facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αθηνών - Κορίνθου: Κάμερες στα διόδια θα στέλνουν κλήσεις σε όσους δεν πληρώνουν

Ξεκινάει η λειτουργία για τις πρώτες φωτογραφικές κάμερες στα διόδια της Αθηνών Κορίνθου όπου θα καταγράφουν όσους δεν πληρώνουν και θα στέλνει την κλήση ταχυδρομικός όπου το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Οι πρώτες φωτογραφικές κάμερες, που θα καταγράφουν όσους δεν πληρώνουν στα διόδια και στη συνέχεια θα τους έρχεται πρόστιμο στο σπίτι, θα αρχίσουν να λειτουργούν απο τα μεσάνυχτα στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου.

Όπως ανακοινώθηκε απο την Τροχαία, τα «εγκαίνια» των Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών θα γίνουν την 00.01΄στα εξης σημεία:

Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας.

Πλευρικός Σταθμός Διοδίων Κόμβου 3 Ν. Περάμου.

Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων Κόμβου 5 Πάχης.

Σε βάρος των παραβατών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων 200 ευρώ, καθώς και αφαίρεση διπλώματος, άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 20 ημέρες, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθηνών - Κορίνθου: Κάμερες στα διόδια θα στέλνουν κλήσεις σε όσους δεν πληρώνουν"

Τσοχατζόπουλος: Καταδικάστηκα με ψευδομαρτυρία

Αρνήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι διατηρούσε οποιονδήποτε προσωπικό λογαριασμό σε ελβετικές τράπεζες, ενώπιον του κλιμακίου της ελβετικής εισαγγελίας που καταθέτει σήμερα, στο πλαίσιο έρευνας, που διενεργείται από τις ελβετικές αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε, ότι δεν είχε προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία, πλην ενός, της συζύγου του, στην τράπεζα UBS, τον οποίο όπως είπε τροφοδοτούσε με νόμιμα χρήματα.

«Δεν διαχειρίστηκα ποτέ λογαριασμό τρίτων, ούτε τρίτοι δικούς μου λογαριασμούς. Δικάστηκα και καταδικάστηκα με ψευδομαρτυρία» υποστήριξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Η εξέταση του πρώην υπουργού συνεχίζεται.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσοχατζόπουλος: Καταδικάστηκα με ψευδομαρτυρία"

Σαράντα χρόνια παιχνίδι με τη χρεοκοπία

Πώς οι εκάστοτε κυβερνώντες προετοίμασαν βήμα-βήματο ελληνικό «κραχ», προνοώντας μόνο για την εξουσίακαι τους καρπούς της


Από την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως την αναγγελία από το Καστελόριζο της προσφυγής στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι εξοπλιστικές δαπάνες και η διαφθορά γύρω από αυτές βάρυναν όσο τίποτε άλλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. Την περίοδο 2004-2009 οι δαπάνες για την υγεία αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 50%.

Μια γρήγορη ιστορική αναδρομή στα χρόνια της μεταπολίτευσης αρκεί για να προσεγγίσει κανείς τις αιτίες της σημερινής μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, που κοντά πέντε χρόνια τώρα βασανίζει τη χώρα και τους πολίτες της και τελειωμό δεν έχει.

Η περίοδος μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών έφερε τα βάρη των συνεπειών της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης του 1973, αλλά και εκείνων της δεύτερης του 1978. Και βεβαίως της αυταπόδεικτης, κατά την επιστράτευση και στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, απώλειας του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων.

Οι συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων, η ανάγκη ανασυγκρότησης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η εξασφάλιση έναντι εξωτερικών απειλών διαμόρφωσαν ασφυκτικό περιβάλλον για τη νεότευκτη Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελλάδα επέλεξε τότε να ανασυγκροτηθεί κυρίως πολιτικά. Μετά το 1974 το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στη διασφάλιση της σταθερότητάς της και στη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής ασφάλειας.

Η στροφή προς την Ευρώπη

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκρινε και δικαίως ότι η Ευρώπη προσέφερε την καλύτερη δυνατή διασφάλιση. Εξάντλησε όλες τις δυνάμεις του στην υπηρέτηση του θεμελιώδους στόχου ένταξης της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και βεβαίως παραμέλησε άλλους. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας είτε έμεινε στο ράφι είτε σκόνταψε στο πλήθος των διεκδικήσεων και της συνδικαλιστικής έξαρσης που επικράτησε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ο στόχος τελικά ένταξης στην τότε ΕΟΚ επιτεύχθηκε το 1979, ο Καραμανλής πέρασε στην Προεδρία και η εξουσία στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠαΣοΚ. H διαχείριση των πλεονεκτημάτων της ένταξης ανελήφθη από μια κυβέρνηση που αρχικώς ήταν εχθρική προς τις Βρυξέλλες, απέφευγε την υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών, αλλά απαιτούσε πόρους και δυνατότητες. Και έτσι η Ελλάδα αντί να συγκλίνει απομακρυνόταν από τις αρχές της ανοιχτής οικονομίας που είχε ήδη υιοθετήσει η ΕΟΚ. Αυτή η αμφίσημη στάση απέναντι στην Ευρώπη διαμόρφωσε με τον καιρό ένα έλλειμμα μεταρρυθμίσεων από την πλευρά μας, τόσο στο επίπεδο της διοίκησης όσο και σε εκείνο των οικονομικών δομών.

Αλλαγή με δανεικά

Την ίδια περίοδο ο Ανδρέας Παπανδρέου προτίμησε να χρηματοδοτήσει το πολιτικό σχέδιο της Αλλαγής με δανεικά, με αποτέλεσμα στο τέλος της τετραετίας να βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικό αδιέξοδο.

