facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Κάτοικοι έκαψαν τα διόδια στην Μαλακάσα – Έκλεισε η Εθνική οδός (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός ελέγχου! Εξαγριωμένοι πολίτες έκαψαν κουβούκλιο στα διόδια της Μαλακάσας διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στην τιμή των διοδίων


Το επεισόδιο έγινε λίγο πριν από τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής
Περίπου 500 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στην τιμή των διοδίων
Έβγαλαν υπάλληλο από το κουβούκλιο και μετά του έβαλαν φωτιά
Έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα στον παράδρομο
Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια των Αφιδνών

Απίστευτες εικόνες στα διόδια που βρίσκονται στη Μαλακάσα, όταν περίπου στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, οργισμένοι πολίτες, κάτοικοι της περιοχής και μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων έβαλαν φωτιά κι έκαψαν κουβούκλιο!

Περίπου 500 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στα διόδια για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.

Όμως τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο όταν οι συγκεντρωμένοι, αφού πρώτα έβγαλαν από ένα κουβούκλιο τον υπάλληλο, το έριξαν και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά!

Αμέσως μετά έκλεισαν συμβολικά και τα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού. Στη συνέχεια, έφυγαν από το σημείο και κατευθύνθηκαν στα διόδια των Αφιδνών όπου επίσης βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εκεί, σήκωσαν τις μπάρες και άφησαν ελεύθερη η διέλευση των οχημάτων για περίπου 2 ώρες. Περίπου στις 22:00, αποχώρησαν.


Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτοικοι έκαψαν τα διόδια στην Μαλακάσα – Έκλεισε η Εθνική οδός (ΒΙΝΤΕΟ)"

Ανακοίνωση - Κάλεσμα Δήμου Ωρωπού για κινητοποίηση στα Διόδια

Μετά την αποψινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη μορφή των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική των διοδίων αποφασίστηκε:

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00

ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΦΙΔΝΩΝ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση - Κάλεσμα Δήμου Ωρωπού για κινητοποίηση στα Διόδια"

Πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ. Το κυβερνητικό σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή εφάπαξ με το νέο σύστημα υπολογισμού του υπουργείου Εργασίας. Τι δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης. Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο στη Βουλή

Υπογράφεται τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ στους φορείς πρόνοιας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 15% στο δημόσιο.

Εξαιρούνται περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο.

Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

"Η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα", δήλωσε στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία "ατομικών μερίδων" για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του κάθε Ταμείου.

Για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές - για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων - αυτές θα μοιραστούν σε βάθος 15ετίας.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, έκανε λόγο για την "καλύτερη δυνατή λύση", προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα που "να είναι βιώσιμο, να είναι κατά το δυνατόν δικαιότερο, χωρίς απότομες και ακραίου χαρακτήρα μειώσεις των εφάπαξ παροχών και ταυτόγχρονα να αποτρέπει τη δημιουργία ελλειμμάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά κυρίως να διασφαλίσει τις παροχές για τις επόμενες γενιές".







Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ. Το κυβερνητικό σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)"

Κομφούζιο στο εθνικό δίκτυο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει θέσει σε εφαρμογή η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τις 12.15 το μεσημέρι λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών που συγκεντρώνονται στον κόμβο της Νίκαιας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κινητοποίηση αποφασίστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που κινούνται στον οδικό άξονα Πατρών - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) από τον κόμβο Κιλελέρ έως τον κόμβο Πλατυκάμπου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, όλα τα οχήματα που κινούνται επί της ΠΑΘΕ εξέρχονται από αυτήν στον κόμβο Κιλελέρ στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου και εισέρχονται ξανά στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου.

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα, όλα τα οχήματα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Πλατυκάμπου στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου και εισέρχονται ξανά στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο Κιλελέρ.

