facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά να εξαιρεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τον ΕΝΦΙΑ!

Με το σκεπτικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ)... πάντα εξαιρείται από τη φορολόγηση των ακινήτων, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας να εξαιρεθούν τα ακίνητα της κεντρικής τράπεζας από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο κεντρικός τραπεζίτης αιτιολογεί το σκεπτικό του αιτήματός του στη βάση ότι η ΤτΕ αποτελεί φορέα δημόσιου συμφέροντος... εξ ου και η λογική της φοροαπαλλαγής.

Επίσης, πολλά από τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ιστορικής σημασίας, όπως για παράδειγμα το κεντρικό κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα ακίνητα της τράπεζας είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από την ΤτΕ με διευκρινίσεις.

Ο Στουρνάρας δικαιολογείται: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ

Η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ΤτΕ από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λπ. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απαράδεκτη υποβολή αιτήματος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για την εξαίρεση των ακινήτων της από τον ΕΝΦΙΑ. Στην απάντησή της, η ΤτΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το ίδιο θεσμικό πλαίσιο απαλλαγών ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών-μελών της ΕΕ.

Η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της Τραπέζης της Ελλάδος ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της. Στην πράξη, η ΤτΕ, αντί να καταβάλλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ. Υποστηρίζει, τέλος, ότι δεν τίθεται καν θέμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των λοιπών, πλην του Δημοσίου, μετόχων, ενόψει του ότι οι τελευταίοι συστηματικά εισπράττουν πάντοτε μέρισμα, το οποίο ουδέποτε υπερβαίνει, βάσει του καταστατικού, το ελάχιστο καταβλητέο 12%.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news