Η Ελλάδα πήγε σε εκλογές τον Ιούνιο του 1985 με συναλλαγματικά αποθέματα μόλις 300 εκατ. δολ. και προεκλογική υπόσχεση για καλύτερες μέρες. Προφανής η αντίφαση και βεβαία η συνέπειά της. Τρεις μήνες μετά τις νικηφόρες εκλογές για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναγκάστηκε ο ίδιος να κάνει την πρώτη μεγάλη στροφή. Τον Οκτώβριο του 1985 η δραχμή υποτιμήθηκε και η Ελλάδα έναντι ευρωπαϊκού δανείου ύψους 2 δισ. ECU (τότε ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα) αναγκάστηκε να εφαρμόσει τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης και διαρθρωτικών αλλαγών.

Τα πρώτα μέτρα απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας τότε υιοθετήθηκαν, καθιερώθηκε ο ΦΠΑ, άρχισε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλών, άνοιξε το τραπεζικό σύστημα και η κεφαλαιαγορά και η χώρα ξεκίνησε να προσαρμόζεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο, που από τότε στόχευε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Για την ιστορία θυμίζουμε ότι εκείνο το πρόγραμμα έφερε στην προμετωπίδα του το σύνθημα «Καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε».

Το πρώτο εκείνο πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ανακόπηκε βίαια το 1987, για λόγους πολιτικού κόστους, επειδή το κομματικό κατεστημένο δεν συναινούσε σε μέτρα ελέγχου των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, που από τότε έδειχναν τάσεις υπερδιόγκωσης.

Να σημειωθεί ότι σε εκείνα τα χρόνια αποφασίστηκε η λεγόμενη «αγορά του αιώνα», η προμήθεια 80 σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, προκειμένου να καλυφθεί η ανισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και να αντιμετωπισθούν οι φανερές διεκδικήσεις των Τούρκων.

Στη συνέχεια ήλθαν το σκάνδαλο Κοσκωτά και η επακολουθήσασα πολιτική κρίση, που πήγαν πίσω τα πράγματα και ανέδειξαν για πρώτη φορά σε όλο του το «μεγαλείο» το πρόβλημα του δημοσίου χρέους.

Πριν από τη στάση πληρωμών

Κάπως έτσι φθάσαμε το 1989 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι πρώτες δύο εκλογές διαιώνισαν το δημοσιονομικό πρόβλημα, η Ελλάδα αντιμετώπισε τα Χριστούγεννα του 1989 και την Πρωτοχρονιά του 1990 το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών. Το Ελληνικό Δημόσιο έφθασε να δανείζεται με 27% για να καλύψει τις ανάγκες του και χρειάστηκε κυβέρνηση οικουμενική προκειμένου να λάβει περιοριστικά μέτρα και να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα ελέγχου των ελλειμμάτων και των χρεών. Υπό το βάρος αυτών των συνθηκών κέρδισε στις τρίτες εκλογές αυτοδυναμία ο Κώστας Μητσοτάκης.

Εν τω μεταξύ, είχαν εξελιχθεί τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του 1989, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και των δορυφορικών της σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία επέβαλαν την επιτάχυνση των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης. Η Ελλάδα δεν είχε επιλογή. Ηταν η μόνη χώρα της Βαλκανικής στην Ευρώπη και ακολούθησε τη μοίρα της, δεν μπορούσε να αρνηθεί το πλεονέκτημά της, που όλοι οι άλλοι γειτονικοί λαοί ζήλευαν. Ο στόχος υιοθέτησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ κατέστη εθνικός, υπερψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου και καθοδήγησε για χρόνια την πορεία της ελληνικής πολιτικής.

Γαντζωμένοι στην ΟΝΕ

Ο Μητσοτάκης υπηρέτησε την προσέγγιση του στόχου εκπλήρωσης των όρων συμμετοχής μας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, αλλά το έκανε με τον συνήθη άγαρμπο τρόπο που τον διακρίνει, με αποτέλεσμα να εξαντλήσει την έτσι κι αλλιώς κοινοβουλευτικά ασθενή κυβέρνησή του και στο τέλος να πέσει αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

Το φθινόπωρο του 1993 έχασε πανηγυρικά τις εκλογές από τον ασθενή ανταγωνιστή του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εκλήθη και αυτός να χειρισθεί μείζον πρόβλημα ελλειμμάτων και υπερχρέωσης. Ο ηγέτης του ΠαΣοΚ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας και στην προσπάθειά του να δραματοποιήσει την ευθύνη της στροφής που θα επιχειρούσε, διεκήρυξε εκείνο το ιστορικό «το χρέος είτε θα το αφανίσουμε, είτε θα αφανίσει το έθνος», το οποίο αποτέλεσε και τον οδηγό της χώρας για κάμποσα χρόνια ως την επισημοποίηση της ένταξής μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Από το φθινόπωρο του 1993 μέχρι το καλοκαίρι του 1994 η χώρα έδωσε μάχη να κρατηθεί εντός του πλαισίου των στόχων της ΟΝΕ. Αμφισβητήθηκε μάλιστα πολλές φορές από τις αγορές, το νόμισμα δέχθηκε αλλεπάλληλες πιέσεις, αλλά εν τέλει άντεξε και η χώρα έδειξε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Ακολούθησαν η ασθένεια Παπανδρέου, η μακρά παραμονή του στο Ωνάσειο, η αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο του 1996 από τον Κώστα Σημίτη και η επικράτηση τελικά του εκσυγχρονιστικού κύματος σε εκείνο το θορυβώδες συνέδριο του ΠαΣοΚ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Είχαν ωστόσο προηγηθεί, την επομένη της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη, τα γεγονότα των Ιμίων, τα οποία ναρκοθέτησαν στην κυριολεξία τις δύο θητείες του αλλά και τη χώρα ολόκληρη, καθώς η Ελλάδα εξαναγκάστηκε σε μια κούρσα εξοπλιστικών δαπανών που δεν είχε προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Το υπερδεκαετές πρόγραμμα εξοπλισμών που υιοθετήθηκε σε κλίμα εθνικής έξαρσης έπειτα από εκείνα τα δραματικά γεγονότα στις βραχονησίδες του Νοτίου Αιγαίου προσέγγιζε το ιλιγγιώδες ποσό των 40 δισ. δολ.!

