facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκαν οι πρώτοι 6 από τους 16 συλληφθέντες της υπόθεσης ΕΤΕΚΑ

Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκαν στις 9 το πρωί από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, τα πρώτα 6 άτομα από τα 16, που σύμφωνα με την αστυνομία, που εμπλέκονται στη υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ.

Έξω από τα δικαστήρια υπήρχαν συγγενείς των συλληφθέντων για συμπαράσταση.

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 24 άτομα, στελέχη κρατικών υπηρεσιών, οδηγοί βυτιοφόρων και πρατηριούχοι.

Σήμερα θα απολογηθούν και θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ Γ.Σ, ο τμηματάρχης της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ.Χ, ο υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά Σ.Β καθώς και τρία ακόμα άτομα που φέρονται ως συνεργάτες του προέδρου της εταιρείας ΕΤΕΚΑ.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες που κρατούνται στη ΓΑΔΑ θα απολογηθούν αύριο και τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες οι οποίοι είχαν διακινήσει στην αγορά 4,5 εκατ. λίτρα λαθραίο πετρέλαιο, είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄έξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Τα μέλη του κυκλώματος παρακρατούσαν το ναυτιλιακό πετρέλαιο μετά από ανεφοδιασμό πλοίων ναυτιλιακών εταιρειών και στη συνέχεια μετά από πρόσμιξη με πετρέλαιο κίνησης το διοχέτευαν στα πρατήρια.

Πολλές φορές οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα για να παραλάβουν λιγότερη ποσότητα από αυτήν από αναγράφονταν στα παραστατικά, κατέστρεφαν τα ζυγολόγια ενώ σε άλλες περιπτώσεις γέμιζαν με νερό κάποια από τα διαμερίσματα της δεξαμενής του βυτιοφόρου αυξάνοντας έτσι τεχνηέντως το μικτό βάρος του οχήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι την τελευταία 2ετία ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Έως τώρα έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 6 μήνες, όταν στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής υπήρξαν καταγγελίες για κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που λυμαίνεται την αγορά, εξαπατώντας ναυτιλιακές εταιρείες και καταναλωτές καυσίμων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από εκτεταμένες έρευνες ζήτησαν και τη συνδρομή του κοριού της ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ σε ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει ότι οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες είναι έωλες και αστήρικτες και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

epikaira
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκαν οι πρώτοι 6 από τους 16 συλληφθέντες της υπόθεσης ΕΤΕΚΑ"

Το απόλυτο μπάχαλο με το Ε9 - Σύγχυση με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών

Πάλι τα κατάφεραν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και με μια νέα Απόφαση- σταθμό στην μακρόχρονη ιστορία των φορολογικών αλαλούμ, έστειλαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στον ψυχίατρο. Υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διαβεβαιώνουν ότι με τις εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν, θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ωστόσο η διατύπωση της επίμαχης Απόφασης έθεσε ερωτήματα ακόμα και για το εάν θα απαιτηθεί καθολική υποβολή του Ε9 για μια ακόμα χρονιά!

Η «ξύλινη» διατύπωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1 της Απόφασης, που έχει ήδη συμπεριληφθεί στο... πάνθεον αναλόγου ύφους και περιεχομένου Αποφάσεων, είναι ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet». Αν και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης- ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου- έμενε με την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, οι υπηρεσιακοί που χειρίστηκαν (;) την επίμαχη Απόφαση διευκρίνισαν εκ των υστέρων, ότι άλλο εννοεί ο... ποιητής. Σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσαν ανεπισήμως από το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων, υπόχρεοι υποβολής είναι μόνο όσοι είχαν μεταβολή στη περιουσία τους το 2013, όσοι έχουν σφάλματα στα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και οι αγρότες με κτίσματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο. Η πραγματικότητα είναι όμως ελαφρώς διαφορετική.

Οι δυσνόητες οδηγίες συμπλήρωσης του Πίνακα 1 για κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου κρύβουν υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους τακτοποιημένους χώρους (σοφίτες και play room), που έχουν έκπτωση 50% στον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν επανεκκαθάριση του φόρου, όπως έγινε και με τον ΦΑΠ.

Το... κερασάκι στη τούρτα είναι ότι για για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση των στεγασμένων κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης, κάτι που αφενός υποχρεώνει χιλιάδες ιδιοκτήτες να επανυποβάλουν Ε9 προκειμένου να δηλώσουν αυτούς τους χώρους, αφετέρου θα "φουσκώσει" τον φόρο που τους αναλογεί.

Με «ναρκοπέδιο» μοιάζει και ο Πίνακας 2 για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, τα οποία θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο φόρος για τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια είναι 2πλάσιος, ενώ υπάρχει αυξητικός συντελεστής 1,1 για όσα είναι αρδευόμενα. Όσο για αυτούς που θα δηλώσουν δευτερεύουσα κατοικία εντός αγροτεμαχίων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος τους πενταπλασιάζεται!

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το απόλυτο μπάχαλο με το Ε9 - Σύγχυση με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών"

ΟΑΣΑ:Πως θα μπορείτε πλέον να σβήνετε το πρόστιμο αν σας πιάσει ελεγκτής

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των απλήρωτων προστίμων, αλλά και να αυξήσει παράλληλα τις πωλήσεις μαζικών προϊόντων

Τη δυνατότητα διαγραφής των προστίμων που επιβάλλουν οι ελεγκτές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας στους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς εισιτήριο, δίνει πλέον ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Συγκεκριμένα, βασική προϋπόθεση για τη διαγραφή του προστίμου, είναι αυτό να έχει επιβληθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα (στις πρώτες 10-15 ημέρες) και ο επιβάτης να εκδώσει μηνιαία κάρτα η οποία θα του στοιχίσει λιγότερο απ' ότι το πρόστιμο που του επιβλήθηκε.

