facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ερντογάν "σβήνει" το "Ελλάς Γαλλία Συμμαχία" και βάζει στη θέση μας την Τουρκία

Το “Ελλάς Γαλλία Συμμαχία” από την εποχή Καραμανλή του πρεσβύτερου και Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν φαίνεται ότι όχι μόνο “ξεθωριάζει” αλλά δίνει την θέση του στο “Τουρκία Γαλλία Συμμαχία”. Οι …συμμαχίες σφραγίζονται πάντα από χρήμα και ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αντιθέτως η Τουρκία του Ερντογάν σπαταλά τρελά λεφτά για όπλα και το Παρίσι έχει στρέψει εκεί το ενδιαφέρον του. Ακόμη και η ένταση που υπήρξε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται ότι δεν αποτελεί πια εμπόδιο για την “σύσφιξη των σχέσεων”. Είπαμε είναι πολλά τα λεφτά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ΧΟΥΡΙΕΤ ο Ερντογάν έχει “αντικαταστήσει” τον αγαπημένο του Ευρωπαίο ηγέτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο “μπερμπάντη” πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι ιταλοί είχαν κερδίσει πολλά από την φιλία Ταγίπ και Σίλβιο. Οι ιταλικές εταιρείες είχαν κερδίσει πολλά δισεκατομμύρια με συμφωνίες συμπαραγωγής επιθετικών ελικοπτέρων,αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κλπ.

Τώρα η Γαλλία φαίνεται ότι παίρνει την θέση των Ιταλών. Αφορμή για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λόγω του αρμενικού ζητήματος σχέσεις Άγκυρας και Παρισίων ήταν η Συρία. Η Τουρκία αισθάνεται πολύ κοντά με την γαλλική θέση για το θέμα της Συρίας.

Ολάντ και Ερντογάν συναντήθηκαν στο Παρίσι στις 31 Οκτωβρίου για να συζητήσουν την κρίση στη Συρία, αλλά τουρκικές πηγές λένε ότι συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα αμυντικής συνεργασίας που αφορά και στην αναζήτηση από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Ερντογάν αν και είχε σχεδόν συμφωνήσει με την Κίνα, έκανε πίσω και “χορεύει” τους πάντες με τα δισεκατομμύρια της προμήθειας. Τα γαλλικά συστήματα Aster 30 έχουν πάει πολύ καλά στην αξιολόγηση.Τον Ιανουάριο 90 Γάλλοι από 60 εταιρείες αμυντικού υλικού θα επισκεφθούν την Τουρκία.

Από το 1974 και μετά η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν ένας από τους καλύτερους πελάτες των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών. Η προμήθεια όπλων από τους Γάλλους ήταν πάντα ένα πρόβλημα για την Τουρκία η οποία δεν ήθελε να έχει απέναντί της όπλα που δεν γνωρίζει. Φαίνεται ότι τώρα οδηγούμαστε σε μια αλλαγή “εξοπλιστικής συμμαχίας” αφού η Αθήνα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις γαλλικές απαιτήσεις που κοστίζουν πολύ. Το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm έχει ουσιαστικά ναυαγήσει. Κι ακόμη και η προσπάθεια της Γαλλίας να μας δώσει μεταχειρισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας δεν είχε θετική κατάληξη. Επιλέξαμε την αναβάθμιση των αμερικανικών P -3 Orion. Λύση προφανώς πιο συμφέρουσα.

onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news