facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκτπώσεις

Απελευθερώνονται πλήρως οι προσφορές στο λιανικό εμπόριο

Προσφορές όλο τον χρόνο, ακόμη και μία ημέρα πριν από την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων, θα μπορούν να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς μάλιστα να υποχρεούνται σε αναγγελία αυτών στο υπουργείο Ανάπτυξης και στους οικείους εμπορικούς συλλόγους. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτου που τιτλοφορείται «Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες» και τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Η απόφαση αυτή -όπως και στην περίπτωση των Κυριακών- μετατρέπεται σε πεδίο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, ενώ ανοίγει ένα ακόμη «μέτωπο» μεταξύ του ΥΠΑΑΝ και των μικρομεσαίων εμπόρων, καθώς και των καταναλωτικών οργανώσεων.

«Αυτή τη φορά με μια μονοκοντυλιά, αποδεσμεύεται η πλήρης ασυδοσία όσων επιδιώκουν το κέρδος όχι με θεμιτούς όρους αλλά παραπλανώντας τους καταναλωτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Μωραΐτης, χαρακτηρίζοντας την υπουργική απόφαση «φθηνό τρυκ για υπανάπτυκτες χώρες». Το ΠΑΣΟΚ καθώς και οι ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλουν ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής επικεφαλής της οποίας ήταν, με απόφαση του Γ. Γιακουμάτου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός και άλλα τελικά περιλαμβάνει ο κώδικας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιακουμάτος δεν αρνήθηκε ότι τα κείμενα είναι διαφορετικά, υποστήριξε ωστόσο ότι τα όσα αναφέρουν οι παραπάνω ως συμφωνηθέντα είναι αυτά που είχαν συμφωνηθεί με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό και όχι με τον ίδιο!

Οι υπόλοιπες βασικές αλλαγές που επέρχονται με την υπουργική απόφαση είναι οι ακόλουθες:

• Δεν τίθεται περιορισμός ημερών στις προσφορές. Μέχρι σήμερα οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τις δέκα συνεχόμενες ημέρες.

• Ορίζεται πλέον με σαφή τρόπο ποια είναι τα καταστήματα stock ή outlet. Ως τέτοια λοιπόν χαρακτηρίζονται τα καταστήματα που πωλούν αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων, παλαιάς μόδας, καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών, παλαιών εμπορικών σειρών κ.ά. Επιπλέον, τα καταστήματα stock επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα και ελαττωματικά προϊόντα. Εκτός από την τιμή του προϊόντος, στα πωλούμενα είδη στα καταστήματα αυτά θα πρέπει να αναγράφουν και σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκουν. Σε περίπτωση πώλησης ελαττωματικού προϊόντος, τότε θα πρέπει να σημειώνεται το ελάττωμα με σαφή τρόπο πάνω στο προϊόν.

• Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπως λέγεται πλέον μετά την ενοποίηση, θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο καταγγελιών. Οι καταναλωτές θα μπορούν να καταχωρούν την καταγγελία τους, επώνυμα ή ανώνυμα, στην ιστοσελίδα www.1520.gov.gr.

Αυτοδικαίως με την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης παύουν να ισχύουν και δύο συγκεκριμένοι περιορισμοί που αφορούν τις προωθητικές ενέργειες σε είδη σούπερ μάρκετ: πρώτον, ανόμοιο δώρο που διατίθεται με προϊόν (π.χ. απορρυπαντικό με δώρο σφουγγάρι) μπορεί πλέον να έχει μεγαλύτερη αξία από το προϊόν και δεύτερον, θα επιτρέπονται οι προωθητικές ενέργειες προϊόντων ακόμη και εάν έχει αυξηθεί η τιμή τους δύο μήνες πριν από την έναρξη της προωθητικής ενέργειας.

Με νόμο η λειτουργία τις Κυριακές

Με νόμο προτίθεται το υπουργείο Ανάπτυξης να θεσπίσει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε ορισμένες περιοχές, εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει το παραπάνω σε δέκα περιοχές της χώρας. Αυτό ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού των περιοχών που θα αφορά το πιλοτικό μέτρο, καθώς και αλλαγή του χώρου που οριοθετείται σήμερα, με βάση το προεδρικό διάταγμα 13/1979, ως ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Γιακουμάτος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά το ΥΠΑΑΝ θα κερδίσει τη μάχη της Κυριακής στο ΣτΕ και δήλωσε φανατικός υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news