Επιπρόσθετα, στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης θα μπορεί να προσκομίζει στον ΟΑΣΑ το κουπόνι της μηνιαίας κάρτας που στο μεταξύ θα έχει εκδοθεί στο όνομά του κατά την ημερομηνία επιβολής του προστίμου ή και νωρίτερα μέσα στον ίδιο μήνα και το πρόστιμο θα διαγράφεται.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε μέχρι τώρα μόνο για το μετρό. Με την επέκτασή του σε όλα τα ΜΜΜ η διοίκηση του ΟΑΣΑ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των απλήρωτων προστίμων, αλλά και να αυξήσει παράλληλα τις πωλήσεις μαζικών προϊόντων, όπως είναι οι μηνιαίες κάρτες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΑ:Πως θα μπορείτε πλέον να σβήνετε το πρόστιμο αν σας πιάσει ελεγκτής"

Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 25,4 δισ. ευρώ

Της εξασφάλισαν κέρδη 437 εκατ. ευρώ το 2013

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέχει ελληνικά ομόλογα λογιστικής αξίας (book value) 25,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική ευρωτράπεζα την Πέμπτη. Τα Κέρδη της από τα ομόλογα αυτά έφτασαν το 2013 τα 437 εκατ. ευρώ (από Κέρδη 555 εκατ. ευρώ το 2012).

Η ΕΚΤ αγόρασε τα ομόλογα στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στα πλαίσια του προγράμματος Securities Markets Programme (SMP), μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.

Η τράπεζα θα διακρατήσει τα ομόλογα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της για περίπου 4 ακόμη χρόνια κατά μέσο όρο. Η ΕΚΤ δεν γνωστοποίησε το κόστος για την αγορά αυτών των ομολόγων, τα οποία διακρατεί μέχρι τη λήξη τους.

Το πρόγραμμα SMP έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 και αντικαταστάθηκε από το λεγόμενο πρόγραμμα OMT, που συνοδεύεται με αυστηρούς όρους και δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 25,4 δισ. ευρώ"

55 οι νεκροί από την γρίπη

Δωρεάν χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων

Μακραίνει κάθε μέρα ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό της γρίπης με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να έχουν τεθεί πλέον σε κόκκινο συναγερμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού και 64 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 181 άτομα.

Το ΚΕΕΛΝΠΟ ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φετινής εποχικής γρίπης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κυκλοφορία του στελέχους H1N1pdm2009, κρίνει απαραίτητη τη δωρεάν χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων», επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σοβαρή νόσο ακόμη και σε νεαρά κατά τα άλλα υγιή άτομα».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Η φετινή επιδημία, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, χαρακτηρίζεται «από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και θανάτων σχετιζόμενων με τη γρίπη, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με συνοδά χρόνια νοσήματα».

Για τα άτομα αυτά η έγκαιρη έναρξη αντιϊκής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Η άμεση πρόσβαση ασθενών στα αντιϊκά αυτά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Διαβάστε Περισσότερα » "55 οι νεκροί από την γρίπη"

Κατά της τρόικα και η Κριστίν Λαγκάρντ

Tα βέλη της στην τρόικα έστρεψε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού του ABC παραδέχτηκε αστοχίες της τρόικα στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Όντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση», είπε ωστόσο επισήμανε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δίνονταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία «δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

Προηγήθηκε η ερώτηση μιας κοπέλας από το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση και είπε ότι τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους.

Πάντως η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943», ανέφερε.

Έκανε λόγο για ένα «μεγάλο ταξίδι» με πολλές θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων, αλλά τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα, όπως είπε, για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.

Η κ. Λαγκάρντ βρίσκεται στο Σίδνεϊ για την προετοιμασία των Συνόδων Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των G20.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά της τρόικα και η Κριστίν Λαγκάρντ"

Δικηγορικές εταιρίες-κολοσσοί «στριμώχνουν» το ελληνικό δημόσιο για το κούρεμα των ομολόγων

Οι εταιρίες Grant & Eisenhofer (G&E) και Kyros Law αναμένεται να προσφύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν τους ομολογιούχους

Δύο σημαντικές δικηγορικές εταιρίες των ΗΠΑ Grant & Eisenhofer (G&E) και Kyros Law προχώρησαν σε συμφωνία, προκειμένου να βοηθήσουν επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους από το ελληνικό PSI, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, το δικηγορικό γραφείο Kyros Law, που διατηρεί γραφείο και στην Αθήνα, έχει ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνει τα στοιχεία των χιλιάδων «εξοργισμένων ομολογιούχων που υπέστηκαν κούρεμα κατά 53,5% στις επενδύσεις τους το 2012 κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα πρόκειται να κατατεθούν ομαδικές προσφυγές εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

«Το PSI είχε στόχο να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 110 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό οδήγησε σε υψηλές απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, από τις τράπεζες αλλά και τους φορείς που ενεπλάκησαν στην πώληση των ελληνικών ομολόγων», γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Σύμφωνα με τον Αλιστερ Οσμπορν που υπογράφει το δημοσίευμα, η Grant & Eisenhofer είναι γνωστή για τη τολμηρή προσέγγιση σε υποθέσεις που αφορούν σε επενδύσεις, κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες που έχει σημειώσει κατά το παρελθόν.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Kyros στην Αθήνα, Γιάννης Κυριακόπουλος, δήλωσε: «Η G&E έχει εξασφαλίσει πολλές επανακτήσεις κεφαλαίου για τους πελάτες του. Η νέα συνεργασία είναι ιστορικό βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των επενδυτών στην Ελλάδα που ταλαιπωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Κυριακόπουλος, μάλιστα, επισήμανε πως η εμπλοκή του G&E και η πιθανή προσφυγή στην αμερικανική δικαιοσύνη αναμένεται να αυξήσει τις πιθανότητες για τους επενδυτές να ανακτήσουν κάποιο από τα χρηματικά ποσά που έχασαν.