Τότε οι περισσότεροι και ιδιαιτέρως οι πατριδοκάπηλοι δήλωναν γοητευμένοι από τον «άθλο» των εξοπλισμών, επιτρέποντας στους τυχάρπαστους να οργανώνουν το αποκαλυπτόμενο σήμερα πάρτι της μίζας στο όνομα της εθνικής άμυνας.

Ωστόσο, ως και το 1998 διατηρήθηκε ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών. Ο στόχος ικανοποίησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ και εξασφάλισης συνθηκών νομισματικής σταθερότητας, που θα επέτρεπαν την ένταξη της Ελλάδας στην επερχόμενη ευρωζώνη, συγκρατούσε τις ορδές των λαϊκιστών που διεκδικούσαν λιγότερους φόρους και ανετότερη εισοδηματική πολιτική στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Ξεσάλωμα» σε... ευρώ

Κομβική για τη συνέχεια θεωρείται η 15η Μαρτίου του 1998, ημέρα κατά την οποία κλείδωσε η ισοτιμία της δραχμής με την ένταξή της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Η σταθερότητα του νομίσματος προκάλεσε ραγδαία μείωση των επιτοκίων, ελευθέρωσε άπειρους χρηματοπιστωτικούς πόρους και διαμόρφωσε περιβάλλον απόλυτης ευφορίας στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Απροετοίμαστη η ελληνική πολιτική και οικονομία για τέτοιες συνθήκες «ξεσάλωσε» στην κυριολεξία.

Οι επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να σηκώσουν μυθώδη ποσά από μια πρόθυμη και θεσμικώς ανοχύρωτη κεφαλαιαγορά, οι τραπεζίτες ένιωσαν μικροί βασιλιάδες και οι πολίτες αποχαυνωμένοι από τις υπερπροσδοκίες της νέας ζωής ξέχασαν τις παλιές αρχές, το έριξαν στον τζόγο του Χρηματιστηρίου και άρχισαν να υπερδανείζονται για σπίτια, διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ακόμη και για διακοπές.

Το πάρτι του Χρηματιστηρίου ανακόπηκε απότομα το φθινόπωρο του 1999, αλλά η φορά των πραγμάτων δεν άλλαξε. Ηταν οι προσδοκίες έλευσης του ευρώ τόσο ισχυρές που τίποτε δεν τις σταματούσε. Η τότε κυβέρνηση Σημίτη αποπειράθηκε, κάποια στιγμή, να βάλει φρένο στον κύκλο της μεγάλης σπατάλης και της ανεξέλεγκτης πορείας του δημοσίου χρέους, αλλά στον δρόμο προέκυψαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών και βεβαίως το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών του 2000 που ανέκοψαν την όποια διάθεση για επέμβαση στα δημόσια οικονομικά.

Η απόπειρα μεταρρύθμισης του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης συνάντησε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις και το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε. Αντιστοίχως, ο έλεγχος των δημοσίων ελλειμμάτων χάθηκε, οι εξοπλιστικές δαπάνες έτρεχαν και βεβαίως ο πυρετός των ολυμπιακών δαπανών είχε αρχίσει να θεριεύει.

Ρέουν χρήμα και δάνεια

Εν τω μεταξύ άφθονο χρήμα συνέχισε να κατακλύζει την ελληνική αγορά, οι τράπεζες μετέφεραν στην οικονομία μας πάνω από 20 δισ. ευρώ δανεικά τον χρόνο και σταδιακά οικοδομήθηκε ένα αχόρταγο τέρας κρατικών δαπανών και ιδιωτικής κατανάλωσης που δεν σταματούσε με τίποτε.

Το 2003, ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η μπάλα είχε χαθεί. Το δυστύχημα είναι ότι ο επερχόμενος τότε Κώστας Καραμανλήςκατακεραύνωνε τις σπατάλες, καταδίκαζε τη δημιουργική λογιστική, αλλά ερχόμενος στην εξουσία μόνο αυτά δεν φρόντισε. Από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε ένα στυλ αμέριμνης διακυβέρνησης, όπου περίσσευε η ρητορεία αλλά επί της ουσίας μηδέν. Δυστυχώς ο Καραμανλής δεν εκμεταλλεύθηκε το κλίμα υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης που είχε διαμορφώσει ο ίδιος στα χρόνια της αντιπολίτευσης. Εχασε την ευκαιρία των δύο πρώτων χρόνων υιοθετώντας τη γραμμή της ήπιας προσαρμογής, η οποία όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά αντιθέτως καλλιέργησε ατμόσφαιρα χαλάρωσης και διόγκωσης της σπατάλης.