Οι οδηγοί παρακαλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομφούζιο στο εθνικό δίκτυο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών"

Ενίσχυση των μπλόκων αποφάσισαν οι αγρότες

Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (08/02) στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας Λάρισας, εκπροσωπώντας 23 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, επιδιώκουν να πάρει μορφή πανελλαδική κινητοποίησης το κυριακάτικο (09/02) συλλαλητήριο με αφετηρία το μπλόκο της Νίκαιας, και για το λόγο αυτό απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση του αγώνα και η ενίσχυση των μπλόκων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία αγροτών θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εν αναμονή και απάντησης από τον υπουργό Οικονομικών από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Για την ίδια μέρα θα επιδιωχθεί να ανοίξουν οι αγρότες τις μπάρες των διοδίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του κάθε μπλόκου. Επίσης στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών έξω από τις εφορείες.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι κάθε μέρα που περνάει τα μπλόκα ενδυναμώνονται και πρόσθεσε ότι οι αγρότες δεν πτοούνται από την κυβερνητική τρομοκρατία.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ομάδα αγροτών κατευθύνθηκε προς τα διόδια Μοσχοχωρίου με σκοπό να ανεβάσουν τις μπάρες των διοδίων και να καταλάβουν το οδόστρωμα της ΠΑΘΕ στο συγκεκριμένο ύψος.

Στο σημείο όμως είχαν ήδη παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν επέτρεψαν στους αγρότες να προχωρήσουν και έτσι εν τέλει αποχώρησαν.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση των μπλόκων αποφάσισαν οι αγρότες"

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απίστευτη απάτη με αναπάντητες κλήσεις!

Πόσες φορές δεν έχουμε χάσει κλήση από άγνωστο αριθμό και καλούμε αμέσως πίσω για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται;

Η απάτη είναι απλή: η ύποπτη κλήση καλεί το νούμερό μας μόνο μία φορά και αυτομάτως κλείνει (υπάρχουν μάλιστα λογισμικά που δεν ακούγεται καν ο ήχος της κλήσης). Αυτή η μία φορά αρκεί για να εμφανιστεί η ειδοποίηση της χαμένης κλήσης στην οθόνη του smartphone και να μην προλάβουμε φυσικά να την απαντήσουμε.

Καλούμε λοιπόν πίσω και χρεωνόμαστε τον κούκο αηδόνι για κάθε λεπτό που θα καταφέρουν να μας κρατήσουν σε επικοινωνία.

Και υπάρχει και ένα ακόμα τυράκι στη φάκα της απάτης: το νούμερο μοιάζει οικείο! Φαίνεται δηλαδή σαν να είναι από την ίδια χώρα με το θύμα, παρά το γεγονός ότι οι κλήσεις προέρχονται πάντα από το εξωτερικό.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΡΟΣΟΧΗ! Απίστευτη απάτη με αναπάντητες κλήσεις!"

Ζωή Γεωργαντά - για τις ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ...!!!

Κυρία Σουφλή, κατ’ αρχήν σας συγχαίρω για την ενημέρωση που προσφέρετε στον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη από τα δεινά που μας συσσώρευσαν οι κυβερνώντες μας με την διαφθορά τους, την ανικανότητά τους και την αμειβόμενη ξενοδουλεία τους.

Σας συγχαίρω και για το σθένος σας που δεν το βάζετε κάτω παρά τα προβλήματα που σας δημιουργούν κάθε τόσο διάφοροι εχθροί της πατρίδας μας, αλλά συνεχίζετε να αγωνίζεστε.

Τονίζω το θάρρος σας να αναδείξετε το θέμα της εγκληματικής αλλοίωσης των στοιχείων του χρέους και του ελλείμματος και να μας στηρίξετε όταν ο επίορκος Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο συστημικός Τύπος και τα συστημικά τηλεοπτικά μέσα προσπαθούσαν να διαψεύσουν εσάς και άλλους αξιοπρεπείς δημοσιογράφους με το να μας αποδίδουν φτηνά κίνητρα και να μας απεικονίζουν ως «φαιδρούς».

