facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μανιάτης: «Τα απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου»

Στα οφέλη της διαχείρισης αποβλήτων αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, επενδύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ώστε τα ίδια τα απορρίμματα να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου. Επισημάνθηκε δε και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρώπη.

Ειδικότερα, σε ημερίδα για τον εθνικό σχεδιασμό πρόληψης, παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης τόνισε: «Θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, συγχρηματοδότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων μονάδων, επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, προκειμένου τα ίδια τα απορρίμματα να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου».

«Δεν γίνεται να έχουμε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωροθέτηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση και να υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν το αυτονόητο και το προφανές» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για πρόστιμα και ποινές από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εξαιτίας των καθυστερήσεων της Ελλάδας.

Τόνισε δε, ως βασική προϋπόθεση, την ανάπτυξη μίας νέας κουλτούρας από πλευράς των πολιτών και την υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων της βουλής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ειλικρίνεια, αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Το στοίχημα όλων μας πρέπει να είναι η Ελλάδα, από ουραγός της Ευρώπης στη διαχείριση των απορριμμάτων, να γίνει ένα θετικό παράδειγμα αλλαγής νοοτροπίας» δήλωσε απ' την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για σημαντικά κοινοτικά κονδύλια τα οποία πρέπει να προωθηθούν.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την εξέλιξη των συνολικά 12 έργων Σύμπραξης Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διαχείρισης αποβλήτων, που καλύπτουν πάνω από το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, στην Πελοπόννησο, τις Σέρρες και στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν ήδη ανάδοχοι των έργων και προχωρούν στην κατασκευή τους, στην περιφέρεια Αττικής έχει μπει στην τελική ευθεία η ανάδειξη αναδόχου, ενώ σε ΣΔΙΤ συμπεριλήφθηκαν, πρόσφατα και οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο ως το 2016, όλες οι μονάδες να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, όπως είπε.

Όσον αφορά την Αττική, ο ανταγωνιστικός διάλογος σε Γραμματικό και Κερατέα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου και έως τα τέλη Ιουνίου σε Φυλή και Λιόσια -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννη Σγουρό- με απώτερο στόχο την ταφή του 35% των αποβλήτων και την αξιοποίηση του υπολοίπου όγκου τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σγουρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται έως τα τέλη του χρόνου, όπως είπε, ενώ απαιτούνται 213 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

Παράλληλα, επισήμανε και το σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Τη σοβαρή πιθανότητα επιβολής προστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), τόνισε ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, μέχρι το 2015 πρέπει να έχουμε τέσσερα ρεύματα διαλογής.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, είναι να πετύχει η χώρα, μέχρι το 2020, ανακύκλωση απορριμμάτων σε βαθμό 50%, καθώς η συζήτηση στην ΕΕ διαμορφώνει, πλέον, έναν συνολικό στόχο ανακύκλωσης σε ποσοστό 70% μέχρι το 2030, ενώ, ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Εξάλλου, η πρόεδρος της μόνιμης ειδικής επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου έκανε λόγο για καταγγελίες για εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων από τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό από πλευράς της επιτροπής για την απαίτηση ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων αποβλήτων.

Ο Γιάννης Κουράκης, αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μίλησε για τις ευθύνες και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μη έγκαιρη χωροθέτηση των μονάδων, προτείνοντας την επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εθνικών σχεδίων διαχείρισης με λύσεις που διέπονται από την αρχή «πληρώνω όσο πετάω», καθώς και την ανάπτυξη ατομικής περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τέλος, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, χαρακτήρισε τον δημόσιο διάλογο, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες για τη δημιουργία του εθνικού στρατηγικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ως «σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης της διαχείρισης των αποβλήτων», τονίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιάτης: «Τα απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου»"

Όποιος "δίνει" φορολογικά εγκλήματα, θα έχει αυξημένη προστασία

Αυξημένη προστασία σε όσους παρέχουν πληροφορίες για φορολογικά εγκλήματα και υποθέσεις διαφθοράς έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα και ειδικά των διατάξεων για τη διαφθορά, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει καταθέσει προτάσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και την προστασία των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης από κακόβουλες ενέργειες.

Το υπουργείο ζητά τη θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης από κακόβουλες ενέργειες, την επανεξέταση, βελτίωση και εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών, την πλήρη νομική υποστήριξη στελεχών των υπηρεσιών του υπουργείου που αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και την τιμωρία πληροφοριοδοτών που προχωρούν σε «κακοπροαίρετες» καταγγελίες.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Όποιος "δίνει" φορολογικά εγκλήματα, θα έχει αυξημένη προστασία"

Μπουτάρης: "Να σεβόμαστε και τους καπνίζοντες"

Στηρίζει καταστηματάρχες και... καπνιστές ο Μπουτάρης


Την αγωνία των καταστηματαρχών καφέ – μπαρ της Θεσσαλονίκης μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την επανέναρξη ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να ξεκινήσουν συζητήσεις με τα επιμελητήρια και τους συλλόγους για το θέμα. «Να δούμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες και να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει» σημείωσε, τονίζοντας πως οι δουλειές των καταστημάτων είναι εξαιρετικά πεσμένες.

Έκανε λόγο για φαρισαϊσμό, καθώς επιτρέπεται το κάπνισμα στα μπουζούκια και όχι στα καφέ – μπαρ. «Σεβόμαστε τους μη καπνίζοντες αλλά να σεβόμαστε και τους καπνίζοντες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι φανατικός καπνιστής.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: "Να σεβόμαστε και τους καπνίζοντες""

Το ΣτΕ μπλοκάρει τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας δημοσιών εποικιστικών εκτάσεων που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα με τη διαβόητη «μέθοδο της καλλιέργειας».

Το επίμαχο άρθρο 5 του νόμου 3147/2003 προβλέπει ότι αυθαίρετοι κάτοχοι δημόσιας κοινόχρηστης εποικιστικής έκτασης, η οποία δεν έχει την μορφή δάσους ή δασικής έκτασης, ή δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την εξαγορά της έκτασης, εφόσον την καλλιεργούν συστηματικά με αμπέλια, ελιές ή οπωροφόρα δένδρα, τα οποία πρέπει να έχουν ηλικία δέκα ετών, ή να έχουν οικοδομήσει κτίσματα τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα.

Η εξαγορά γίνεται σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της έκτασης, ή σύμφωνα με την αγοραία αξία της, ενώ αν ο «κάτοχος» της δημόσιας έκτασης έχει ανεγείρει και κτίσμα ή κατέχει την επίμαχη έκταση επί 25ετία, τότε το τίμημα της εξαγοράς μειώνεται κατά 20%.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η επίμαχη ρύθμιση «πάσχει» επίσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά την παραχώρηση εκτάσεων που έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά επί δεκαετία, αφού μετά την εξαγορά της έκτασης οι ιδιοκτήτες μπορούν απλά να ξεριζώνουν τα δέντρα.

Και αυτό γιατί για την παραχώρηση «προβλέπεται απλώς η καταβολή τμήματος χωρίς να επιβάλλονται όροι και προϋποθέσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του σκοπού του δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου θα καθιστούσαν συνταγματικώς ανεκτή την πρόβλεψη περί παραχωρήσεως των καλλιεργούμενων εκτάσεων αυθαιρέτως κατέχοντες, όπως είναι η επιβολή της υποχρεώσεως να παραμείνουν καλλιεργούμενες στο διηνεκές ή τουλάχιστον επί χρονικό διάστημα επαρκές».

