facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Και ο Άρειος Πάγος λέει «όχι» στον Ρωμανό

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, έθεσε στο αρχείο (απέρριψε) την αίτηση  του Νίκου του Ρωμανού  που ζητούσε να αναιρεθεί  το Βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά με το οποίο δεν έγινε δεκτό το αίτημα του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Η κυρία Θεοδώρου  έκρινε δεν συντρέχουν λόγοι να αναιρεθεί το βούλευμα. Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει ότι είναι αιτιολογημένη η απόρριψη του αιτήματος του Ρωμανού  από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά.

Το επίμαχο συμβούλιο σύμφωνα με  την κυρία Θοεδώρου έκανε ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων που απαιτούν για τους υπόδικους τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκιση.

Ακόμη, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε αβάσιμους τους  υπόλοιπους προβαλλόμενους λόγους.

Στην αίτησή του, ο Νίκος Ρωμανός  είχε προβάλει λόγους ακυρότητας της γνωμοδότησης του ανακριτή υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει γιατί η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία.

Φραγκίσκος Ραγκούσης: Αν δε βρεθεί λύση, ο Ρωμανός ξεκινά απεργία δίψας

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού μετά την γνωστοποίηση της απόρριψης της αίτησης αναίρεσης από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου σε δήλωσή του επισήμανε  ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα λύση  στην Βουλή  με την γνωστή τροπολογία για το ζήτημα του Ρωμανού  τότε ξεκινά και απεργία δίψας και κάλεσε όσους έχουν την εξουσία να θεσπίσουν διάταξη για τον Ρωμανό.

Η δήλωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής:

«Ένας ακόμη δεσμός με τη ζωή του Νίκου Ρωμάνου έσπασε. Μόνη ελπίδα είναι η τροπολογία στην ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα στην Βουλή. Είναι η τελευταία ελπίδα και του Ρωμανού για να μην αρχίσει την απεργία δίψας. Όπως λύση είναι και το βραχιολάκι.

Πιστεύω ότι την τελευταία στιγμή η πολιτεία  θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της.

Αν αρχίσει την απεργία δίψας σε  ένα –δύο 24ώρας οι βλάβες στο Ρωμανό θα είναι μόνιμες. Δεν το θέλει κανένας αυτό.

Αυτή που έχουν την εξουσία να σπεύσουν να ικανοποιήσουν την θέσπιση της διάταξης για τον Νίκο Ρωμανό».


Δύο πρώην γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης υπερ του Ν. Ρωμανού

Κοινή δήλωση υπέρ  του Νίκου Ρωμανού έκαναν οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς αντεγκλητικής  πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης και Μαρίνος Σκανδάμης.

Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Ιωαννίδης και Σκανδάμης, ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι  στην δήλωσή του ευσχήμως δεν τάσσονται ευθέως υπέρ του Ρωμάνου, αλλά την χαρακτηρίζουν «οριακή περίπτωση».

Ειδικότερα, η δήλωση  των δύο πρώην γενικών γραμματέων έχει ως εξής:

«Έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου, με όση δύναμη διαθέταμε, πιστεύουμε βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους.

Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία.

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων,  όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα».

Και καταλήγουν οι κ.κ. Ιωαννίδης και Σκανδάμης: «Η Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news