Ακόμα και σήμερα, κυρία Σουφλή, μετά από τόσες αποκαλύψεις, δικαστικές έρευνες που επιβεβαιώνουν την εγκληματική διόγκωση του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009, αποδεδειγμένες παρεμβάσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αφόρητες πιέσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για την συγκάλυψη των εγκληματιών, αποκαλυπτικές δημοσιεύσεις ακόμα και στον Τύπο των Βρυξελλών για την παράνομη επίρριψη δισεκατομμυρίων ευρώ στο χρέος και στο έλλειμμα του 2009 και όχι μόνον, υπάρχουν ακόμα σήμερα άνθρωποι τύπου Μπάμπη Παπαδημητρίου και Προτοσάλτε που πληρώνονται για να λένε ανοησίες, και να προσπαθούν απελπισμένα να κοροϊδέψουν τον κόσμο, καταφεύγοντας μάλιστα σε χαχανητά με προφανή σκοπό την σύγχυση για τα αντιφατικά και ανούσια λεγόμενά τους περί χρέους, περί πρόσφατου «τερατώδους» πλεονάσματος, περί του πλούτου που δήθεν παράγει σήμερα η χώρα μας χάριν της Τρόικας, κοκ.

Θα σας στείλω συντόμως ένα σχόλιο-δείγμα της οικονομικής ψευτο-εμπειρογνωμοσύνης τους όπως προκύπτει από την πρωϊνή εκπομπή των δύο αυτών ατόμων την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014, στον Σκάι.

Θα ήθελα να τονίσω δύο σημεία για την σημερινή εξέλιξη της υπόθεσης Πεδιαδίτη-ΕΛΣΤΑΤ:

Πρώτον: Επιβεβαιώνω το αξιόπιστο των πληροφοριών σας για την δικαστική πορεία της υπόθεσης της πειθαρχικής δίωξης της Ανακρίτριας κ

. Πεδιαδίτη η οποία προσπάθησε να «ξεπλύνει» το φρικιαστικό και πρωτοφανές έγκλημα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος αλλοίωσε τα στοιχεία του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας μας με σκοπό, όπως εκτιμώ, την υποδούλωση της χώρας μας και την ταπείνωση και εξαθλίωση του περήφανου λαού μας.

Ο Αρεοπαγίτης Επιθεωρητής που ορίστηκε να διερευνήσει την υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης κατά της κ. Ε. Πεδιαδίτη στάθηκε στο ύψος του και δεν δίστασε να κρίνει ότι η Πρωτοδίκης συνάδελφός του παραβίασε την δικαστική νομιμότητα και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η ποινική έρευνα για την ύπαρξη δόλου εκ μέρους της.

Τονίζω τα εξής σημαντικά σημεία:

Η κ. Πεδιαδίτη φαίνεται ότι έχει εξαφανίσει βασικό ανακριτικό υλικό που έπρεπε να υπάρχει στην δικογραφία, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, όπως άλλωστε το έχουμε δηλώσει στις καταθέσεις μας στον Αρεοπαγίτη κύριο Επιθεωρητή που εξέταζε το ζήτημα «Πεδιαδίτη». Ψάξαμε για το υλικό αυτό και το ψάχνουμε.

Φαίνεται ότι η κ. Ανακρίτρια κοινώς «μας ψάρευε», ανίχνευε το σκεφτικό μας για να αποφασίσει ποιό ανακριτικό υλικό θα αποκρύψει.

Δυστυχώς είμαστε θύματα της κυρίας Ανακρίτριας.

Έχει προκύψει νέα πληροφορία, όπως η εξής πολύ πρόσφατη: Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποκάλυψε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, Γ. Α. Παπανδρέου, δήλωσε ότι εκβιάστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να βάλει την χώρα μας στο ΔΝΤ.

Αν έγινε αυτό, πόσο μάλλον ο Γερμανός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) κ. Ράντερμάχερ, έχει εκβιάσει τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για να φουσκώσει το δημόσιο έλλειμμα με δισεκατομμύρια ευρώ.

