facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Γιλντίζ: Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου οι έρευνες του «Μπαρμπαρός»

- Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν
- Αξιώνει μείωση της έντασης και συνέχιση των διαπραγματεύσεων
- Έρχεται στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον
- Το Κυπριακό στις επαφές Μπάιντεν - Νταβούτογλου
- Ολοκληρώνονται οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δηλώνει ο Γιλντίζ

Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχίζει τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό πως στις 25-27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον.

Στη βαλίτσα του θα έχει ασφαλώς το Κυπριακό, τις εξελίξεις γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις και την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και τις άλλες εξελίξεις στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Λίντινγκτον θα συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, σε πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού, που θα βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού την Τετάρτη, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν θα ολοκληρώσει όμως τις επαφές του με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Έρογλου.

Μπάιντεν: Συμφέρον της Τουρκίας και των ΗΠΑ η λύση του Κυπριακού

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Χαμπέρ Τούρκ», στην οποία ανέφερε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να στηρίξει με κάθε τρόπο μια διαδικασία την οποία θα εγκρίνουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές, δηλώνοντας πως καθήκον όλων είναι να μειωθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Όπως είπε μάλιστα, «μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα συμβάλει στην ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Στάθηκε επίσης στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, το οποίο, όπως δήλωσε, είναι μια σημαντική αρχή και οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις εργασίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο κ. Μπάιντεν έριξε το γάντι στον κυπριακό λαό, καθώς, όπως είπε, είναι αυτός «που θα κάνει τα δύσκολα βήματα, τα οποία θα φέρουν την πραγματική λύση».

Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Μέσο επαφής κι όχι έντασης οι έρευνες του «Μπαρμπαρός»

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι έρευνες του σεισμογραφικού τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Μιλώντας στη σύνοδο του 6ου Ατλαντικού Συμβουλίου Ενέργειας και Οικονομίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρέπει να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα 2,700 χιλιομέτρων. «Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σοβαρά αρνητικές θα πρέπει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να τις ολοκληρώσουμε. Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας κανονικά», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα συνεχιστούν δισδιάστατες έρευνες στην περιοχή, την οποία έχουν ονομάσει «Άλσαντζακ 2- Μπλοκ Β» και στη συνέχεια θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες.

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κράτος δικαίου», είπε ο Τούρκος Υπουργός και υποστήριξε ότι αυτές οι εργασίες έγιναν σε μια περιοχή που ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του. Ο Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε ότι οι σεισμικές εργασίες που διεξάγουν εκεί δεν πρέπει να αξιολογούνται ως μέσο έντασης αλλά μόνο ως μέσο επαφής.

Νταβούτογλου: Το Κυπριακό στις συζητήσεις με τον Τζο Μπάιντεν

Μαθήματα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου πρέπει να πάρει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ο ίδιος δήλωσε αυτοσαρκαζόμενος επειδή - όπως είπε - την τελευταία φορά που τον είδε ήταν Υπουργός Εξωτερικών και τώρα πέρασε σε πιο ψηλό πόστο, αντίθετα με τον ίδιο που παραμένει αντιπρόεδρος. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι θα συζητήσουν και το Κυπριακό.

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ και αμέσως πήγε στο γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη όπου παρακάθισαν σε δείπνο.

Πριν το δείπνο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι γνωρίζονται με τον Αχμέτ Νταβούτογλου εδώ και πολύ καιρό και είναι φίλοι. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Τουρκία η οποία είναι και φίλη χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Θυμάμαι την κοινή μας δράση στη Βοσνία και το Κόσοβο. Συνεργαστήκαμε σε πολλά και δύσκολα ζητήματα. Η στρατιωτική μας συνεργασία είναι πολύ ισχυρή και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ανέφερε ακόμη ότι την τελευταία φορά που είδε τον Τούρκο Πρωθυπουργό ήταν Υπουργός Εξωτερικών. «Ο ίδιος πέρασε σε ένα πιο ψηλό πόστο αλλά εγώ είμαι ακόμη αντιπρόεδρος. Πρέπει να πάρω μαθήματα από αυτόν», είπε ο Τζο Μπάιντεν και έκανε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να γελάσει.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη Μπάιντεν. «Οι δύο χώρες έχουν μεγάλη παράδοση. Μαζί δούλεψαν για τη λύση κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, την κρίση στη Βοσνία και το Κόσοβο, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την οικονομική κρίση του 2008. Τώρα προσπαθούμε να λύσουμε τις κρίσεις με κοινή προσέγγιση σε πολλές περιοχές στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σημαντικοί παράγοντες για τη λύση αυτών των κρίσεων. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε στενές επαφές και συνεργαζόμαστε στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΣΙΛ στη Συρία και το Ιράκ καθώς και στο θέμα των εγκλημάτων του συριακού καθεστώτος. Ο Πρόεδρός μας είχε σημαντικές συνομιλίες με τον κύριο Ομπάμα στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Την περασμένη βδομάδα είχα κι εγώ τη δυνατότητα να διαβουλευτώ με τον κύριο Ομπάμα στη σύνοδο των G20. Στο μεταξύ οι μυστικές δυνάμεις ασφαλείας μας, οι διπλωμάτες και στρατιωτικοί μας είχαν εντατικές επαφές τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη του κυρίου Μπάιντεν προσφέρει ένα επίπεδο για πολύ πιο περιεκτικές διαβουλεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση. Γι' αυτό και τον ευχαριστώ για την επίσκεψή του αυτή την περίοδο», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι επιπλέον θα συζητήσουν και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι οποίες είχαν πάρει ώθηση με την επίσκεψή Μπάιντεν στο νησί. «Όταν η ηγεσία της Τουρκίας και των ΗΠΑ συναντούνται ποτέ δεν τελειώνουν τα θέματα και ο χρόνος δεν φτάνει», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news