facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Από τη Δευτέρα η λειτουργία της προαστιακής γραμμής Αθήνα- Ανω Λιόσια

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 η λειτουργία της προαστιακής γραμμής Αθήνα (Στ. Λαρίσης)- Άνω Λιόσια, γεγονός που θα διευκολύνει τους επιβάτες για τις μετακινήσεις τους από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο ή το Κιάτο, με απλή μετεπιβίβαση στον σταθμό των Άνω Λιοσίων.

Αρχικά, θα εκτελούνται τέσσερα πρωινά δρομολόγια με ώρα αναχώρησης στις 06:00, 07:00, 08:00, 09:00 και τρία απογευματινά με ώρα αναχώρησης στις 15:00, 16:00, 17:00 από τον σταθμό Αθηνών (Στ. Λαρίσης) και θα έχουν τελικό προορισμό τον σταθμό των Άνω Λιοσίων με ενδιάμεση στάση μόνο στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων.

Αντίστοιχα, θα εκτελούνται και τα δρομολόγια από τον σταθμό των Άνω Λιοσίων στις 06:30, 07:30, 08:30, 09:30, 15:30, 16:30 και 17:30 προς τον Σταθμό Αθηνών (Στ. Λαρίσης) με ενδιάμεση στάση μόνο στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων.

Σύντομα οι στάσεις και τα δρομολόγια του προαστιακού θα επεκταθούν.

Σημειώνεται, ότι οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις των δρομολογίων στον σταθμό των Άνω Λιοσίων, θα ανταποκρίνονται με τα αντίστοιχα δρομολόγια προς το Κιάτο και προς το Αεροδρόμιο.

Οι επιβάτες θα μπορούν στα Άνω Λιόσια να μετεπιβιβάζονται σε αμαξοστοιχίες με προορισμό το Κιάτο και το αεροδρόμιο.

Αναλυτικά:
Δρομολόγια από Αθήνα (Στ. Λαρίσης) προς Άνω Λιόσια:
Αθήνα (Στ. Λαρίσης) Αναχώρηση
Άγιοι Ανάργυροι
Άνω Λιόσια
Άφιξη
05:59
06:03
06:14
06:59
07:03
07:14
07:59
08:03
08:14
08:59
09:03
09:14
14:59
15:03
15:14
15:59
16:03
16:14
16:59
17:03
17:14



Δρομολόγια από Άνω Λιόσια προς Αθήνα (Στ. Λαρίσης):
Άνω Λιόσια Αναχώρηση
Άγιοι Ανάργυροι
Αθήνα  (Στ. Λαρίσης) Άφιξη
06:30
06:41
06:45
07:30
07:41
07:45
08:30
08:41
08:45
09:30
09:41
09:45
15:30
15:41
15:45
16:30
16:41
16:45
17:30
17:41
17:45

Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Δευτέρα η λειτουργία της προαστιακής γραμμής Αθήνα- Ανω Λιόσια"

Γ. Στουρνάρας: «Αν ακούγαμε την τρόικα θα είχαμε καταστραφεί»

Εύσημα από τον Μάριο Μόντι σε Σαμαρά-Στουρνάρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος


«Θα έχουμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από το στόχο» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε διεθνές Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες θα είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας και έβαλε με σφοδρότητα εναντίον της τρόικας και των προβλέψεων που έκανε από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

«Είχαν κολλήσει, ζητούσαν 3 δισ. ευρώ μέτρα»

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις» είπε ο έλληνας Υπουργός σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 (!), κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά.

«Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Ωστόσο η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση ίσως καλύτερη κι από αυτή που περίμενα κι' εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα» είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Εύσημα από Μόντι

Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι.

Ο κ. Μόντι χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία της Ελλάδας την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεχάρη τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα. Παράλληλα όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην επέλθει εφησυχασμός μετά την επίτευξη του πλεονάσματος.

«Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μόντι.

Μιλώντας για τη χώρα του σημείωσε ότι «η Ιταλία είναι τώρα η μόνη χώρα στη Νότια Ευρώπη που αρνήθηκε την τρόικα, παρότι της προτάθηκε γιατί αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσουμε με τις δικές της.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στουρνάρας: «Αν ακούγαμε την τρόικα θα είχαμε καταστραφεί»"

ΤροχοΠΕΔΥ στην δημόσια Υγεία!

Η δημόσια Υγεία εκτελείται!


Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο χώρο της Υγείας αντανακλούν με ακρίβεια τη γενική κατάσταση της χώρας. Η εικόνα είναι τραγική. Ενα Δημόσιο σχεδόν διαλυμένο, με την κρατική μηχανή να εργάζεται απλώς στο ρελαντί, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις παραγωγικότητας, και με το κοινωνικό κράτος, που ούτως ή άλλως ποτέ δεν διακρινόταν για τη στιβαρότητά του και τη συνέπειά του απέναντι στον πολίτη, να τελεί υπό πλήρη κατάρρευση.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στον τομέα της δημόσιας Υγείας. Το πάλαι ποτέ κραταιό ΕΣΥ συντηρείται με το ζόρι στη «ζωή», καθώς οι πόροι μειώνονται διαρκώς και το ανθρώπινο δυναμικό που στήριζε τη λειτουργία του, γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκεται υπό διωγμό.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του Μνημονίου και της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι δαπάνες για την υγεία των πολιτών θεωρούνται πολυτέλεια και οι δραστικές περικοπές τους «δημόσιο συμφέρον». Κάπως έτσι, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης παρέλαβε από τους προκατόχους του και τη γερμανική ηγεσία της Task Force ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή του σε φορέα παροχής υπηρεσιών σε... πελάτες. Και έσπευσε να το υλοποιήσει, για το καλό μας.

«Ιδιωτικοποιούνται τα πάντα... Ο γιατρός θα σου γράφει τις εξετάσεις και μετά θα τρέχεις στον ιδιωτικό τομέα να τις κάνεις. Επί πληρωμή», έλεγε χθες μια χειρίστρια μηχανημάτων στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», που συμμετείχε στην πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα της ψήφισης του νόμου για την ίδρυση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Είναι τόση η ένταση που επικρατεί στο χώρο, ώστε ακόμη και οι «γαλάζιοι» γιατροί έχουν ξεσηκωθεί κατά των επιλογών του υπουργού Υγείας, οι οποίες οδηγούν υποχρεωτικά στην απομάκρυνση - απόλυση χιλιάδων γιατρών και βάζουν λουκέτα σε πολλά πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ.

Το πρόβλημα όμως είναι ευρύτερο. Εχει να κάνει με τη μη παροχή βασικών υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες. Είναι προφανές ότι στο νέο κοινωνικό Νταχάου, που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες στην Ευρώπη νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η δωρεάν δημόσια Υγεία δεν συγκαταλέγεται σ' αυτές.

Διότι, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να αναζητείς τρόπους εξορθολογισμού της λειτουργίας των νοσοκομείων, περιορισμού της σπατάλης και της διαφθοράς που υπήρχε στο χώρο των προμηθειών· και τελείως άλλο να περικόπτεις θέσεις εργασίας, να κλείνεις κλινικές, να μεταφέρεις στις πλάτες των ασθενών πρόσθετα βάρη νοσηλείας και φαρμακευτικής δαπάνης.

Με πρόσχημα την ανάγκη περικοπών, μπαίνει ανοικτά σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των πολιτών. Και αυτό είναι ακόμη ένα μνημονιακό έγκλημα.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤροχοΠΕΔΥ στην δημόσια Υγεία!"

Ποιοι κρατούμενοι θα εκτίουν την ποινή τους φορώντας το περιβόητο «βραχιολάκι»

Τις προϋποθέσεις με τις οποίες κρατούμενοι θα μπορούν να βγαίνουν από τη φυλακή και να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους φορώντας το γνωστό «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησης, περιλαμβάνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Αρχικά το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο και για περίπου 200 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο ΠΔ για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του» θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και θα εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση. Στη συνέχεια, θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του προσώπου που θα αναλάβει το όλο έργο, όπως και την προμήθεια των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (βραχιολάκια).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όποιος αναλάβει τη λειτουργία του επίμαχου συστήματος θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ακόμη, ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την παρακολούθηση όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Η δαπάνη για τη αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, θα τοποθετείται στο χέρι.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά :

α) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και εκτίουν αυτήν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής.

β) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και εκτίουν αυτήν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής.

γ) έως 100 υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

Από την εφαρφογή του μέτρου εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί: 1) για εσχατη προδοσία, 2) για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, 3) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 4) για ανθρωποκτονίες, 6) για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, κ.λπ.) και 7) για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε όλο το ΠΔ εδώ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι κρατούμενοι θα εκτίουν την ποινή τους φορώντας το περιβόητο «βραχιολάκι» "

Και επισήμως στις 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές (όλη η τροπολογία)

Το ΥΠΕΣ επικαλείται δυσχέρειες στην ψηφοφορία


Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στη Βουλή, και επισήμως πλέον η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ορίστηκε για τις 18 Μαΐου για τον α” γύρο, και όπου χρειαστεί διεξαγωγή β” γύρου, για τις 25 Μαΐου, ταυτόχρονα δηλαδή με τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας το οποίο επικαλείται οργανωτικούς και λειτουργικούς λόγους, «η ταυτόχρονη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρώτη Κυριακή θα επιφέρει δυσχέρειες στην προπαρασκευή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και, κυρίως, κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας τόσο στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής όσο και στους εκλογείς».

