facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ερχεται η «έξυπνη» κάρτα του ασφαλισμένου

Έρχεται νέο «ΑΜΚΑ» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή άλλες παροχές υγείας. Άμεσα οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να παραλάβουν μια κάρτα, η οποία θα φέρει έναν «μυστικό» αριθμό που δεν θα γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι παραλήπτες!

Ο αριθμός δεν είναι ορατός και δεν «αποκαλύπτεται» ούτε κατά τη διαδικασία συναλλαγής του ασφαλισμένου με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας. Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα. Χωρίς αυτή, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή.

Έχει προβλεφθεί μάλιστα κατά τη χρήση της κάρτας, ο αριθμός να παραμένει... αόρατος ακόμη και στην οθόνη του υπολογιστή -όταν γίνεται η σάρωση των στοιχείων- ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης όπως, για παράδειγμα, εικονικών εκτελέσεων συνταγών ή συνταγογραφήσεων εν αγνοία των ασφαλισμένων ακόμη και σε πεθαμένους. Την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα «ενεργοποιηθεί» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη σε εξέλιξη είναι και ο ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας. Ο φάκελος είναι «φορτωμένος» με όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου, τις παροχές υγείας που έλαβε και τις οποίες αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα, αλλά το «προφίλ» του ασφαλισμένου για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, τις δαπάνες που καταναλώνει και τις δομές που απευθύνεται. Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει για παράδειγμα πόσες αξονικές έκανε ο ασφαλισμένος, μέσα σε ποιο διάστημα, ποιος γιατρός συνταγογράφησε και ποιο διαγνωστικό κέντρο εκτέλεσε τη συνταγή. Ουσιαστικά ο Οργανισμός «παρακολουθεί» τη διαδρομή των δαπανών ανά ασφαλισμένο.

Εκτός από τα στοιχεία του 2014, ο Φάκελος Ασφάλισης διαθέτει στη «μνήμη» του και τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών των ασφαλισμένων για όλες τις παροχές που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασφαλισμένο του: επισκέψεις σε γιατρό, διαγνώσεις ανά ημερομηνία και πάροχο, διαγνωστικές εξετάσεις (ποιος γιατρός και πότε συνταγογράφησε, πού και πότε εκτελέσθηκαν), φάρμακα, νοσηλεία, και άλλες παροχές (διαβητολογικά υλικά, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιά όρασης κ.ά.). Σημειώνεται ότι σε αυτό τον φάκελο πρόσβαση θα έχει και ο ασφαλισμένος. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η εισαγωγή και παρακολούθηση των στοιχείων στον φάκελο ασφάλισης υγείας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος για παράδειγμα σε ενδεχόμενο «διπλών εξετάσεων» και να τις «κόβει».

Αντικατάσταση φακέλου
Στην τελική φάση του σχεδίου προβλέπεται ο φάκελος ασφάλισης υγείας να «αντικατασταθεί» από μία κάρτα ασφάλισης στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητάς του ασφαλισμένου και ένας αναγνωριστικός αριθμός, στα πρότυπα των πιστωτικών καρτών. Ο ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του χρησιμοποιεί την κάρτα, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίησή του και να ενημερώνεται αυτόματα ο φάκελος ασφάλισης υγείας για την παροχή που λαμβάνει. Αποκλειστικά μέσω της κάρτας θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί στον φάκελο ασφάλισης υγείας, ενώ η κάρτα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον ασφαλισμένο σε περιπτώσεις επείγουσας νοσηλείας. Στην περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού, οι γιατροί θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή, προηγούμενες εξετάσεις και νοσηλείες του ασφαλισμένου.

«Πάρτι» εικονικών συνταγών φαρμάκων

Συνταγογράφηση από γιατρούς, ακόμη και εν αγνοία των ασφαλισμένων

Η κάρτα επιβάλλεται, καθώς οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι οργιάζει «πάρτι» εικονικών εκτελέσεων συνταγών φαρμάκων, αλλά και συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2012 έως και σήμερα έχουν επιβληθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ πρόστιμα για παραβατική συμπεριφορά σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ύψους 2.230.518 ευρώ.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Ν.Δ. κας Ασημίνας Σκόνδρα), από το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν:

• Το 32% αφορούσε σε εικονική εκτέλεση συνταγών.

• Το 17% σε συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων και το 4% σε συνταγογράφηση σε πεθαμένους. Σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% εντοπίστηκε «συνεργασία» φαρμακοποιών - γιατρών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

• Σχεδόν δύο στις δέκα παραβάσεις αφορούσαν διάφορες «διοικητικές» παρατυπίες στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία, και σε ένα 12% βρέθηκαν σε φαρμακεία συσκευασίες φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας ή/και ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα κουτιά.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2014, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 872.057,26 ευρώ, σε 55 παρόχους. Σε 15 φαρμακεία καταλογίστηκαν 82.194,58 ευρώ για παραβατική συμπεριφορά, σε 34 γιατρούς το ποσό των 131.670,13 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες χρηματικές κυρώσεις αφορούν σε ιδιωτικές κλινικές (605.000 ευρώ) που σύμφωνα με τους ελέγχους είχαν προχωρήσει σε καταχρηστικές χρεώσεις είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε σε ασφαλισμένους. Προσωρινή διακοπή της σύμβασης επιβλήθηκε σε 38 παρόχους, κυρίως γιατρούς.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news