facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κόκκινος συναγερμός για τον Η1Ν1 - Σαρώνει ο ιός όλη τη χώρα

Σε τροχιά …γρίπης βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα στοιχεία αναδεικνύουν υψηλή επικινδυνότητα, με 26 ανθρώπους να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Σε συναγερμό ΚΕΕΛΠΝΟ, Παστέρ και υπουργείο Υγείας.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την επέλαση του ιού της γρίπης Η1Ν1! Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί μέσω του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον αριθμό των περιστατικών που εμφανίζονται.

Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος.

Και το ζήτημα είναι πως οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του Παστέρ μετά και από σχετική οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας παρατηρούν με κάθε λεπτομέρεια το φαινόμενο της επέλασης του ισχυρού ιού Η1Ν1, ο οποίος μπορεί ειδικά σε αδύναμους και ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς να επιφέρει και θάνατο.

Το Ινστιτούτο Παστέρ πάντως από την πλευρά του καθησυχάζει ότι η μέχρι τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1) και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δε διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου που διατίθεται στη χώρα μας και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλη εξάπλωση περιστατικών γριπώδους συνδρομής εμφανίζουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Μεγ.Βρετανία, ενώ στις υπόλοιπες 22 χώρες η δραστηριότητα είναι χαμηλή

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφηκαν 26 θάνατοι από γρίπη ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ταυτοποιήθηκε με το στέλεχος Α (Η1Ν1) το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης του φαινομένου και προβλέπεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Κατά συνέπεια, προτείνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, όπως κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και οικειοθελής αποχώρηση σε δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινος συναγερμός για τον Η1Ν1 - Σαρώνει ο ιός όλη τη χώρα"

ΙΣΑ:Σήμερα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ομολόγησε την αποτυχία της

Το σημερινό δελτίο τύπου της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας της να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πρόχειρος κι αποσπασματικός τρόπος που λειτουργεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ομολογούν ότι απέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του νέου θεσμού να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο στις δαπάνες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τόσο προς τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, όσο και προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ομολογούν εμμέσως ότι ποτέ δεν στελέχωσαν με επαρκή αριθμό προσωπικού τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ούτε φυσικά και διέθεσαν στο προσωπικό αυτό τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο λόγος που τους αναγκάζει να προχωρήσουν στην πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Την ανάγκη αυτή την ονομάζουν παραπλανητικά θεσμική τομή. Αν πράγματι πρόκειται για θεσμική τομή, γιατί περίμεναν τόσα χρόνια για να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα; Έπρεπε να ταλαιπωρηθούν και να περιμένουν ασφαλισμένοι και πάροχοι υγείας 2-3-4 χρόνια για να πληρωθούν για νοσήλια και υπηρεσίες που παρείχαν; Από πότε η ανικανότητα βαπτίζεται θεσμική τομή;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, είχε επισημάνει στην τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την προχειρότητα με την οποία ξεκίνησε το εγχείρημα. Είχαμε προβλέψει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που θα εμφανιστούν. Τότε δεν εισακουστήκαμε. Την προχειρότητα αυτή πληρώνουμε σήμερα όλοι, ασφαλισμένοι, ιατροί, πάροχοι υπηρεσιών υγείας. Κανείς δεν είχε όμως την ευθιξία από τους διάφορους ανευθυνο-υπεύθυνους που πέρασαν από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, όχι να παραιτηθεί, αλλά τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία που μας έχουν υποβάλει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν φοβάται τους ελέγχους, ούτε είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της υγείας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Γι αυτό και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόφαση να πληρώσουν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, το κόστος για την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για την εκκαθάριση των απαιτήσεων που έχουμε από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή είναι δουλειά του ΕΟΠΥΥ, αν δεν μπορεί να την κάνει η Διοίκηση του, ας παραιτηθεί.

Ουδείς άλλωστε είναι αναντικατάστατος.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ:Σήμερα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ομολόγησε την αποτυχία της"

Εργαζόμενος των Praktiker εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και αυτοκτόνησε

Υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, 49 ετών εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του, ώστε να μη φανεί ως απόλυση, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του.

Δύο μέρες μετά, βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του.

