facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΣτΕ: Στην ολομέλεια η απόφαση για την ιδιότητα του πρύτανη

Οι πρύτανεις που συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να παραμένουν στην θέση τους μέχρι την λήξη της θητείας τους. Αυτό έκρινε τόσο η πενταμελής όσο και η επταμελής σύνθεση του ΣτΕ. Το ζήτημα, λόγω μείζονος σπουδαιότητος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια.

Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά πλειοψηφία, με αφορμή την περίπτωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Μεσσήνη, έκρινε ότι «ο νομοθέτης δεν θέλησε η κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμo όριο ηλικίας, η οποία συνεπάγεται βεβαίως την απώλεια της ενεργού ακαδημαϊκής ιδιότητας του, να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του ως διοικητικού οργάνου, αλλά να συνεχίζει και να ολοκληρώνει την θητεία αυτή περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος του» (πρύτανη).

Η επιλογή αυτή του νομοθέτη, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 4335/2014 απόφασή τους, «δικαιολογείται από την ανάγκη να διασφαλίζεται η διοικητική σταθερότητα στα ΑΕΙ και να αποτρέπονται κατά το δυνατόν επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες οφειλόμενες σε πρόωρη διακοπή της θητείας του πρύτανη».

Εξάλλου, σημειώνουν οι δικαστές, «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση (νόμοι 4009/2011, 1268/1982 και 2083/1992) είναι συνταγματικώς θεμιτή και από την άποψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεδομένου ότι παρέχεται ευρεία ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να καθορίζει τα όρια ηλικίας των καθηγητών των ΑΕΙ». Αντίστοιχη κρίση είχε εκφράσει και η πενταμελής σύνθεση του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο εν ενεργεία πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Μεσσήνης και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος με την οποία αποφασίστηκε να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη γιατί ο κ. Μεσσήνης συνταξιοδοτείτε στις 31.8.2014 λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (τελικά διορίστηκε κατόπιν εκλογής πρύτανης ο Γεώργιος Πετράκος).

Ακόμη, ζητεί ο κ. Μεσσήνης να ακυρωθούν και άλλες συμπληρωματικές αποφάσεις της πρώτης, όπως είναι ο διορισμός στην θέση του πρυτάνεως του εν λόγω Πανεπιστημίου του Γιώργου Πετράκου, κ.λπ.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news