facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg για Τσίπρα:«Ο ταραξίας υποστηρικτής του Μάο, που τώρα «θέλει να πείσει τους επενδυτές».

Ταραξία της Ελλάδας χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές άρθρο του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Το σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει πως στα φοιτητικά του χρόνια ο κ. Τσίπρας μπορεί να ήταν υποστηρικτής του Μάο, αλλά τώρα «θέλει να κατευνάσει τους επενδυτές».

«Ο 40χρονος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θορύβησε μια ολόκληρη ήπειρο κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, όταν κόντεψε να πάρει την εξουσία υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Τώρα, η στάση του έγινε πιο συναινετική, καθώς υπόσχεται να κρατήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό», αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πλησιάζει στην εξουσία της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποσπάσει τη στήριξη των ψηφοφόρων παντρεύοντας τη νέα του υπόσχεση για τον προϋπολογισμό με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις του για χαλάρωση της λιτότητας. Αν και πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τα μαθηματικά πίσω από αυτή τη διπλή δέσμευση, ελάχιστοι υποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας κρύβει ένα σχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα και πάλι στο οικονομικό χάος».

«Εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών τίτλων, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μακροχρόνια αδυναμία» δηλώνει στο Bloomberg ο Nicola Marinelli της Pentalpha Capital, συμπληρώνοντας πως ενόσω βρίσκεται στο πλευρό των χωρών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «όλα θα πηγαίνουν καλά για την Ελλάδα ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Βασικός άξονας του σχεδίου Τσίπρα για να κρατήσει στο πλευρό του τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τις αγορές είναι η δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της προς ιδιώτες επενδυτές. «Το χρέος που οφείλουμε σε ιδιώτες επενδυτές δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση» δηλώνει ο κ. Μηλιός σε συνέντευξή του στο Bloomberg, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει τους επίσημους δανειστές της χώρας να δεχθούν διαγραφή των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ώστε να μειωθεί το χρέος της σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

«Μας λένε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται» δηλώνει ο κ. Μηλιός και συμπληρώνει: «Κάποτε υπήρχε και ρήτρα περί μη κρατικής στήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καταργηθεί, αλλά μόνο 10 ημέρες».

Η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τώρα έχει συμβουλευτική εταιρεία στην Ελλάδα, εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κρατήσει ο κ. Τσίπρας ικανοποιημένους τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους επενδυτές. «Το πρόβλημα με την ατζέντα τους είναι πως κανείς δεν θέλει να τη χρηματοδοτήσει» δήλωσε η κ. Ξαφά και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια θα χρειαστεί είτε να αναβάλουν τα σχέδιά τους για μεγαλύτερες δαπάνες είτε να βγουν από το ευρώ».

«Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πάντως δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον κ. Τσίπρα να υποκύψει στις απαιτήσεις της ένταξης στην ευρωζώνη» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Ο κ. Τσίπρας μπορεί μάλιστα να πετύχει περισσότερα από τον κ. Σαμαρά για τη φορολόγηση των πλουσίων, όπως δηλώνει Ευρωπαίος παράγοντς».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εκλογής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επειδή εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί το status quo, δηλώνει αξιωματούχος με έδρα το Βερολίνο. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξέλιξη που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.

«Πράγματι, πηγή προσκείμενη στον σχεδιασμό του κόμματος δήλωσε πως η δημόσια ρητορική στοχεύει στη στήριξη των ψηφοφόρων και δεν πρέπει να θεωρείται ισχυρός οδηγός για το πρόγραμμα πολιτικής του κόμματος» αναφέρει το δημοσίευμα. Και οι τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο παρακάλεσαν να μην κατονομαστούν.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news