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ μπλοκάρει τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων"

Έκλεισαν την πόρτα στην ελπίδα: Το τμήμα Φυσικής ΑΠΘ αρνείται την εισαγωγή σε τυφλό αριστούχο

Την άρνηση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ να δεχθεί ως φοιτητή αριστούχο τυφλό μαθητή της τρίτης λυκείου, με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα, καταγγέλλει το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, με ανακοίνωσή του, την οποία απέστειλε την προηγούμενη Τετάρτη και προς τον υπουργό Παιδείας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ απαντά πως "δεν είναι προσωπικό" το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή "πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του" επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων.

Καταγγέλλει δε, ότι "αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική" και "τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική", ενώ υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Σημειώνει ακόμη ότι τριμελής επιτροπή καθηγητών του τμήματος, που έγινε για να εξετάσει την περίπτωση της αίτησης του μαθητή την απέρριψε, χωρίς καν να έρθει σε επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο.

Ο 18χρονος, μαθητής του γενικού λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση. Οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

Η επιστολή - παράκληση για το μέλλον του μαθητή

"Κύριε υπουργέ, σας ζητούμε να ασκήσετε την παρέμβαση που εσείς θα κρίνετε ότι είναι η προσφορότερη για την περίπτωση. Είναι αδιανόητο το γεγονός να υποχρεωθεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία όρασης να μετακομίσουν σε άλλη πόλη προκειμένου ο γιος τους να εκπληρώσει τους επιστημονικούς στόχους που έχει δικαιολογημένα χαράξει και βασίζονται στις άριστες επιδόσεις του, επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί ταγοί δεν αποφασίζουν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι 18χρονος σήμερα μαθητής έχει αριστεύσει από την ηλικία των 10 ετών με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ήταν αριστούχος και παραστάτης στις παρελάσεις στις δύο προηγούμενες τάξεις του λυκείου, ενώ έχει σημαντικές επιτυχίες και στο σκάκι, με το οποίο ασχολείται από μικρός. Φέτος, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, αν. καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσάφης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά τις αποφάσεις του τμήματος για τα κριτήρια παρακολούθησης από άτομα με ειδικές ανάγκες.

"Κάθε χρόνο, το υπουργείο ρωτάει τα τμήματα, ποιες από τις κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Εμείς ως τμήμα επιβεβαιώσαμε απλώς και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι υπάρχουν δύο ενότητες ανθρώπων, που θεωρούμε εμείς, ότι ένα τμήμα πειραματικό δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν. Είναι οι ολικώς ανίκανοι στα δύο χέρια και οι ολικώς τυφλοί. Είναι οι δύο κατηγορίες που δεν μπορούν να φοιτήσουν στο τμήμα μας. Δεν αφορά ένα άτομο συγκεκριμένα, αφορά όλους τους πιθανά ενδιαφερόμενους αυτών των κατηγοριών" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσάφης.

"Καταλάβετε ότι το 30% των μαθημάτων μας είναι εργαστηριακά. Το μαθηματικό π.χ. δεν είναι ένα εργαστηριακό τμήμα. Εκεί, οι συνθήκες και οι δυνατότητες είναι τελείως διαφορετικές για έναν τυφλό φοιτητή απ' ό,τι είναι στο Τμήμα Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε την ίδια δυνατότητα ισότιμης εκπαίδευσης με τους άλλους φοιτητές, γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιους φοιτητές" πρόσθεσε.

Η οικογένεια του 18χρονου μαθητή περιμένει και εγγράφως από το Τμήμα Φυσικής την απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους.
"Τα εργαστήρια είναι γνωστό πως γίνονται ομαδικά και επίσης η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή σας μιλώ από ένα κινητό τηλέφωνο αφής. Δεν υπάρχουν εμπόδια να περιορίσουν κάποιον με τόση θέληση και με τόσες ικανότητες, υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή πρώην τυφλός φοιτητής του αντίστοιχου τμήματος της Αθήνας είναι σε διδακτορικό στη Γερμανία" δήλωσε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του 18χρονου και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Σωτήρης Κουμτζής.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισαν την πόρτα στην ελπίδα: Το τμήμα Φυσικής ΑΠΘ αρνείται την εισαγωγή σε τυφλό αριστούχο"

Λονδίνο: Ο Κλούνεϊ δεν ξέρει τι λέει για τα Μάρμαρα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία η δημόσια τοποθέτηση του Τζορτζ Κλούνεϊ, υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, ο πρόεδρος της επιτροπή πολιτισμού, ΜΜΕ κι αθλητισμού της Βρετανίας, δήλωσε πως προφανώς ο ηθοποιός δεν γνώριζε στην πραγματικότητα σε ποια υπόθεση τοποθετήθηκε.

"Είμαι θαυμαστής του Τζωρτζ Κλούνεϊ, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν γνωρίζει την ιστορία γύρω από τα “Ελγίνεια” μάρμαρα και τα νόμιμα δικαιώματα, που έχει η Βρετανία επ’ αυτών. Είναι Αμερικανός και υποψιάζομαι ότι δεν γνωρίζει γιατί η Βρετανία πήρε τα Ελγίνεια. Υπάρχει ισχυρό ρεύμα σε αυτήν τη χώρα ότι πρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο", υποστήριξε ο Τζων Γουιτνγκέιλ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει άποψη, αλλά "η επιτροπή του Μουσείου ανέκαθεν ήταν ξεκάθαρη. Υπάρχει δημόσιο συμφέρον τα μάρμαρα να βρίσκονται στη συλλογή μας και θα παραμείνουν στη συλλογή μας".

"Νομίζω ότι έχετε πολύ καλά επιχειρήματα και δίκιο να ζητάτε πίσω τα εκθέματά σας. Θα ήταν πολύ καλό αν είχαν επιστραφεί. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα ", ήταν η απάντηση του Κλούνεϊ στην Ελληνίδα δημοσιογράφο, που κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις... Χόλυγουντ-Μεγάλης Βρετανίας.
news



Διαβάστε Περισσότερα » "Λονδίνο: Ο Κλούνεϊ δεν ξέρει τι λέει για τα Μάρμαρα"

Γιατί όταν κινδυνεύουμε πρέπει να καλούμε αμέσως το «112»

Ο τριψήφιος αριθμός 112 είναι αυτός που θα πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει στο νου του μόλις βρεθεί σε κάποια έκτακτη ανάγκη. Μάλιστα βάσει των στοιχείων που δίνει... η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ρυθμό 50% φέτος και 36% πέρυσι αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται στην Ελλάδα μέσω του 112 όταν βρέθηκαν σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης.

Συγκεκριμένα, το 2013, το 112 εξυπηρέτησε 35.451 περιστατικά έναντι 23.674 το 2012 και 15.104 το 2011. Αύξηση σημειώθηκε και στην ενεργοποίηση της διαδικασίας εντοπισμού θέσης καλούντος, με 118 περιπτώσεις το 2013, έναντι έναντι 95 το 2012 και 54 το 2011.

Οι ειδικευμένοι χειριστές του κέντρου «112», απαντούν και εξυπηρετούν εξατομικευμένα στον πολίτη που καλεί και κινητοποιούν μία, δύο ή και περισσότερες, ανάλογα με το περιστατικό, Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών για να του προσφέρουν βοήθεια. Έτσι, σε περιστατικά που απαιτείται για παράδειγμα ταυτόχρονη ενεργοποίηση δυνάμεων της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, ο πολίτης που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν χρειάζεται να καλέσει και στους δύο ή περισσότερους αντίστοιχους αριθμούς έκτακτης ανάγκης: Καλεί το 112 και ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για να του προσφέρουν βοήθεια οι δύο ή περισσότερες υπηρεσίες.

Σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης η κλήση στο «112» στην Ελλάδα:


Απαντά σε 9 δευτερόλεπτα.

Ηχογραφεί την συνομιλία στη διάρκεια της κλήσης έκτακτης ανάγκης, για να γίνεται άμεση καταγραφή στοιχείων.

Ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία εντοπισμού θέσης καλούντος για να οδηγηθούν στον πολίτη που έχει ανάγκη οι αρχές.

Συνδέει με το κέντρο ακόμα και αν το κινητό τηλέφωνο από το οποίο γίνεται η κλήση δεν έχει κάρτα SIM ή βρίσκεται εκτός δικτύου του.

Εξασφαλίζει πρόσβαση ακόμα και χωρίς τηλεκάρτα από δημόσιο τηλεφωνικό θάλαμο ή χωρίς ενεργή σύνδεση από σταθερό τηλέφωνο.

Δεν χρεώνει περιαγωγή σε άλλα εθνικά ή διεθνή δίκτυα, αν ο πολίτης που καλεί βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντά στα ελληνικά, στα αγγλικά ή στα γαλλικά.

Ταυτίζεται με τον αριθμό «επείγουσας ανάγκης».

Πότε καθιερώθηκε το «112»


Το «112» καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1991, ως ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός “Εκτακτης Ανάγκης. Στην Ελλάδα, το «112» λειτουργεί ταυτόχρονα με άλλους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αν και είναι ο προεπιλεγμένος αριθμός «επείγουσας ανάγκης» που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού και στον οποίο γίνεται κλήση από σημεία όπου δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου.

Το «112» είναι ο μοναδικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με δυνατότητα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης καλούντος:
Εάν ένας πολίτης βρίσκεται σε κίνδυνο σε σημείο που του είναι άγνωστο ή σε περιοχή την οποία δεν μπορεί να προσδιορίσει γεωγραφικά, όταν καλεί τις Αρχές Έκτακτης Ανάγκης, η καλύτερη επιλογή είναι να καλέσει το «112». Η διαδικασία εντοπισμού θέσης καλούντος ενεργοποιείται αυτόματα. Έτσι, ακόμα και αν στη συνέχεια χάσει το σήμα του, εξαντληθεί η μπαταρία του τηλεφώνου του, ή πάψει να είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τις Αρχές, το σήμα κινδύνου έχει σταλεί. Οι Αρχές έχουν κινητοποιηθεί και έχουν ξεκινήσει την αναζήτησή του για να του προσφέρουν βοήθεια. Οι διαχειριστές του «112» έχουν ειδοποιήσει άμεσα την Ελληνική Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ή και συνδυασμό αυτών, ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη που κατέγραψαν. Η βοήθεια είναι καθ” οδόν.

Το 2013, το «112» στην Ελλάδα δέχθηκε 2.866.794 κλήσεις


Ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση του «112» στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της «Υπηρεσίας Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης 112» (ΥΚΕΑ 112) λειτουργεί για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιιτκής Προστασίας, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ και είναι στελεχωμένο με ειδικευμένους χειριστές σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής www.112.eu. Μπορούν επίσης να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία από την κλήση του «112» ή των άλλων αριθμών επείγουσας ανάγκης, στο ειδικό πεδίο με τίτλο «καταγράψτε τη δική σας εμπειρία» που θα βρουν στο κεντρικό μενού της ιστοσελίδας της ΓΓΠΠ.

Η ευρωπαϊκή ημέρα του «112»


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, που ενεργοποιούνται μαζί με το ΕΚΑΒ για να προσφέρουν βοήθεια σε πολίτες που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη οι οποίοι καλούν το «112», θα ενημερώσουν το κοινό για το «112», αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα εορτασμού του κοινού Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης. Οι πολίτες θα δουν τα ειδικά διαμορφωμένα κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα και στην Πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί όταν κινδυνεύουμε πρέπει να καλούμε αμέσως το «112»"

Ετοιμάζουν νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο οι αγρότες

Θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης


Σε νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στον κόμβο Νίκαιας προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου, μετά την μαζική συμμετοχή που σημειώθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής τους επιτροπής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο οι αγρότες"

Το μνημόνιο φεύγει... το ευρωσυμβόλαιο για την Ελλάδα έρχεται...

Στη «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» -ως όρο για την καταβολή της κάθε δόσης του νέου δανείου- θα βασίζεται το «πακέτο» στήριξης που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι για την οριστική διάσωση της Ελλάδας.

Βασικά συστατικά του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και γενναία μέτρα ώθησης της πραγματικής οικονομίας.

Στη νέα βοήθεια το βάρος μετατοπίζεται στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές με την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει τη μορφή μνημονίου, καθώς πρόθεση της Ευρωζώνης είναι να απουσιάζουν δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή η αύξηση φόρων και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα απαιτούνται μόνο σε περίπτωση εκτροχιασμού. Ωστόσο, ο έλεγχος της προόδου των μεταρρυθμίσεων θα είναι συνεχής από την Κομισιόν και η εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων δράσεων» -με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί- θα είναι το πρότυπο που θα ακολουθηθεί για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Αμεση ενημέρωση: Ρόλο «κλειδί» θα έχουν τα βασικά υπουργεία από τα οποία θα ζητείται ο καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση του ελέγχου με άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στην Κομισιόν.

Φοροδιαφυγή: Αυστηρές συστάσεις θα προβλέπονται για την επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και την τιμωρία των φοροφυγάδων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Εξωδικαστικοί συμβιβασμοί: Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και να προωθηθεί η ενισχυμένη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Επιδίωξη των εταίρων είναι να θέσουν ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που θα αποβλέπουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιολόγησης της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και να υπάρξει μείωση του διοικητικού κόστους.

Τράπεζες: Στον τραπεζικό τομέα θα παρακολουθούνται στενά οι πρόνοιες της τραπεζικής ενοποίησης για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει οριστική συμφωνία εντός της ελληνικής προεδρίας με έμφαση στην καλύτερη διαχείριση των προβληματικών δανείων και στην εφαρμογή του κώδικα των επιχειρήσεων προς πτώχευση.

Αγορές: Ψηλά στην ατζέντα του νέου προγράμματος θα βρεθεί και η καλύτερη λειτουργία των αγορών με απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών στην προώθηση των επενδύσεων, εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων.

Αποκρατικοποιήσεις: Η Ευρωζώνη θα ζητήσει ακόμη επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργίας μονοπωλίων.

Ενέργεια: Στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να ληφθούν πειστικά μέτρα για τη βελτίωση του ανταγωνισμού.

Επιδόματα: Σε ό,τι αφορά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, οι απαιτήσεις της Κομισιόν θα επικεντρώνονται στην ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των Ταμείων. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων και να διασφαλιστεί η καλύτερη επιλογή των στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά με την εισαγωγή ενός σχήματος κατώτατου εισοδήματος. Προς τον σκοπό αυτό θα προωθηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.

Εργασιακά: Στην αγορά εργασίας στόχος είναι η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας κυρίως των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων και αυστηρότερων όρων για τη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

ΤΡΟΪΚΑ
Το «κλειδί» στη νέα αξιoλόγηση του Μαρτίου

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι η τήρηση των δεσμεύσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει το «όχημα» για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα σε ξένους και εγχώριους υποψήφιους επενδυτές ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται εντός και όχι εκτός της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα που η Κομισιόν θεωρεί ότι ήταν από τις βασικές αιτίες της παρατεταμένης ύφεσης με τις δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Oι θετικές εξελίξεις για την επίδειξη της κοινοτικής αλληλεγγύης έχουν επισπευσθεί μετά τις εκτιμήσεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες και προσεγγίζει τα 1,2-1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε στη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά το τελευταίο Eurogroup.

