facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Απίστευτο αλαλούμ: Το ΔΝΤ λέει ότι η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα αναβλήθηκε με αίτημα της Αθήνας - Ο Χαρδούβελης διαψεύδει το ΔΝΤ!

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα καθώς πληροφορίες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με αίτημα της τρόικας.

Η εξέλιξη αυτή είτε σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή είτε ότι η κυβέρνηση θέλει να μελετήσει τα στοιχεία που έδωσε η τρόικα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και να επανέλθει πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία που μεταδόθηκε από το Mega το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση του ΔΝΤ τονίζοντας ότι τηλεδιάσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί από κανέναν. Με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει: «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε.Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».

Συγκλίσεις

«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα». Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

«Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με στόχο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». Αυτό ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανοίγοντας παράθυρο για άρση του αδιεξόδου.

Πυρετώδεις είναι πλέον οι διεργασίες για να βρεθεί σημείο σύγκλισης με την τρόικα, μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και με την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα να είναι ανοικτή.

Χθες, παρά τον τετράωρο μαραθώνιο συζητήσεων δεν επετεύχθη συμφωνία που θα «ξεκλείδωνε» την ημερομηνια επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα καθώς αυτοί τήρησαν σκληρή στάση εμμένοντας κυρίως στο δημοσιονομικό κενό στο οποίο υπήρξε πλήρης χάσμα με το οικονομικό επιτελείο.

«Δεν έχουμε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας σε συγκεκριμένη ημερομηνία», ήταν η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντας τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αμέσως μετά τη σύσκεψη και γύρω στις 3 τα ξημερώματα: «Εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά της τρόικας η θέση για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα προσδιορίζει το κενό μεταξύ 2,6 δισ. και 3,6 δισ., ποσό που απέχει παρασάγγας από τις ελληνικές εκτιμήσεις. Ενα τέτοιο κενό προφανώς για την τρόικα σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμέν εκτίμηση θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δηλαδή μονομερώς από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις», παραπέμποντας σε διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα είναι ουσιαστικά κρίσιμο αφού οι ημερομηνίες είναι πλέον οριακές. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα, λένε οι πληροφορίες θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε επιβεβαίωση για το τι συζητήθηκε και τι συμφωνήθηκε σχετικά με τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό απλά αναφέρθηκε ότι άνοιξα όλοι οι «καυτοί» φάκελοι και αναλύθηκαν οι ελληνικές θέσεις. «Παραμένει για την ελληνική πλευρά η κρίσιμη ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας συμφωνίας ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα σήμερα, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news