facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Ερχονται email με… εκπτώσεις για ΕΝΦΙΑ - «Δωρεάν» οι διορθώσεις του Ε9

Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις για τις δηλώσεις Ε9 από το 2010. Στέλονται email σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ετοιμάζεται σεμινάριο διορθώσεων για τους λογιστές και οδηγός 30 σελίδων για τους φορολογούμενους.

Αν δείτε τις επόμενες ημέρες ένα email από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μην τρομάξετε. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας καλούν με ευγενικό τρόπο να διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις στο έντυπο Ε9 τα οποία σας στοίχισαν περισσότερο ΕΝΦΙΑ.

Στην τελική ευθεία για την πλήρη εκκαθάριση του φόρου ακινήτων που στοίχισε ακριβά στην κυβέρνηση, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάνει ό,τι μπορεί για να θυμίσει ότι η εφορία μπορεί να είναι και φιλική προς τον φορολογούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν ειδικές εφαρμογές για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα όχι μόνο στο έντυπο Ε9 του 2014, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, εντός της εβδομάδας αναμένεται ειδικός οδηγός 30 σελίδων με το αλφαβητάρι των διορθώσεων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και ειδικό σεμινάριο για λογιστές προκειμένου η ΓΓΔΕ να τους δώσει τα φώτα της για να ξεμπλέξουν το κουβάρι των διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου, στο πλαίσιο σεμιναρίου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, εντός της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, για την υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για το 2014.

Στις προθέσεις της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου είναι να μην επιβληθούν πρόστιμα σε κανέναν φορολογούμενο που θα κάνει διόρθωση εκ των υστέρων στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης ούτε καν για όσους προχωρήσουν με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση στην υποβολή του Ε9 για το 2010. Ήδη άλλωστε προβλέπεται απαλλαγή από τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων μετά το 2011 με απόφαση του καλοκαιριού.

Κλειδί το 2010

Σύμφωνα με λογιστές, η δυνατότητα διορθώσεων χωρίς πρόστιμα είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως για το 2010. Όπως εξηγούν, σήμερα πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων σκοντάφτουν στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο απαιτείται για κάθε μεταβίβαση από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Όποιος θέλει σήμερα να μεταβιβάσει ένα ακίνητο θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ από το οποίο να προκύπτει ότι από το 2010 έως και το 2013 έχει συμπεριλάβει το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου στις δηλώσεις ΦΑΠ και έχει καλύψει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Με δεδομένο, όμως, ότι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας επιβαλλόταν τα προηγούμενα χρόνια σε όσους είχαν ακίνητη περιουσία υψηλότερη των 200.000 ευρώ, είναι χιλιάδες οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει καν το έντυπο Ε9. Όλοι αυτοί μέχρι σήμερα πρέπει πρώτα να πάνε στη Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν χειρόγραφα το Ε9 για το 2010 και στη συνέχεια να πάρουν το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

Το ηλεκτρονικό γράμμα

Στις προθέσεις της κ. Σαββαΐδου, άλλωστε, είναι εντός των επόμενων ημερών να αποσταλεί σε όλους τους φορολογούμενους που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των παραδοχών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, λόγω ελλιπούς ή λανθασμένης συμπλήρωσης του Ε9, ένα email με το οποίο θα ειδοποιούνται να κάνουν τις διορθώσεις από τις οποίες θα προκύψει τελικά μικρότερος ΕΝΦΙΑ. Οι παραλήπτες υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000.

Όπως ενδεχομένως θυμούνται αρκετοί φορολογούμενοι, στα τέλη Ιουλίου είχε εκδοθεί μια απόφαση στην οποία περιγράφονταν παραδοχές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αν έλειπαν ή αν είχαν συμπληρωθεί λάθος διάφορες παράμετροι υπολογισμού του φόρου.

Η απόφαση όριζε μεταξύ άλλων πως αν δεν είχε συμπληρωθεί ο όροφος αυτόματα η εκκαθάριση γινόταν με τον υψηλότερο συντελεστή ορόφου (σαν να ήταν στον έκτο και ας ήταν στον πρώτο), αν είχε συμπληρωθεί λάθος το ποσοστό συνιδιοκτησίας η εκκαθάριση γινόταν με συντελεστή 100%, ενώ αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή είχε συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, ο αριθμός αυτός θεωρούνταν ηλικία του κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπου ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με βάση παραδοχές, οι φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ένα email με το οποίο θα ειδοποιούνται να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Δεδομένου ότι ελλείψει στοιχείων η εκκαθάριση του φόρου έγινε με βάση τη δυσμενέστερη παραδοχή -αυτή δηλαδή που οδηγούσε στον υψηλότερο φόρο- για όλους αυτούς τους φορολογούμενους, εφόσον κάνουν τις διορθώσεις, θα προκύψουν τώρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Με την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων θα γίνεται αυτόματα νέα εκκαθάριση. Οι μειώσεις θα περνούν στο εκκαθαριστικό και θα αναπροσαρμόζεται το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης έως τον Φεβρουάριο, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με ποσά τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί.

Αν έχει εξοφληθεί ο φόρος ακινήτων και το τελικό ποσό είναι μικρότερο, η διαφορά θα επιστρέφεται.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news