facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πρόμαχος: Η ταινία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η ταινία που θα δουν όλοι οι Έλληνες στις 27 Νοεμβρίου, είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο Ελλήνων δικηγόρων που μηνύουν το Βρετανικό μουσείο για την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Το φιλμ «Πρόμαχος» αφορά μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο Ελλήνων δικηγόρων -τους ενσαρκώνουν ο Ελληνοαμερικανός Παντελής Κοντογιάννης και η Κασσάνδρα Βογιατζή- που μηνύουν το Βρετανικό Μουσείο και ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών. Μαζεύουν πληθώρα στοιχείων, για να αποδείξουν ότι πλαστογραφήθηκαν έγγραφα με τα οποία το βρετανικό κοινοβούλιο πήρε το 1816 τα Γλυπτά και ξεκινούν τις νομικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Χωραφάς συμμετείχε στην παραγωγή και βοήθησε τους σκηνοθέτες στις γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις ελληνικές αρχές, ενώ κρατά και τον ρόλο του επικεφαλής αρχαιολόγου στην Ακρόπολη.

Ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Τζιανκάρλο Τζιανίνι ερμηνεύει τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης και συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Βογιατζής, Σπύρος Φωκάς, Πολ Φρίμαν κ.ά.

Ο πατέρας των αδελφών Βόρχες, έγκριτος δικηγόρος στην Αμερική, συνεργαζόταν μέχρι το 2006 με τους Βρετανούς νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό. Η μητέρα τους, Ελισάβετ Μανιάτη, με καταγωγή από την Εύβοια, επίσης γνωστή δικηγόρος στην Αμερική, έστελνε συνεχώς το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αρχαιότητες πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Eτσι ο Τζον και ο Κέρτε Βόρχες ήξεραν από παιδιά πως οι Βρετανοί απέσπασαν με τη βία τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα μετέφεραν στο Βρετανικό Μουσείο. Πριν από τρία χρόνια όταν ο Κέρτε έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Κινηματογράφου του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, πήρε την απόφαση να γυρίσει μια ταινία με το θέμα αυτό.


Το τρέιλερ της ταινίας

Μέρος της ταινίας προβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε εκδήλωση στο Λονδίνο παρουσία και της Αμάλ Αλμουντίν-Κλούνεϊ, η οποία ενθουσιάστηκε, ενώ οι αδερφοί Βόρχες εντυπωσιάστηκαν από την, υπέρ της Ελλάδας, επιχειρηματολογία της.

«Τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν εδώ που ανήκουν. Στο τέλος της ταινίας, όλοι θα συμφωνήσουν με αυτό αν και τον τελευταίο καιρό η διεθνής κοινή γνώμη αλλάζει άποψη και πλέον υιοθετεί τα ελληνικά επιχειρήματα», λέει και μάλιστα σε άπταιστα Ελληνικά ο Τζον Βόρχες, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Τα γυρίσματα έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2013 ως τον περασμένο Ιανουάριο στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης και χρειάστηκε ειδική άδεια από το ΚΑΣ, καθώς η Α' ΕΠΚΑ είχε απορρίψει αρχικά το αίτημά τους, χαρακτηρίζοντας το σενάριο της ταινίας «απλοϊκό».

Ο τίτλος της ταινίας εμπνέεται από το τεράστιων διαστάσεων άγαλμα της θεάς Αθηνάς στα Προπύλαια της Ακρόπολης, το οποίο βρισκόταν στο σημείο από όπου επόπτευε και προστάτευε την αγαπημένη της πόλη.

«Oπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι Eλληνες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους», λέει ο Τζον Βόρχες.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news