facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Γιατί ο Σόιμπλε χτυπάει αλύπητα την Ελλάδα

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χτυπά την Ελλάδα κάτω από τη ζώνη και επιμένει στην πιο σκληρή γραμμή για τη χώρα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραμονή στο Μνημόνιο και πυροδότηση ανεξέλεγκτων πολιτικών αντιδράσεων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπήκε ξανά δυνατά στο παιχνίδι, απαιτώντας πειθαρχία από τους Ελληνες.

Ουδείς από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους μπορούσε να ερμηνεύσει τη στάση που τηρούσε το τελευταίο διάστημα ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μια στάση αναμονής. Ωσπου όταν οι αγορές έδειξαν, τον Οκτώβριο, τη νευρικότητα που τους προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε επέστρεψε, ζητώντας με τον γνωστό του τρόπο πειθαρχία και θέλοντας να επιβάλει σκληρούς όρους.

Οσοι έχουν γνώση επιμένουν: Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι δευτερεύων σε σχέση με αυτόν του Σόιμπλε...

Δεν έκρυβε άλλωστε αυτές του τις προθέσεις σε συνομιλίες του με ξένους επενδυτές, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Τώρα όλα δείχνουν πως ο Σόιμπλε είναι ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της «σκληρής γραμμής» που υιοθετείται απέναντι στην Ελλάδα ενόψει και του κρίσιμου ραντεβού στο Παρίσι.

Ενώ οι συσχετισμοί δείχνουν πως αυτή τη φορά τον ρόλο του κακού τον παίζει το ΔΝΤ, διεκδικώντας μέσω της παρέμβασης στην Ελλάδα ρόλο και λόγο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» λένε πως το Βερολίνο και δη ο Σόιμπλε βρίσκονται πίσω από την αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Οσοι έχουν γνώση επιμένουν: Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι δευτερεύων σε σχέση με αυτόν του Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει να ζητά εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος - κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση, που δεν αντέχει πολιτικά αυτή τη στιγμή παράταση του Μνημονίου.

Τυχόν παραμονή στο Μνημόνιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, γεγονός που σίγουρα θα φέρει θύελλα αντιδράσεων και θα απειλήσει τους ούτως ή άλλως εύθραυστους συσχετισμούς, τα αγωνιώδη μαθηματικά της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.

Είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε παίρνει και πάλι το πάνω χέρι, μειώνοντας την παρεμβατικότητα του φίλα προσκείμενου στην Ελλάδα Γιούνκερ. Το βλέμμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στρέφεται ξανά στην Ανγκελα Μέρκελ, όπως είχε συμβεί και με το PSI.

Να δοθεί στην Κομισιόν δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε, με συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», επιχειρηματολόγησε ο Σόιμπλε, υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, με συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα τέτοιο δικαίωμα βέτο στην προσεχή σύνοδό τους, τον Δεκέμβριο, είπε ακόμη ο Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πως αυτό θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις».

«Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», συνέχισε ο Σόιμπλε εξηγώντας τη θέση του. «Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να επιδείξουμε ότι επιθυμούμε να πάμε πιο μακριά στην πορεία προς μια δημοσιονομική ένωση», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, το οποίο προβλέπει ένα δημόσιο έλλειμμα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το όριο το οποίο έχει θέσει η ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, επέκρινε με σφοδρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα δημοσιονομικά της μεγέθη, κάνοντας λόγο για μια χώρα που «εμφανίζει ελλείμματα καθ' υποτροπή» και καλώντας τις Βρυξέλλες να την αντιμετωπίσουν με «αυστηρότητα».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news