facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης σε ένστολους και δημόσιους υπαλλήλους

Αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή την Τρίτη. Πόσα χρόνια ασφάλισης κερδίζουν οι ένστολοι. Πως μπορούν να εξαγοράσουν έως και 5 χρόνια άδειας άνευ αποδοχών, οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και τι αλλάζει στην ασφάλιση των εμποροβιοτεχνών.

Ρυθμίσεις - δώρα σε στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους αλλά και ελεύθερος επαγγελματίες και τραπεζοϋπαλλήλους περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στη Βουλή.

Πρόκειται για μια σειρά διατάξεων που θυμίζουν προεκλογική περίοδο, ρυθμίζουν ασφαλιστικά θέματα κυρίως για ένστολους, εργαζόμενους του υπουργείου Εξωτερικών και λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, με κυριότερη αυτήν που αλλάζει προς το καλύτερο, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης των ασφαλισμένων από το 1990 και μετά ενστόλων, που ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Συγκεκριμένα, οι ένστολοι από την 1-1-2015 θα έπρεπε για να συνταξιοδοτηθούν να έχουν συμπληρώσει, πραγματικά και πλασματικά, 40 έτη ασφάλισης, ή το 60ο έτος της ηλικίας τους. Με τη νέα ρύθμιση μπορούν και όσοι θεμελιώνουν μετά την 1-1-2015 να συνταξιοδοτηθούν με επιβάρυνση 1,5 έτος παραμονής, όπως δηλαδή γινόταν με όσους θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014. Για παράδειγμα, στρατιωτικός που συμπληρώνει το 2015 τα απαραίτητα 24,5 έτη ασφάλισης (πραγματικής) θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 32 έτη συνολικά (με την πλασματική 5ετία) χωρίς όριο ηλικίας. Ο εν λόγω στρατιωτικός χωρίς την αλλαγή θα μπορούσε να φύγει με συνολικά 40 έτη χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 του. Κατά συνέπεια κερδίζει 8 χρόνια.

Επιπλέον χορηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας η δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματικά 5 χρόνια ασφάλισης. Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ το μήνα. Μέχρι σήμερα, τέτοια δυνατότητα είχαν μόνο όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριο, μάχιμες θέσεις κλπ.

Με άλλο άρθρο του σχεδίου νόμου, επιστρέφεται στους οπλίτες 5ετούς υποχρέωσης η διπλή εισφορά που είχαν καταβάλει την εν λόγω περίοδο για επικουρική ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ μιας και τους γίνονταν ήδη κρατήσεις για το ΜΤΠΥ, ενώ σε άλλο σημείο επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ως γονείς αναπήρου τέκνου στους πολιτικούς υπαλλήλους. Για την εν λόγω σύνταξη απαιτείται γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ) που να πιστοποιεί ότι το τέκνο είναι ανίκανο προς εργασία και έχει 67% αναπηρία.

Για τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους, περιλαμβάνεται επίσης, σειρά θετικών διατάξεων, όπως η δυνατότητα αναγνώρισης ως πλασματική ασφάλιση, της άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα τόσο σε στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν την 1-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη για την περίπτωσή τους ασφαλιστική λύση.

Υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται μισθολογικά με τους διπλωματικούς υπαλλήλους και ενσωματώνεται στο συντάξιμο μισθό τους η πάγια αποζημίωση που λαμβάνουν με τις αποδοχές τους, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στο συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στην Eurobank – Ergasias, παρέχοντάς τους το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου.

Τέλος, αναφορικά με το δημόσιο, στο σχέδιο νόμου υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις της ΑΣΥΕ αποκτούν την ίδια δύναμη με εκείνες του ΚΕΠΑ βάζοντας τέρμα στην ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων συνταξιούχων αναπηρίας.

Στις διατάξεις του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ άλλων καθιερώνεται διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, θεσμοθετείται το «Σύστημα Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων», με τις λεπτομέρειες να αφήνονται στην έκδοση υπουργικής απόφασης, ενώ αναγνωρίζεται ότι σε περίπτωση έμμεσης υλοποίησης του λοκ-άουτ από τους εργοδότες, βάσει του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα, οι εισφορές παρακρατούνται βάσει των μισθών υπερημερίας που θα ορίσει το δικαστήριο.

Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνεται η δυνατότητα παράτασης έως τις 31/12/2016 η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης.

***Αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου εδώ

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news