Το φούσκωμα έχει γίνει καθ’ υπόδειξη, έχει κατατεθεί στις Δικαστικές Αρχές ηλεκτρονική αλληλογραφία και άλλη μαρτυρία.

Το Δικαστήριο Εφετών έχει τον λόγο τώρα.

Η εξέλιξη της υπόθεσης Πεδιαδίτη-ΕΛΣΤΑΤ προς την ορθή κατεύθυνση σηματοδοτεί την συνέχιση και ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου της ποινικής δίωξης του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο που έθεσαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κκ Πεπόνης και Μουζακίτης, τους οποίους προσπάθησε να ακυρώσει η κ. Πεδιαδίτη μεταχειριζόμενη πονηρούς τρόπους και κόλπα. Ευελπιστώ ότι το Δικαστήριο Εφετών θα πράξει το καθήκον του αδέκαστα.

Δεύτερον: Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει υπερβεί κάθε όριο μιας μίνιμουμ ευπρεπούς διοίκησης της Στατιστικής μας Υπηρεσίας πάνω στη επιστημονική εργασία της οποίας βασίζεται η οικονομική και κοινωνική ευημερία της Ελληνικής Πληθυσμιακής Οντότητας.

Τα στοιχεία είναι η βάση για την χάραξη των ορθών πολιτικών και αν τα στοιχεία είναι σαθρά και παραποιημένα, η καταστροφή είναι εξασφαλισμένη. Επισυνάπτω σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, όπου γίνεται φανερή η καταστροφή που έχει προξενήσει ο πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ.

Εκτιμώ ότι το όλο στατιστικό έργο έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο που παρουσιάζει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση έτσι που να διευκολύνει την περαιτέρω εξαθλίωσή μας και να δικαιολογεί την σύναψη δανείων επί δανείων με εξαντλητικούς όρους.

Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ της και η χρεοσυσσώρευση που έχει καλά εγκατασταθεί στην πατρίδα μας λόγω των στατιστικών αλχημειών του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει το νεκροκρέβατό μας, εκτός και αν η Ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Δικαστήριο Εφετών δεν πατήσει φρένο ανοίγοντας το δικαστικό ακροατήριο της υπόθεσης της διόγκωσης του χρέους και του ελλείμματος του 2009: Για να μπεί ο κάθε κατεργάρης στην θέση του.

Ενώ το στατιστικό μας σύστημα έχει πλήρως υποδουλωθεί στις ορέξεις μιας μονοπρόσωπης εξαρτημένης εξουσίας, η Βουλή μας στην πλειοψηφία της «χαριεντίζεται», ο αγώνας των κομματικών δελφίνων για τις παχυλές αμοιβές της Ευρωβουλής βρίσκεται στο απόγειό του, ενώ οι αιώνιοι επιτήδειοι συνεχίζουν να αρμέγουν τα υπολείμματα του Ελληνικού κράτους εκμεταλλευόμενοι την ακύρωση των νόμων και του Συντάγματος στην πράξη.

Όλα αυτά βρίσκονται σε κατάφορη αντίθεση προς τις εντολές του Ελληνικού Εκλογικού Σώματος.

Ο νοών νοείτω.

Ζωή Γεωργαντά, 6 Φεβρουαρίου 2014

Περισσότερα εδώ


Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Γεωργαντά - για τις ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ...!!!"

Αιχμές Στουρνάρα προς Eurostat για το πλεόνασμα: «Εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο»

Τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της σύσκεψης, ενημέρωσε τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

«Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως «υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». Επ' αυτου πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για «τεχνική παρατήρηση» από τη Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Ανέφερε μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Δηλώσεις Βενιζέλου

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε: «Συζητήσαμε εκτενώς για την τρόικα. Το θέμα δεν είναι πότε θα έλθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει. Και αυτό που έχουμε πει είναι να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση».

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τη Eurostat, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Απάντησε ο υπουργός. Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα το επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες».