Όπως τόνισαν, η αναγκαστική παραίτηση ήταν ο τρόπος να τιμωρηθεί ο άτυχος εργαζόμενος για μια... ανοιχτή συσκευασία που βρέθηκε στο χώρο ευθύνης του. Η ομάδα σεκιούριτι τον οδήγησε στο γραφείο της διεύθυνσης, αφήνοντας υπόνοια ότι μπορεί και να έκλεψε.

Ο ΣΒ ένιωσε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε δώσει καμία αφορμή να τον κατηγορήσουν.

Η παραίτηση, κάτω από πιεστικές και αδιευκρίνιστες συνθήκες, υπεγράφη την 1η Φεβρουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, γιατί από το διαμέρισμά τους αναδυόταν δυσοσμία.

Ο ΣΒ, πρώην ναυτικός, ζούσε μόνος του, ενώ οι μόνοι συγγενείς που είχε ήταν δύο αδέλφια. Η αδελφή είναι καρκινοπαθής και ο αδελφός τετραπληγικός. Τον χαρακτήριζαν μοναχικό και ευαίσθητο, ενώ σε όλους έκαναν εντύπωση τα φιλοζωικά του αισθήματα. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι η απόγνωσή του ήταν τόσο βαθιά, που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Η κηδεία του έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους συναδέλφους του. H διοίκηση απέφυγε να καλύψει τα έξοδα (ζήτησε από το σωματείο να υποβάλει επίσημο αίτημα), για να μην φανεί ότι αισθάνεται τύψεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι συνάδελφοί του και κυρίως η ομάδα σεκιούριτι περιμένουν να κληθούν για κατάθεση από τους αστυνομικούς του ΑΤ Κορυδαλλού, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Με αφορμή την αυτοκτονία, εκπρόσωποι σωματείων στον ιδιωτικό τομέα καταγγέλλουν ότι το σκηνικό στη συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία θυμίζει κάτεργο, στο οποίο μοχθούν οι εργαζόμενοι έναντι 600 και 700 ευρώ. Πολλές φορές δουλεύουν με ημιαπασχόληση, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τα μισά.

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν την Praktiker Hellas για τις αντεργατικές της πρακτικές, την ώρα που η μητρική Praktiker Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών.

Η ελληνική διοίκηση απολύει με το παραμικρό (γιατί κάποιος μίλησε, γιατί κάποιος δεν ήξερε με λεπτομέρειες όλες τις προσφορές...), καθώς απ' έξω περιμένουν στρατιές ανέργων.

Μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε σε μονομερή μείωση μισθών κατά 7%, στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με την προβλεπόμενη μείωση.

Οι συνάδελφοι του άτυχου εργαζόμενου επισημαίνουν -και αυτό έχει τη σημασία του- ότι ο ΣΒ υπέγραψε την ατομική σύμβαση, κάτι που αποδεικνύει ότι ο υπάλληλος δεν ήθελε να φύγει από την εταιρεία, αλλά εξαναγκάστηκε.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενος των Praktiker εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και αυτοκτόνησε"

Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ το μέλι ελάτης Μαινάλου γιατί περιέχει αντιβιοτικά

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων, διαπίστωσε την παρουσία αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες) σε μέλι.

Πρόκειται για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου», με ημερομηνία λήξης 30.9.15, σε συσκευασία των 950g, που παράγεται από τον Κ. Μουρούτσο, Λαγκάδια Αρκαδίας, το οποίο κρίθηκε ως μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ το μέλι ελάτης Μαινάλου γιατί περιέχει αντιβιοτικά"

Λαμία: Οι νέες αυξήσεις των διοδίων "τελειώνουν" το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδας [video]

Οι νέες αυξήσεις στα διόδια είναι η χαριστική βολή για το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, αφού καλείται να πληρώσει περισσότερες από 500.000 ευρώ μόνο για διόδια!

Οι τοπικοί άρχοντες δεν αντιμετώπισαν δυναμικά το θέμα όταν θα έπρεπε και τώρα βρισκόμαστε λίγο πριν το λουκέτο, είπε μεταξύ άλλων στο LamiaReport, ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Φθιώτιδας Δημήτρης Χαιρόπουλος.

Δείτε το βίντεο:

Μια άλλη γάγγραινα για τα οικονομικά του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας είναι η καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων για τα μαθητικά δρομολόγια κάθε τέλος του χρόνου.