Πάντως, προϋπόθεση για να λάβει επίσημη μορφή η διαδικασία στήριξης της χώρας είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η παρούσα αξιολόγηση της τρόικας. Το ραντεβού του Φεβρουαρίου φαίνεται πως έχει οριστικά χαθεί και πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται εν όψει του Eurogroup στις 10 Μαρτίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, όπου οι ενδείξεις είναι ότι οι εταίροι δεν θα διακινδυνεύσουν παράτολμα σχέδια διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση της χώρας, έστω και προληπτικά μέχρι το 2016. Το ποσό που θα απαιτηθεί εκτιμάται μεταξύ 13-15 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να γίνεται χρήση του αποθέματος από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα παραμείνει ως «ασπίδα» προστασίας στις προσπάθειες της Ελλάδας για δανεισμό από τις αγορές το 2015.

Στις 23 Απριλίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Ημερομηνία - ορόσημο είναι η 23η Απριλίου, όταν η Εurostat θα επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο εκπληρώνεται η ελληνική δέσμευση και οι εταίροι πλέον και τυπικά μπορούν να ξεκινήσουν την επίσημη διαδικασία διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο, ωστόσο η δέσμευση των εταίρων θα δημοσιοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να σταλεί και το διπλό πολιτικό μήνυμα στην Ελλάδα ότι οι θυσίες αναγνωρίζονται από την Ευρωζώνη και στην Ευρώπη ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει ανακτηθεί πλήρως.

Η λύση θα επικεντρώνεται σε ένα έμμεσο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο θα έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από λίγο πάνω του 2% που είναι σήμερα περίπου στο 1,5%. Τα δύο μέτρα θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στα περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Συμβολή στις αναπτυξιακές προσπάθειες της Ελλάδας θα έχουν και οι πόροι από τα κοινοτικά ταμεία τα οποία με ειδικές ρυθμίσεις θα εκταμιεύονται με πιο απλουστευμένες και ταχύτερες διαδικασίες αλλά με στενή παρακολούθηση σε ό,τι αφορά την απορρόφησή τους.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μνημόνιο φεύγει... το ευρωσυμβόλαιο για την Ελλάδα έρχεται..."

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «Χωρίς νέο κούρεμα το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς ωστόσο ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο - εκτίμησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Έκθεση του Γραφείου του, επί του Προϋπολογισμού του 2013.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του Γραφείου, υποδεικνύοντας προβλέψεις του που κατά τη γνώμη του αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε παλαιότερες εκτιμήσεις του για μια εντυπωσιακή υπέρβαση του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το έτος 2013 και τόνισε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά ούτε και μεμψιμοιρίες».

Ο κος Λιαργκόβας, όπως και ο έτερος εκπρόσωπος του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, εκτίμησαν πως, παρότι θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο «κούρεμα», αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου - αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, «με λογικούς όρους». Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος, οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση. Η Ελλάδα από πλευράς της, θα πρέπει να αναζητήσει την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργώντας φιλοεπενδυτικό κλίμα και εμπεδώνοντας κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, τα δύο στελέχη του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, επεσήμαναν την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο: «Η διεθνής εμπειρία δεν λέει πως η ελκυστικότητα μιας χώρας εξαρτάται απ' το ύψος των φορολογικών της συντελεστών, αλλά πως συνδέεται με τη σταθερότητα του φορολογικού της συστήματος, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Η σοβαρή επένδυση δεν είναι να ανοίγουμε σουβλατζίδικο και να το κλείνουμε όποτε θέλουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Λιαργκόβας επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, υπήρξαν «ελλιπείς και αποσπασματικές», καθώς επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα, χωρίς εκ παραλλήλου να μεταρρυθμίσουν την αγορά αγαθών. «Σε συνδυασμό με την ανατίμηση του ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο" παρατήρησε. Από την άλλη, ο Π. Καζάκος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, καθώς "είναι αδύνατον να στήσουμε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς να το λάβουμε υπόψη μας - και δεν θα το επηρεάσουμε σίγουρα, εάν δεν μιλάμε τη γλώσσα του».

Ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Αξίζει τέλος να σημειωθεί, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίον «παρότι είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, όταν του στείλαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν λάβαμε απάντηση». Δυσχέρειες παρουσιάζει και η συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω όμως φόρτου εργασίας των στελεχών του τελευταίου.

Από πλευράς του, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στην εργασία του Γραφείου, σημειώνοντας πως το Γραφείο «διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πως η Τρόικα θα ζητούσε διορθωτικά μέτρα για την επίτευξή του το 2013, διαψεύστηκε στην παρατήρησή του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και πως το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών» - ενώ παρατήρησε πως το Γραφείο «μπέρδεψε και το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως το πρώτο, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που διαπίστωνε η Τρόικα».

Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, (υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012), ενώ οι συνολικές επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Το κράτος έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013 - ληξιπρόθεσμες οφειλές, που το Δεκέμβριο του 2013 ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012».

Ειδική μνεία επεφύλασσε ο κος Σταϊκούρας και στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο - όπως τόνισε - θα είναι πολύ υψηλότερο των προβλεπόμενων 812 εκ. ευρώ (0.4% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στα 3,9 δις (2,1% του ΑΕΠ), με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που αποδέχεται η Eurostat. «Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «Χωρίς νέο κούρεμα το χρέος δεν είναι βιώσιμο»"

Αυξάνεται η ανησυχία για τον ιό της γρίπης: Τρεις νεκροί μόλις τις τελευταίες 24 ώρες

Μεγάλη ανησυχία έχει αρχίσει και προκαλεί ο αυξημένος ρυθμός κρουσμάτων του ιού της γρίπης, ενώ μόνο τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες υπήρξαν τρία θύματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους είκοσι έξι.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους νέους τρεις θανάτους από επιπλοκές.

Παράλληλα, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων διαπιστώνουν και πολύ περισσότερα κρούσματα γρίπης εκτός νοσοκομείων με τον ιό που εντοπίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να είναι ο Α(Η1Ν1).

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας άλλοι 52 άνθρωποι βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία. Συνολικά, από την αρχή του έτους 116 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ λόγω της βαρύτητας της γρίπης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται η ανησυχία για τον ιό της γρίπης: Τρεις νεκροί μόλις τις τελευταίες 24 ώρες"

Αποζημιώσεις 2.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους της “Aσπίς” και 10.000 για αυτούς της Commercial

Άμεση αλλά μειωμένη μερικώς θα είναι για τους περισσότερους πρώην ασφαλισμένους στην “Ασπίς Πρόνοια” και της Commercial Value, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το σχέδιο που αναμένεται με μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή προβλέπει άμεση αποζημίωση των ασφαλισμένων που έχουν χαμηλές απαιτήσεις της τάξης των 2.000 ευρώ για την “Ασπίς Πρόνοια” και των 10.000 – 15.000 για την Commercial Value, αφού πρώτα έχουν συναινέσει σε οριζόνται απομείωση της αξίας των απαιτήσεων τους κατά 50% περίπου.

Οι δύο ασφαλιστικές έκλεισαν πριν από τέσσερα χρόνια αφήνοντας απαιτήσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς υποχρεώσεις των δύο εταιρειών αφορούν 205.000 συμβόλαια της “Aσπίς Πρόνοια” και 62.500 συμβόλαια της Commercial Value.

Οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων θα καλυφθούν από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δύο εταιρειών, η οποία θα μεταφερθεί σε ένα ταμείο, με στόχο την καλύτερη διαχείρισή της.

Οι ασφαλισμένοι της “Aσπίς Πρόνοια” και της Commercial Value θα γίνουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεριδιούχοι με δικαίωμα στην περιουσία των δύο εταιρειών, την αξιοποίηση της οποίας θα αναλάβει διαχειριστής του fund που θα δημιουργηθεί με στόχο τη ρευστοποίηση της περιουσίας αυτής υπό ευνοϊκούς όρους.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημιώσεις 2.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους της “Aσπίς” και 10.000 για αυτούς της Commercial "

Δυσαρεστημένος με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου ένας στους δύο Ελληνες

Ενας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου δεν είναι ικανοποιημένος από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες, ούτε και από την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν-ELTRUN), το 93% των ελλήνων χρηστών θεωρεί ότι η καλή χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Εκτός των άλλων, θα μπορούσε να απαλλάξει τους πολίτες από το ανούσιο και κοστοβόρο στήσιμό τους στις ουρές των υπηρεσιών του Δημοσίου, κάτι που συνέβη στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με τους φορολογούμενους να περιμένουν στις Εφορίες για την παραλαβή του «κλειδαρίθμου» τους.

Οι εξοικειωμένοι με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) πολίτες, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να διεκπεραιώνουν περισσότερες εργασίες από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους, αποφεύγοντας την αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το 48% των ερωτηθέντων της έρευνας (διενεργήθηκε ηλεκτρονικά με τη συνδρομή της Ericsson, σε συνολικό δείγμα 1040 ατόμων, στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013) θεωρούν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των ουραγών χωρών ως προς την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό (66%) που δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την οργάνωση, τις υποδομές και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη που παρέχονται στην Αθήνα και τις άλλες αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαίδευση και υγεία, είναι οι βασικοί τομείς, στους οποίους οι τεχνολογικά εξοικειωμένοι πολίτες θα ήθελαν να δουν βελτίωση.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το δημόσιο, το 87% δηλώνει πως θα ήθελε βελτίωση στην εξυπηρέτησή του, ενώ το 84% απαιτεί αλλαγή του μοντέλου των δημοσίων υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι θα επιθυμούσε ευκολότερη διεκπεραίωση σε κοινωνικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, μείωση του χρόνου αναμονής σε κρατικές και κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ, κλπ.

Επίσης, το 67% απαιτεί την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαίδευση, με όχημα τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ELTRUN κ. Γεώργιος Δουκίδης, ενώ το κοινό εμφανίζει ωριμότητα και εξοικείωση στη χρήση τεχνολογιών, το κράτος υστερεί στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παροχή δημόσιων αγαθών.

Οι πολίτες, πρόσθεσε, «πιστεύουν» στην επιχειρηματικότητα και πλέον βλέπουν λύσεις στην κρίση, με εργαλείο την τεχνολογία. Εντοπίζεται, δηλαδή, μια αλλαγή της αντίληψης των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση και δικαιώματα στη δημόσια ζωή, για να αλλάξει και το κράτος, ανέφερε ο κ. Δουκίδης.
Οι κυριότεροι τομείς που, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, θα μπορούσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι:

* Οι δημόσιες Μεταφορές (ενημέρωση των επιβατών στις στάσεις, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κυκλοφοριακό).
* Οι συναλλαγές με το Δημόσιο (ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων, ηλεκτρονική καταγραφή των προβλημάτων των πόλεων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λ.π).
* Η Εκπαίδευση (ηλεκτρονική πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, σύνδεση με πανεπιστήμια του εξωτερικού, παρακολούθηση online μαθημάτων).
* Η Υγεία (τηλεϊατρική, ψηφιακή εφαρμογή για κλείσιμο ιατρικών ραντεβού, ψηφιακό προσωπικό ιστορικό, ευρετήριο ιατρικών πληροφοριών κ.λ.π).
* Το Εμπόριο (ψηφιακή εφαρμογή για άμεση σύγκριση των τιμών, ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές, αναζήτηση προϊόντων κ.λ.π)

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, το 71% δήλωσε ότι θα ήθελε να εξοφλεί από το κινητό του τηλέφωνο τους μηνιαίους λογαριασμούς, το 69% τα εισιτήρια για τις μεταφορές και το 57% τις υποχρέωσεις του προς το Δημόσιο.

Επίσης, σημαντική θεωρούν την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την ανάπτυξη και κυρίως στις νέες επιχειρήσεις - startups, αλλά και τις μεγάλες εταιρίες. Εκτιμούν μάλιστα ότι μια διαδικτυωμένη κοινωνία θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη (66%), θα δώσει ώθηση στα ελληνικά προϊόντα, ώστε να φτάνουν στις ξένες αγορές γρηγορότερα (65%) και θα συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.​

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρεστημένος με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου ένας στους δύο Ελληνες"

Η Αίγυπτος προχωρά σε εκμετάλλευση "οικοπέδων" εντός της ελληνικής ΑΟΖ!

Άλλη μια "επιτυχία" της κυβέρνησης Α.Σαμαρά η οποία κατάφερε να βγάλει από μόνη της το Καστελόριζο εκτός ελληνικής ΑΟΖ με την χαρακτηριστική της αδράνεια αφού η Αίγυπτος προκήρυξε νέο γύρο εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου με τα δύο να βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ ταιριάζοντας με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή οι Αιγύπτιοι θεωρούν ότι το Καστελόριζο ουσιαστικά δεν "υπάρχει" και βλέπουν την δική τους ΑΟΖ να συνενώνεται με την τουρκική.

Ψυχρολουσία για την Ελλάδα αποτελεί η θέση της Αιγύπτου για “τριμερή διαπραγμάτευση Ελλάδας, Αιγύπτου ,Τουρκίας”, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Την άποψη αυτή φέρεται να έχει εκφράσει ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ κατά την πρόσφατη επίσκεψή στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και συγκεκριμένα η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου γύρου εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου. Από τα επτά οικόπεδα, τουλάχιστον δύο εξ’ αυτών βρίσκονται σε περιοχή εντός της ελληνικής ΑΟΖ όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, σε απόλυτη ταύτιση, με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, «σβήνοντας» από τον χάρτη το Καστελόριζο και αγνοώντας προφανώς πλήρως τις απόψεις της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις.

Η κυβέρνηση που εξακολουθεί να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τις εξελίξεις στην περιοχή πίστεψε ότι αρκούσε μια βιαστική επίσκεψη του Βενιζέλου στην Αίγυπτο για να “δέσει” το Κάϊρο. Και τώρα πληρώνουμε το κόστος των λάθος προτεραιοτήτων που φαίνεται ότι υπάρχουν στην κυβέρνηση. Προτεραιότητες στις οποίες φαίνεται ότι δεν χωρά η ΑΟΖ!

Απλά είναι τα πράγματα. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρετσι για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σαν προτεραιότητα έχει να ικανοποιεί τους δανειστές και τους Γερμανούς, των οποίων οι σχεδιασμοί δεν συμπίπτουν με τα εθνικά μας θέματα.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αίγυπτος προχωρά σε εκμετάλλευση "οικοπέδων" εντός της ελληνικής ΑΟΖ!"

