facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Επισπεύδει την οριοθέτηση των ΑΟΖ η τριμερής του Καΐρου

ΚΑΪΡΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την «ταχεία προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» αποφάσισαν στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Ελ Σίσι.

Στην «Κοινή Διακήρυξη του Καΐρου» οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την καθολική ισχύ της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν το ταχύτερο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Ο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Μετά την τριμερή συνάντηση, ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια πολυσήμαντη στρατηγική συνεργασία, έδωσε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση του αερίου, την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανεφοδιασμό όλης της ΕΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη τερματισμού των «απαράδεκτων προκλήσεων» της Τουρκίας.

«Ήταν μια συνάντηση που την χρωστούσαμε και οι τρεις μας στην ιστορία», είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση μιας πανάρχαιας φιλίας, υπογράμμισε τη σημασία της Αιγύπτου ως ηγέτιδας δύναμης του Αραβικού Κόσμου και υποσχέθηκε πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα δράσουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου στην Ε.Ε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη διακήρυξη του Καΐρου «σημείο αναφοράς», τονίζοντας με έμφαση ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και, υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής που μοιράζονται «το κοινό μας όραμα» να συμμετάσχουν και σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και επέκρινε την Άγκυρα για την είσοδο τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονταν στην πιο ουσιαστική φάση τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στη συμβολή της Αθήνας και της Λευκωσίας για τη σύσφιξη των σχέσεων του Καΐρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news