Δείτε τι είπε στην κάμερα του LamiaReport και γι΄ αυτό το θέμα ο κ. Χαιρόπουλος.




lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Οι νέες αυξήσεις των διοδίων "τελειώνουν" το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδας [video]"

Εγγύηση 100 εκατ. προτείνει ο εισαγγελέας για την αποφυλάκιση του Λ. Λαυρεντιάδη

Την καταβολή εγγύησης - μαμούθ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ προτείνει ο εισαγγελέας για την αποφυλάκιση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδης, εν όψει της λήξης της 18μηνης προφυλάκισής του για την υπόθεση της Proton Bank.

Με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, που αφορά την παραπομπή τής υπόθεσης σε δίκη, ο εισαγγελέας Εφετών Π. Καψιμάλης ζητεί επίσης τα χρήματα να μην έχουν ήδη δεσμευθεί για το τραπεζικό σκάνδαλο, καθώς εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας τα διαθέτει.

Επιπλέον, εισηγείται να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 200.000 ευρώ ο καθένας, οι επίσης προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση Αντ. Αθανάσογλου, Δημ. Σαραμαντής, Γιάννης Παπαβασιλείου και Τρύφων Κολλίτζας, για τους οποίους το 18μηνο προσωρινής κράτησης ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

Στην πρότασή του ο κ. Καψιμάλης κρίνει ότι για την υπόθεση της Proton πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι περισσότεροι εκ των 48 κατηγορουμένων για σειρά κακουργηματικών πράξεων που αφορούν νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να γίνει δεκτό αίτημα του Αντ. Αθανάσογλου, δια του συνηγόρου του, Στέλιου Γκαρίπη, ώστε να αποδεσμευθεί πόσο 300.000 ευρώ από λογαριασμό στην Ελβετία με συνολικό ποσό δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι εκτός κατηγορίας, προκειμένου να καταβληθούν φόροι στην Ελλάδα για κατοικίες και ακίνητα του κατηγορουμένου.
Για την υπόθεση θα λάβει απόφαση τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών με την έκδοση βουλεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης είναι αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο για τα δάνεια, δεδομένου ότι δόθηκαν την περίοδο, που ήταν πρόεδρος του ΔΣ και βασικός μέτοχος της τράπεζας, και τα περισσότερα φέρεται να κατέληξαν σε εταιρείες συμφερόντων του.

Ο επιχειρηματίας, που κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012, κρατείται στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού, καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια και μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί δύο αιτήσεις αποφυλάκισης, που υπέβαλε για λόγους υγείας.

Είναι επίσης κρατούμενος και για υπόθεση που αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ θα απολογηθεί σύντομα και ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για δάνειο 100 εκατομμυρίων, που έλαβε η εταιρεία Alapis.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγύηση 100 εκατ. προτείνει ο εισαγγελέας για την αποφυλάκιση του Λ. Λαυρεντιάδη"

ΑΔΕΔΥ: Οδηγούν την αγροτιά στην ανεργία

Να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις των αγροτών καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγροτικό κόσμο. «Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της», επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου».

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με την «αντιαγροτική τους πολιτική» οδηγούν την αγροτιά στην ανεργία και παραδίνουν τη γη στο μεγάλο κεφάλαιο. «Τσακίζουν την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά με το νέο φορολογικό, τα χαράτσια και τα εξοντωτικά πρόστιμα. Ιδιαίτερα οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ», επισημαίνει, ενώ όπως σημειώνει την ίδια ώρα, «χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Οδηγούν την αγροτιά στην ανεργία "

Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των δημάρχων των 100 μεγαλύτερων Δήμων

«Πέφτει» συνεχώς η πλατφόρμα λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας - Έχουν αναρτηθεί περισσότερες από 500 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης 714 εν ενεργεία δημάρχων και αντιδημάρχων

Τα πόθεν έσχες 500 αιρετών της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας συγκέντρωσε σε μία ιστοσελίδα η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος».

Από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε σχετικός νόμος, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη των οικονομικών επιτροπών των δήμων και των επιτροπών ποιότητας ζωής, υποχρεούνται να αναρτούν στους ιστοτόπους των δήμων τους τα πόθεν έσχες τους.

Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014).