«Τα αμερικανικά δικαστήρια μπορούν να προσφέρουν ευρύτερη προστασία σε θέματα επενδύσεων και δικαιωμάτων μετόχων», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τους διευθύνοντες συμβούλους της G&E, Στιούαρτ Γκραντ και Τζέι Αιζενχόφερ, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το δικηγορικό γραφείο προβλέπει ότι η συνεργασία θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τους Έλληνες επενδυτές «που έχουν αποκλειστεί από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων σε αμερικανικά δικαστήρια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγορικές εταιρίες-κολοσσοί «στριμώχνουν» το ελληνικό δημόσιο για το κούρεμα των ομολόγων"

Ανθυγιεινό το μνημόνιο...

Επιδεινούμενες επιπτώσεις στον τομέα Υγείας έχει η οικονομική κρίση

Η ύφεση, η λιτότητα και οι περιορισμοί του προϋπολογισμού έχουν επιδεινούμενες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, προειδοποιούν έλληνες και βρετανοί κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Οι επιστήμονες επικρίνουν τους διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα ότι σιωπά πάνω σε αυτό το ζήτημα, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών που έχει εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των ελλήνων πολιτών.

Οι ερευνητές καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών της τρόικας σε θέματα υγείας, καθώς και την ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δράσει ανάλογα.

Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρουν ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης την εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής-νοητικής υγείας του ελληνικού λαού.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Αλέξανδρο Κεντικελένη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, η οποία βασίζεται κυρίως σε ελληνικά και ευρωπαϊκα στατιστικά στοιχεία, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης.

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, σε μια περίοδο μείωσης των εισοδημάτων στην Ελλάδα, η συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της έχει ως συνέπεια να μετακυλίεται πλέον ένα μέρος του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς, με συνέπεια, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 47%) να αισθάνονται πως δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Οι ερευνητές στοιχειοθετούν τα συμπεράσματά τους παραπέμποντας ενδεικτικά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία:

Τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012 (από 15 σε 484).
Τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 (με βάση προκαταρκτικά στοιχεία).
Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012.
Η κατάθλιψη αυξήθηκε περίπου δυόμιση φορές μεταξύ 2008-2011 (από 3,3% του πληθυσμού το 2008 σε 8,2% το 2011).
Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.
Η βρεφική θνησιμότητα, που προηγουμένως εμφάνιζε πτωτική τάση, αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.
Επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από 40 χρόνια.
Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμίζουν πως οι εμπειρίες άλλων χωρών που πέρασαν από παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισλανδία και η Φιλανδία, δείχνουν ότι, χάρη στην προστασία του τομέα υγείας και των σχετικών κοινωνικών παροχών, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν σε ένα βαθμό τις επιζήμιες επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην υγεία του πληθυσμού.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είχε όντως σοβαρή ανάγκη μεταρρύθμισης ήδη πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, λόγω διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας και άλλων παραμέτρων, όμως το μέγεθος και η ταχύτητα των αναγκαστικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί, έχει περιορίσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος πρόνοιας έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους σε μια εποχή που χρειάζονται κατ' εξοχήν αυτή την υποστήριξη. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ελλήνων χάνουν την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των περικοπών του προϋπολoγισμού και της ανεργίας», αναφέρει σε συνοδευτικό σχόλιο του ο Δρ Κεντικελένης.

Ο ερευνητής στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας, Δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, εξηγεί ότι «το κόστος της λιτότητας το φέρουν κυρίως οι μέσοι έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας, που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή». Ωστόσο, ο βρετανός επιστήμονας εκφράζει την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί επειγόντως «σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθυγιεινό το μνημόνιο..."

Γλυφάδας Παύλος: Παραιτήθηκα από Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού επειδή με απείλησε ο Άδωνις! [ΒΙΝΤΕΟ]

Μια τρομερή καταγγελία έκανε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος στο ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, κατά την διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στον Δημήτρη Σωτηρόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε πως απειλήθηκε από τον Υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, προκειμένου να παραιτηθεί από την θέση του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην οποία τοποθετήθηκε με δικαστική πράξη τον περασμένο Οκτώβριο!

Όπως καταγγέλει ο Μητροπολίτης, ο Γεωργιάδης τον απείλησε με δυσφήμιση (ότι τάχα... κατέστρεψε τον Οργανισμό του οποίου προΐστατο) στην περίπτωση που παρέμενε Πρόεδρος! Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Επίσκοπο, την ίδια τακτική ακολούθησε ο Υπουργός και στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού, που αποτελείτο από Δικαστές, Στρατιωτικούς, Επιστήμονες και άλλα εξέχοντα μέλη της κοινωνίας!

Ο λόγος των απειλών; Η αντικατάσταση όσων μελών είχαν αξιοκρατικά τοποθετηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, με ημέτερους (κομματικούς) της... εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης!

Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω το «ήθος» του εν λόγω κυβερνητικού στελέχους, καθώς αυτό είναι γνωστό σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ούτε το θράσος του να απειλεί Μητροπολίτη με συκοφαντίες και ειδικά τον Σεβασμιώτατο Γλυφάδας, που ουδέποτε έχει προκαλέσει κανέναν με τις πράξεις και την ζωή του.

