι άνθρωποι που έχουν εξαιρεθεί της προνοιακής σύνταξης για τυπικούς λόγους», υπογραμμίζοντας την πρόθεση του υπουργείου να υπάρξουν αλλαγές και στις τρεις προϋποθέσεις.

Πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή των κριτηρίων δεν συνεπάγεται ότι θα επανέλθει η προνοιακή σύνταξη σε όλους τους παλαιούς δικαιούχους, επισημαίνοντας τέλος πως όσοι έφυγαν από τη χώρα ή όσοι απέκτησαν υψηλό εισόδημα θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται.

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κεγκέρογλου: Προανήγγειλε αναθεώρηση κριτηρίων για τη χορήγηση προνοιακής σύνταξης"

Αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου θα ζητήσει ο Μπουτάρης

Να τροποποιηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος αναμένεται να προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

«Εγώ λέω τα δικαιώματα που έχουν οι μη καπνίζοντες, να έχουν και οι καπνιστές. Μη με βγάζεις εμένα έξω στο κρύο και στο χιόνι να καπνίσω. Προτίθεμαι πάνω σε αυτό το θέμα να καταθέσω πρόταση στο υπουργείο για τροποποίηση του νόμου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι γνωστός μανιώδης καπνιστής.

Ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωσή του, εξήγησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η τρομοκρατία. Τα μαγαζιά βογκάνε. Κόβουν πρόστιμα χοντρά και μάλιστα από καταγγελίες που δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο γίνονται». «Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται το κάπνισμα υπό όρους. Δεν είναι πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μπουτάρης απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Παπαθεμελή τον ρώτησε: «Δεν έχεις καπνίσει εσύ ποτέ;». «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Παπαθεμελής.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου θα ζητήσει ο Μπουτάρης"

Δημόσιο: αντισυνταγματικές οι μειώσεις στο εφάπαξ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο βγάζει παράνομες τις περικοπές

- Χιλιάδες δικαιούχοι του δημοσίου θα έχουν επιστροφή χρημάτων μετά την κατάργηση των μειώσεις στο εφάπαξ
- Όσοι ακόμη δεν έχουν πάρει εφάπαξ θα πρέπει να το λάβουν χωρίς τις μειώσεις που έχουν υπολογιστεί
- Πρέπει να ακολουθήσει και απόφαση της ολομέλειας για οριστική επιστροφή των ποσών

Μετά τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια φαίνεται ότι παίρνουν σειρά και άλλες περικοπές που έγιναν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Τώρα το ελεγκτικό συνέδριο βγάζει αντισυνταγματικές και τις μειώσεις στα εφάπαξ του δημοσίου.

Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με “Το Έθνος”, έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή που έγινε στο εφάπαξ συνταξιούχου δημόσιου ταμείου και το ζήτημα πρόκειται να παραπεμφθεί, υποχρεωτικά λόγω της αντισυνταγματικότητας, στην Ολομέλεια ΕΣ για οριστική επίλυση, μόλις δημοσιευθεί επίσημα το σκεπτικό της.

Σε περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαιώσει την αντισυνταγματικότητα στις περικοπές του εφάπαξ, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή πολύ μεγάλων ποσών στους δικαιούχους

Και δεν είναι μονάχα οι συνταξιούχοι που είχαν περικοπές της τάξης του 35%, αλλά και όσοι περιμένουν εδώ και 2 ή 3 χρόνια να λάβουν εφάπαξ οι οποίοι θα πρέπει να το πάρουν χωρίς τις περικοπές που έχει λάβει υπόψη το οικονομικό επιτελείο, ενώ και οι τελευταίες περικοπές που έχουν δρομολογηθεί για όσους βγαίνουν σε σύνταξη και υπέβαλαν αίτηση μετά τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου επιβεβαιώσει στο μέλλον την αντισυνταγματικότητα τις περικοπές του εφάπαξ, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικά πολύ μεγάλων κονδυλίων στους δικαιούχους ανατρέποντας τα οικονομικά δεδομένα τόσο του προϋπολογισμού του κράτους, όσο και των Ταμείων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: αντισυνταγματικές οι μειώσεις στο εφάπαξ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο βγάζει παράνομες τις περικοπές"

«Ψίχουλα» από το κυνήγι offshore - εμβασμάτων

Περί τα 100 εκατ. έχουν αποφέρει οι έως τώρα έλεγχοι. Η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής μέσω εμβασμάτων προς το εξωτερικό αλλά και μέσω offshore, μάλλον, δεν καταφέρνει να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, μετά από σχετική ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για τους ελέγχους σημαντικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βάσει των στοιχείων, οι έως τώρα έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών στους καταλόγους με τα εμβάσματα και τις offshore εταιρίες, αποφέρουν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Σε σχέση με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό:

- Η αρχική επεξεργασία των 54.000 υποθέσεων ανέδειξε 24.710 υποθέσεις που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης.

- Για τις 24.710 υποθέσεις, στάλθηκαν επιστολές που καλούσαν τους φορολογούμενους να παράσχουν στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων.

- Συστάθηκε ομάδα ειδικών αξιολογητών, οι οποίοι με ειδικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοχοποίησαν τις υποθέσεις αυτές, ώστε να επιλεγούν για περαιτέρω έλεγχο οι πιο σημαντικές.

- Οι υποθέσεις, στις οποίες ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν συνολικό αποτέλεσμα άνω των 25 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων υποθέσεων καταδεικνύουν παραβατικότητα 30% και με δεδομένο πως οι υποθέσεις στοχεύονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (πρώτες στοχεύονται υποθέσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον), συνάγεται πως η τελική παραβατικότητα θα είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό.

- Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά και τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των νέων γρήγορων διαδικασιών μερικού ελέγχου, θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες υποθέσεις με σκοπό να αποφέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα. Ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενισχύθηκε σε υποδομή και προσωπικό η ειδική ομάδα ελεγκτών που ερευνά τις υποθέσεις αυτές, καθώς και αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται με σκοπό την επιτάχυνση του έργου της.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αντίστοιχες ενέργειες υλοποιούνται στο πλαίσιο του ελέγχου των υποθέσεων offshore εταιριών. Το έως τώρα αποτέλεσμα των ήδη ολοκληρωμένων υποθέσεων, υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο των υποθέσεων της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ παράλληλα η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά και τις τελευταίες εισαγγελικές παραγγελίες, προχωρά σε φορολογικό έλεγχο κάποιων από τις υποθέσεις αυτές.

dealnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψίχουλα» από το κυνήγι offshore - εμβασμάτων"

Νέο πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Νέο πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΕΔ.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων, αφορά ανέργους υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, ότι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης, ότι έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και ότι είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 66 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της απασχόλησης των ανέργων ορίζεται σε 12 μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης μισθωτών και ημερομίσθιων ωφελούμενων ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι το ανώτατο 25 ημέρες τον μήνα.

Οι συνολικές αποδοχές καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Από το σύνολο των 10.000 θέσεων, οι 5.680 προορίζονται για επιχειρήσεις στις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βόρειου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιπες 4.320 στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την υποβολή της αίτησής τους είχαν απασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων από τον ΟΑΕΔ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news