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας-που έχει τη δυνατότητα της απλής ανάγνωσης- μπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αφορούν στα τρία τελευταία έτη (2013, 2012, 2011), ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα σύγκρισης των στοιχείων μέσα στο χρόνο και να ενημερώνεται για τη διαμόρφωση της περιουσιακής κατάστασης των αιρετών πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος δεν έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση ή έχει υποβάλει αντίρρηση χρήσης των στοιχείων του στην ιστοσελίδα της ΔΔ-Ε, ο αναγνώστης της σελίδας ενημερώνεται μέσω σχετικής ένδειξης.

Κατά το στάδιο της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, η ΔΔ-Ε ενημέρωσε ατομικά τους ενδιαφερόμενους και υπέβαλε σχετική γνωστοποίηση έναρξης επεξεργασίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τηρώντας τις διατάξεις του Ν.2472/1997. Το δικαίωμα διαγραφής των δεδομένων από την πλατφόρμα έγινε σεβαστό στις περιπτώσεις που ασκήθηκε-από τρεις Δημάρχους και έναν Αντιδήμαρχο-σύμφωνα με το άρθρο 13 του ίδιου νόμου και εξακολουθεί να υφίσταται για όσα άτομα επιθυμούν να διαγραφούν από την πλατφόρμα.

Προς το παρόν δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πόθεν έσχες προφανώς γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Δείτε τη λίστα με τα πόθεν έσχες εδώ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των δημάρχων των 100 μεγαλύτερων Δήμων"

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 28% ανήλθε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2013

Οι άνεργοι έφτασαν τα 1.382.062 άτομα - Μείωση 3,1% στους απασχολούμενους

Στο 28% ανήλθε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2013, έναντι 26,3% το Νοέμβριο του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο του 2013.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Νοέμβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.550.679 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.382.062 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.376.643 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 112.752 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (μείωση 3,1%) και κατά 35.726 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (μείωση 1,0%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 78.041 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (αύξηση 6,0%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (αύξηση 0,4%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 36.448 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (αύξηση 1,1%) και κατά 6.331 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (αύξηση 0,2%).

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Στο 28% ανήλθε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2013"

Μειώνεται η τιμή σε περισσότερα από 6.000 φάρμακα

Σε ισχύ από 10 Μαρτίου για τα ιδιωτικά φαρμακεία


Μείωση της τιμής κατά μέσον όρο περίπου 5% για περισσότερα από 6.000 σκευάσματα περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο τίθεται σε ισχύ για τους παρασκευαστές και εισαγωγείς από 17 Φεβρουαρίου 2014, για τις φαρμακαποθήκες από 26 Φεβρουαρίου 2014 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 10 Μαρτίου 2014.

Το νέο δελτίο αφορά την ανακοστολόγηση 9.191 σκευασμάτων, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent.

Η νέα ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα μία μεσοσταθμική μείωση τιμής της τάξης του 4,7%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΦ, ενώ εκτιμάται ότι 6.000 σκευάσματα έχουν υποστεί μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών του Αυγούστου 2013, με προεξάρχουσα τη μείωση των γενοσήμων κατά περίπου 9%. Το νέο δελτίο υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία.

Στα παραπάνω περιλαμβάνεται και ο κατάλογος τιμολόγησης 290 καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και τα οποία θα αξιολογηθούν άμεσα για την κατάταξή τους στη θετική λίστα.

Η ανακοστολόγηση βασίστηκε στις ρυθμίσεις των δύο πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ανώτατες τιμές για τις τρεις βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων:

α) Για τα προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (πρωτότυπα ή on patent) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών- μελών της ΕΕ.

β) Για τα προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία (off patent) λαμβάνεται υπόψη το 50% της τελευταίας τιμής της υπό προστασία δραστικής.

γ) Για τα γενόσημα λαμβάνεται υπόψη το 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων.