Δημοσιεύουμε το σχετικό απόσπασμα, έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του:


hellas-orthodoxy
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυφάδας Παύλος: Παραιτήθηκα από Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού επειδή με απείλησε ο Άδωνις! [ΒΙΝΤΕΟ]"

Έξτρα φόρος σε όσους δεν κάνουν δήλωση

Κοστούμι εκτιμώμενων φόρων θα αρχίσει να ράβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσους φορολογούμενους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις.

Θα υπολογίζει κατ' εκτίμηση τον οφειλόμενο φόρο και θα στέλνει το ραβασάκι μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Ο μοναδικός τρόπος για να ακυρώσει ο φορολογούμενος τον κατ' εκτίμηση φόρο θα είναι να υποβάλει τη δήλωση. Μάλιστα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη χθες στη Βουλή, ο φόρος αυτός θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τον κανονικό προκειμένου να αναγκαστεί ο φορολογούμενος, προφανώς σε κατάσταση σοκ, την επόμενη ημέρα από την ειδοποίηση του εκτιμώμενου φόρου να κάνει δήλωση. Όσο καθυστερεί θα είναι εις βάρος του, καθώς σε έναν εικονικό φόρο θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν πληρωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης. Το σοκ είναι προφανές και μάλλον δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να μην υποβάλει τις οφειλόμενες δηλώσεις.

Αλλωστε, από τις αρχές του έτους έχει αποσυνδεθεί η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή του φόρου και σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για κανέναν να μην υποβάλλει στην ώρα τους τις δηλώσεις».

Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προχωρά σε κατ' εκτίμηση βεβαίωση φόρων προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού και τώρα η ΓΓΔΕ προετοιμάζεται για την ενεργοποίηση της διάταξης.

Η πρεμιέρα του νέου μέτρου δεν αποκλείεται να γίνει με τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν υπέβαλαν χθες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιανουάριο και είναι παράλληλα αντιμέτωποι με τα νέα αλλά άγνωστα στην τελική τους μορφή πρόστιμα.

Για πρώτη φορά, ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να βεβαιώσει πρόστιμα για βεβαιωμένες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Ο νόμος που όριζε τα γνωστά πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ δεν ενεργοποιήθηκε πρακτικά ποτέ, καθώς δεν εκδόθηκε η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, ενώ τα νέα μειωμένα πρόστιμα δεν έχουν καν λάβει ακόμα μορφή νομοσχεδίου προκειμένου να ψηφιστούν, να εκδοθεί η απαραίτητη εγκύκλιος και να εφαρμοστούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η φορολογική διοίκηση βρίσκεται σε ένα «κενό προστίμων». Μπορεί να βεβαιώνει παραβάσεις, αλλά όχι και πρόστιμα.

Παράλληλα με τις αλλαγές στα φοροπρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μελετά και μια μεταβατική περίοδο για την πλήρη ενεργοποίηση των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συγκεντρωτικές να υποβάλλονται για φέτος ανά τρίμηνο και από το 2015 να ενεργοποιηθεί η μηνιαία υποβολή. Ηδη άλλωστε ο κ. Θεοχάρης έχει ανακοινώσει ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μπορούν να υποβληθούν τον Απρίλιο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξτρα φόρος σε όσους δεν κάνουν δήλωση"

Η νέα καμπάνια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα [ΒΙΝΤΕΟ]

H έναρξη της νεάς καμπάνιας για την επιστροφή των αγαλμάτων που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν. Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που στόχο έχει την ενημέρωση , και τον επαναπατρισμό.

Η προσπάθεια αυτή θα αρχίσει με βιντεο στο Youtube και θα περιλαμβάνει διάφορα επεισόδια.

Η προσπάθεια αυτή δεν έχει κανένα κομματικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες καθώς και σε ξένους που έχουν πρόθεση να βοηθήσουν. Βοηθήστε μας να κατορθώσουμε την επιστροφή τους. Όποιος θέλει να ενταχθεί σε αυτήν την προσπάθεια ας επικοινωνήσει μαζί μας! Ξεκινάμε!!!!

The new campaign concerning the return of the statues that were stolen by Lord Elgin .

This is a new effort aimed at informing , and repatriation .This effort will begin with videos on Youtube and will include several episodes .

This effort has no relation to political parties and is addressed to all Greeks around the world and to foreigners who intend to help. Help us to manage their return . Anyone who wants to join this effort , feel free to contact us ! Let's start.



Διαβάστε Περισσότερα » "Η νέα καμπάνια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα [ΒΙΝΤΕΟ]"

Reuters: Νέα κεφάλαια 5 δισ. χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες

Επιπρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να χρειαστούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με βάση τα τελευταία τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο τραπεζικές πηγές.

«Η εκτίμηση για τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 5 δισ. ευρώ περίπου», δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει το ποσό που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η εκτίμηση αυτή, που βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε η ΤτΕ σε κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υπόκειται στην έγκριση των δανειστών της χώρας.

Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας επισημαίνουν ότι «η ΤτΕ δεν σχολιάζει φήμες» και σημειώνουν πως «τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».

Η ΤτΕ πραγματοποίησε δεύτερη διαγνωστική μελέτη για την Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ την Alpha Bank, ΑΛΦΑ+0,72% την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+1,04% και την Eurobank, προκειμένου να προσδιορίσει αν τα ιδρύματα αυτά είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοκ μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους με 28 δισ. ευρώ το περυσινό καλοκαίρι.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Νέα κεφάλαια 5 δισ. χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες"

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Απώλειες εσόδων 8 δισ. ευρώ για τα Ταμεία το 2014

Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία, η μειωμένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το «κύμα φυγής» των ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα στο πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το ασφαλιστικό σύστημα περνάει «δύσκολες ημέρες» και χρειάστηκαν επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και σκληρά μέτρα περικοπών των παροχών για να μην καταρρεύσει ως σήμερα.

