facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Με Κάννες απειλεί ο Σόιμπλε αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος - «Καλή η απόφαση Σαμαρά» (Βίντεο)

Με τη σύνοδο των Καννών συνέδεσε την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε, υπενθυμίζοντας το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου 2011 που οδήγησε στην πτώση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Στο τέλος έχει ευθύνη ο λαός και η Βουλή. Το βιώσαμε και στις Κάννες, όταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα αποσύρθηκε την επόμενη ημέρα υπό την πίεση του Ευάγγελου Βενιζέλου» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ.Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας ότι η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «μαζεύτηκε» με την παρέμβαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η εκρηκτική νύχτα της Συνόδου των Καννών

Ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αιφνιδίασε τους ηγέτες των G20 με την πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τις απαιτήσεις των εταίρων. Το Βερολίνο έδειξε τα δόντια του διαμηνύοντας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορεί να είναι ένας: εντός ή εκτός ευρωζώνης.

Όπως θα έγραφαν οι Financial Times μερικούς μήνες μετά, ήταν η βραδιά που η Ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. «Ήταν το σημείο όπου η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε εκραγεί – Πώς σώθηκε το ευρώ» ήταν ο τίτλος του άρθρου της οικονομικής εφημερίδας, όπου αποκάλυπτε στοιχεία έπειτα από συνομιλίες του ανταποκριτή των FT, Πίτερ Σπίγκελ, με κορυφαίους αξιωματούχους, από «μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς». Στις ώρες που ακολούθησαν η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με το περιβόητο «Grexit».

Εν γνώσει του Βερολίνου η επίσπευση της εκλογής ΠτΔ

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι ήταν εν γνώσει του η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. «Δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Υπάρχουν μυστικά που οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε ή εμείς κάνουμε ότι δεν τα ξέρουν οι άλλοι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για μια «καλή απόφαση».

Ο κ.Σόιμπλε εγκωμίασε την πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της, ενώ, παράλληλα, εξήρε τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news