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν θέματα πολιτικής επικαιρότητας, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις μαζί της, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την προσεχή εβδομάδα ξεκινά η νέα φάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Στουρνάρα προς Eurostat για το πλεόνασμα: «Εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο»"

Φτάνει στα Τρίκαλα το λεωφορείο χωρίς οδηγό

Τα Τρίκαλα επιλέχτηκαν ως η πόλη που θα δοκιμαστεί πιλοτικά το συγκεκριμένο όχημα.


Με επιστολή του προς την e-TrikalaA.E., ο συντονιστής του Προγράμματος CityMobil2 κος Adriano Alessandrini ανακοίνωσε την επιλογή της πόλης των Τρικάλων, ως Ευρωπαϊκό πιλότο για την κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς οδηγό στην διαδρομή που έχει προταθεί.

Εντυπωσιακό σημείο της επιστολής είναι ότι η πρότασή μας συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από τις υποψήφιες πόλεις και για τον λόγο αυτό μας μεταφέρει τα συγχαρητήρια των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η e-TrikalaA.E. με τον συντονιστή εταίρο βρίσκονται ήδη στην διαδικασία νομιμοποίησης της πιλοτικής κυκλοφορίας των οχημάτων στην πόλη μας, με διαρκή ανταλλαγή στοιχείων με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών και ειδικότερα το γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, η συμβολή του οποίου υπήρξε πολύτιμη.

Συγκεκριμένα, το έργο “CityMobil2” - με πλήρη τίτλο Cities demonstrating cybernetic mobility και επίσημη ιστοσελίδα www.citymobil2.eu (FP7, αριθμός συμβολαίου 314190) - ξεκίνησε επίσημα την 01/09/2012 και έχει διάρκεια 4 έτη.

Συνολικά συμμετέχουν 45 Ευρωπαίοι εταίροι, ενώ από την Ελλάδα εκτός από την e-Trikala Α.Ε. συμμετέχει το “Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι 12 εταίροι εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι 5 εκπροσωπούν κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων, (YAMAHA, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile).

Σκοπός του προγράμματος είναι η διενέργεια επιδείξεων με αυτοματοποιημένα οχήματα (χωρίς οδηγό) σε συγκεκριμένα δρομολόγια εντός πέντε πόλεων/περιοχών.

Τα Τρίκαλα διαγωνίστηκαν με άλλες 11 πόλεις ανά την Ευρώπη και καταφέραν να προκριθούν στις 5 τελικές πόλεις οι οποιες θα πραγματοποιήσουν εξάμηνες δοκιμές στο χώρο τους με αυτόματα οχήματα.

Λόγω της δυσκολίας του έργου, η e-Trikala A.E. συνεργάζεται στενά και με τον έτερο Έλληνα επίσημο εταίρο, το “Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών”.

Μέχρι στιγμής έχει καθορισθεί η προτεινόμενη διαδρομή που θα ακολουθήσει δυνητικά ένα αυτόματο όχημα μαζικής μεταφοράς πολιτών, και μελετώνται οι διάφορες παράμετροι όπως αυτές ορίζονται από το consortium.


trikalavoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτάνει στα Τρίκαλα το λεωφορείο χωρίς οδηγό"

Eurostat: «Τον Μάρτιο τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και πλεόνασμα - όλα τα άλλα είναι εικασίες»

«Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».

Αναφέρει μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», δηλώνει ο κ. Ραντερμάχερ, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου.

«Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», τονίζει.

«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Ο κ. Ραντερμάχερ είπε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές. Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, αναφέρει η εφημερίδα.

«Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat. Η Υπηρεσία του, διευκρινίζει, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες.

«Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», τονίζει. Τέλος Μαρτίου η Eurostat θα υπολογίσει το επίσημο νέο χρέος.

«Τότε θα δημοσιοποιήσουμε αριθμούς επί των οποίων θα μπορούμε να βασιστούμε. Αυτές είναι τιμές οι οποίες είναι ‘ανθεκτικές'», συμπληρώνει.

Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παραταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση, εκτιμά η δημοσιογράφος και αναφέρει ότι «για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση» και εξηγεί ότι «ένα πλεόνασμα στον λεγόμενο πρωτογενή προϋπολογισμό στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους ούτε πχ. τα δισεκατομμύρια ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης και πιθανώς και το ΔΝΤ να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το μέσο το 2014».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια και ή/ διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους.

«Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, θα μπορούσε η πολιτική αντιπολίτευση να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές, εκτιμάται από την εφημερίδα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των Αριστερών, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να βγει νικητής. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές», επισημαίνεται.

Το ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη το επιβεβαιώνουν εσωτερικά οι «τροϊκανοί» ελεγκτές των βιβλίων, συνεχίζει το δημοσίευμα και αναφέρει ότι οι ειδικοί που ελέγχουν επιτόπου εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται, φεύγουν από το φθινόπωρο του 2013 ξανά και ξανά από την Αθήνα χωρίς τελικά συμπεράσματα.

Η τελευταία έκθεση της τρόικας βασίζεται σε αριθμούς από τον Ιούνιο του 2013.

Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές.

Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, δηλώνει ο κ. Ραντερμάχερ και προσθέτει ότι η Υπηρεσία του ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές.

Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων. «Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Ραντερμάχερ.

Ο κ. Ραντερμάχερ επισημαίνει ακόμη ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του. «Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα», διευκρινίζει.

«Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει την καταγραφή όλων των σχετικών οικονομολογικών στοιχείων, όπως και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωτογενής προϋπολογισμός, αντιθέτως, είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, του ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει. Αυτή την πειθαρχία πρέπει ο κ. Σαμαράς να αποδείξει. Οι αριθμοί τους οποίους χρειάζεται για αυτό περιλαμβάνονται όμως ακριβώς σε αυτούς τους οποίους περιμένουν και οι συνεργάτες του Ραντερμάχερ», καταλήγει το δημοσίευμα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: «Τον Μάρτιο τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και πλεόνασμα - όλα τα άλλα είναι εικασίες»"

Ο νέος και αναλυτικός κατάλογος στα κόμιστρα των ταξί - Οι ειδικές επιβαρύνσεις

Το υπουργείο Υποδομών δημοσίευσε τον νέο αναλυτικό κατάλογο στα κόμιστρα των ταξί. Ο κατάλογος έχει ως εξής:
Σταθερό ποσό εκκίνησης της χρέωσης κομίστρου σε κάθε έναρξη διαδρομής: 1,05 ευρώ.
Χρέωση κομίστρου ανά χιλιόμετρο διαδρομής:
Τιμολόγιο 1: 0,60 ευρώ ανά χιλιόμετρο διαδρομής εντός της περιμετρικής ζώνης ή εντός των διοικητικών ορίων της έδρας διοικητικής μονάδας του Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, εφόσον δεν υφίσταται περιμετρική ζώνη.
Τιμολόγιο 2: 1,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο διαδρομής εντός της περιμετρικής ζώνης ή εντός των διοικητικών ορίων της έδρας διοικητικής μονάδας του Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, εφόσον δεν υφίσταται περιμετρική ζώνη, για τις ώρες 00:00' έως 05:00' καθώς και για κάθε χιλιόμετρο διαδρομής εκτός της περιμετρικής ζώνης ή των διοικητικών ορίων της έδρας? διοικητικής μονάδας του Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, εφόσον δεν υφίσταται περιμετρική ζώνη.
Ελάχιστο κόμιστρο ανά διαδρομή: Για τις έδρες ενιαίες διοικητικές μονάδες 2,80 ευρώ, για τις έδρες διοικητικές μονάδες της λοιπής χώρας 3,00 ευρώ.

