facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Αντιδράσεις τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τις ελληνικές τράπεζες για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Alpha Bank κ. Β. Ράπανου στη γενική συνέλευση της τράπεζας, που τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές. Μόλις προχθές υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της ΕΤΕ σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας έλεγαν ότι για την τράπεζα δεν υπάρχει καν η συζήτηση για «κούρεμα» έως 50% των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, ενώ υπογράμμισαν πως το νομοθέτημα ενθάρρυνε τη στάση πληρωμών, κυρίως στο κομμάτι της λιανικής.

Η τραπεζική αντίδραση αφορά τόσο στις πρόσφατες δηλώσεις του τ. υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και νύν υπουργού Αμυνας, όσο και σε κάποιες από τις ρυθμίσεις που αφορούν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή είχε κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο ρύθμισης και των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων με τη χρήση της πρακτικής balloon payment, η οποία περιλαμβάνεται στον κώδικα δεοντολογίας. Η πρακτική αυτή προβλέπει τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα με βάση και την πτώση των αντικειμενικών αξιών.

Το κομμάτι της υποχώρησης των τιμών θα παγώνει το αντίστοιχο τμήμα του δανείου, του οποίου οι όροι πληρωμής θα επανεξετάζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ,όπως είχε πει προ εβδομάδας ο κ. Δένδιας.

Οι δηλώσεις αυτές πάντως είχαν κακό αντίκτυπο, όπως όλα δείχνουν, στην τραπεζική αγορά, αφού οδήγησαν ακόμη και δανειολήπτες που βρίσκονται σε ρύθμιση να προβαίνουν σε άτυπη ανακοπή της ρύθμισης αυτής αναμένοντας εξελίξεις. Οπως όμως όλα δείχνουν, κριτική ασκείται από τις τράπεζες και σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Είναι φανερό πως οι τραπεζίτες κρίνουν ως πολιτικές και δύσκολα εφαρμόσιμες παρόμοιες ρυθμίσεις, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στα μεγέθη τους.

Κερδοφορία
Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη των κεφαλαίων και, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσουν σταδιακά και τη μάχη της κερδοφορίας. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων Εθνικής και Alpha Bank οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Οι τράπεζες, καθώς επανέρχονται στην κερδοφορία, επανασχεδιάζουν και πάντως συζητούν για πρώτη φορά τη διανομή μερίσματος μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές στελέχη της διοίκησης της ΕΤΕ θέτουν το θέμα της διανομής μερίσματος, επισημαίνοντας πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τον επόπτη της τράπεζας.

Στο 1,176 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου για την Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank που παρουσίασε κέρδη μετά τους φόρους 110,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο αναμένεται να αντλήσει περίπου 510 εκατ. δολάρια από την τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων. Ανάδοχος της συναλλαγής που «πακετάρει» 35 ξεχωριστά ναυτιλιακά δάνεια έχει αναλάβει η Citigroup. Πηγή της Alpha δήλωνε στο Reuters ότι «οι τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος της Alpha. Είναι εργαλείο για διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας».

Εθνική, Alpha, Eurobank
Ενταξη στον αναβαλλόμενο φόρο

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει «πλεόνασμα κεφαλαίων» ακόμα και με το ακραίο σενάριο των stress tests, χωρίς μάλιστα το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ καταγράφει οργανική κερδοφορία για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια του υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου. Η τράπεζα αποφάσισε την ένταξή της στον αναβαλλόμενο φόρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank κ. Μαντζούνη και του προέδρου της τράπεζας κ. Ράπανου. Ο όμιλος της Alpha Bank θα χρησιμοποιήσει το όφελος από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, μόνο εάν υπάρξουν ζημίες.

Ωστόσο η ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα κεφαλαιακά stress tests της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις ήδη θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας, αποδεικνύει ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί το συγκεκριμένο κεφαλαιακό μαξιλάρι. Το σώμα των μετόχων της Eurobank ενέκρινε τη χρήση του οφέλους από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, αυτός δημιουργεί μαξιλάρι 1,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 318 μονάδες βάσης. Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Θωμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 25 Νοεμβρίου.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news