facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Άτομα με Αναπηρία: Το ΕΣΥ έχει λαβωθεί και μαζί με αυτό όλοι εμείς

Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η σημερινή, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου και της Τρόικας, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων -στη προκειμένη περίπτωση των Ατόμων με Αναπηρία- διακυβεύονται κατάφωρα και πληγώνονται δραματικά.

Η 3η Δεκεμβρίου δεν πρέπει να είναι διαφορετική από τις άλλες ημέρες, αναφέρει στο onΜed ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, αλλά είναι ημέρα στην οποία θα πρέπει να δίνουμε λίγο παραπάνω έμφαση.

Και συνεχίζει: «Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας μας και ο αγώνας όλων των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να είναι συνεχής ενάντια στην φτώχεια και τον αποκλεισμό. Ωστόσο, η 3η Δεκεμβρίου 2014 φέρνει την αγωνία και το άγχος των ΑμΕΑ, οι οποίοι βιώνουν στο πολλαπλάσιο τις δύσκολες συνθήκες αυτές. Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν στα χρόνια της κρίσης έχουμε υπηρεσίες υγείας όλοι εμείς που υποφέρουμε, αλλά σε τι βαθμό έχουμε υπηρεσίες υγείας και πρόσβαση σε αυτές».

Το ΕΣΥ προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες υγείας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, γιατί έχει λαβωθεί, αναφέρει ο κ. Βαρδακαστάνης, προσθέτοντας, ότι «η μεγαλύτερη αταξία σήμερα στην υγεία και στο κομμάτι της αναπηρίας είναι τα ΚΕΠΑ. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, έχει ανάγκη από έναν αξιόπιστο Οργανισμό πιστοποίησης και ελέγχου αναπηρίας. Η πιστοποίηση είναι η καρδιά του ζητήματος και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε επέμβαση με βίαιο και βάρβαρο τρόπο». Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ για το ΚΕΠΑ, όπως αναφέρει ο συνομιλητής μας, στις 21 Νοεμβρίου τα 120.000 άτομα περίμεναν για να λάβουν πιστοποίηση 2-4 μήνες , αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πάντα έτσι. Μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ουρά για πιστοποίηση περίμεναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 15% του πληθυσμού μιας χώρας είναι ανάπηροι, ωστόσο η Eurostat αναγνωρίζει το 16% του πληθυσμού. Η Ελλάδα, από την δική της πλευρά, δέχεται ένα ποσοστό της τάξεως του 9,8%, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη μόνο ένα 3% εκτιμά ότι λαμβάνει παροχές αναπηρίας, δηλαδή 168.000 άτομα.

Εν τω μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί σήμερα τους πολίτες, να συμμετάσχουν στη μεγάλη παναναπηρική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, μπροστά στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29), με προσυγκέντρωση στις 5.30 στον πεζόδρομο Κοραή, στη στάση του μετρό Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «Ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες, γονείς, κηδεμόνες ΑΜΕΑ και εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής δεν πάει άλλο, δεν ανεχόμαστε τα ψίχουλα που μας ρίχνουν! Όχι στην απάτη του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, δε θα ζήσουμε με ελεημοσύνες. Οργάνωση και Αγώνας είναι η μόνη ΔΙΕΞΟΔΟΣ!»

Και συνεχίζει στο μήνυμά της:

«Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της ειδικής αγωγής. Για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων. Για μαζικές προσλήψεις ΑΜΕΑ, αλλά και εργαζόμενων στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στην ειδική αγωγή. Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία. Ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ που στόχο έχουν το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ.

Γυρίζουμε την πλάτη σε παλιούς και νέους παραμυθάδες. Δεν υπάρχουν σωτήρες και μεσσίες. Κέρδη, μονοπώλια, ΕΕ και δικαιώματα των εργαζόμενων και των ΑΜΕΑ δεν συμβιβάζονται -είναι σε αμείλικτο πόλεμο. Η ανάκαμψη που ευαγγελίζονται δεξιοί και αριστεροί σωτήρες αν τους αφήσουμε θα περάσει πάνω από τα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Δυναμώνουμε τη ΣΕΑΑΝ, απομονώνουμε τις συμβιβασμένες, διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ που στηρίζουν με το αζημίωτο το πέρασμα της αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ».

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί τα παρακάτω αιτήματα για τα Άτομα με Αναπηρία:

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια και ειδική αγωγή, με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

- Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση-οδηγία του ΟΟΣΑ και του ΚΕΠΕ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.

- Κατάργηση του παράβολου (χαράτσι) που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

- Να μη σταματάει ούτε στιγμή η καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, χωρίς καμία επίπτωση για όσο ο ανάπηρος και ο χρονίως πάσχων περιμένει να εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ.

- Έκτακτη ενίσχυση 1.000€ σε όλους τους ανάπηρους των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα τώρα εν όψει εορτών, για να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες τους.

- Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.

- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρόνοιας και στα κέντρα ειδικής αγωγής.

- Μέτρα προστασίας των ανέργων, 600€ επίδομα για όσο κρατάει η ανεργία.

- Μαζικές προσλήψεις αναπήρων τώρα με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news