facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλική καταστροφή στον Έβρο – Εκκενώθηκαν σπίτια, πλημμύρισαν 100.000 στρέμματα (ΒΙΝΤΕΟ)


-Στο πόδι οι κάτοικοι που δεν ξέρουν που θα φτάσει το νερό 
-Εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στο Ορμένιο και την Μάνδρα την Παρασκευή
-Πλημμύρισαν σχεδόν 100.000 στρέμματα γης, ανυπολόγιστη η καταστροφή 

Στο έλεος του Θεού βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Έβρου, όπου χιλιάδες στρέμματα γης έχουν καλυφθεί από νερό, πλημμύρισαν σπίτια και κινδύνεψαν ηλικιωμένοι κάτοικοι.

Το πρωί της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στο Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Μάνδρα του Δήμου Σουφλίου. Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και των Δήμων δίνουν μάχη καθημερινά προσπαθώντας να ανακόψουν την ορμή των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι.

Έσπασε το ανάχωμα 
Τα ξημερώματα της Παρασκευής το ανάχωμα του Ορμενίου έσπασε με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να διαταχθεί από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας η εκκένωση σπιτιών. Οι ένοικοι με τη συνδρομή του Στρατού και της Αστυνομίας απομάκρυναν προληπτικά τα υπάρχοντά τους από τις κατοικίες τους, που απειλούνταν, και μεταφέρθηκαν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας ανέλαβαν την κατασκευή νέου αναχώματος ώστε να αποτραπεί η είσοδος των υδάτων εντός του οικισμού.

“Έσπασε το ανάχωμα και αυτό είχε σαν συνέπεια να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα και πλέον υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το χωριό. Έχει γίνει η μεταφορά των κατοίκων και τώρα θα σπάσουμε σε ένα άλλο σημείο το ανάχωμα για να εκτονωθούν λίγο τα ύδατα. Κατέβηκαν μεγάλες ποσότητες” σημειώνει ο κ. Βασίλης Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδας εξηγώντας πως “εκείνο που προέχει είναι να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Εάν συνεχιστεί αυτό θα πλημμυρίσει το μισό χωριό”.

Δραματική η κατάσταση στο Σουφλί 
Εξίσου δραματική είναι η εικόνα και στο Δήμο Σουφλίου όπου και εκεί το νερό στην κυριολεξία βρέθηκε μια ανάσα από τις κατοικημένες περιοχές. Προληπτικά το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε εντολή να εκκενωθούν σπίτια στον οικισμό της Μάνδρας, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή καλύφθηκε από νερό.

Γεωτρήσεις τέθηκαν σε λειτουργία για την κατευθυνόμενη απομάκρυνση των νερών, ωστόσο στο Αμόριο οι Αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την παροχή νερού στους κατοίκους. 
“Αυτό που βλέπετε σήμερα ξεκίνησε εδώ και 10 μέρες, προσπαθούμε να γλιτώσουμε τον οικισμό των Λαβάρων. Θα είναι η 7 πλημμύρα μέσα σε 15 χρόνια, δεν αντέχουν οι κάτοικοι. Κάνουμε μια υπερπροσπάθεια έχουμε έναν στόλο μηχανημάτων ώστε να ανεβάσουμε το ύψος του αναχώματος κατά 1 μέτρο απ' ότι προβλεπόταν να είναι για να γλιτώσουμε. Έχω δώσει εντολή να εκκενωθεί ένα τμήμα της Μάνδρας γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση το ύψος είναι αυτό που είναι του αναχώματος και δεν μπορούμε να ανεβάσουμε μηχανήματα” σημειώνει ο κ. Βαγγέλη Πουλιλιός, Δήμαρχος Σουφλίου, εξηγώντας πως “στο Αμόριο έχουμε ένα πρόβλημα, η γεώτρηση είναι μέσα στον κάμπο, αναγκαζόμαστε να κόψουμε το νερό του χωριού και από αύριο με υδροφόρες του Στρατού και εμείς με εμφιαλωμένα νερά να μπορέσουμε να βοηθήσουμε λίγο αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ εμείς δεν το έχουμε ξαναδεί και θα το βλέπουμε για 2 μήνες συνέχεια. Όλα τα νερά από τη Βουλγαρία θα περάσουν εδώ. Δεν μπορούν να κοιμηθούν οι άνθρωποι ήσυχοι”.

Ανυπολόγιστη καταστροφή
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 στρέμματα γης κατά μήκος του Έβρου έχουν καταληφθεί από τα νερά των ποταμών, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.

“Είναι πάρα πολλά τα νερά και έρχονται και περισσότερα. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη” αναφέρει ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, εξηγώντας πως “από το Ορμένιο μέχρι το Πέταλο η στάθμη είναι πάνω από τα 6 μέτρα και στο Πέταλο μάλιστα είναι στα 6,9. Δεν θέλουμε να κινδυνέψουν άνθρωποι και για αυτό είμαστε στο πόδι”.

Λήψη έκτακτων μέτρων
Το μεσημέρι της Παρασκευής το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκακτο δελτίο για τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την αποφυγή πλημμυρών.

Όπως αναφέρεται σχετικώς “λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών ΕΒΡΟΥ, ΑΡΔΑ, ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, καλούνται:

Όσοι έχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε παρέβριες περιοχές να τις εγκαταλείψουν άμεσα. Οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να μη εξέρχονται του δικτύου, να μην πλησιάζουν πλημμυρισμένες εκτάσεις  και να υπακούσουν στις υποδείξεις των Αστυνομικών Αρχών”.








thrakitoday

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news