Και προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών: «Η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στην υποχρέωση των εκλογέων να σημειώσουν σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια των των υποψήφιων δημοτικών (και περιφερειακών) συνδυασμών. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και ιδιαίτερα στην ακολουθούμενη φάση καταμέτρησης των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων. Ιδιαίτερα, κατά την τελευταία φάση καταμέτρησης εξαγωγής αλλά και μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα σημειωθούν καθυστερήσεις υπονομεύοντας την ομαλότητα της συνολικής διαδικασίας.»

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία των εκλογών υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, καθώς των δύο δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση, υποστήριζαν ότι αν δεν διεξαχθούν από τον α” γύρο μαζί με τις ευρωεκλογές, θα ήταν σύμφωνα με τον Καλλικράτη, παράνομο.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Και επισήμως στις 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές (όλη η τροπολογία)"

Σημαντικά κενά εντοπίζει η ΟΚΕ στο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ

Σοβαρά είναι τα κενά που εντοπίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και την δημιουργία του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΟΚΕ. «Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι το παρόν Σχέδιο Νόμου, παρόλο που ως προς τους στόχους που θέτει, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παρουσιάζει σημαντικά κενά στο σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο, καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα επιτυγχάνεται η καθολική πρόσβαση των πολιτών και η προώθηση της υγείας και κοινωνικής ευημερίας»

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υπογραμμίζει πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι συνυφασμένη με μια προληπτικής κατεύθυνσης ολιστική αντίληψη για την Υγεία, με παρέμβαση στο «ανθυγιεινό» φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και με εξάλειψη των ανισοτήτων στην περίθαλψη. «Επομένως ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Π.Ε.Δ.Υ. θα πρέπει να επικεντρώνεται πρώτιστα στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας βάσει δημογραφικών, κοινωνικών και νοσολογικών παραγόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταρρύθμιση που προωθείται δεν θα πρέπει να στοχεύει μονοδιάστατα στη μείωση του κόστους και τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στη μετατροπή του οφέλους από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων σε διεύρυνση των δημόσιων παροχών και βελτίωση της ποιότητάς τους» τονίζει.

Επαρκής στελέχωση του ΠΕΔΥ

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση της η Ο.Κ.Ε. εκφράζει τις ενστάσεις της:

1. Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα παρέχονται αποτελεσματικά το σύνολο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο Άρθρο 1 παρ.5 του Σχεδίου Νόμου, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας την επαρκή στελέχωση του Π.Ε.Δ.Υ. με το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων και με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και επαγγελματιών υγείας.

2. Η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να καλύπτει κατά το δυνατόν το σύνολο των θεμάτων που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να μειωθούν στο ελάχιστο οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις.

3. Προκειμένου να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του Π.Ε.Δ.Υ θα πρέπει να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων.

4. Ιδιαίτερος προβληματισμός και έντονη ανησυχία υπάρχει σχετικά με την έλλειψη καθορισμού μεταβατικού σταδίου για τη διαφύλαξη του αγαθού της υγείας των πολιτών και της λειτουργικότητας του συστήματος μέχρι την οργάνωση και λειτουργία του Π.Ε.Δ.Υ. Η πρόβλεψη για τη διαθεσιμότητα του συνόλου του προσωπικού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας της διάδοχης θεσμικά κατάστασης, σημαίνει ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι σε αναστολή, καθώς ούτε συγκεκριμένες οργανικές θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έχουν συσταθεί στις Δ.Υ.Πε, ούτε επαρκής χρόνος υπάρχει (1 μήνας) για να γίνουν τα απαιτούμενα διοικητικά βήματα απορρόφησης όλου του υπηρετούντος ανθρώπινου δυναμικού.

5. Ειδικά στο θέμα της διαθεσιμότητας/κινητικότητας προσωπικού, είναι σαφές ότι οποιεσδήποτε μεταβολές προκύψουν μέσα από την χωρική αναδιάταξη των μονάδων του ενιαίου φορέα Π.Φ.Υ. (συγχώνευση μονάδων, κατάργηση λόγω επικάλυψης λειτουργιών) δεν θα πρέπει οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και επιδείνωση των όρων εργασίας των υγειονομικών αλλά σε καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού.