Το 2014 προδιαγράφεται «δύσκολη χρονιά» για το ασφαλιστικό σύστημα, παρότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι «τα έσοδα των Ταμείων -κυρίως του ΙΚΑ- θα αυξηθούν, έπειτα από τέσσερα έτη πτώσης, λόγω των αυστηρών μέτρων-προστίμων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Αντιθέτως, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά απώλειες εσόδων που θα φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2014 μόνο από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Η επίσημη πρόβλεψη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το τρέχον έτος αναφέρει ότι η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 31,5% και οι άνεργοι τα 1.575.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στέρησαν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, ενώ η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, 8,5 δισ. ευρώ.

Το ΙΚΑ στο «κόκκινο»

Μόνο το ΙΚΑ, κατά την Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, παρουσιάζει σημαντική μείωση εσόδων, καθώς ένας στους τρεις εργαζομένους παραμένει ανασφάλιστος (εισφοροδιαφυγή ύψους 6 δισ. ετησίως). Απώλεια εσόδων σημειώνεται ακόμη λόγω υψηλής ανεργίας (450 εκατ. ευρώ για κάθε ποσοστιαία μονάδα), αδυναμία είσπραξης 6,7 δισ. βεβαιωμένων εισφορών και συσσώρευση οφειλών προς τρίτους 7,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα έξοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν αύξηση από 10,8 δισ. ευρώ σε 11,08 δισ. ευρώ από το 2011 στο 2012 λόγω αυξημένης συνταξιοδότησης.

«Το σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα πόρων και όχι παροχών» επιμένει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σ.Ρομπόλης και σημειώνει πως,«εφόσον δεν βρεθούν νέοι πόροι στήριξης των Ταμείων, θα είναι αναπόφευκτες οι περικοπές των παροχών τους».

«Είναι κρίσιμο για το σύστημα να βρεθούν άλλοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα εσόδων που δημιουργούν στα Ταμεία η ύφεση της οικονομίας, η ανεργία και η μείωση των αμοιβών» επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ.

Μάλιστα ο κ. Ρομπόλης σε πρόσφατη μελέτη για το Ασφαλιστικό διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «έτος μηδέν» (οριακό έτος) για τη βιωσιμότητα του συστήματος μετατοπίστηκε κατά δέκα χρόνια νωρίτερα, από το 2025 στο 2015, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας και του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

«Απαιτείται ανεύρεση νέων πόρων εκτός των ασφαλιστικών εισφορών και του κρατικού προϋπολογισμού, όπως κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, χρηματιστηριακές και τραπεζικο-πιστωτικές συναλλαγές, επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών κτλ.» σημειώνει ο κ. Ρομπόλης.

Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 προβλέπουν σημαντικά μειωμένες χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η εξισορρόπησή τους επαφίεται στην εκτίμηση του προϋπολογισμού ότι «θα υπάρξει βελτίωση στην είσπραξη εισφορών, καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μειωμένες κατά 1,723 δισ. ευρώ, από 10,487 δισ. το 2013 σε 8,764 δισ. ευρώ το 2014. Αντιστοίχως, η επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται μειωμένη κατά 334 εκατ. ευρώ, από 1,108 δισ. ευρώ το 2013 σε 774 εκατ. ευρώ το 2014.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Απώλειες εσόδων 8 δισ. ευρώ για τα Ταμεία το 2014"

Κατατέθηκε η τροπολογία για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Τροπολογία, με την οποία παρέχεται στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία η δυνατότητα να εισπράξει οφειλόμενα ποσά από το Δημόσιο και συνακόλουθα να εξυπηρετήσει τρέχουσες συμβατικές της υποχρεώσεις, κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στόχος είναι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και να παρασχεθεί στην ΕΑΒ ο αναγκαίος χρόνος για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της.

Όπως ειδικότερα ορίζεται, πάσης φύσεως απαιτήσεις της ΕΑΒ ΑΕ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για παροχή υπηρεσιών ή σε εκτέλεση συμβάσεων προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανένα είδος παρακράτησης και δεν συμψηφίζονται με οφειλές της εταιρείας αυτής προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι ποσοστού 80%.

Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί τίτλοι πληρωμής, μέχρι την έναρξη ισχύος αυτής και δεν έχει εξοφληθεί. Επίσης η ΕΑΒ ΑΕ εξαιρείται, μέχρι 31.12.2014, από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για τις ρητά οριζόμενες πράξεις ή συναλλαγές αυτής.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις που υπογράφονται από τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής 'Αμυνας και Εσωτερικών, δεν προκαλείται δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού ούτε του προϋπολογισμού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η τροπολογία για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας"

Πάτρα: Διώξεις σε όσους απέκλεισαν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου για το σχέδιο «Αθηνά»

Να περάσουν από το …γραφείο για υπόθεσή τους καλεί η ΕΛ.ΑΣ. όσους έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις που... πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και στο πλαίσιο αυτών έδωσαν έστω το παρόν και μόνο στον αποκλεισμό της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Ήδη αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καλούν πρόσωπα των οποίων η παρουσία απλά καταγράφηκε από κάμερες ή όργανα της τάξης προκειμένου να περάσουν σε κατάθεση καθώς τα στοιχεία τους αναφέρονται στη σχετική δικογραφία που έχει συνταχθεί.

Να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά μέσα για να εντοπιστούν όσοι βρέθηκαν στη Γέφυρα είναι η καταγραφή των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που πήγαν στη Γέφυρα, με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί απίστευτα πράγματα καθώς κλήσεις για κατάθεση έχουν γίνει ακόμα και σε δημοσιογράφους που είχαν μεταβεί προκειμένου να καταγράψουν το γεγονός.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Διώξεις σε όσους απέκλεισαν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου για το σχέδιο «Αθηνά»"

Κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κρούει των κώδωνα του κινδύνου προς τον ΕΟΠΥΥ καθώς οι συμβάσεις των ιατρών... λήγουν τέλος Μαρτίου με κίνδυνο να βρεθούν χωρίς ιατρική κάλυψη τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων !

Κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα αυτή την στιγμή που το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών είναι η μοναδική δομή παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Κατόπιν αυτών ζητάνε , όπως αναφέρουν, ΑΜΕΣΗ συνάντηση με την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συζητήσουμε:

1. Την σύγκλιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης

2. Τα θέματα των πολύμηνων καθυστερήσεων των αμοιβών μας

3. Τις σοβαρές δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει η θέσπιση του πλαφόν στην συνταγογράφηση

4. Το πιεστικό θέμα των εκκαθαρίσεων των αμοιβών από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες

Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Ένωσης ιατρών ΕΟΠΥΥ με σκοπό την διαπραγμάτευση των αμοιβών και των όρων των νέων Συμβάσεων του οργανισμού με το σύνολο των συμβεβλημένων κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Η Ένωση ιατρών ΕΟΠΥΥ ως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πανελλαδική επαγγελματική ένωση συμβεβλημένων ιατρών εγγυάται την ΔΩΡΕΑΝ, ποιοτική και αποτελεσματική ιατρική κάλυψη του πληθυσμού, δεν μπορεί όμως να συνεχίσει να ανέχεται, ένα μήνα πριν την λήξη των συμβάσεών μας, την μη σύγκληση της προβλεπόμενης από τον Νόμο επιτροπής διαπραγμάτευσης!

Άμεσες ενέργειες από πλευράς του οργανισμού είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητες καθώς τυχόν κινητοποιήσεις από πλευράς των 5000 συμβεβλημένων ιατρών, την περίοδο που είναι σε αναστολή λειτουργίας οι σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ, θα οδηγούσαν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ασθενείς πανελλαδικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!"

Σόιμπλε: Δεν προβλέπεται κούρεμα του ελληνικού χρέους όπως με το PSI

Στην αποσαφήνιση ότι ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνει και νέο «κούρεμα» του χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο CNBC.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «κούρεμα» αντίστοιχο με αυτό που οδήγησε σε απώλειες 53,5% τους ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, δεν θα υπάρξει ξανά.

Μιλώντας λίγο πριν από τη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Σίδνεϊ, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και στις προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε πως η όποια πρόσθετη, περιορισμένη, στήριξη προς τη χώρα δεν θα περιλαμβάνει ένα κούρεμα.

«Εάν η Ελλάδα χρειασθεί περαιτέρω, περιορισμένη, οικονομική βοήθεια στα τέλη του τρέχοντος έτους, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας , τότε είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τότε» σημείωσε προσθέτοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κούρεμα του επίσημου τομέα αντίστοιχο με το PSI:

«Με τον ίδιο τρόπο που είχαμε ένα κούρεμα 53,5% στο χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων, δεν θα υπάρξει ξανά ένα τέτοιο κούρεμα. Τότε είχαμε πει ότι είναι μια μοναδική περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί.»

Εξέφρασε την άποψη πως η νευρικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ως προς το εάν το ευρώ θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα έχει ξεπεραστεί.

«Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και συνολικά η ευρωζώνη έχει πλέον επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης, μέτρια αύξηση ομολογουμένως, αλλά αυτό είναι καλύτερο από την ύφεση» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι χώρες να συνεχίσουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία επικρίνεται για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Η Γερμανία είχε από το 2007 πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών άνω του 6% του ΑΕΠ της, που σημαίνει ότι οι εξαγωγές της είναι πολύ περισσότερες από ό,τι οι εισαγωγές της από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι η έκφραση της οικονομικής μας απόδοσης» εξήγησε στο CNBC.

Ακόμη, τόνισε ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά ξεκαθάρισε πως όλοι πρέπει πρώτα από όλα να κάνουν τη δική τους δουλειά.

Προειδοποίησε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική ως εργαλείο για να κερδίσουμε κάποιο χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η επίλυση των προβλημάτων» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν προβλέπεται κούρεμα του ελληνικού χρέους όπως με το PSI"

Κόντρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου και του υπουργείου Εξωτερικών ξέσπασε σήμερα για τις γερμανικές οφειλές.

Ο Μανώλης Γλέζος επικρίνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «ρίχνει στις καλένδες το χρέος της Γερμανίας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής στις 30.7.2014, ο Ευ. Βενιζέλος αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα δήλωνε επί λέξει: «(...) Το δε ζήτημα της διεθνούς δικαιοδοσίας το έχουμε παραπέμψει, όπως γνωρίζετε, σε μια Επιτροπή υπό την προεδρία του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου μετέχουν όλες οι αρμόδιες αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να έχουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, για τον αρμόζοντα νομικό χειρισμό της απτής υπόθεσης (...)».

Επίσης, ο κ. Γλέζος αναφέρει ότι η απάντηση του κ. Βενιζέλου στην ερώτηση που κατέθεσε στις 11.2.2014 δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών ζητά τώρα και δεύτερη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βαφτίζοντας τη γνωμοδότηση της παραπάνω επιτροπής «πρόταση».

Το ροκάνισμα του χρόνου αποτελεί μέρος της κοροϊδίας ως προς την αντιμετώπιση αυτού του εθνικού θέματος, υπογραμμίζει ο κ. Γλέζος και ρωτάει:

«Φοβάται ο Βενιζέλος να ομολογήσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για τις οφειλές της Γερμανίας; Φοβάται να ομολογήσει ότι ρίχνει στις καλένδες το χρέος της Γερμανίας;».