Ολα τα λεφτά στους ιδιώτες

Κόφτη στα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις βάζει ο Αδωνις Γεωργιάδης και «στρέφει» τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα Υγείας

Παιχνίδια Αδώνιδος με τις τσέπες των ασθενών και με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Ενώ κλείνει τις διόδους αναπνοής για τους γιατρούς βάζοντας κόφτη μετά τα φάρμακα και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις, την ίδια ακριβώς ώρα ανοίγει διάπλατα τις κάνουλες για τη ροή χρήματος προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της Υγείας.

Μετά τα φάρμακα η μεγάλη «μπίζνα» στο χώρο της Υγείας ακούει στο όνομα διαγνωστικές εξετάσεις.

Το έδαφος έστρωσε για να διευκολύνει τον πολιτικό του προϊστάμενο και να φτιάξει τις σχέσεις μαζί του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός ο οποίος με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κατηγόρησε τους γιατρούς ότι έγραφαν αφειδώς παραπεμπτικά για παραϊατρικές εξετάσεις τους τελευταίους μήνες του 2013 υπερχρεώνοντας έτσι το σύστημα με άσκοπες δαπάνες.

Η είδηση όμως κρύβεται αλλού: εντός του μηνός ο Αδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να βάλει κόφτη και στα παραπεμπτικά μειώνοντάς τα κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά! Η εξέλιξη αυτή έχει ευθεία αντανάκλαση στις τσέπες των ασθενών οι οποίοι θα κληθούν να τα πληρώσουν μόνοι τους.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν... ξέχασε να καταργήσει τα πληθυσμιακά κριτήρια για την τοποθέτηση διαγνωστικών μηχανημάτων, απελευθερώνοντας έτσι την ιδιωτική αγορά. Μέχρι πρόσφατα για να τοποθετηθεί ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, όπως ο μαγνητικός τομογράφος, έπρεπε να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων.

Είναι ενδεικτικό ότι η εν λόγω απελευθέρωση αποτελούσε χρόνιο αίτημα μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που φρόντιζαν παρασκηνιακώς να πιέζουν τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

Και μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να επικαλείται ως άλλοθί του το Μνημόνιο, αλλά η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στο κεφάλαιο 4.2 του Μνημονίου, για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές και ειδικότερα στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Ωστόσο σύμφωνα με τον Χρήστο Καζάση, βιοϊατρικό μηχανικό που έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας για την ιατροτεχνολική υποδομή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οπως επισημαίνει, στο Μνημόνιο του Φεβρουαρίου του 2012 και στο κεφάλαιο «παροχή υπηρεσιών ΕΣΥ» υπάρχει υποχρέωση για βελτιστοποίηση και εξισορρόπηση της κατανομής των πόρων βαρέος ιατρικού εξοπλισμού π.χ. τομογράφων ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο κ. Καζάσης μάλιστα υπογραμμίζει ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ενισχύει αυτήν την άποψη.

Και το ζήτημα είναι ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται τα χρόνια του Μνημονίου από τους ασφαλισμένους, είναι δραματικά μειωμένες.

«Το 2012 ήταν πολύ συγκρατημένες τόσο οι αξονικές όσο και οι μαγνητικές εξετάσεις καθώς ενώ το 2009 πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. εξετάσεις, το 2012 μειώθηκαν στα 2 εκατ., περιορίστηκαν δηλαδή κατά το 1/3», τονίζει ο κ. Καζάσης.

Να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά και έως και τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ 74.636 μαγνητικές τομογραφίες.

Η πρωτοκαθεδρία ανήκε φυσικά λόγω περισσότερων μαγνητικών τομογράφων στα νοσοκομεία της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με 22.656 εξετάσεις.

Ο Απρίλιος

Μήνας με τις περισσότερες εξετάσεις αναδεικνύεται ο Απρίλιος όπου έγιναν το 2013 8.427 μαγνητικές εξετάσεις.

Αλλο ένα μεγάλο πρόβλημα όμως που επιβαρύνει τις τσέπες των νοικοκυριών αφορά τις μαστογραφίες. Ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης δίνει αφειδώς πια άδειες για ψηφιακούς μαστογράφους στον ιδιωτικό τομέα, η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει κοστολογηθεί και συνεπώς πληρώνεται από τις τσέπες των ασθενών.

Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα καλύπτει μόνο την αναλογική μαστογραφία με συμμετοχή 15%.

Και είναι πολλά τα λεφτά για τις συγκεκριμένες εξετάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι το «τάργκετ γκρουπ» των γυναικών που πρέπει να πραγματοποιεί μαστογραφίες είναι περίπου 1,5 εκατ. γυναίκες, όσες δηλαδή είναι και οι Ελληνίδες άνω των 35 ετών.

Με βάση τις νέες οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας πρέπει να πραγματοποιούν μία φορά το χρόνο μαστογραφία. Το κόστος για την ψηφιακή τομογραφία κυμαίνεται από 120 με 130 ευρώ. Στην περίπτωση που όλες προβούν στην πραγματοποίηση της ψηφιακής εξέτασης, τότε το ποσό που προκύπτει αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 195 εκατ. ευρώ, χρήματα που κινούνται με... άνεση στην ιδιωτική αγορά Υγείας.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολα τα λεφτά στους ιδιώτες"

Αυτοκίνητο κατά του μποτιλιαρίσματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα καινοτόμο όχημα για γρήγορες μετακινήσεις μέσα στην πόλη δημιούργησε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault. Ο λόγος για το Kwid, ένα τετραθέσιο μικρό αυτοκίνητο πόλης που συνοδεύεται από ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, το οποίο απελευθερώνεται στους αιθέρες, παρακολουθεί την κίνηση από ψηλά και ενημερώνει τον οδηγό για το τι πρόκειται να συναντήσει.

Στόχος του όλου concept είναι η αποστολή του drone μπροστά από το όχημα για τον έγκαιρο εντοπισμό μποτιλιαρίσματος. Έτσι, ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πορεία, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και ταλαιπωρία.


«Σωτήριος» ιπτάμενος συνοδός

Το φουτουριστικό όχημα θα διαθέτει μια ειδική θέση στο πίσω μέρος του, για τη φιλοξενία του drone. Στο πάτημα ενός κουμπιού, η συγκεκριμένη θέση ανοίγει και το μικρό ιπτάμενο όχημα απογειώνεται.

Σύμφωνα με τους επινοητές της ιδέας, μέσω εντολών, το drone είτε θα ακολουθεί το αυτοκίνητο, είτε θα προηγείται «διαβάζοντας» παράλληλα την κίνηση στους δρόμους. Μάλιστα με τη βοήθεια κάμερας, θα είναι σε θέση να αναμεταδίδει την εικόνα που καταγράφει κάθε φορά στην ταμπλέτα του οδηγού, σε περίπτωση που ο ίδιος ή ο συνοδηγός του, επιθυμούν να ενημερωθούν live για τις συνθήκες που επικρατούν μπροστά τους.

Εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι το μήκους μόλις 3,6 μ. Kwid, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε δύο χρόνια από σήμερα. Το επαναστατικό αυτοκίνητο με… ιπτάμενο συνοδό, παρουσιάστηκε στη Διεθνή Εκθεση Αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκε στις 7-11 Φεβρουαρίου, στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκίνητο κατά του μποτιλιαρίσματος (ΒΙΝΤΕΟ)"

Όμηροι του Άδωνι 85.000 άτομα με αναπηρία

Περίπου 85.000 άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρία ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τους πειραματισμούς και τις εμμονές του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις της απεργίας των γιατρών και δεν έλαβε μέτρα για την τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα ΚΕΠΑ.