6. Κεντρικής σημασίας είναι επίσης το ζήτημα της μεταβίβασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο νέο φορέα.

7. Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού θα έπρεπε να καλύπτει το σύνολο των ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στη λογική αμεσότερης και σταθερής πρόσβασης στο σύστημα.

8. Στη σημερινή εποχή, όπου μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται από τη συνεχιζόμενη κρίση, πρώτιστη προτεραιότητα στην Υγεία πρέπει να είναι η πλήρης και δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων, η δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και η άμεση ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, είναι πλέον αντιμέτωπη και με μία ανθρωπιστική κρίση».

iatrikostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντικά κενά εντοπίζει η ΟΚΕ στο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ"

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ

Νέα βόμβα μεγατόνων έσκασε στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου πρώτο χαράτσι (το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Δ΄ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ΄293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η όλη αυτή επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι, σημειώνουν οι αρεοπαγίτες, έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες ότι το χαράτσι παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι:

- το άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,

-το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,

-το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,

-το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και

-το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Γεώργιος Σακκάς κατά τη συζήτηση της υπόθεσης είχε ταχθεί υπέρ των απόψεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αυτές διατυπώθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος.

Τον Άρειο Πάγο τον απασχόλησε η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει η υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το χαράτσι μπορεί να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Δεν αποκλείεται το θέμα επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών (χαράτσι) να απασχολήσει ακόμα και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνταυτιστεί με την απόφαση του Δ΄ Τμήματος και κρίνει με τη σειρά της αντισυνταγματικό το χαράτσι.

Στην περίπτωση αυτή, θα οδηγηθεί η υπόθεση στο ΑΕΔ επειδή υπάρχει αντίθετη απόφαση πάνω στο θέμα αυτό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε την τελική και οριστική απόφαση θα την έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Πάντως, στην περίπτωση αυτή, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το ΑΕΔ απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ"

Στην Ελλάδα αποδίδεται η μη εξεύρεση λύσης στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Η έκθεση Προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για το 2013, του Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Χιούιτ, επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

Η έκθεση υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αυτή καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει άμεσα ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ.

Το ψήφισμα χαρακτηρίζεται από Έλληνες ευρωβουλευτές, ως μη ισορροπημένο στο σύνολό του, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, για ακόμη μια χρονιά έχει η αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, ωστόσο παραμένει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός».

Τέλος, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν την λύση της σύνθετης ονομασίας, θέτει όμως ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ελλάδα αποδίδεται η μη εξεύρεση λύσης στην ονομασία της ΠΓΔΜ"

Στις καλένδες η «επιστροφή στο χωριό»

Το δρόμο για τις… καλένδες πήρε και μάλιστα οριστικά το επιχειρησιακό σχέδιο που προανήγγειλε ο... σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Παρά τις εξαγγελίες περί κινήτρων για επιστροφή στην ύπαιθρο, η σημερινή κυβέρνηση και πολύ περισσότερο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκέστηκε μόνο σε μεγάλα λόγια, με σκοπό να κερδίσει τη μάχη της επικοινωνίας.

Τo καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα… project που μπήκε σε εφαρμογή επί εποχής Σκανδαλίδη σε συνδυασμό με τα… καλάθια αγροτικών προϊόντων ανά περιφέρεια που τελικώς κι αυτά αποδείχτηκαν τρύπια, δεν απέδωσε, ενώ κανείς δε μπορεί να λησμονήσει το πρόγραμμα διανομής γης, που κι αυτό τόσο προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τελικώς, κι αυτό αποδείχτηκε «άσφαιρο» αφού με 2-3 στρέμματα γης δεν γίνεται κανείς αγρότης, πόσο μάλλον αν οι εκτάσεις που θα νοικιάσει είναι πάνω σε βράχους, βουνά κ.λπ. ή αν δεν μπορούν να ποτιστούν. Και το σημαντικότερο, αν κληθεί ο αγρότης να καταβάλλει υψηλούς φόρους.

Μοναδική, ίσως, ελπίδα των νέων στην ύπαιθρο που προσπαθούν να ενημερωθούν μέσω κυρίως των οργανώσεων τους αποτελούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν το επόμενο διάστημα για εγκατάσταση νέων γεωργών. Αλλά κι αυτές εφόσον αφορούν ποσά περί τα 20 χιλιάρικα… εκτός του ότι αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», είναι αμφίβολο αν θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή θα καταλήξουν σε αλλότριες τσέπες.

