facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

«Πυρά» Μέρκελ κατά Ρωσίας: Αποσταθεροποιεί όχι μόνο την Ουκρανία αλλά μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και πολύ μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης.

«Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», δήλωσε η Μέρκελ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. «Πρόκειται επίσης για τη Μολδαβία, την Γεωργία και εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα πρέπει να αναρωτηθούμε και για τη Σερβία καθώς και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε. Ήταν η πρώτη φορά που ένας δυτικός ηγέτης κατηγόρησε τη Μόσχα για την ανάμιξή της στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου πολλά κράτη επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μεταχειρίζεται την Ουκρανία ως τμήμα της σφαίρας επιρροής της μάλλον, παρά ως μια γειτονική της χώρα, καθώς επίσης και ότι διέπραξε μια απροκάλυπτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο.

«Μετά τη φρίκη των δύο παγκοσμίων πολέμων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτό αποτελεί δοκιμασία για την ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ. Το «παλιό σκεπτικό» της Ρωσίας που περιλαμβάνει σφαίρες επιρροής δεν μπορεί να γίνεται «ανεκτό», πρόσθεσε η Μέρκελ και προέβλεψε μία πορεία «μακρά, σκληρή και γεμάτη εμπόδια».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις όσον αφορά την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τον Πούτιν ότι η χώρα του έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο δίνοντας βαρέα όπλα στους Ουκρανούς αυτονομιστές, και ότι παραβίασε τις συμφωνίες ειρήνης που υπεγράφησαν στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο Πούτιν απέρριψε, για μία ακόμα φορά, τις επικρίσεις αυτές.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν έχει διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Από την πλευρά του υποστήριξε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία ήταν μια πιο δημοκρατική διαδικασία σε σύγκριση με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, που υποστήριξε η Δύση. Εξήγησε τη θέση του αναφέροντας πως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έγινε μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του μέσω μιας κοινοβουλευτικής απόφασης. Συνέχισε λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας δεν παρενέβησαν κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για μια ενδεχόμενη εθνική αποκάθαρση και ότι η Ουκρανία «θα καταλήξει να είναι ένα νεοναζιστικό κράτος».

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Ρωσία παρέχει υποστήριξη στους αυτονομιστές προμηθεύοντάς τους με στρατεύματα και όπλα, ο Πούτιν δήλωσε: «Την σήμερον ημέρα, όσοι δίνουν μάχη και τη θεωρούν δίκαιη, θα έχουν πάντα τον τρόπο να βρίσκουν όπλα».

Κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι στην μάχη του κατά των αυτονομιστών έχει κάνει χρήση βαλλιστικών πυραύλων.

«Θα επιθυμούσατε οι κεντρικές ουκρανικές αρχές να εξολοθρεύσουν τους πάντες εκεί, όλους τους πολιτικούς τους εχθρούς και αντιπάλους; Εμείς σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό. Και δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να πείσει τη Ρωσία να αλλάξει την προσέγγισή της έναντι της Ουκρανίας, χωρίς επιτυχία έως τώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα σήμερα συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους, εν μέσω διαφωνιών γύρω από το πόσο σκληρές πρέπει να είναι οι νέες κυρώσεις. Το Συμβούλιο ενέκρινε ουσιαστικά την επιβολή νέων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο μόνο σε αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν ζήτησε από την ΕΕ «αληθινή αποτροπή», με τη μορφή κυρώσεων αλλά και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνησή του.

«Αγωνιζόμαστε στην ανατολική Ουκρανία... όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την ασφάλεια της ΕΕ», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η επιβολή κυρώσεων είναι σημαντική», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Καθιστά πολύ σαφές ότι υπάρχουν συνέπειες, υπάρχει κόστος για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Ρωσία», είπε.

Πάντως η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ήταν μεταξύ αυτών που πρότειναν μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαλόγου με τη Ρωσία και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Από τον Απρίλιο, οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

ΑΠΕ/imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news