Η μαύρη τρύπα της Υγείας

Από το 2006 και έπειτα τα δημόσια οικονομικά φανέρωναν τάσεις εκτροχιασμού και δεν ανελήφθη καμία ουσιαστική προσπάθεια αντιστροφής των δυσμενών εξελίξεων. Κάτι πομφόλυγες μόνο περί μεταρρυθμίσεων, οι οποίες χάθηκαν στον Καιάδα της σπατάλης, που «επιφανείς» υπουργοί Υγείας διαμόρφωσαν. Αποδεδειγμένα στην τετραετία 2004-2009 το 50% της αύξησης του δημοσίου χρέους παρήχθη στον τομέα της Υγείας, ο οποίος ακριβώς εξαιτίας εκείνης της οργανωμένης σπατάλης υφίσταται σήμερα τη μεγαλύτερη πίεση σε βάρος βεβαίως της υγείας των ελλήνων πολιτών.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγο πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου προκηρύχθηκαν εκλογές με επίκληση της δεινής θέσης των δημοσίων οικονομικών και της ανάγκης κατάρτισης εξυγιαντικού προϋπολογισμού. Η πύρρειος νίκη Καραμανλή όμως κατέστησε το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Μέτρα ουσιαστικά δεν ελήφθησαν και τα δημόσια οικονομικά παρέμειναν σε διαδικασία εκτροχιασμού. Αποκαλυπτόμενη, ένα χρόνο μετά στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2008, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση παρέλυσε στην κυριολεξία την κυβέρνηση Καραμανλή. Εκτοτε δεν μπόρεσε να κάνει ούτε βήμα. Παραδόθηκε στην κακή της μοίρα και δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία αντιστροφής των τάσεων.

Η προφητεία Παπανδρέου

Κάπως έτσι φθάσαμε στις εκλογές του 2009, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός ψέλλιζε κάτι περί μέτρων και κρίσης και ο επερχόμενος διαλαλούσε ανοήτως ότι «λεφτά υπάρχουν». Η χρεοκοπία προπαρασκευαζόμενη επί χρόνια είχε επέλθει πολύ πριν από τις εκλογές του 2009. Η προφητεία του Ανδρέα Παπανδρέου είχε επιβεβαιωθεί. Απλώς επισημοποιήθηκε τον χειμώνα του 2009, όταν οι αγορές αντελήφθησαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ζούσε στον κόσμο του και νόμιζε ότι με καλαμπούρια μπορούσε να υπερνικήσει τη χρεοκοπία.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η χρεοκοπία προπαρασκευάστηκε από μια ανεύθυνη πολιτική τάξη η οποία έδρασε επί χρόνια, χωρίς πρόνοιες, για την εξουσία και τα αγαθά της μόνο. Τα μνημόνια ήταν η συνέπεια της χρεοκοπίας και επεβλήθησαν μόνο και μόνο για να μην επισημοποιηθεί αυτή και οδηγήσει σε θεμελιακή κρίση ολόκληρη την ευρωζώνη και την Ελλάδα σε αλβανοποίηση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια δυστυχώς. Τα υπόλοιπα είναι για τα τηλεπαράθυρα και τα καφενεία...

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα χρόνια παιχνίδι με τη χρεοκοπία"

“Απογειώνονται” οι τιμές στα διόδια - Αναλυτικά όλες οι αυξήσεις που φτάνουν το 60%!

Μεγάλο πλήγμα στις τοπικές μετακινήσεις αλλά και στην επιβατική κίνηση του εθνικού δικτύου από την Αθήνα (Μεταμόρφωση) ως τη Φθιώτιδα (Σκάρφεια) αναμένεται να προκαλέσουν οι αυξήσεις στις τμές των διοδίων που αγγίζουν το 60%!

Η υλοποίηση των αυξήσεων είχε "παγώσει" τον Δεκέμβριο, ύστερα από αίτημα του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να μην συμπέσουν με την επικύρωση των συμβάσεων από την Βουλή, αλλά και με την έξοδο των εκδρομέων της εορταστικής περιόδου.

Οι πιέσεις, όμως, των κατασκευαστών να υλοποιηθούν οι ανατιμήσεις των διοδίων που αποτελούν "ανεξόφλητο γραμμάτιο" των προηγούμενων συμβάσεων, έχουν αποδώσει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το δημόσιο να εκτεθεί σε νέο κύκλο διεκδικήσεων για απώλειες εσόδων των παραχωρησιούχων.

Οι νέες τιμές απογειώνουν και το κόστος ταξιδιού για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο πλέον θα ξεπερνά τα 58 ευρώ, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει το ταξίδι Αθήνα - Πάτρα (στα 12,80 ευρώ με επιστροφή).

Ειδικότερα:

Ολυμπία Οδός: Ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη οι οδηγοί που κινούνται στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών πλέον θα καταβάλλουν διόδια και στις δύο κατευθύνσεις σε Ελευσίνα και Ισθμό.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθούν σε λειτουργία και πλευρικοί σταθμοί στους ανισόπεδους κόμβους Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων (στους κλάδους εξόδου από Κόρινθο και εισόδου προς Κόρινθο) και στον κόμβο Αγίων Θεοδώρων (στον κλάδο εξόδου από Αθήνα και στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα).

Παράλληλα, παρέχονται εκπτώσεις από 15% έως και 60%, ανάλογα με τη συχνότητα διέλευσης από τους μετωπικούς σταθμούς Ελευσίνας ή Ισθμού (εκπτωτικά προγράμματα Ελευσίνα Value και Ισθμός Value). Επίσης, προβλέπονται πρόσθετες εκπτώσεις σε πλευρικούς σταθμούς μόνο για ενδοδημοτικές μετακινήσεις κατοίκων.

Σημειώνεται ότι από τις παραμονές Χριστουγέννων ισχύουν νέες τιμές στους σταθμούς Ζευγολατιό και Ρίο, όπου το κόστος διαμορφώνεται σε 2,50 ευρώ από 3,10 ευρώ. Η έκπτωση προβλέφθηκε υπό την πίεση των αντιδράσεων ότι οι οδηγοί πληρώνουν ακριβά διόδια σε έναν δρόμο-καρμανιόλα.

