facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Σύγκρουση με πολιτικά και επιστημονικά επιχειρήματα για την υποχρεωτική σίτιση Ρωμανού

Σάλο προκαλεί η ενδεχόμενη έκδοση εισαγγελικής εντολής για υποχρεωτική σίτιση του Νίκου Ρωμανού

Ο 21χρονος βρίσκεται σε απεργία πείνας επί 27 μέρες και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον υποβάλλουν στη διαδικασία της
υποχρεωτικής σίτισης.

Η δικηγόρος του Λίλα Ραγκούση δήλωσε ότι η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί και πως έχει δοθεί εντολή να περιοριστεί ο Ρωμανός, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Η υποχρεωτική σίτιση έχει εφαρμοστεί στο αμερικανικό στρατόπεδο Γκουαντάναμο της Κούβας και έχει χαρακτηριστεί και ως “βασανιστήριο”.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στους απεργούς πείνας χορηγείται αλεσμένη τροφή μέσω καθετήρα από τη μύτη. Οι απεργοί καθηλώνονται σε ειδική καρέκλα (φωτό) προκειμένου να μην αντιδρούν στην επώδυνη αυτή διαδικασία.

Το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής σίτισης του Ρωμανού έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, με τους μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους να εκφράζουν τη διαφωνία τους για την εμπλοκή των γιατρών σε ένα τέτοιο θέμα.
Βορίδης

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το Σάββατο ότι δεν πρέπει να διαχειρίζονται με πολιτικούς όρους ζητήματα που αφορούν στην υγεία, την σωματική ακεραιότητα και ενδεχομένως την ζωή ανθρώπου.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι ο Νίκος Ρωμανός νοσηλεύεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής, προκειμένου να παρακολουθείται η υγεία του.

Το ζήτημα της υγείας του – ανέφερε – βρίσκεται στα χέρια των θεραπόντων ιατρών του, οι οποίοι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αυτά που επιβάλλει η συνείδηση και η επιστήμη τους προκειμένου να διαφυλάξουν το έννομο αγαθό της υγείας του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, “πρέπει να σταματήσουν όλα τα υπόλοιπα”...
Αντιπαράθεση

Αντιδρώντας στις αναφορές του υπουργού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή φώναξε από το έδρανό της ότι ο Ρωμανός “δεν έπαθε ιλαρά”...

Η συζήτηση φορτίστηκε και ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι η Αριστερά δεν είναι εξοικειωμένη με το δημοκρατικό σύστημα και πως η κυβέρνηση σέβεται αυτές τις αρχές.

Σχολίασε, δε, ότι ορισμένοι βλέπουν τον Ρωμανό ως έναν νέο με ρομαντικά ιδανικά, αλλά κάποιο άλλοι ενδέχεται να τον αντιμετωπίζουν ως έναν κρατούμενο για αξιόποινες πράξεις.
Δεοντολογία

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί υποχρεωτικής σίτισης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, την αντίθεσή του.

Ο κ. Βαρνάβας τόνισε την Κυριακή ότι υπάρχουν επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή:

“Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων, η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του”.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news