Ειδικές Επιβαρύνσεις

Αναμονή: Χρονοχρέωση για το διάστημα όπου το Ε.Δ.Χ.. ΤΑΞΙ αυτοκίνητο βρίσκεται σταματημένο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της διαδρομής (π.χ. αναμονή σε φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ.) ή σταθμευμένο, καθ' υπόδειξη του επιβάτη: 9,60 ευρώ ανά ώρα. Το Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκίνητο παραμένει υποχρεωτικά σταθμευμένο, για την επανεπιβίβαση του πελάτη, επί 20 λεπτά της ώρας.
Στις περιπτώσεις όπου το Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκίνητο παραμένει, καθ' υπόδειξη του επιβάτη, σταθμευμένο σε σημείο εκτός των ορίων της έδρας διοικητικής μονάδας για χρονικό διάστημα πλέον του εικοσαλέπτου, τότε πέραν της ειδικής επιβάρυνσης των 9,60 ευρώ ανά ώρα εισπράττεται, κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ του οδηγού του αυτοκινήτου και του επιβάτη, επιπλέον κόμιστρο κατ' ανώτατο όριο 25 ευρώ ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Μεταφορά αποσκευών επιβατών: Για κάθε μία αποσκευή των επιβατών το βάρος της οποίας υπερβαίνει τα 10 κιλά 0,35 ευρώ.
Επιβάρυνση για μίσθωση από σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και λιμάνια: 0,95 ευρώ.
Επιβάρυνση για μίσθωση από και προς αεροδρόμια: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»: 3,40 ευρώ. Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: 2,80 ευρώ. Λοιπά Αεροδρόμια της χώρας: 2,30 ευρώ.
Περιπτώσεις ειδικών προσαυξήσεων: Μεταφορά επιβάτη κατόπιν προμίσθωσης (είτε άμεση είτε σε προσυμφωνημένη ώρα εκκίνησης): από 0 έως 5 ευρώ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος και αναλυτικός κατάλογος στα κόμιστρα των ταξί - Οι ειδικές επιβαρύνσεις"

Χωρίς φόρο υπεραξίας τα «παλιά» ακίνητα

Ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επιβάλλεται στους πωλητές ακινήτων και προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης του ακινήτου.


Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών πάνω από 25 - 30 χρόνια αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις λογιστών, επιχειρηματιών, ιδιοκτητών, η κυβέρνηση προχωράει σε αλλαγές στους νόμους πριν προλάβουν να εφαρμοστούν. Ταυτόχρονα, υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τεχνικά προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον φόρο υπεραξίας και τον υπολογισμού της τιμής κτήσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης, όπως στον φόρο υπεραξίας, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθούν η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.

Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγινε και με το θέμα των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί προβλέπουν:

1. Φόρος υπεραξίας. α) Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας 15% επί της διαφοράς τις τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης οι ιδιοκτήτες που μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους, τα οποία έχουν διακρατήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 25 - 30 χρόνων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αδυναμίας υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων. Χωρίς την αρχική αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση και βέβαια ούτε ο σχετικός φόρος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα παλαιά ακίνητα, άνω των 25 - 30 χρόνων, καθώς και σε όσα έχουν κατασκευαστεί με αυτεπιστασία.

Ενας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε την εξαίρεση των παλαιών ακινήτων έγκειται και στις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν ειδικά στις μεταβιβάσεις και κληρονομιών. Σημειώνεται ότι ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος που θεσμοθετήθηκε από τον Γ. Αλογοσκούφη δεν αφορούσε στα ήδη αποκτηθέντα ακίνητα, αλλά σε όσα επρόκειτο να αποκτηθούν, κατά τη δεύτερη μεταβίβασή τους.

β) Αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο απόδοσης του φόρου στο ελληνικό Δημόσιο. Οι πωλητές, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα περνούν πρώτα από την εφορία προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που προκύπτει κατά την πώληση του ακινήτου και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής.

γ) Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της τιμής κτήσης με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επιβάλλεται στους πωλητές ακινήτων και προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Με βάση τον νόμο, ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά το χρόνο κτήσης. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, την εποχή που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο. Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.

