facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μεγαλύτερες απ'ό,τι υπολογιζόταν, οι ζημιές από το σεισμό-Επιτακτική ανάγκη η κήρυξη της περιοχής ως σεισμόπληκτης

Αρκετά μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, φαίνεται πως είναι οι ζημιές σε κτίσματα σε όλη την Αιγιάλεια μετά το σεισμό 4,9 R που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως πολυώροφες πολυκατοικίες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί είτε στο σύνολό τους, είτε κάποια διαμερίσματά τους, με "κίτρινο" χρώμα, που σημαίνει πως φέρουν ελαφριές βλάβες αλλά κρίνονται προσωρινά ακατοίκητες, μέχρι να αποφανθούν τα συνεργεία του δευτεροβάθμιου ελέγχου. Ήδη αρκετές οικογένειες που είχαν μισθώσει "κίτρινα" διαμερίσματα, βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης νέας στέγης μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους, ενώ ώρα με την ώρα αποκαλύπτονται νέες ζημιές σε πολυάριθμα κτίρια.

Από το πρωί της Δευτέρας, τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας όσο και το νεοσύστατο συντονιστικό γραφείο του ΤΑΣ Αχαΐας που στεγάζεται στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου "Αλέκος Μέγαρης" (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου δέχτηκαν νέες αιτήσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των κτισμάτων που χρήζουν ελέγχου σε περίπου 500. Οι αρχές καλούν οποιονδήποτε έχει στο σπίτι του εμφανείς ρωγμές σε τοιχοποιία ή κολώνες, να μη διστάσει να ενημερώσει ώστε να περάσει ένα από τα συνεργεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για έλεγχο και να διαπιστώσει την καταλληλότητά του.

Από πλευράς του, ο Δήμος Αιγιαλείας ζώντας το "έργο" ξανά 19 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995 (ευτυχώς τώρα δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματίας) διεκδικεί την κήρυξη της περιοχής σε σεισμόπληκτη, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών με χρηματοδότηση από κρατικά κονδύλια. Ενθαρρυντικές προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος εμφανίστηκε σε δηλώσει του ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτος Σιμόπουλος. Αναμένεται βεβαίως η ολοκλήρωση των ελέγχων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα και ακολούθως το αίτημα να προωθηθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο προς έγκριση. Πάντως, τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δια των επικεφαλής κ.κ. Κατσιφάρα και Διδασκάλου αντίστοιχα, έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη στήριξή τους κι έτσι, υπάρχουν ελπίδες για κήρυξη του συνόλου της Αιγιάλειας σε σεισμόπληκτη ζώνη, κάτι που σημαίνει οικονομική ανακούφιση για δεκάδες νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.



filodimos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news