facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στο τραπέζι η μείωση των εισφορών με περικοπή των συντάξεων στον ΟΑΕΕ

Πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να την παρουσιάσει στην τελική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο πλαίσιο της εκ του μακρόθεν διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και με δεδομένη την αναγκαιότητα αύξησης των εσόδων του ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για την παγιοποίηση της δυνατότητας επιλογής κατάταξης σε δύο ή και τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς μέχρι σήμερα αυτό προβλέπεται ως έκτακτο μέτρο. Στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του Ταμείου από το 52% που έχει πέσει, στα επίπεδα του 2008-2009, ήτοι κοντά στο 80%. Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η σχέση του συνόλου των εισφορών προς τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι μικρότερη της μονάδας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», οι εισφορές στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μειωμένα κατά 4,76% σε σχέση με το 2012, έτος κατά το οποίο οι εισπράξεις του Ταμείου μειώθηκαν κατά 14,88%, έναντι αυτών του 2011. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μια πιθανή μείωση των εισφορών μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), θα αποτελούσε μεν «κοινωνική πολιτική» για μια επαγγελματική τάξη, αυτή των μικρομεσαίων, που επλήγη από την κρίση, δεν θα έλυνε όμως το πρόβλημα του Ταμείου. Αλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 45% των ενεργών οφειλετών ανήκει στις 3 πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες και κατά συνέπεια μπορεί να ενταχθεί ήδη, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (λήγει στο τέλος του 2014) σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Αντίστοιχα, στις 2 πρώτες κατηγορίες ανήκει το 55% των οφειλετών που βρίσκονται σε διακοπή.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου, καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών του Ταμείου θα διαδραματίσει η ανταπόκριση των ασφαλισμένων στη νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία είναι «στα μέτρα του ΟΑΕΕ». Με εξαίρεση το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου «άντεξαν» επιδεικνύοντας μια σχετική σταθερότητα στην πληρωμή των εισφορών. Μπορεί να μην κατέβαλλαν κάθε μήνα οι ίδιοι τα ποσά, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, ενώ δηλαδή «έτρεχε» η παλιά ρύθμιση, υπήρξε μια σταθερότητα στα έσοδα. Η...ισορροπία τρόμου χάλασε το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, εν αναμονή της νέας ρύθμισης, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 12,84% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2013, ενώ ενθαρρυντικά είναι σύμφωνα με την κ. Κωτίδου τα πρώτα στοιχεία του Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου ήταν 50 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η τρόικα ζητούσε άμεσα μέτρα για το Ταμείο, όπως η επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ ή η μείωση των συντάξεων που καταβάλλει το πρώην ΤΕΒΕ στους ήδη συνταξιούχους του, κατά 35%, με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η πρώτη πρόταση νομοθετήθηκε, δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ, με πολιτική απόφαση, η δεύτερη αποσύρθηκε λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news