facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ξεκινά η κατάθεση προσφορών για τα πετρέλαια σε Άρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι επαφές του Γιάννη Μανιάτη στις ΗΠΑ, με επίκεντρο τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονάθρακων, ενώ την ίδια ώρα “άνοιξε” ο δρόμος για την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό των τριών χερσαίων περιοχών στην Δυτική Ελλάδα.

Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ παρουσίασε το πρόγραμμα αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων στον υπουργό Ενέργειας Ερνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κάθριν Νοβίλ και την Μισέλ Πατρόν, ειδική σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού τους.

Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για την παραχώρηση δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή σχήματα έχουν διορία να καταθέσουν προσφορές την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο τριμήνου από τις 5 Νοεμβρίου, ως τις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Αρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο έχει ενδιαφερθεί από τον περασμένο Απρίλιο η ιταλική εταιρία Enel, αλλά και τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil.

Τώρα, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και η προκήρυξη στην Εφημερίδα για τις παραχωρήσεις των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Γιάννης Μανιάτης πρόσφατα ανέφερε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών, μεσαίων και μεγάλων, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ο επικείμενος διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετίας, θα δώσει 5 δισ. στο Δημόσιο. Οι κολοσσοί Exxon Mobil, Total και BP φέρεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα Ιόνιο και Κρήτη, καθώς έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα.

'Εντονη είναι η φημολογία και για τον βρετανο-ολλανδικό κολοσσό Shell, αλλά και για τη νορβηγική Statoil και τη ρωσική Gazprom Νeft. Στο προσκήνιο είναι και δύο αμερικανικές με έδρα το Τέξας την Anadarko Oil με δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία και ΗΠΑ και τη Marathon Oil.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση: 1. την οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος, 2. την αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος, 3. την αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους, 4. την ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση, 5. την κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων, 6. την εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου, 7. την ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας, 8. την έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news