«Ας κρίνει ο ελληνικός λαός την απεμπόληση των εθνικών μας θεμάτων εκ μέρους του υπουργού εξωτερικών»,τονίζει ο Μ. Γλέζος και διαβεβαιώνει: «Εμείς, πάντως, πίσω δεν θα κάνουμε».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον Μανώλη Γλέζο ότι η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν η μόνη οδός.

«Όταν ο κ. Γλέζος διαβάσει το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα αντιληφθεί ότι η πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, να ζητήσει γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το συνολικό χειρισμό της υπόθεσης και την περαιτέρω συνεργασία των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ήταν η μόνη οδός για την πρακτική και αποτελεσματική προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις"

Μήνυμα Σαμαρά σε πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ απαιτεί έμπρακτο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών τόνισε ο πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του με τον Φ.Άσμουσεν

Μήνυμα στην πΓΔΜ ότι η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ απαιτεί έμπρακτο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών τις οποίες αντιπροσωπεύει η ευρωατλαντική κοινότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντησή του με τον γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά είναι σαφές ότι «κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογείται από θεσμοθετημένους μηχανισμούς» βάσει των επιδόσεών της στα κριτήρια που θέτει η Συμμαχία.

Τέτοια κριτήρια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ο εκδημοκρατισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία έκφρασης γνώμης.

«Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που οι προϋποθέσεις αυτές πάντοτε δημιουργούν την ανάγκη έντασης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει κάθε χώρα».
Έκκληση Ράσμουσεν για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία εξέφρασε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη για τερματισμό της βίας.

Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματοχυσία στη χώρα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός» και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογράμμισε την ενεργό συμμετοχή της στη συμμαχία και επισήμανε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την ελληνική προεδρία εν όψει της διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία.
«Βρισκόμαστε στο λίκνο της δημοκρατίας και η δημοκρατία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης.

«Θέλουμε Ευρώπη ισχυρή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντική είναι μία Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, «που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια».

Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση υπογράμμισαν και οι υπουργοί Άμυνας των κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Άμυνας της Ελληνικής Προεδρίας. Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ εκπροσώπησε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σαμαρά σε πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Συσκευασίες τροφίμων επικίνδυνες για την υγεία μας

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τις συσκευασίες τροφίμων, μπορούν πιθανόν να διηθήσουν στο φαγητό, προκαλώντας προβλήματα υγείας στους καταναλωτές.

Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες, την αποθήκευση και την κατασκευή των συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων, μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τα έμβρυα, ισχυρίζεται μια ομάδα περιβαλλοντολόγων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα “υλικά σε επαφή με τρόφιμα” αποτελούν μια σημαντική πηγή μόλυνσης των τροφίμων, λόγω της οποίας οι καταναλωτές εκτίθενται χρόνια σε συνθετικές χημικές ουσίες.

Τονίζουν ότι ακόμα γνωρίζουμε λίγα για τις ακριβείς επιπτώσεις των συνθετικών χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου, οι οποίες όμως αποτελούν λόγο για σοβαρή ανησυχία.

Χημικές ουσίες για τις οποίες είναι γνωστό ότι είναι τοξικές, π.χ. η φορμαλδεΰδη, συμπεριλαμβάνονται στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για την εμφιάλωση ανθρακούχων ποτών και ορισμένα κουζινικά σκεύη από μελαμίνη.

“Δεδομένου ότι τα περισσότερα τρόφιμα συσκευάζονται και ολόκληρος ο πληθυσμός εκτίθεται καθημερινά σε αυτές τις χημικές ουσίες, είναι υψίστης σημασίας να καλυφθούν αξιόπιστα και γρήγορα τα κενά στη γνώση, ώστε να καταλάβουμε πώς ακριβώς επηρεάζουν την υγεία μας”, συμπεραίνουν οι επιστήμονες.

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συσκευασίες τροφίμων επικίνδυνες για την υγεία μας"

Δεν γίνονται αυτά! Προκήρυξη Αρβανιτόπουλου για δασκάλους - Τους μεταθέτει στο... Υπουργείο Υγείας

Έχει χάσει την μπάλα κυριολεκτικά η Κυβέρνηση.

Ανακοίνωσε, μετά από συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον Αρβανιτόπουλο, πως οι δάσκαλοι θα μεταφερθούν στο... Υπουργείο Υγείας.

Τι άλλο θα ακούσουμε από αυτή την Κυβέρνηση, πραγματικά δεν μπορούμε να το σκεφτούμε.

Έχει χαθεί η μπάλα από όλες τις μεριές...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΜΕ

από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπ. Παιδείας συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και του Συντονιστικού των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με τον Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο.

Απαιτήσαμε από τον Υπουργό: Να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες θεσμοθετήσεις και προκηρύξεις θέσεων. Παραδώσαμε επίσης το υπόμνημά μας (20/2/14) με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ για το θέμα.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:

- Θα γίνουν δύο νέες προκηρύξεις θέσεων τις επόμενες ημέρες. Η μία θα αφορά 180 θέσεις για εκπαιδευτικούς που έχουν δεύτερα πτυχία (όλων των ειδικοτήτων). Η άλλη θα αφορά 200 θέσεις για το Υπ. Υγείας για εκπαιδευτικούς νοσηλευτικής και μαιευτικής.

Οι προκηρύξεις αυτές θα εγκριθούν εντός των ημερών από το τριμελές συμβούλιο του Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης.

