facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Δασκαλόπουλος: Σκληρή απάντηση σε δημοσίευμα για φοροαποφυγή

Την απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά από δημοσίευμα που τον εμπλέκει στην υπόθεση φοροαποφυγής μεγάλων εταιρειών μέσω Λουξεμβούργου. Υποστηρίζει ότι «η έρευνα του ICIJ αποκαλύπτει πράγματι και περιπτώσεις καταχρήσεων που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μέσω ειδικών συμφωνιών με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρακτικές δεν με αφορούν. Ποτέ δεν συνήψα ούτε επεδίωξα συμφωνίες τέτοιας μορφής».

Σημειώνει ότι «οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο.

Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ παραχαράζει τα γεγονότα και διαστρέφει την πραγματικότητα.

Πράγματι, η διαχείριση της περιουσίας μου γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας DAMMA Συμμετοχών (DAMMA Holdings S.A.), καθώς και μέσω επενδυτικών funds στο Λουξεμβούργο. Από τα ίδια τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, δεν προκύπτει η παραμικρή παρανομία ή φοροδιαφυγή –ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Λουξεμβούργο. Άλλωστε, η ίδια η πηγή των στοιχείων αυτών, το ICIJ, ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι «δεν έχει την πρόθεση να υποδείξει ή να υπονοήσει πως οι εταιρείες που αναφέρονται έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει μη κανονικά.». Το ΒΗΜΑ, όμως, επέλεξε να συνθέσει τα ίδια ακριβώς στοιχεία σε μια υπαινικτική, παραπλανητική και συκοφαντική παρουσίαση.

Δεν πτοούμαι, βέβαια, ούτε ...συγκινούμαι επειδή μια τέτοια εφημερίδα με έχει βάλει στο στόχαστρο. Μάλλον το θεωρώ τίτλο τιμής. Η συγκαταβατική ανοχή μου, όμως, ως προς το Συγκρότημα, έχει εξαντληθεί.

Στη βάση αυτή, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με την άμεση κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας. (Οποιοδήποτε ποσό τυχόν μου επιδικαστεί θα διαθέσω για κοινωφελή σκοπό).

Για την τάξη και για όσους πράγματι ενδιαφέρονται να καταλαβαίνουν:

Όλες οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο.

Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα. Με αυτά τα εισαγόμενα κεφάλαια, η DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. πραγματοποιεί τις επενδύσεις της, απασχολεί 45 άτομα και έχει καταβάλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Η έρευνα του ICIJ αποκαλύπτει πράγματι και περιπτώσεις καταχρήσεων που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μέσω ειδικών συμφωνιών με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρακτικές δεν με αφορούν. Ποτέ δεν συνήψα ούτε επεδίωξα συμφωνίες τέτοιας μορφής.

Πέραν αυτών όμως, είναι παράλογο να αποδίδεται δόλος σε όποιον έχει επιχειρηματική σχέση με το Λουξεμβούργο. Το μέλος αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί ένα επιτυχημένο οικονομικό κέντρο, διότι έχει δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, τις υποδομές και την τεχνογνωσία για τη διαχείριση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων και επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, παρέχοντας ασφάλεια συναλλαγών και δικαίου στους μεγάλους ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές, σε μια Ευρώπη όπου η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί πραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια.

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, το ίδιο το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με το γερμανικό και το γαλλικό κράτος, επέλεξαν ως σχήμα ένα επενδυτικό fund του Λουξεμβούργου για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG) που θα παρέχει κεφάλαια ύψους καταρχήν 200 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τους ίδιους λόγους, το Λουξεμβούργο έχει ως έδρα του και το private equity fund DIORAMA, που ίδρυσα πρόσφατα και μέσω του οποίου προσωπικά θα επενδύσω 50 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news