facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη για νέο σεισμό: Τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών ζήτησε ο Κικίλιας

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον βόρειο Ευβοϊκό, εκτός από την έντονη ανησυχία που προκάλεσε στους πολίτες, έφερε και αναταράξεις στην επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων.

Για ακόμα μία φορά, καθηγητές σεισμολογίας και ερευνητές διαφωνούν για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή για το εάν θα πρέπει να περιμένουν ένα μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους σεισμούς

Την ίδια ώρα, η διπλή σεισμική δόνηση θορύβησε και τον κρατικό μηχανισμό, αφού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε θέματα σεισμικής δραστηριότητας. Κύκλοι του υπουργείου, πάντως, αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για επικείμενο σεισμό και πως η σύσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της άσκησης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Ποιοι υποστηρίζουν πως ο Εγκέλαδος θα ξαναχτυπήσει

Αν και οι περισσότεροι σεισμολόγοι και ερευνητές εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, οι Άκης Τσελέντης, Κώστας Παπαζάχος και Ηλίας Τσιάπας εξέφρασαν την άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει τελειώσει και ότι ίσως ο Εγκέλαδος ξαναχτυπήσει.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής σεισμολόγος Ηλίας Τσιάπας, μιλώντας στα parapolitika.gr, τόνισε πως «στις 23 Νοεμβρίου αναμένεται ακόμη μία μεγάλη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα, από 5,1 έως και 5,6 Ρίχτερ. Φυσικά υπάρχουν και πιθανότητες εκτόνωσης, γεγονός που θα μάθουμε, όπως και το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί τρεις μέρες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία». Μάλιστα, ο κ. Τσιάπας επισήμανε πως «ο επόμενος σεισμός που είναι πιθανό να σημειωθεί στη χώρα είναι λίγες μέρες μετά, στις 6 Δεκεμβρίου, και να είναι 6,2 Ρίχτερ».

Από την άλλη πλευρά, ψύχραιμος αλλά και επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ως προς το εάν ο σεισμός που ταρακούνησε και την Αττική τα ξημερώματα ήταν ο κύριος. Οπως δήλωσε σήμερα το πρωί, δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης. Εκτίμησε, δε, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Παράλληλα, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη, λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα 24ωρα.

Ποιοι σεισμολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο εκτονώθηκε

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ερευνητές-σεισμολόγοι οι οποίοι έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο για τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- μεγάλη ανησυχία.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του λίγο μετά το φαινόμενο, σημείωσε πως οι σεισμοί των 5,1 Ρίχτερ έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος. Παράλληλα, εξήγησε πως «είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό».

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης άλλων, γειτονικών ρηγμάτων από τον διπλό σεισμό, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από σεισμούς μεγαλύτερους από τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ευρύ δίκτυο σεισμογράφων, οι οποίοι και καταγράφουν δεδομένα που σπεύδουν να καταγράψουν και να μελετήσουν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δύο. Έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για "ομαλή μετασεισμική ακολουθία". Το πιθανότερο είναι πως πρόκεται για το ίδιο ρήγμα, αν και ο δεύτερος σεισμός είναι λίγο ανατολικότερα από τον πρώτο. Το ρήγμα αυτό σχηματίζει ορθή γωνία με τον Ευβοϊκό Κόλπο, με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση».

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. «Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε», σημείωσε, και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και εμείς οι σεισμολόγοι».

Το πρωί της Τρίτης μίλησε και ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος, που ανέφερε: «Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού και δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news