Νέα Οδός: Η μεγαλύτερη αύξηση 60%, η οποία οφείλεται στην αλλαγή της χιλιομετρικής χρέωσης στα διόδια και εκκρεμεί από το 2011, θα γίνει στο κομμάτι Μεταμόρφωση - Σκάρφεια από την κοινοπραξία Νέα Οδός.

Η χρέωση για τα Ι.Χ. στα διόδια Αφιδνών θα αυξηθεί από τα 2,10 ευρώ στα 3,35 ευρώ, στη Θήβα από 2,55 ευρώ στα 4,05 ευρώ και στην Τραγάνα από 2,45 στα 3,95 ευρώ.

Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου: Στο τμήμα Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας οι τιμές των διοδίων στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου θα αυξηθούν κατά 30% για τα Ι.Χ. και από 2,70 ευρώ θα πάνε σε 3,50 ευρώ και από 3,10 ευρώ σε 4 ευρώ αντίστοιχα.

Περιορισμένης κλίμακας μειώσεις τιμολογίων της τάξεως των 0,10 ευρώ -κυρίως στη μεγάλη κατηγορία των οχημάτων (φορτηγών κ.ά.)- θα φέρει αντίστοιχα η τιμαριθμική προσαρμογή των διοδίων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Απογειώνονται” οι τιμές στα διόδια - Αναλυτικά όλες οι αυξήσεις που φτάνουν το 60%!"

Διευκρινίσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα στο εξωτερικό

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι φορολογούμενοι με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτούν εισόδημα στην αλλοδαπή, ώστε να μην φορολογούνται πρόσθετα, παρέσχε με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, κάθε φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, για το οποίο έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή, προκειμένου να τύχει της μείωσης του φόρου εισοδήματος, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποχρεούται να συνυποβάλει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Για τις χώρες με τις οποίες υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, πρέπει να υποβάλει βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

-Για τις λοιπές χώρες, με τις οποίες δεν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, πρέπει να υποβάλει βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή.

-Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, απαιτείται βεβαίωση από το πρόσωπο αυτό, θεωρημένη από την αρμόδια φορολογική αρχή, ή βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή. Η θεώρηση αυτή δεν απαιτείται όταν η παρακράτηση διενεργείται από δημόσιο φορέα, ασφαλιστικό οργανισμό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα της Χάγης (apostille), εφόσον το αλλοδαπό κράτος εμπίπτει στην κατάσταση των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης. Για τα κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην ανωτέρω σύμβαση, ισχύει η προξενική θεώρηση. Η σχετική βεβαίωση θα υποβάλλεται πρωτότυπη και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή της στην ελληνική γλώσσα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα στο εξωτερικό"

Παιχνίδια των Τούρκων με τον Άγγελο Φιλιππίδη

Παιχνίδια με την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα παίζουν οι Τούρκοι!


Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη και κρατούνταν στις φυλακές του Μαλτεπέ, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, αφού το τουρκικό δικαστήριο έκρινε πως η έκδοσή του στην Ελλάδα θα ήταν παράνομη!

Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον τριμελούς δικαστηρίου, που έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα να κηρυχθεί μη νόμιμο το ένταλμα που οδήγησε στη σύλληψή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Φιλιππίδης, που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 11 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο του στην Κωνσταντινούπολη, βάση διεθνούς εντάλματος, δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, γιατί «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής συνθήκης περί εκδόσεων».

Έτσι, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα θα αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές του Μαλτεπέ. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα γυρίσει στην Ελλάδα, αφού εκκρεμεί εις βάρος του και δεύτερο ένταλμα σύλληψης, για την υπόθεση του δανείου στον εφοπλιστή Παναγιώτη Ευθυμίου.

Την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον κ. Φιλιππίδη επιβεβαίωσε στο NewsIt ο δικηγόρος του Αθανάσιος Βαρλάμης. Όπως τόνισε, υπάρχει εμπλοκή επειδή είχε εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα σύλληψης για άλλο δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κι επειδή υπάρχει δεύτερο ένταλμα, όπως είπε ο κ. Βαρλάμης, πρέπει να ακολουθεί η ίδια διαδικασία. Σύμφωνα με εκτίμηση δικηγόρου του, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σε 15 με 20 μέρες. Αμέσως μετά, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Φιλιππίδης θα επιστρέψει μόνος του στην Ελλάδα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παιχνίδια των Τούρκων με τον Άγγελο Φιλιππίδη "

Τα 4 ηλεκτρονικά «όπλα» της εφορίας. Πώς θα σας «τσιμπήσει»

Χρονιά ηλεκτρονικού «πολέμου» στους φοροφυγάδες, έχει χαρακτηρίσει το 2014 το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με «εργαλεία» τα οποία για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθούν, εκτιμάται ότι θα πιαστούν στα πράσα όσοι ξεγλιστρούν συστηματικά από τη «τσιμπίδα» της εφορίας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις «τρύπες» του συστήματος.

Η αιχμή του δόρατος για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, για το οποίο παραδίδεται εντός των ημερών το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής δήλωσης όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η δήλωση αυτή να μη γίνει άπαξ, δηλαδή μόνο το 2014 που χαρακτηρίζεται ως «έτος- αφετηρία» σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά να συνοδεύει και τα επόμενα χρόνια τις φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία του προφίλ των φορολογούμενων, με βάση το οποίο θα γίνονται εφεξής όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι.

Στο ηλεκτρονικό έντυπο, που θα μοιάζει με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι δημόσιοι λειτουργοί, οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταγράψουν και το παραμικρό περιουσιακό τους στοιχείο, δηλαδή σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, μερίσματα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, εταιρικά μερίδια, τραπεζικές καταθέσεις και θυρίδες. Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή της δήλωσης αυτής, με βάση την οποία θα δημιουργηθεί το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, από μόνη της δεν λέει τίποτε.