Και το σημαντικότερο, που αναρωτιούνται οι εν δυνάμει επιλέξιμοι παραγωγοί: Θα φτάσουν άραγε στο σημείο να φορολογήσουν και το πριμ πρώτης εγκατάστασης;

paseges
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις καλένδες η «επιστροφή στο χωριό»"

Στήνεται μηχανισμός για «πανευρωπαϊκές» κατασχέσεις λογαριασμών

Τις πανευρωπαϊκές κατασχέσεις λογαριασμών ενέκρινε η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία ήλθε σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαταγής Διατήρησης Λογαριασμού.

Η Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού στοχεύει στη διευκόλυνση της ανάκτησης οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα.

Με την Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το που τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς οι οφειλέτες τους και να εκδίδουν διαταγές δέσμευσης των λογαριασμών μέχρι του ύψους της οφειλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένα εκατομμύριο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν προβλήματα με οφειλές από το εξωτερικό. Κάθε χρόνο διαγράφονται χωρίς λόγο χρέη έως και 600 εκατ. ευρώ, επειδή οι επιχειρήσεις διστάζουν να ακολουθήσουν τις δαπανηρές και περίπλοκες διαδικασίες που θα απαιτούσε η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η διαδικασία θα γίνεται υπό συγκεκριμένες, κοινές προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως της χώρας όπου βρίσκεται το αρμόδιο δικαστήριο. Έτσι, θα περιοριστεί το κόστος και οι καθυστερήσεις για τους πιστωτές που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την έκδοση και εκτέλεση μιας διαταγής διατήρησης λογαριασμού και θα αποτρέπεται η μεταβίβαση ή απόσυρση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη από οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται εντός της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή διαδικασία θα είναι διαθέσιμη σε πολίτες και επιχειρήσεις ως εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες διαδικασίες που προβλέπει η εθνική νομοθεσία. Μέχρι σήμερα, οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εκτέλεσης μιας δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου, διέπονταν αποκλειστικά από τις εθνικές έννομες τάξεις.

Η Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στήνεται μηχανισμός για «πανευρωπαϊκές» κατασχέσεις λογαριασμών"

Ο Άδωνις «βουλιάζει» το κυβερνητικό καράβι;

Μηνύματα δυσαρέσκειας από διαφορετικές μεριές φτάνουν στο Μαξίμου για τον κ. Γεωργιάδη


Μία ακόμα σκηνή του δράματος της δημόσιας υγείας εκτυλίχθηκε χθες στη Βουλή, με την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει περίπου 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα και θα φέρει περαιτέρω υποβάθμιση στις δημόσιες παροχές υγείας, υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές της συγκυβέρνησης και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γ. Κασαπίδη. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να μοιράσει συγχαρητήρια μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ωστόσο κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι το κλίμα, τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε στη βουλή ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, με κενά, ελλείψεις και ασάφειες, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας «λευκή επιταγή» για να υπογράφει υπουργικές αποφάσεις, με πρόσχημα τη διευκόλυνση του υπουργού σε «επείγουσες» καταστάσεις

. Είχε προηγηθεί ένας προσχηματικός διάλογος με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γιατροί του Οργανισμού βρίσκονται σε απεργία πάνω από δύο μήνες.

Κατάφερε έτσι να δημιουργήσει ένα ακόμα ρήγμα στη συγκυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση προς τα μπρος, αλλά για οπισθοδρόμηση». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, σημείωσε.

Κάπως έτσι αισθάνονται και κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι άρθρωσαν κάποιες ενστάσεις στο νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε βάσιμο λόγο για να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και να διευρύνει το ρήγμα μεταξύ βουλευτών της «γαλάζιας» παράταξης και του υπουργού Υγείας.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο άσχημα για τον κ. Γεωργιάδη στο εσωτερικό μέτωπο με τους γιατρούς της κομματικής οργάνωσης της ΝΔ. Ο υπουργός Υγείας είχε προκαλέσει και παλιότερα με τους χειρισμούς του έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών του Τομέα Υγείας της ΝΔ, ενώ τα αίματα άναψαν την παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου στη γενική συνέλευση των γαλάζιων γιατρών στα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού. Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη για το ΠΕΔΥ, όμως η βραδιά κατέληξε με τους γιατρούς να μετρούν τις πληγές τους και να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες.