Επιπλέον, εκδόθηκε υπουργική απόφαση έγκρισης της αναθεωρημένης θετικής λίστας (αποζημιούμενων φαρμάκων), από την οποία αυτοδικαίως -όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας - εξαιρέθηκαν 838 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα προϊόντα αυτά διακινούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate), παρά τις σχετικές αιτιολογημένες και επανειλημμένες αποφάσεις του ασφαλιστικού φορέα. Για τα παραπάνω σκευάσματα υφίσταται η δυνατότητα επανόδου στη θετική λίστα, εφόσον οι εταιρείες εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται η τιμή σε περισσότερα από 6.000 φάρμακα"

«Η τρόικα έδρασε σαν χασάπης», λέει ο εισηγητής έκθεσης του ΕΚ για την τρόικα

«Ανεργία, εξαφάνιση ΜμΕ και φτώχεια έφερε η πολιτική λιτότητας»


Η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων στήριξης στις χώρες του Μνημονίου, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Κοινωνικό τσουνάμι» και βολές κατά Eurogroup


Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής της έκθεσης και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Σέρκας έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» που προκάλεσε η πολιτική της τρόικας στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ο ισπανός ευρωβουλευτής πάντως, εκτός από την τρόικα, κατηγόρησε και το Eurogroup, ότι περιφρόνησαν την κοινωνική διάσταση της πολιτικής που εφάρμοσαν, «ωσάν η Ευρώπη να ήταν ένα κλαμπ πιστωτών».

Ανεργία, φτώχεια και εξαφάνιση μικρομεσαίων


Συγκεκριμένα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πολιτική της τρόικας οδήγησε στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων.
Επισημαίνει επίσης την «αλλοίωση» βασικών προτύπων εργασίας και τη σημαντική μείωση του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου συρρικνώθηκε κατά 22%.
Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι στις χώρες του μνημονίου προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, π.χ. η αδυναμία μιας μερίδας του πληθυσμού να πληρώσει τις υποθήκες και τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Κάνει επίσης λόγο για μεγάλα λάθη, που, όπως επισημαίνεται, έγιναν όσον αφορά τον εργασιακό τομέα και το συνταξιοδοτικό.
Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι στον σχεδιασμό των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ζητήθηκε η γνώμη των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, ενώ παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, με αποτέλεσμα το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας να κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν.

«Έδρασε σαν χασάπης, παρά σαν χειρουργός»


«Η τρόικα έδρασε μάλλον σαν χασάπης, παρά σαν χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος», σχολίασε ο εισηγητής της έκθεσης Αλ. Σέρκας.
Η έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη και την ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων εεπιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.
Ο Αλ Σέρκας χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα 6 δισ. ευρώ που παρέχει το Ταμείο Εγγύησης για τους νέους και υποστήριξε ότι το ποσό αυτό πρέπει να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ.
Η έκθεση, που είναι άλλη από αυτή της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ με 27 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η τρόικα έδρασε σαν χασάπης», λέει ο εισηγητής έκθεσης του ΕΚ για την τρόικα"

Πάτρα: Ένοχη η Αικατερίνη Μαυραγάνη για τον θάνατο του 15χρονου Πάνου Τζαβάρα

Ένοχη κρίθηκε,από το Τριμελές Πρωτοδικείο Πάτρας, η οδηγός του τζιπ Αικατερίνη Μαυραγάνη, σύζυγος του υφυπουργού Οικονομικών για το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 15χρονο Πάνο Τζαβάρα.

Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε ότι για το δυστύχημα υπήρχε και υπαιτιότητα του 15χρονου Πάνου, όπως προέβαλε η πλευρά της υπεράσπισης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Μαυραγάνη αποχώρησε με την συνοδεία αστυνομίας για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Η ποινή είναι φυλάκιση 2,5 χρόνων με αναστολή, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Την ενοχή της είχε προτείνει νωρίτερα και ο εισαγγελέας. Ο 15χρονος Πάνος χτυπήθηκε από τζιπ την ώρα που έκανε ποδήλατο στη γειτονιά του στο Ρίο, από το τζιπ το οποίο οδηγούσε η Αικατερίνη Μαυραγάνη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ένοχη η Αικατερίνη Μαυραγάνη για τον θάνατο του 15χρονου Πάνου Τζαβάρα"

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα. Αναλαμβάνει ο Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτησή του το απόγευμα της Πέμπτης αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Η έγκριση της πρότασης αυτής ανοίγει πλέον τον δρόμο στον Ματέο Ρέντσι να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Λέτα, που κράτησε μόλις 10 μήνες.

Ο Λέτα αναμένεται να μεταβεί αύριο Παρασκευή στο Κυρηνάλιο, προκειμένου να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών ζήτησε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018. Θα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ιταλίας μέσα σε λίγο περισσότερο από μια διετία.

Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε και ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο. «Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».