Το καθοριστικό θα είναι το επόμενο βήμα, δηλαδή οι διασταυρώσεις που θα ακολουθήσουν και από τις οποίες αναμένεται να προκύψουν. «λαβράκια». Για παράδειγμα, από τις διασταυρώσεις των ακινήτων, των εισοδημάτων και των τραπεζικών καταθέσεων (κινήσεις λογαριασμών), εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από εκεί και πέρα θα ακολουθεί έλεγχος σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας. «Λαβράκια» θα προκύψουν κι από την αντιπαραβολή των περιουσιακών στοιχείων με τα εισοδήματα που δηλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το σύστημα θα ανάβει «κόκκινο» στις περιπτώσεις που θα παρουσιάζονται αναντιστοιχίες, με τις «καμπάνες» να ηχούν ήδη πένθιμες.

Στο στόχαστρο θα μπουν κατ' αρχήν οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με αλλεπάλληλες διασταυρώσεις που θα ξεκινούν από τα δηλούμενα εισοδήματα την επίμαχη περίοδο και θα εκτείνονται έως τα δάνεια που συνήφθησαν για την αγορά αυτών των ακινήτων αλλά και τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση τους (τοκοχρεολύσια). Ανάλογη θα είναι η αντιμετώπιση όσων προχώρησαν σε μείζονες αγορές- εκτός των ακινήτων- τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα πίνακες ζωγραφικής μεγάλης αξίας, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ή έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ηλεκτρονικό «δίχτυ»

Ο ηλεκτρονικός «πόλεμος» θα υποστηριχθεί και από άλλα τρία «όπλα», για το χειρισμό των οποίων θα γίνουν ειδικά σεμινάρια στους ελεγκτές των εφοριών και των υπόλοιπων ελεγκτικών μονάδων. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μεθόδους εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά συνδυαστικά. Κατ' αρχήν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο τα στοιχεία που συλλέγονται εδώ και μήνες με βάση την υποχρέωση που έχουν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΚΟ, να αποστέλλουν στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ που αφορούν στις δαπάνες των πελατών τους. Το μεγαλύτερο ελεγκτικό ενδιαφέρον- χωρίς να υποτιμώνται τα υπόλοιπα- παρουσιάζουν τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, καθώς πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν στις δαπάνες εξυπηρέτησης δανείων αλλά και στις δαπάνες πιστωτικών καρτών, στοιχεία που χαρακτηρίζονται άκρως απαραίτητα για το προφίλ των ελεγχόμενων.

«Όπλο» μεγάλου βεληνεκούς χαρακτηρίζονται, επίσης, οι διατάξεις για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, οι οποίες πλέον δεν θα εφαρμόζονται μόνο σε ελεύθερους επαγγελματίες αλλά σε όλα τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για το αμερικανικό μοντέλο ελέγχων, με βάση το οποίο η εφορία σχηματίζει το προφίλ του υπόπτου ζητώντας στοιχεία που αφορούν σε όλα τα έσοδα από όλες τις πηγές, σε όλες τις δαπάνες, σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι τρίτων, σε όλες τις απαιτήσεις από τρίτους, ακόμα και στα διαθέσιμα μετρητά ή στο περιεχόμενο θυρίδων, για να ακολουθήσει στη συνέχεια εξονυχιστική έρευνα σε βάθος 10ετίας, προκειμένου να εντοπιστούν και να φορολογηθούν τα αδήλωτα εισοδήματα.

Στρατηγικής σημασίας για τον «πόλεμο» που πρόκειται να ξεκινήσει, χαρακτηρίζεται, επίσης, η επικείμενη διάταξη με την οποία θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές αξίας άνω των 500 ευρώ, καθώς με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι περιοριστεί η διακίνηση «μαύρου» χρήματος, αν και οι γνώστες επισημαίνουν ότι για να αποδώσει αυτό το μέτρο θα πρέπει να λειτουργήσουν στην εντέλεια όλες οι τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού του εισοδήματος, αφού μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με μετρητά που είτε είναι προϊόν είτε κίνητρο φοροδιαφυγής.

Ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα θα λειτουργήσει η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αφού έτσι θα υπάρχει εικόνα και για τα έσοδα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών αλλά και για τον ΦΠΑ προς απόδοση. Στο «οπλοστάσιο» του υπουργείου Οικονομικών θα προστεθεί, επίσης, η ηλεκτρονική σήμανση των τιμολογίων, με την οποία η χρήση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων θα περιοριστεί δραστικά.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 4 ηλεκτρονικά «όπλα» της εφορίας. Πώς θα σας «τσιμπήσει»"

Οι 17+1 έλληνες ολιγάρχες που χρωστούν 10,5 δις ευρώ. Όλα τα ονόματα!!

H υπερχρέωση των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας...

Ποιος θα το περίμενε όμως, ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, βαριά ονόματα της ολιγαρχίας του πλούτου στη χώρα μας, θα ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένοι στα χρέη; Αρκετοί απ'αυτούς μάλιστα βρίσκονται σε άσχημη οικονομική θέση, καθώς οι επίτροποι, που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, κατ' εντολή της τρόικας, έχουν «παγώσει» προς το παρόν, τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Χωρίς πολλά λόγια, δείτε τι αποκαλύπτουν οι ισολογισμοί, για τα... «θαλασσοδάνεια» μερικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας μας. Έχουμε και λέμε:...

AXON HOLDINGS
: Το επιχειρηματικό όχημα του Θωμά Λιακουνάκου. Το 2012 παρουσίαζε τραπεζικό δανεισμό 447.200.000 εκατ. Ευρώ. Μόνο η θυγατρική του ομίλου EUROMEDICA, έχει χρέη προς τις τράπεζες, που ξεπερνούν τα 372.700.000 Ευρώ. 


ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δηλαδή με άλλα λόγια, MEGA CHANNEL, το...μεγάλο κανάλι, των τριών.. ισχυρών, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη. Το 2012, λοιπόν, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 123.500.000 ευρώ περίπου, μαζί και με το νέο δάνειο των 98.000.000 ευρώ, που προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ: Το δίκτυο των επιχειρήσεων που ελέγχει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει χρέη ύψους 861.300.000 ευρώ. Εδώ υπάρχει και το εξής ενδιαφέρον. Η Korinthoς Power, μια εταιρία στην οποία συμμετέχουν, κατά 65% ο Όμιλος Μυτιληναίου, και κατά 35% ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, χρωστάει στις τράπεζες 172.500.000 ευρώ.

INTRACOM: Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Intracom ίσον Σωκράτης Κόκκαλης. Ο όμιλος, από ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια, χρωστάει 315.700.000 ευρώ.

ΌΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΥ: Η εκδοτική... «αυτοκρατορία» της οικογένειας Μπόμπολα έχει χρέη προς τις τράπεζες 164.300.000 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο κατασκευαστικός όμιλος της οικογένειας Μπόμπολα. Δηλαδή βασικά, όπου δημόσια έργα, βλέπε Ελλάκτωρ. Και όμως, τα τραπεζικά δάνεια που έχει πάρει ο όμιλος, ανέρχονται σε 1.700.000.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Μετά τον αείμνηστο Λαμπράκη, ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα134.000.000. ευρώ.

ΜΟΤΟR OIL: Έχουμε ήδη αναφερθεί στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πάμε να δούμε τι χρωστάει η πετρελαϊκή «ναυαρχίδα» της οικογένειας στις τράπεζες. 1.200.000.000 ευρώπερίπου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Οικογένεια Στέγγου, Πόρτο Καρράς, σκάνδαλο στην Χαλκιδική, και πάει λέγοντας. Εδώ ο ισολογισμός μας δείχνει τραπεζικό δανεισμό μόλις 22.900.000 ευρώ.

STAR CHANNEL: Πάλι οι Βαρδινογιάννηδες. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει τραπεζικά χρέη 58.100.000 ευρώ.

ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον κατευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού. Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ.

ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τραπεζικός δανεισμός; 58 .000.000 ευρώ.

J&P ΑΒΑΞ: Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, με τραπεζικό δανεισμό 268.900.000 ευρώ (Ιωάννου, Παρασκευαΐδης).

MARFIN INVESTMENT GROUP: Ο όμιλος, που μας έχει...ταλαιπωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια με διάφορες υποθέσεις, όπως ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Λαϊκή Τράπεζα κ.α., και δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τα χρέη προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 2.000.000.000 ευρώ.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Μια παραδοσιακή δύναμη, στο χώρο των μετάλλων (Στασινόπουλος). Ο όμιλος έχειτραπεζικά ανοίγματα 1.100.000.000 ευρώ.(Υπόψη ότι μεταφέρει την έδρα της Εταιρίας από την Ελλάδα
Στο Βέλγιο ή Ολλανδία) 

ΤΙΤΑΝ: Σχεδόν μονοπώλιο στο χώρο των τσιμέντων (Κανελλόπουλος) και με τραπεζικό δανεισμό, που φθάνει το 1.000.000.000 ευρώ περίπου.

FORTHNET: Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος που κατέχει το συνδρομητικό κανάλι NOVA,εμφανίζει τραπεζικό δανεισμό 331.000.000 ευρώ.

MINOAN LINES: Μεγάλη ιστορία. Πρώην Μινωϊκές Γραμμές, ναυάγιο ΕΧΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, αυτοκτονία Παντελή Σφηνιά. Και χρέη 270.100.000 ευρώ.

Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού αυτών και μόνο των επιχειρήσεων, ξεπερνάει τα 10,6 δις ευρώ. Και είναι ενδεικτικά παραδείγματα, του πόσο «φεσωμένοι» στις τράπεζες είναι οι περισσότεροι από τους ολιγάρχες του χρήματος στη χώρα μας. Γι΄ αυτό, όταν μιλάμε για «θαλασσοδάνεια», ας μην αναφερόμαστε μόνο στα δάνεια των πολιτικών κομμάτων!
....κι ύστερα αυτό το κράτος χωρίς ντροπή βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι ανέργου για 735 ευρώ...!!!!! Τι κοινωνία έχουμε γίνει που δεν τους παίρνουμε με τις πέτρες; 



Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 17+1 έλληνες ολιγάρχες που χρωστούν 10,5 δις ευρώ. Όλα τα ονόματα!!"

Έρχονται τα ΚΕΠ-Υγείας! Τι θα προσφέρουν

Μετά τα ΚΕΠ για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έρχονται τα ΚΕΠ Υγείας.


Δεν πρόκειται για Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά για Κέντρα Πρόληψης Υγείας τα οποία δημιουργούνται από 14 Δήμους της χώρας που συνενώνουν τις δυνάμεις τους. Στα ΚΕΠ υγείας οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις αλλά και να διασυνδέονται με τις μεγάλες μονάδες υγείας.

Οι 14 Δήμοι που δημιουργούν ΚΕΠ Υγείας είναι:
Αμαρουσίου, Αγ.Παρασκευής, Αγ.Ανανργύρων-Καματερού, Αλίμου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Π.Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Τα ΚΕΠ Υγείας ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους και θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Τα ΚΕΠ υγείας υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαïκής Ένωσης.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται τα ΚΕΠ-Υγείας! Τι θα προσφέρουν"

Ιπποκράτειο: Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορείται διευθύντρια εργαστηρίου

Βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν - Διώκεται και ο συζύγός της καθώς βρέθηκε να έχει καταθέσεις ύψους 360.000 ευρώ


Διώκεται ποινικά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου στο Ιπποκράτειου Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα σε τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ, που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Μετά την ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του δημοσίου που ασκήθηκε προ μηνών σε βάρος της, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε νέα δίωξη, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η δίωξη στρέφεται και εναντίον του συζύγου της καθώς βρέθηκε να έχει καταθέσεις ύψους 360.000 ευρώ.