Σχεδόν 85.000 ασθενείς περιμένουν να αξιολογηθούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προκειμένου να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επίδομα ή άλλο βοήθημα που δικαιούνται.

Από τις 25 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ.

Παράλληλα, υποβάλλονται νέες αιτήσεις και το πρόβλημα που δημιουργείται πια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμοτητας – κινητικότητας,οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που εργάζονται στα ΚΕΠΑ, έως τις 9 Ιανουαρίου 24.500 περιστατικά δεν είχαν εξεταστεί, παραμένοντας σε εκκρεμότητα, ενώ στο μεταξύ είχαν υποβληθεί στα ΚΕΠΑ 11.500 νέες αιτήσεις για αξιολόγηση.

Συνολικά, οι εκκρεμείς - χωρίς προγραμματισμό προς εξέταση - αιτήσεις, ανέρχονταν τη συγκεκριμένη ημερομηνία στις 33.682.

Για τον Ιανουάριο, είχαν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 περιστατικά, για τον Φεβρουάριο 24.467 και για το Μάρτιο (δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός) 4.740 περιστατικά.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Όμηροι του Άδωνι 85.000 άτομα με αναπηρία"

Μέχρι 14 Μαρτίου οι μεταδημοτεύσεις και οι εγγραφές ετεροδημοτών...!!!

Με νομοθετική ρύθμιση θα λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και τις μεταδημοτεύσεις.


Έως τις 14 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις ευρωεκλογές και το ίδιο θα ισχύσει και για όσους μεταδημοτεύσουν έως τις 14 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα προβεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση και επισημαίνει ότι το ίδιο δεν ισχύει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά στον τόπο της βασικής εγγραφής τους.

Όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Σημειώνεται ότι εάν δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σε αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι 14 Μαρτίου οι μεταδημοτεύσεις και οι εγγραφές ετεροδημοτών...!!!"

Ελεύθερος ο Αγγελος Φιλιππίδης με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 2.000.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την 9ωρη απολογία του ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς κ. Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως κυρίας Μαρίας Αυγήτα απολογήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης για την υπόθεση χορήγησης επισφαλών δανείων.

Κατά την είσοδό του ο Α. Φιλιππίδης, που είχε εντοπισθεί στην Κωνσταντινούπολη όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και ήλθε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους, με εμφανή διάθεσης ειρωνείας: «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Αν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εκδίδουν τα δάνεια».

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ κατέθεσε από το πρωί ενώπιον του ανακριτή τη δική του εκδοχή για τα δάνεια που χορήγησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πιστωτικό ίδρυμα.

Στο πλαίσιο χορήγησης των δανείων την εποχή εκείνη (2007-2009), ο Α. Φιλιππίδης αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στα επισφαλή δάνεια για τα οποία κατηγορείται τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι χορηγήσεις προς τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά είχαν εξασφαλίσεις, ενώ επίσης ήταν δεδομένη η κερδοφορία της εταιρείας best line (συστάθηκε από κοινού από το ΤΤ και τον επιχειρηματία) ως το 2010.

Σε σχέση με το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και την εταιρεία Alapis τόνισε ότι η χορήγησή του έγινε σε μια εύρωστη εταιρεία ύστερα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ της εταιρείας και ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει η Τράπεζα Πειραιώς κατά 32% στο κεφάλαιο της Proton Bank.

Για τα δάνεια προς το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα - Αναστασίας Βάτσικα τόνισε ότι η εταιρεία C&C ήταν ενεργή εννέα χρόνια ήδη και είχε χρηματοροές.

Ο Α. Φιλιππίδης εκτιμά μάλιστα ότι τα δάνεια προς τις εταιρείες συμφερόντων του Παναγιώτη Ευθυμίου δεν θα έπρεπε να του «καταλογίζονται» και θεωρεί άκυρη την ποινική δίωξη εναντίον του καθώς αποπληρώθηκαν εν συνεχεία από τον επιχειρηματία κ. Λουκά Έλληνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα για τη μεσολάβηση του κ. Έλληνα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ επιμένει ότι δεν κλήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς να δώσει νωρίτερα εξηγήσεις κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, παρ' ότι το είχε ζητήσει, υπονοώντας διακριτική μεταχείριση προς το πρόσωπό του, ενώ φέρεται να έχει προσκομίσει στον ανακριτή έγγραφα με τα οποία αποδεικνύει ότι η επιστροφή του έγινε οικειοθελώς.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο Αγγελος Φιλιππίδης με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ"

Έρχονται ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις: Ποιες οι 22 παγίδες

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιέχει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Σύμφωνα με το Έθνος, το νέο έντυπο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες "κρύβει" 22 παγίδες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.α, που πλέον δεν θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους από ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν το τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρόκειται για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1-1-2013, είναι μισθωτοί και αμείβονται με μπλοκάκια, είναι άνω των 18, νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες, είχαν αμοιβές από εργόσημο, είχαν ένσημα και αυτασφάλιση και είναι προστατευόμενα τέκνα ή συγγενείς με αναπηρία.

Οι παραπάνω μεταβολές φέρνουν:

*έξτρα φόρους λόγω κυρίως της κατάργησης των φοροαπαλλαγών
*υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης καθώς στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι.
*φορολόγηση των νέων άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα τέκνα ή έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ.
*χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη
*απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για 5 χρόνια
*φακέλωμα των φορολογουμένων με καταθέσεις στις τράπεζες ή εισόδημα από εργόσημο καθώς και εκείνων που είχαν οικοδομικά ένσημα και προχώρησαν σε αυτασφάλιση.

Ποιοι κωδικοί έρχονται και ποιοι φεύγουν

Καταργούνται οι κωδικοί για:

*το στεγαστικό επίδομα
*όσους γεννήθηκαν πριν από την 1/1/1982
*μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόρια περιοχή
*τον αριθμό των ανήλικων τέκνων
*τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας
*τα ποσά των δανείων
*τα ασφάλιστρα ζωής
*τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων
*τις δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων
*τα φροντιστήρια των παιδιών
*τις υποχρεωτικές εισφορές σε Ταμεία ασφάλισης
*την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνικές κληρονομικού δικαίου
*τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση

Την ίδια ώρα επέρχονται αλλαγές και προσθήκες στους κωδικούς που αφορούν:

*όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1-1-2013
*το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρου επαγγέλματος για μέχρι 3 εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση.

Το "εργόσημο"

*όσους παρέχουν εργασία με "εργόσημο"
*όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται
*όσους τακτοποίησαν κτίσματα
*στην αναγραφή τόκων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Κια επί των τόκων θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.
*στον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών
*στο έξτρα αφορολόγητο για αναπηρία 67% και πάνω
*στο ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις: Ποιες οι 22 παγίδες"

Απάντηση Ρεπούση: Τα εμβάσματα έχουν φορολογηθεί, τα έβγαλα στο εξωτερικό για λόγους υγείας και σπουδών

Απάντηση μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο facebook δίνει και η κυρία Μαρία Ρεπούση, σημειώνοντας ότι τα εμβάσματα καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις.

Δεν αναφέρει το ύψος των εμβασμάτων ούτε την χρονιά που έβγαλε το ποσό στο εξωτερικό, επισημαίνει όμως ότι στάλθηκαν για «λόγους σπουδών και υγείας οικείων προσώπων» και πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν ήδη επιστραφεί.

