facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Συστάσεις Κομισιόν προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Την προτροπή προς την Τουρκία να αποφεύγει «κάθε είδους απειλή, πηγή προστριβής ή προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να πλήξει τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων» επαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απαντητική επιστολή εκ μέρους του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ Βασίλη Μαύρου.

Η επιστολή του Δρ Μαύρου εκ μέρους του Συνδέσμου απηύθυνε έκκληση παρέμβασης του κ. Γιουνκέρ για το θέμα της ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απαντητική επιστολή, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2014, αναφέρει επίσης ότι στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία τονίστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ «που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα διερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Προστίθεται ότι τονίστηκε και η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Η επιστολή της εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζει επισημαίνοντας πως η ΕΕ, σε διάφορες περιστάσεις, έχει καλέσει την Τουρκία να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. «Η δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας με συμπαγείς όρους σε μια τέτοια συνολική λύση είναι κρίσιμη», προσθέτει η επιστολή.

Στη συνέχεια απευθύνεται έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποκλιμακώσουν την ένταση, να συμβάλουν σε ένα θετικό κλίμα που θα ευνοήσει τη δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και να στηρίξουν τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους ηγέτες των κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σημειώσουν πραγματική πρόοδο προς όφελος όλων».

Η καταληκτική παράγραφος της επιστολής σημειώνει ότι είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ να επανενωθεί η Κύπρος και να επέλθει ένα τέλος σε μία από τις παλαιότερες διαμάχες επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Η Κομισιόν παραμένει πεπεισμένη ότι τα κέρδη για όλους τους Κυπρίους από την επανένωση θα υπερτερούν κατά πολύ τα κόστη των συμβιβασμών που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να γίνουν και από τις δύο πλευρές», κλείνει η επιστολή, σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

philenews / ΚΥΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news