facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Βαρύ το "κατηγορώ" του Εισαγγελέα για τον Θ. Τσουκάτο

Στον Θόδωρο Τσουκάτο και τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη που ήδη δικάζεται για την υπόθεση, φαίνεται να περιορίζεται η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο μεγάλο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης δείχνει το εδώλιο στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Στην περίπτωση δε που η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί από το συμβούλιο εφετών, ο Θόδωρος Τσουκάτος θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στις 2368 σελίδες που αριθμεί η εισαγγελική πρόταση περιγράφονται οι δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας από τη μητρική SIEMENS στη Γερμανία μέχρι τους τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας προκειμένου να προωθηθεί η σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ που κατά τον εισαγγελέα ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον κατά 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρη ο Θόδωρος Τσουκάτος γίνεται αποδέκτης δυο εμβασμάτων συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων ενώ στη διαδρομή φαίνεται να λαμβάνουν χώρα μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές με στόχο προφανώς να χαθούν τα ίχνη του "μαύρου" χρήματος.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 1998 διακινήθηκαν από "ύποπτο" λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, δυο εμβάσματα ύψους ενός εκατ. γερμανικών μάρκων τα οποία, κατά τον κ. Μπρη κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη.

Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη, έδωσε στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος με τη σειρά του τα πήρε από το στενό του φίλο, Στέλιο Βίο "με τον οποίο ο Θ. Τσουκάτος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις καθώς την είχε βοηθήσει κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996, όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών..."

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το ποσό μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο ένα κοινό πρόσωπο, τον κατηγορούμενο Γεώργιο Γενναίο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Γ. Γενναίος "απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ" στη Χαρ. Τρικούπη.

Τελικά όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους δικαιούχους των λογαριασμών και σύμφωνα με την πρόταση, "παραδόθηκαν από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο ...και τελικά κατέληξαν... σε στελέχη – υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ"

Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι "το έμβασμα του παραπάνω ποσού ...έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν..."

Απαλλαγή για τα παιδιά του Χ. Καραβέλα

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μπρη δεν προκύπτουν στοιχεία για την παραπομπή των τριών παιδιών του ακόμα καταζητούμενου πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens ΕΛΛΑΣ, Χρήστου Καραβέλα. Αντιθέτως, ο εισαγγελικός λειτουργός "δείχνει" εδώλιο για τη σύζυγό του Μαρία.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news