Τα όσα διαδραματίσθηκαν έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του στον υπουργό Υγείας.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας για τον υπουργό, όμως, που φτάνουν στο Μαξίμου, είναι πολλά και προέρχονται κύρια από τους βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι ακούν τα εξ αμάξης από τους συντοπίτες τους για την επιδείνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, που είναι ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται πως θα αποδειχτεί μεν ο μνημονιακότερος των υπουργών, όπως άλλωστε και ο ίδιος θέλει, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο αδύνατος κρίκος για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου, η υγεία, με χιλιάδες πολίτες να μένουν χωρίς φάρμακα και τις δημόσιες παροχές συνεχώς να λιγοστεύουν, θα γίνει ο σκόπελος που πιθανότατα θα «βουλιάξει» το κυβερνητικό καράβι.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Άδωνις «βουλιάζει» το κυβερνητικό καράβι;"

Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς στο ΠΕΔΥ

Ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας (ΑΗΦΥ) θα αποτελείται από ιατρικές πληροφορίες που παράγονται σε οποιονδήποτε φορέα παροχής περίθαλψης.


Τον θεσμό του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό του φορέα, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Οι οικογενειακοί γιατροί που θα πλαισιώσουν το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα ενημερώνουν διαρκώς τον εν λόγω φάκελο, ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας (ΑΗΦΥ) θα αποτελείται από ιατρικές πληροφορίες που παράγονται σε οποιονδήποτε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί εφικτή η αξιοποίηση ιατρικών πληροφοριών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών.

Θα αξιοποιούνται, επίσης, για την ακριβέστερη αποτύπωση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Τα στοιχεία είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αποτελούν ιδιοκτησία του πολίτη και τελούν υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας.

Είναι, δε, προσαρμοσμένα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές, ώστε να εξυπηρετείται η διαλειτουργικότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υλοποίηση του μέτρου του ηλεκτρονικού φακέλου επαφίεται στον υπουργό Υγείας, ο οποίος – μετά τη δημοσίευση του νόμου – θα ζητήσει σχετικό σχέδιο από το Εθνικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΣΔΗΥ).

Αλλαγές
Κατά τα λοιπά, το ψηφισθέν νομοσχέδιο επιφέρει τις εξής αλλαγές στην περίθαλψη των Ελλήνων:

Η νοσοκομειακή (δευτεροβάθμια - τριτοβάθμια) περίθαλψη παραμένει ως έχει.

Το ΠΕΔΥ είναι προσβάσιμο στο σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

Παρέχει υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα ονομαστούν Κέντρα Υγείας.

Εντός του 2014, θα υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας, πολυϊατρείων και δημοτικών ιατρείων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Έως το τέλος του 2014, ο πολίτης θα μπορεί να καταφεύγει ελεύθερα και στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα καταβάλλει 'εξέταστρο' 5 ευρώ.

ΕΟΠΥΥ
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν μία ακόμη επιλογή:

Θα μπορούν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, ενώ κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον οικογενειακό του γιατρό.

Από το 2015, η κατάσταση αλλάζει. Δεν θα μπορεί κανείς να πηγαίνει χωρίς παραπεμπτικό σε δημόσιο νοσοκομείο.
Για να εξεταστεί στο ΕΣΥ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξεταστεί από οικογενειακό γιατρό ή από γιατρό Κέντρου Υγείας.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς στο ΠΕΔΥ"

«Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών»

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Republica παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξή του αναφέρεται στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών και αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή, μιλάει για την... ευρωκόντρα του με τον Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της ΕΕ, για την στήριξη που έχει από ομάδα επιφανών Ιταλών διανοούμενων, αλλά και για τον τίτλο του μεγαλύτερου εχθρού της Ευρώπης που του έχει προσάψει το Der Spiegel.

Ο κ. Τσίπρας για την υπάρχουσα ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης υποστηρίζει: «Η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ευρωπαϊκή ηγεσία, σε λίγα χρόνια θα διδάσκεται στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Κατ’ αρχάς η κρίση χρέους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα των περιορισμών και των ασυμμετριών της νομισματικής ένωσης.

Συνεπώς, δεν είναι κρίση μεμονωμένων κρατών, της Ελλάδας, της Ιταλίας, και άλλων, όπως σκόπιμα διακηρύσσουν διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης απάντησε σε μια ευρωπαϊκή κρίση χρέους με την πολιτική της λιτότητας – της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» – η οποία την επιδείνωσε.