2. Πρόστιμα. Εξετάζεται η μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις) κατά 50%. Επίσης εξετάζεται η μείωση κατά 50% και στη μη έκδοση αποδείξεων. Εναλλακτικά μελετάται η καθιέρωση πλαφόν στο πρόστιμο προκειμένου το ποσό των 1.000 ευρώ να μην αυξάνεται απεριόριστα. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ανέφερε χθες ότι: «Δεν είμαι αντίθετος (στις παρούσες διατάξεις), αλλά έχω υποβάλει προτάσεις βελτίωσης όσων ισχύουν για τις αποδείξεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει πλαφόν στο επίπεδο των προστίμων που καταλογίζονται.

Δηλαδή για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται επιβάλλεται για παράδειγμα σε μία επιχείρηση λιανικής πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αν δεν εκδοθούν αποδείξεις, το πρόστιμο φθάνει στα 10.000 ευρώ. Οσο περισσότερες οι παραβάσεις, τόσο αυξάνεται το πρόστιμο. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να τεθεί ένα πλαφόν προκειμένου τα πρόστιμα να μην αυξάνονται απεριόριστα.

Οι τελικές αλλαγές στο θέμα των προστίμων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εκδοθεί και όλες οι σχετικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του νόμου. Οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1-1-2014.

Υπολογισμός φόρου υπεραξίας στις μετοχές

Από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από εκεί, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος για το ποιος θα αναλάβει τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας των μετοχών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν αποκλείεται εν τέλει τη λύση να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα είναι ποιος από τους ανωτέρω θα σηκώσει το κόστος για τη δημιουργία του λογισμικού και τον υπολογισμό του φόρου.

Οπως εξηγούν οι χρηματιστές, για να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές απαιτείται νέο λογισμικό, το οποίο κοστίζει και δεν είναι σίγουρο ότι θα τοποθετήσουν και οι 31 ιδιωτικές χρηματιστηριακές. Ωστόσο, σημειώνουν ότι μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει τέτοια υποδομή, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί εάν η ΕΧΑΕ θα εκδίδει τους φόρους υπεραξίας για εκατοντάδες χιλιάδες χαρτοφυλάκια χωρίς προμήθεια. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1999 υπολογίζεται με τιμή κτήσης την τιμή των δημοσίων εγγραφών των εισηγμένων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε επενδυτής θα υπολογίσει προσωπικά και θα εγγράψει τον φόρο υπεραξίας 15% που προκύπτει στο χαρτοφυλάκιό του, στη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2014, η οποία θα επιβληθεί το 2015.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς φόρο υπεραξίας τα «παλιά» ακίνητα"

Τέλος το εκλέγειν και εκλέγεσθαι για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές

Τροπολογία με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργούνται οι σχετικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 14-21 του επίμαχου Ν. 3838/2010 έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές». Με την απόφασή του αυτή, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διάταξεις που έδιναν τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφερόταν ότι «οι διατάξεις του ν. 3838/2010 καθ' όσον αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως α' βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά αυτά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε Έλληνες πολίτες, δεν είναι σύμφωνες προς το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Ομοίως το ΣτΕ είχε κρίνει ότι και ο τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προέβλεπε ο επίμαχος νόμος 3838/2010 προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές καθώς η πολιτογράφηση που προέβλεπε, γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει εκλογέας, Έλληνας πολίτης που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30/04/2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 07/05/2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού, η οποία δίνει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να γίνουν απαραίτητες ενέργειες, ακόμα και επαναληπτικές εκλογές , σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από τη συμμετοχή εκλογέων τρίτων χωρών κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Πρόκειται, ανέφεραν, για «ξεκάθαρη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της γενικής βούλησης των εκλογέων και, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές της Β' Κυριακής».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούσαν από τον αρμόδιο υπουργό συγκεκριμένες ενέργειες «ώστε να καταγραφεί η βούληση του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, στις περιπτώσεις που καταφανώς αλλοιώθηκε από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3838/2010».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το εκλέγειν και εκλέγεσθαι για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news