- Για τις θέσεις σε ΙΕΚ – ΣΕΚ που έχουν θεσμοθετηθεί με τους νόμους 4186/13 και 4235/14 (125 Διοικητικές και 200 Εκπαιδευτικές) και που μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί, δεν υπάρχει απόφαση – έγκριση για την προκήρυξή τους από το Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε τα εξής: παρά το γεγονός ότι γίνεται ένα βήμα στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του κλάδου όλη την προηγούμενη περίοδο (εφόσον γίνουν οι σχετικές προκηρύξεις που σήμερα μας ανακοινώθηκαν), παραμένει σοβαρός ο κίνδυνος για απολύσεις πάνω από 200 εκπαιδευτικών. Επίσης, είναι σαφές ότι δεν ικανοποιείται το αίτημά μας για τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές δομές του Υπ. Παιδείας με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται (αλλαγή επαγγέλματος, υποβιβασμός κατηγορίας).

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να μην υπάρξει καμία απόλυση εκπαιδευτικού στις 22 Μάρτη 2014, για να επανέλθουν όλοι οι τομείς της ΤΕΕ που καταργήθηκαν.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν γίνονται αυτά! Προκήρυξη Αρβανιτόπουλου για δασκάλους - Τους μεταθέτει στο... Υπουργείο Υγείας"

Αίτημα Μανιάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχιστεί το «Εξοικονόμηση κατ” οίκον»

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, GüntherOettinger, ζητώντας την στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. και του ίδιου προσωπικά, για την απρόσκοπτη συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Στην επιστολή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θεωρεί ως σημαντικές προτεραιότητές της την ενεργειακή απόδοση και τους περιβαλλοντικούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, το 2011 συστήθηκε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ Οίκον» μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες για να υλοποιήσουν σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους. Το πρόγραμμα είχε μεγάλη αποδοχή, καθώς κατέθεσαν αιτήσεις περισσότερες από 187.000 Ελληνικές οικογένειες, ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί 396.000.000 Ευρώ. Ωστόσο, λόγω της ευρείας αποδοχής του Προγράμματος και των οφελών για την ενεργειακή απόδοση, ο συνολικός προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί. Την ίδια ώρα, οι πολίτες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (προμηθευτές / επαγγελματίες στον τομέα της ενέργειας και στον κλάδο της οικοδομικής), ζητούν με ένταση τη συνέχιση του Προγράμματος, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Θα εκτιμούσαμε την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, πριν από την υποβολή και έγκριση των σχετικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσμένουμε στη θετική γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών», αναφέρει χαρακτηριστικά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην επιστολή του προς τον Επίτροπο, Günther Oettinger.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είχε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής,JohannesHahn, κατά την πρόσφατη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «CiTIEs: Cities of Tomorrow: Investing in Europe», στις Βρυξέλλες. Η αντίδραση του Επιτρόπου ήταν θετική και σύντομα αναμένεται η απάντησή του, προκειμένου το Πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς καμία απολύτως διακοπή και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε :

«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί τον κορυφαίο πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ωφέλειες στα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ελληνικά νοικοκυριά.

Στόχος μας είναι η συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και η ενίσχυσή του με επιπλέον κίνητρα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αποδείχτηκε πια, με τις περίπου 25.000 επεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, ότι έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ίδια την εθνική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τις εγχώριες βιομηχανίες που παράγουν πρώτες ύλες, καθώς πάνω από το 70% των υλικών που χρησιμοποιούνται παράγονται στον τόπο μας.

Την ίδια ώρα, βελτιώνεται το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας, σε συνδυασμό και με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια, αλλά και δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας στον επαγγελματικό τομέα. Το ΥΠΕΚΑ είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και απαιτητικό στο συγκεκριμένο θέμα.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα Μανιάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχιστεί το «Εξοικονόμηση κατ” οίκον»"

Σαμαράς προς δικαστικούς: Για τα αναδρομικά, αναμείνατε στο ακουστικό σας...

Ο πρωθυπουργός εκδήλωσε μεν την πρόθεσή του να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Μισθοδικείου για την επιστροφή των περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, αλλά σε αόριστη βάση, χωρίς να προσδιοριστεί ο χρόνος

Ναι μεν οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά για τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, με τις οποίες προβλέπεται η αναδρομική επιστροφή των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, πρέπει «να αναμένετε στο ακουστικό σας».

Αυτό ήταν το «δια ταύτα» της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά δέχθηκε στη συνέχεια τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι οποίοι από την πλευρά τους έθεσαν τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τις γραμματείες των δικαστηρίων.

Και οι δύο συναντήσεις έγιναν παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ στη συνάντηση με τους δικαστικούς υπαλλήλους παραβρέθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων, τέθηκαν στο τραπέζι θεσμικά αιτήματα του κλάδου, αλλά και οικονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εκδήλωσε μεν την πρόθεσή του να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Μισθοδικείου για την επιστροφή των περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, αλλά σε αόριστη βάση, χωρίς να προσδιοριστεί, έστω στο ελάχιστο, ο χρόνος.

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε ότι έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2014 και από το πλεόνασμα (αν υπάρξει) δεν θα μπορεί να δοθεί η επιστροφή των περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Ακόμη, τέθηκαν λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης και ειδικότερα θέματα που άπτονται της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της.

Από την πλευρά της ΟΔΥΕ συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, η μηχανογράφηση των δικαστηρίων, κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις υπαλλήλων στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως και προσλήψεις, ειδικά του κλάδου της πληροφορικής.

Από την πλευρά του Μαξίμου, ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε σήμερα τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα της Δικαιοσύνης και ειδικότερα θέματα που άπτονται της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων.

Την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της κ. Λάμπρος Χανδρινός, ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Λιάτσος, ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Λυμπερόπουλος και ο ταμίας κ. Άρης Παρούτογλου.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας δέχθηκε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς προς δικαστικούς: Για τα αναδρομικά, αναμείνατε στο ακουστικό σας..."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news