Η γιατρός, κατά το κατηγορητήριο, θεωρείται κύρια υπεύθυνη για τις υπεραγορές αντιδραστηρίων, που εκτιμάται ότι ζημίωσαν το Δημόσιο με το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διευθύντρια του εργαστηρίου, παρήγγελνε από διάφορες φαρμακευτικές πολλαπλάσιες ποσότητες αντιδραστηρίων σε σχέση με αυτές που απαιτούνταν, στη συνέχεια οι πλεονάζουσες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού καταστρέφονταν χωρίς να συντάσσεται πρακτικό καταστροφής και μετά γίνονταν νέες παραγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον μία υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, όπως και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρείας από την οποία γινόταν η προμήθεια των αντιδραστηρίων. Τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια χρησιμοποιούνται για εξετάσεις που αφορούν ασθένειες όπως λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιπποκράτειο: Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορείται διευθύντρια εργαστηρίου"

«Κλείνει» για ένα μήνα ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς

Λουκέτο για ένα μήνα θα βάλει ο ΕΟΠΥΥ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.


Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση των διατάξεων του, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, φάνηκε η προχειρότητα και η βιασύνη του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις “απολύσεις” των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεάις, το Πρωτοβάθμια Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Για την εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτούνται 29 υπουργικές αποφάσεις, όπως τις μέτρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Με υπουργικές αποφάσεις θα οριστούν ζητήματα ακόμα και για τον αριθμό των γιατρών, τις ειδικότητες, και για το αν θα εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας.

Στις αιχμές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Α. Μπέζας σημείωσε πως «αυτή είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές – και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας».

«Η έννοια της μεταρρύθμισης ακυρώνεται εν τοις πράγμασι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, όταν οι δομές του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστές» είπε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).

«Στο στάδιο όπου το προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα γίνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών – και επικουρικά από τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ» διευκρίνισε ο Αντ. Μπέζας.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, στερούμενοι το δικαίωμα συμμετοχής στο ΠΕΔΥ, θα έχουν την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με το Δίκτυο.
Αναγνωρίζουμε την εμπειρία και την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να μην βάλουμε καθαρούς κανόνες απ” την αρχή, είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ μέσω ενός ειδικού καθεστώτος.

«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να συνάπτει νέες συμβάσεις – και κατά προτεραιότητα θα γίνει αυτό με αυτούς τους γιατρούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους» ανέφερε ο κ. Μπέζας.

Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ΠΕΔΥ, αλλά δε θα καλύπτονται οι φαρμακευτικές τους δαπάνες.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείνει» για ένα μήνα ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς "

«Μυρίζουν» οι φάκελοι του ΣΔΟΕ - Λαβράκια στις έρευνες για 300 αιρετούς

Αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα λίαν συντόμως, υπόσχονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι πληθαίνουν τα στοιχεία που αφορούν στους ελέγχους μεγάλων υποθέσεων, που έχουν απασχολήσει και τη κοινή γνώμη.

Ο πρώτος φάκελος αφορά στους ελέγχους που γίνονται σε περίπου 300 αιρετούς σε όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, οι έρευνες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο στάδιο, καθώς αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από τις τράπεζες, σε απάντηση των αιτημάτων ανοίγματος λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων και η αίσθηση από τις έως τώρα έρευνες είναι ότι υπάρχει «ψαχνό».

«Βαρύς» χαρακτηρίζεται και ο φάκελος των ερευνών επί επενδυτικών προγραμμάτων, που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν εδώ και μήνες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Αντιμετώπισης της Απάτης (OLAF), με αφορμή το γνωστό σκάνδαλο στη Γ.Γ. Επενδύσεων, αλλά όσο προχωρούσαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ο κύκλος των ερευνών άρχισε να διευρύνεται. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο ΣΔΟΕ, παρουσία στελεχών της OLAF αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ με βάση οδηγία που έχει δώσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν τουλάχιστον 2.000 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα. Το βασικό κριτήριο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ενώ το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ που "χτυπάει" όποτε ελέγχεται τιμολόγιο επιχείρησης που βρίσκεται στη "μαύρη" λίστα εικονικών τιμολογίων, έχει ήδη επιστρατευτεί προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσεις υπερτιμολόγησης δαπανών, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε παράνομες επιδοτήσεις.

Συνεχίζονται, παράλληλα, οι δύσκολες έρευνες για τα εξοπλιστικά αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται από τις αρχές του 2012 για προσαύξηση της περιουσίας, ενώ άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που γίνονται εδώ και μήνες σε δύο ιδιαίτερες κατηγορίες επαγγελματιών: τους γιατρούς και τους καλλιτέχνες. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΔΟΕ, είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για μεγάλο αριθμό γυναικολόγων στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν ποσά σε πλήρη αναντιστοιχία με τα εισοδήματα που δήλωναν, ενώ τα ίδια στελέχη "υπόσχονται" αποκαλύψεις και όσον αφορά στις έρευνες σε πολύ γνωστούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες, των οποίων έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί και γίνονται διασταυρώσεις με τα στοιχεία (συμβόλαια) που έδιναν οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονταν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μυρίζουν» οι φάκελοι του ΣΔΟΕ - Λαβράκια στις έρευνες για 300 αιρετούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news