facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Stratfor: Η Ελλάδα θα ξαναγίνει το 2015 το κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης

Σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στην Ευρώπη και του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης στα πολιτικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησε το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων Stratfor.

Σε αυτήν περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία διατρέχει τον τεράστιο και ορατό κίνδυνο να ξαναγίνει το 2015 το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, εξαιτίας του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το Stratfor υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αν και αργά, ωστόσο σταθερά, διαβρώνει τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών της ηπείρου», καθώς «νέοι παράγοντες αναδύονται και απειλούν την ανωτερότητα των παραδοσιακών "παικτών"».

Συμμαχίες που έμοιαζαν αδύνατες πριν από την κρίση, τώρα είναι πιθανές

«Συμμαχίες και γεγονότα που έμοιαζαν αδύνατα μόλις λίγα χρόνια πριν, τώρα συζητούνται ανοιχτά στην Ευρώπη ως ενδεχόμενα» αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο και φέρνει ως παράδειγμα τη Σουηδία, η οποία «στις 3 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κυρίως λόγω πολιτικών κινήσεων που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον χώρο της ακροδεξιάς».

Αλλο παράδειγμα, κατά το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων, είναι η Ισπανία, όπου «το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα συζητά ανοιχτά την πιθανότητα να συνάψει συμμαχία με τους παραδοσιακούς τους αντιπάλους στην Κεντροαριστερά, προκειμένου να αποτρέψουν το αντιδραστικό κόμμα (σ.σ.: Podemos) να αναλάβει την εξουσία».

Το Stratfor προσθέτει ότι «σε μέλη-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και πιθανώς της Ελλάδας, θα διεξαχθούν εκλογές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκείνες οι χώρες δεν θα δουν κανέναν από αυτούς που θα θεωρούσαν πιθανούς κυρίαρχους το 2008».

Η Ισπανία θα γίνει Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, το αμερικανικό Stratfor τη συγκρίνει με την Ισπανία και αναφέρει ότι η χώρα μας «είναι το ενδεικτικότερο παράδειγμα για το πώς θα είναι στο μέλλον η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία».

«Οπως η Ισπανία, έτσι και η Ελλάδα», αναφέρει το ινστιτούτο, «διέθετε ένα σταθερό δικομματικό σύστημα όπου εναλλάσσονταν στην εξουσία πότε το κεντροδεξιό, πότε το κεντροαριστερό κόμμα. Ομως, η οικονομική κρίση οδήγησε σε μια ραγδαία άνοδο του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία επιβλήθηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το 2012, διεξήχθησαν δύο επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι τα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να συγκροτήσουν κυβέρνηση συμμαχίας, ώστε να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός παιχνιδιού. Στην Ελλάδα όπου οι πολιτικές αντιπαλότητες είναι παλιές και βαθιές, τέτοιους είδους συμμαχία θα διαφαινόταν αδύνατη πριν από την κρίση».

Οι πρόωρες εκλογές θα ξαναβάλουν την Ελλάδα στο κέντρο της ευρωκρίσης

Στη συνέχεια, το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πιθανόν μέσα στον επόμενο χρόνο θα επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν το κοινοβούλιο θα επιχειρήσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Αν το Κοινοβούλιο αποτύχει, τότε (η χώρα) θα εξαναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, το να κρατηθεί μακριά από την εξουσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη φορά».

Παράλληλα, το ινστιτούτο αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα κάνει νευρικές τις αγορές και θα διευρύνει την αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωζώνη, σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη είχε θεωρήσει πως βρήκε μια κάποια σταθερότητα».

Η παθητικότητα της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας είναι ανεπαρκής στην αντιμετώπιση της κρίσης

«Οταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να μεσολαβεί στις αγορές, πριν από δύο χρόνια, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε χάσει την αίσθηση του επείγοντος που είχε στα πρώτα χρόνια της κρίσης» προσθέτουν οι αμερικανοί αναλυτές και συμπληρώνουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως η Γερμανία, επιλέγει να καιροφυλακτεί αντί να δρα». Ετσι, εξηγεί το Stratfor, «εφόσον η Ελλάδα δημιουργήσει και πάλι οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αναγκαστούν να συζητήσουν τα θέματα που αποφεύγουν τόσο καιρό».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news