facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλο λάθος το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Την ώρα που η Τουρκία απομονώνεται διεθνώς, ακόμη και από χώρες που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μαζί της ώστε να θίγονται, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά παρέχει στήριξη στην χώρα που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία μας.

Την ώρα που η Τουρκία απομονώνεται διεθνώς, ακόμη και από χώρες που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μαζί της ώστε να θίγονται, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά παρέχει στήριξη στην χώρα που παραβιάζει την εθνική κυριαΤουρκία ρχία μας. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός, για να αποδώσει την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Εμφανιστήκαμε εύχαρεις για την προοπτική ανάπτυξης σχέσεων στρατηγικής συμμαχίας με την Αίγυπτο, η οποία μάς πλησίασε λόγω της εχθρικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντί της. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην Αίγυπτο; Ότι εμείς, παρόλα όσα προβαίνει καθημερινώς εναντίον μας η Τουρκία, που εκτός των άλλων θίγουν και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, διατηρούμε άριστες σχέσεις με την Τουρκία συνεδριάζοντας από κοινού οι δύο κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο. Γιατί δεν συνεδριάσαμε ποτέ από κοινού με την κυβέρνηση της Κύπρου; Και αφού δείχνουμε στον έξω κόσμο πως τα προβλήματά μας με την Τουρκία είναι αμελητέα, γιατί να μη συνεδριάσουμε και με την αλβανική κυβέρνηση;

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλου στην Άγκυρα το Σαββατοκύριακο απέδειξε με ηχηρό τρόπο ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από τη γραμμή της επιδεικτικής καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις έρευνες του «Barbaros» που συνεχίζονται κανονικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ (για όσους το έχουν λησμονήσει ή παριστάνουν ότι το έχουν λησμονήσει…).

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, όπως γράφει η ιστοσελίδα e-amyna, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέμεινε αδιάλλακτος κατά τις συνομιλίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν σταματήσουν οι γεωτρήσεις, θα αποσύρουμε το πλοίο», και προτείνοντας ευθέως τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ίδια παράλογη αξίωση θα διατυπωθεί και για τα ενεργειακή αποθέματα του Αιγαίου και της περιοχής Δωδεκανήσων έως το Καστελόριζο. Πώς θα απαντήσουμε τότε; Με συνεδρίαση και των Προέδρων; Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει «μία προσβολή σε εξέλιξη» εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ίδιος διοργανώνει το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας (που έχει προγραμματιστεί για τις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα).

Από καιρό έχω γράψει σ’ αυτήν την στήλη, ότι το συνέδριο έπρεπε τουλάχιστον να αναβληθεί, αν όχι να ματαιωθεί. Δυστυχώς, αυτό δεν το ζήτησε εντόνως ούτε η αντιπολίτευση. Την αυτή άποψη που διατυπώθηκε εδώ, διατύπωσε και η ανωτέρω αναφερόμενη ιστοσελίδα, γράφοντας πως ναι μεν η ελληνική πλευρά έχει συμφέρον να μεταθέσει όσο το δυνατόν τον χρονικό ορίζοντα της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, ώστε να προετοιμαστεί στρατιωτικά και να ξεδιπλώσει ολόκληρο το διπλωματικό της σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συμφωνιών με Αίγυπτο και Ισραήλ, όμως «είναι άλλο πράγμα η τήρηση ανοιχτών διαύλων και άλλο η διοργάνωση μιας κορυφαίας διακυβερνητικής συνάντησης όπως είναι η προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Δεκεμβρίου».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας (το οποίο ξεκίνησε με διθυράμβους επί πρωθυπουργίας Γ.Α. Παπανδρέου) δεν είναι απλώς μια ευκαιρία διπλωματικών επαφών, έστω πολλαπλών. Συνίσταται ουσιαστικά σε κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων και συνιστά επομένως κορυφαία εκδήλωση πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, που ευλόγως γίνεται αντιληπτή διεθνώς ως ένδειξη στενότατων φιλικών σχέσεων μεταξύ τους.

Έτσι, την ώρα που θα πίνουν το καφεδάκι τους Σαμαράς-Νταβούτογλου (με ναργιλέ;) το Barbaros με τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα βρίσκεται ανενόχλητο στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν αυτή η πολιτική συνεισφέρει στην υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, δεν γνωρίζω ποια είναι εκείνη που τα ζημιώνει.

voria

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news