Και το έκανε αυτό μόνο και μόνο για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. Λίγο τους απασχολεί ότι αυτό είχε ως συνέπεια την άνοδο στο λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Όπως, εύστοχα, παρατήρησε ο Γιούργκεν Χάμπερμας, μόλις την περασμένη Κυριακή στο Πότσδαμ, η διαχείριση της κρίσης «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα αίτια που την προκάλεσαν, αλλά κρύβει και τον κίνδυνο να πάμε σε μια γερμανική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια των μνημονίων και εξαιτίας της λιτότητας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έγινε απλώς μη βιώσιμο – βγήκε εκτός ελέγχου».

Αναφερόμενος στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει λέει: «Συνεπώς, αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή είναι μια “Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους” για τη συνολική, αξιόπιστη και οριστική ρύθμιση της βιωσιμότητας στο δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, στο πρότυπο της “Διάσκεψης του Λονδίνου για το Χρέος” το 1953, που ρύθμισε το χρέος της μεταπολεμικής Γερμανίας και της έδωσε την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση, άνοιξε, δηλαδή, το δρόμο σ’ αυτό που ονομάστηκε “οικονομικό θαύμα” της Γερμανίας. Με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και “ρήτρα ανάπτυξης” για το υπόλοιπο. Και, παράλληλα, με τερματισμό της λιτότητας. Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργώντας ως πραγματική κεντρική τράπεζα, όπως, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δηλαδή ως δανειστής ύστατης καταφυγής και για τα κράτη – όχι μόνο για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί, από την αρχή, ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργού ζήτησης και της ανάπτυξης και με επίκεντρο τις δημόσιες επενδύσεις σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν αναγκαία και τώρα είναι επείγουσα η υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού “New Deal” και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή μιας παρόμοιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο μέλλον, με τη νομοθέτηση, ανάμεσα σε άλλα, μιας “ευρωπαϊκής νομοθετικής πράξης Glass-Steagall” για το διαχωρισμό των εμπορικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων – και των αντίστοιχων κινδύνων – στις τράπεζες.

Αντί γι’ αυτά, το ευρωπαϊκό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία να ξαναγράψει τη μεταπολεμική ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία. Να επιβάλει το μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του κόσμου της εργασίας και διαρρηγνύοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της κρίσης. Επιτίθεται στη Δημοκρατία και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με την Ιστορία. Αυτή η επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη εκδίκηση προς την Ιστορία πρέπει να λάβει τέλος στις ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου. Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, κρατάμε ξανά τις τύχες μας στα χέρια μας».

Για το ελληνικό ΑΕΠ που παρουσιάζει αύξηση το 2014 αλλά και για το ότι ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης ότι η πολιτική λιτότητας έχει αρχίσει να δουλεύει, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση έχει εμφανίσει ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το οποίο όμως ταυτόχρονα είναι και το μέτρο της κοινωνικής καταστροφής. Ο τρόπος με τον οποίο έχει επιτευχθεί, το καθιστά μη διατηρήσιμο. Και το ότι είναι μη διατηρήσιμο δεν το ισχυρίζεται απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Το επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες». Και προσθέτει: «Ως προς το αν η χώρα θα ξαναγυρίσει στην ανάπτυξη το 2014, αυτό μόνον η κυβέρνηση και η τρόικα το ισχυρίζονται. Αντίθετα, ο ΟΟΣΑ, το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς επίσης και ο θεσμικός, οικονομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης – το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – προβλέπουν παράταση της ύφεσης. Αλλά το θέμα δεν είναι να πετύχουμε ένα προσωρινό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ λίγο πάνω από το μηδέν. Η έκταση της παραγωγικής και κοινωνικής καταστροφής είναι τέτοια, που η Ελλάδα χρειάζεται πολλά χρόνια ισχυρής και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για να ορθοποδήσει».

Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, λέει: «Η άνοδος της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη είναι το πολιτικό προϊόν του νεοφιλελευθερισμού. Και όσο δεν αλλάζει τόσο το φαινόμενο που περιγράφετε δεν θα υποχωρεί. Ο λαϊκισμός είναι ο εύκολος λόγος και ο εύκολος στόχος.

Η υποχώρηση της λογικής στην οργή και την απελπισία. Η ψυχολογική ευκολία με την οποία κάποιοι άνθρωποι διοχετεύουν αυτήν την οργή στους αδύνατους, στους μετανάστες.

Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμα ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Είναι μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Από το 0,3% των εκλογών του 2009 έφτασε το 2012 στο 7%, μέσα στην τριετία της μνημονιακής λιτότητας. Και μάλιστα σε μια χώρα, η οποία έχει ακόμα ανοιχτές πληγές από τη θηριωδία του ναζισμού.