Σε ότι αφορά το έργο του Λέτα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασσε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η ένταση μεταξύ Λέτα και Ρέντσι χτύπησε κόκκινο τις τελευταίες ημέρες και το χθεσινό ραντεβού τους απέβη άκαρπο, αφού κανείς δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του. Ο Λέτα ανακοίνωσε ένα πλάνο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η αύξηση της ανεργίας, ενώ ο Ρέντσι τον κατηγορεί ότι δεν έκανε αρκετά για να βγάλει την Ιταλία από την κρίση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα. Αναλαμβάνει ο Ρέντσι"

Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΟΙΚ τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία

Οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση στη φορολογία και ειδικότερα στα φορολογικά πρόστιμα, στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ.Στουρνάρα με τη συμμετοχή του γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρη, καθώς και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Φιλ.Σαχινίδη, Α.Καρυπίδη, Χρ.Πρωτόπαπα και Π.Κουκουλόπουλου.

Η σύσκεψη έγινε εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι παραπάνω διατάξεις.

Θετικά αντιμετωπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών οι αλλαγές που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις του.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ ζητά ριζικές αλλαγές, θεωρώντας εξοντωτικά τα πρόστιμα και προβάλλοντας σοβαρές ενστάσεις για τις αποδείξεις, τη φορολογία των αγροτών και για σειρά άλλων φορολογικών θεμάτων.

Οι προτάσεις του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, στο θέμα των προστίμων προβλέπουν τη δραστική μείωσή τους στα 100 ευρώ για τις περισσότερες παραβάσεις και στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας αξίας την επιβολή προστίμου υπό τη μορφή ποσοστού επί της αξίας της.

Για τις αποδείξεις προτείνει μείωση της ποινής φόρου στο 10% από 22% ενώ για το φόρο υπεραξίας προτείνει επί της ουσίας αντικατάσταση των ισχυουσών διατάξεων από φόρο 7% επί της τιμής πώλησης που θα επιβαρύνει τον πωλητή για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν την 1-1-2013.

Μετά τη σύσκεψη, για την οποία και οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στα πρόστιμα, στο φόρο υπεραξίας και στις αποδείξεις.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Οι ποινές πρέπει να έχουν ως σκοπό την συμμόρφωση, αλλά να λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα της παράβασης και να υπάρχει αναλογικότητα και συνάρτηση παράβασης και ποινής, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Τονίζει ακόμη ότι ο νομοθέτης πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και την εισπραξιμότητα των προστίμων. «Σημειώνουμε ότι από τα 62 δισ. ανείσπρακτες οφειλές 23 δισ. προέρχονται μόνο από πρόστιμα. Το ποσοστό της εισπραξιμότητας των προστίμων είναι γνωστό ότι είναι κάτω του 1% και αυτό επιβάλλει την αναθεώρηση της όλης λογικής επιβολής των ποινών».

Για τη φορολογική δήλωση και τη καταβολή φόρου προτείνουν, -προκειμένου να μην για να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε αφανισμό, αλλά και να εξυπηρετείται και ο στόχος της καταπολέμησης της μη καταβολής των φόρων-, όλες οι δηλώσεις να θεωρούνται πληροφοριακού χαρακτήρα, αφού δεν συνδέονται σε καμιά περίπτωση με την καταβολή του φόρου.

Άρα να επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή (έναντι 1000 και 2.500 ευρώ που προβλέπονται σήμερα, ανάλογα με το είδος των βιβλίων που τηρούνται). Στις πιστωτικές ή μηδενικές με το πρόστιμο αυτό κλείνει η ποινή του φορολογούμενου.

Στις χρεωστικές δηλώσεις θα ακολουθεί η ήδη προβλεπόμενη επιβολή τόκου για κάθε μήνα καθυστέρησης και το πρόστιμο εκπροθέσμου καταβολής. Δηλαδή: Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.

Στις τροποποιητικές δηλώσεις να μην επιβάλλεται πρόστιμο εάν δεν οφείλεται φόρος ή εάν οφείλεται φόρος, όταν αυτός είναι σε ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού ποσού ή εάν πρόκειται για ποσό κάτω των 300 ευρώ, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Να καταργηθεί το άρθρο 59 του ΚΦΔ, που προβλέπει 100% ποινή σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μία μέρα για παρακρατούμενους φόρους και να ισχύσει ανάλογη ρύθμιση με το άρθρο 57.