Αναλυτικά:

Δήλωση της Μαρίας Ρεπούση σχετικά με την ανακοίνωση του Υπ.Οικονομικών:

«Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα».

exedra
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Ρεπούση: Τα εμβάσματα έχουν φορολογηθεί, τα έβγαλα στο εξωτερικό για λόγους υγείας και σπουδών"

Ιδιοκτήτης πυροβόλησε ενοικιαστή για οφειλόμενα ενοίκια

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ιδιοκτήτης στην Κρήτη πήρε το... νόμο στα χέρια του και πυροβόλησε ενοικιαστή επειδή του χρωστούσε ενοίκια!

Λίγο μετά τις 11:00 της Δευτέρας, οι δύο άνδρες ήρθαν σε φραστικό επεισόδιο που κατέληξε σε άγρια συμπλοκή και στη συνέχεια, ο ένας του έβαλε την καραμπίνα στο στόμα και τον πυροβόλησε, όπως ανέφερε η τηλεόραση του Star.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, oι λόγοι που οδήγησαν στην αιματηρή συμπλοκή διερευνώνται, ωστόσο φαίνεται πως ήταν οικονομικοί καθώς οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο τραυματίας ήταν ενοικιαστής καταστήματος ιδιοκτησίας του δράστη.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας άνδρας, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών, όπως, άλλωστε και ο άνδρας που φέρεται να τον έχει πυροβολήσει.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία προκειμένου να τον μεταφέρει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο άνδρας φέρεται να έχει τραυματιστεί στο στόμα από όπλο 22 χιλιοστών ωστόσο η κατάσταση της υγείας του είναι εκτός κινδύνου.

Ο τραυματίας φέρεται να κατονόμασε τον δράστη αναφέροντας ότι κατάγεται από χωριό κοντά στο Ηράκλειο. Άνδρες της ασφάλειας από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτης πυροβόλησε ενοικιαστή για οφειλόμενα ενοίκια"

«Είμαι καθαρός» δηλώνει ο Β. Καπερνάρος

Για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του κάνει λόγο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος απαντώντας στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ που τον εμφανίζει ως έναν εκ των βουλευτών που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό, ενώ προαναγγέλλει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

«Τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά», επισημαίνει ο βουλευτής.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Καπερνάρος, τον Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήταν βουλευτής, έκανε αίτηση μέσω ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγο του. «Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο».

«Έχω επανειλημμένως και φορτικά γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει. Γιατί άραγε, αντ’ αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία άλλωστε έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;», διερωτάται.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Είμαι καθαρός» δηλώνει ο Β. Καπερνάρος"

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Δανεικά 270 εκατ. ευρώ και αγύριστα... !!!

Με δανεικά και αγύριστα κινούνται τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 270 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει με προνομιακούς όρους δεν εξυπηρετείται, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βαρέσει κανόνι.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δίνει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χουακίν Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Σκυλακάκη. Ο Θ. Σκυλακάκης, μέλος της "Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη" και Πρόεδρος του κόμματος "ΔΡΑΣΗ" στη σχετική ερώτηση προς τον Αλμούνια με θέμα “Δάνεια με προνομιακούς όρους και εξυπηρέτηση του χρέους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση”, αναφέρει:

“Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη”.

Το γεγονός ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν στην πράξη χρεοκοπήσει αφού δεν εξυπηρετούν πλέον τα δάνειά τους φαίνεται από το τελευταίο σημείο της απάντησης του Χ. Αλμούνια:

“Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς παράλληλα επιχειρείται να σβηστούν οι όποιες ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών.

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πως με τροπολογία κατατεθειμένη εκπροθέσμως και υπερψηφισμένη εσπευσμένως στις αρχές Απριλίου του 2013, απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Πιο γενναιόδωρη τράπεζα, η διαλυθείσα πλέον Αγροτική, με ροές 198 εκατ. προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι τράπεζες χορηγούσαν τα κομματοδάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα· το προσδοκώμενο έσοδο υπολογιζόταν βάσει τρέχοντος εκλογικού ποσοστού.

Μετά την εκλογική συρρίκνωση όμως του περασμένου καλοκαιριού και με σωρευμένο ήδη δανεισμό, τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, με αναλόγως συρρικνωμένη επιδότηση, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ως εκ τούτου βρίσκονται εκτεθειμένες και οι χορηγούσες τράπεζες, που δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους.

Με την τροπολογία νομοθετείται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για τα θαλασσοδάνεια, και μάλιστα η ασυλία έχει αναδρομική ισχύ: «Η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια».

Όλη η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη

“Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών ερωτήσεων όσον αφορά την χρηματοδότηση ελληνικών πολιτικών κομμάτων (E-011048/2011 και P-002640/2013) και μετά την απάντηση του Υπουργού Εργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του Πασόκ (ΠAΣOK), ύψους 360.000 ευρώ προς τον Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA), από τον παρελθόντα Ιούλιο το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών κομμάτων επανέρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη.

Το 2012, σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής της 18ης Απριλίου 2013, οι εποπτεύοντες εντολοδόχοι σε όλες τις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες άρχισαν τη δραστηριότητά τους στις 16 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με τις αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές (άρθρο 3.4.2 του μνημονίου συμφωνίας).

Ερωτάται η Επιτροπή: σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Επιτροπή από τους ελεγχόμενους από αυτήν εποπτεύοντες εντολοδόχους οι οποίοι ορίστηκαν στις υπό αναδιάρθρωση ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εξυπηρετούν τα χρέη τους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των αποσβέσεων);”

Η απάντηση του Χ. Αλμούνια εξ ονόματος της Επιτροπής (7.2.2014):

“Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες.

Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας.

Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”...

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Δανεικά 270 εκατ. ευρώ και αγύριστα... !!!"

Έρχεται νέα "βόμβα" - Παράνομες οι περικοπές συντάξεων και εφάπαξ σε ΙΚΑ και Δημόσιο

Η Δικαιοσύνη μετά και την απόφαση για τους ένστολους αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο να κρίνει παράνομες τις περικοπές συντάξεων και εφάπαξ στο Δημόσιο. Το γεγονός αυτό προκαλεί πανικό στο οικονομικό επιτελείο που τρέχει να βρει ισοδύναμα αφού το Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει αναδρομικά μισθούς και συντάξεις.

Η Δικαιοσύνη "κατεδαφίζει" τα μνημόνια προκαλώντας ντόμινο οικονομικών τριγμών στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πρώτο Θεμα", το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο ύστερα και από την απόφαση για τις περικοπές στους ένστολους, αναμένεται να εκδώσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο νέες αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στο Α’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντά­ξεων που τους επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.

Δύο μήνες μετά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει για τη μείωση του εφάπαξ που έγινε σε χιλιάδες συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα περικοπής του εφάπαξ άλλων κατηγοριών συνταξιούχων.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημαία είναι ότι οι εν λόγω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν πιλοτικό χαρακτήρα για τα κατώτερα διοικητικά δικαστήρια δηλαδή εφετεία και πρωτοδικεία.

Πανικός στο ΥΠΟΙΚ: Το Δημόσιο θα υποχρεωθεί σε αναδρομικές επιστροφές μισθών και συντάξεων

Κι ενώ η Δικαιοσύνη αποκαθηλώνει ένα ένα τα μνημονιακά νομοθετήματα, το οικονομικό επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα με συνεχείς συσκέψεις προσπαθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Με άλλα λόγια, οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών δεν προλαβάινουν να κλείσουν μία μαύρη τρύπα κι αμέσως βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες πολίτες και υποχρεώνουν το Δημόσιο σε αναδρομικές επιστροφές μισθών, συντάξεων κλπ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέα "βόμβα" - Παράνομες οι περικοπές συντάξεων και εφάπαξ σε ΙΚΑ και Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news