Ένας λόγος που ο νεοναζισμός ανθεί σε μια τέτοια χώρα είναι και η εσκεμμένη άμβλυνση της μνήμης για τους ναζί και τους συμμάχους τους, όπως την εξηγεί ο Γερμανοέλληνας ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ.

Ένας άλλος είναι η απελπισία και οργή που επικρατεί σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων και τα οδηγεί στην επιλογή της τιμωρίας του πολιτικού συστήματος εν γένει. Ωστόσο η άκρα δεξιά μόνο στα λόγια είναι αντισυστημική δύναμη.

Για τη κρίση ενοχοποιεί τη μετανάστευση για την κρίση – όχι το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα. Με την οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα έχει σχέσεις στοργής. Για αυτό και πιστεύουμε ότι δεν είναι παρά το μακρύ χέρι, η εφεδρεία του συστήματος, απέναντι στην επερχόμενη πολιτική αλλαγή με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτώμενος για το γιατί να ψηφίσει κανείς τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Μάρτιν Σουλτς, απαντά: «Γιατί η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η μόνη ελπίδα για αλλαγή στην Ευρώπη.

Είναι υποψηφιότητα που συνθέτει τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού, στο Βορρά, το Νότο, την Ανατολή ή τη Δύση, σ’ ένα βασικό πρόγραμμα για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ευρωζώνης και τη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η υποψηφιότητα της προοδευτικής λύσης στην κρίση – δεν είναι η υποψηφιότητα της συνέχισης της κρίσης. Ο φίλος μου Μάρτιν Σουλτς μου είναι ως άνθρωπος ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά στο πρόσωπό του εκφράζεται το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η ενεργητική υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία συμμετέχει στη διάρρηξη του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο η ίδια ενέπνευσε και συνδιαμόρφωσε.

Και για το λόγο αυτό έχει, πλέον, αποκοπεί από την παραδοσιακή κοινωνική και πολιτική της βάση. Πολλοί λένε ότι η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να γίνει τόσο ριζοσπαστική όσο και η σημερινή πραγματικότητα.

Εμείς απλά τη καλούμε να πάψει να είναι μέρος της κρίσης και να γίνει μέρος της λύσης, κάνοντας την αναγκαία στροφή προς τα’ αριστερά. Αλλά το καινούργιο δε μπορείς να το φτιάξεις με παλιά υλικά. Δε μπορείς να υπερασπίζεσαι μια διαφορετική προοπτική από αυτή της λιτότητας για την Ευρώπη και ταυτόχρονα να είσαι αγκαζέ και με τη κ. Μέρκελ».

Και τονίζει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να παρέμβω στα Ιταλικά πολιτικά πράγματα, ούτε να ηγηθώ ενός νέου κόμματος στην Ιταλική πολιτική σκηνή. Άλλωστε η υπό διαμόρφωση λίστα δεν είναι ένα νέο κόμμα αλλά ένας συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με ειδικό σκοπό την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Με τον Ματέο Ρέντζι και τον Πέπε Γκρίλο, άλλωστε, έχω σε διαφορετικά με τον καθένα ζητήματα, διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ωστόσο δεν θα διστάσω να ζητήσω τη συνεργασία τους, αν ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ηγηθώ μιας σκληρής διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Ε.Ε. , για λογαριασμό όχι μόνο του Ελληνικού λαού αλλά ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Νότου.

Αυτή τη στιγμή, όμως, η υποψηφιότητά μου ενόψει των ευρωεκλογών θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: “Ποια Ευρώπη θέλουμε και με ποιους συσχετισμούς; “Ένα ερώτημα στο οποίο ο μεν Ρέντζι απαντά. “Θέλω την ίδια Ευρώπη με τους ίδιους συσχετισμούς”, ο δε Γκρίλο απαντά. “Δε με νοιάζει η Ευρώπη, ότι θέλει ας γίνει”. Και οι δύο απαντήσεις, πιστεύω είναι λάθος και ανεπαρκείς».

Αναφέρεται όμως και στις εθνικές εκλογές, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και αυτό γιατί καθημερινά διαπιστώνεται η δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και τη λαϊκή θέληση. Ο κ. Σαμαράς έχει το λαό απέναντί του διότι ο ίδιος, με την πολιτική του, τον βάζει καθημερινά απέναντί του.

Έχουμε, επίσης, κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και το ξεκίνημα μιας συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, με την ενεργή κινητοποίηση του λαού και όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, για την ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη.

Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Θα είναι η χρονιά της αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να ζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., όχι μόνο του ελληνικού προγράμματος της λιτότητας, του αποτυχημένου μνημονίου, αλλά της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news