Για τα πρόστιμα μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων ή άλλων παραβάσεων το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «οι ισχύουσες διατάξεις έχουν απολύτως αστοχήσει» σε ότι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την μη επιβολή ποινών για τυπικούς λόγους, καθώς και ότι «προκύπτουν εξοντωτικά πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο υγιείς επιχειρήσεις και ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τονίζει δε ότι «οι διατάξεις αυτές είναι ευθέως αντισυνταγματικές αφού οδηγούν σε επιμέτρηση ποινών που καμιά σχέση δεν έχουν με την διαπραχθείσα παράβαση».

Προτείνει, λοιπόν, σύνδεση ποινής και απόκρυψης συνολικής συναλλαγής σε κάθε περίπτωση που αφορά μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων, με καθορισμό κατώτερου ορίου.

Συγκεκριμένα: (Η παρ.2 περίπτωση α’ του άρθρου 55 να αντικατασταθεί ως εξής): Όταν η παράβαση αναφέρεται σε μη έκδοση ή σε ανακριβή έκδοση παραστατικών στοιχείων και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής ή μέρους αυτής, η δε συνολική αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για ίσο με ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε.

Εάν η συνολική αποκρυβείσα αξία είναι μικρότερη ή ίση των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για ίσο με ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε με ελάχιστο ύψος προστίμου στην περίπτωση αυτή το ποσό των εξακοσίων ευρώ (600) για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Σε περίπτωση που δεν προκύπτει άμεσα το ύψος της συνολικής αξίας που έχει αποκρυβεί, αυτή υπολογίζεται από άλλα πρόσφορα ή διαθέσιμα στοιχεία τιμών που προκύπτουν από τα στοιχεία της ελεγχόμενης επιχείρησης.

Για τις διαδικαστικές παραβάσεις οι ποινές να είναι με καθορισμένο ποσό ανάλογα με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων, αλλά να επιβάλλονται στο σύνολο τους και σε κάθε έλεγχο.

Για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προτείνουν:

- να υποβάλλονται κάθε τρίμηνο και οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών από όλους τους υπόχρεους (και όχι μηνιαίως)

- να καθοριστεί όριο μη αναλυτικής υποβολής το ποσό των 300 ευρώ.

- ειδικά ετήσιες καταστάσεις πελατών και προμηθευτών να υποβάλλουν οι απαλλασσόμενοι επιτηδευματίες που έχουν έναρξη εργασιών και οι αγρότες του κανονικού ή ειδικού καθεστώτος.

Αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών

«Η θέση μας για τις αποδείξεις είναι να καταλαμβάνει η υποχρέωση το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τους μισθωτούς» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προτείνει ακόμη:

-η ποινή για τη μη συγκέντρωση του οριζόμενου ποσού αποδείξεων, να καθοριστεί στο 10% ίσως και λιγότερο και να καταργηθεί η ποινή του 22%.

Υπεραξία μεταβίβασης ακινήτων λόγω πώλησης

«Για να απεμπλακεί η όλη λειτουργία των διατάξεων και για την επί της ουσίας εφαρμογή, την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της αγοράς και των δημοσιονομικών στόχων» το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

- Για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν την 1-1-2013 να επιβληθεί συντελεστής 7% επί της τιμής πώλησης που θα επιβαρύνει τον πωλητή. Επί της ουσίας το δημόσιο θα εισπράττει για τα παλιά ακίνητα το ίδιο ποσό που εισέπραττε, αλλά θα επιβαρύνεται 3% ο αγοραστής και 7% ο πωλητής.

- Για τα ακίνητα που αποκτώνται από 1-1-2013 και μετά να λειτουργεί ο φόρος υπεραξίας, όπου θα υπάρχουν πλέον τιμές σε κάθε περίπτωση.

Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με την μεταβίβαση.

Αναφορικά με την υπεραξία μεταβίβασης επιχειρήσεων, μεριδίων και εν γένει τίτλων μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο, το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με την μεταβίβαση και όχι στο επόμενο έτος με τη δήλωση εισοδήματος, όπως εκ των νέων διατάξεων προκύπτει.

Παρακρατούμενοι φόροι

Επιβάλλεται, τονίζει το ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο να καταθέσει διευκρινιστική διάταξη σε ποιες ρητά περιπτώσεις διενεργείται παρακράτηση φόρου, «δεδομένου ότι οι διατάξεις είναι παντελώς ασαφείς και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου».

- Να μην διενεργείται παρακράτηση φόρου σε τιμολόγια κάτω των 300 ευρώ, γιατί αφενός έχει διαπιστωθεί ότι η παρακράτηση σε μικροποσά δημιουργεί μεγάλη γραφειοκρατία και αφετέρου διαπιστώνεται μη απόδοση από τον λήπτη του στοιχείου και ο εκδότης εκπίπτει ένα φόρο που πράγματι δικαιούται γιατί του έγινε παρακράτηση, αλλά το Δημόσιο δεν τον εισέπραξε και το κόστος διενέργειας τέτοιων ελέγχων είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά απώλεια εσόδων με την πρόταση αυτή, αντίθετα το Δημόσιο θα εισπράξει το φόρο από τον δικαιούχο.

- Να καθοριστεί ρητά παρακράτηση φόρου στις αμοιβές που καταβάλλονται σε απαλλασσόμενους με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης), γιατί στις νέες διατάξεις δεν προβλέπεται.

- Να τροποποιηθεί η ασαφής διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 64, στην οποία ήθελε να ορίζεται που εξαντλείται η φορολογία, γιατί οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

Φορολόγηση αγροτών

Για τη φορολογόγηση των αγροτών το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι
οι θέσεις του σχετικά με τα θέματα που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών και την ένταξη τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έχουν γνωστοποιηθεί και κάποιες έχουν ήδη υιοθετηθεί και είναι ακόλουθες:

1. Ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για ακαθάριστο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

2. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος να καθοριστεί μόνιμα στο ½ του ορίου, και όχι για ένα έτος, δηλαδή στο 27,5%, λόγω των αυξομειώσεων της αγροτικής παραγωγής και της εξάρτησης της από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και του γεγονότος ότι η παραγωγή μπορεί να είναι και χρόνο παρά χρόνο, κ.λ.π.. Η ρύθμιση αυτή είναι πιο κοντά στη γεωργική παραγωγή

3. Ο φόρος επιτηδεύματος ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αφορά την εμπορική δραστηριότητα και ελεύθερους επαγγελματίες. Σαφώς δεν περιλαμβάνει και ούτε μελλοντικά δεν πρέπει να περιλάβει την γεωργική – κτηνοτροφική ή αλιευτική δραστηριότητα οι οποίες είναι παραγωγικές και όχι εμπορικές δραστηριότητες

4. Για τους συνταξιούχους αγρότες και για την σύνταξη που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ που παραμένουν στην παραγωγή δεν τίθεται θέμα αναστολής καταβολής σύνταξης τους, καθώς ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αυτό θα ίσχυε για σύνταξη μεγαλύτερη των 1580 ευρώ.

5. Η καταβολή προς ΕΛΓΑ αποτελεί επαγγελματική δαπάνη ασφάλισης της παραγωγής και για το λόγο αυτό θα αφαιρείται από τα ακαθάριστα έσοδα της εκμετάλλευσης, όπως και κάθε άλλη δαπάνη προς τρίτους (ενέργεια, ΓΟΕΒ για τα τέλη άρδευσης κλπ)

6. Η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων να είναι ετήσια και για τα έσοδα και για τα έξοδα

7. Όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων), το ΦΠΑ να αποδίδουν οι τρίτοι που πουλάνε για λογαριασμό τους. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα συνεχίσουν το υπάρχον σύστημα στους οποίους ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στο τέλος του χρόνου με βάση τον κατ’ αποκοπή συντελεστή.

8. Υπάρχει καθυστέρηση από το Υπ. Οικονομικών στην έκδοση διευκρινιστικών εγκύκλιων που αφορούν συντελεστές αποσβέσεων και διαχείρισης αποθεμάτων για τον αγροτικό, κτηνοτροφικό τομέα, όπως και για τον τομέα της αλιείας.

9. Πρέπει άμεσα από το Υπ. Οικονομιών να γίνει η έκδοση κάθε ερμηνευτικής διάταξης που επιλύει κάθε εκκρεμότητα σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων όπου θα λαμβάνει υπόψη την μεταβατικότητα της χρονιάς του 2014.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΟΙΚ τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news