facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΕΣ προς Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα: Μόνη λύση για εσάς το αίτημα για πολιτικό άσυλο

Να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου διαμηνύει στους Σύρους πρόσφυγες που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους στο Σύνταγμα το υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής με ενημερωτικό κείμενο που τους μοίρασε το πρωί της Πέμπτης.

Στο κείμενο του υπουργείου εξηγείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα γιατί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες δύνανται να υποβάλλουν αίτημα μόνον στην Ελλάδα που αποτελεί πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια στο κείμενο τονίζεται ότι με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα από το ελληνικό κράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για τρεις μήνες ανά εξάμηνο σε άλλο κράτος της Ε.Ε.

Για όσους έχουν συγγενείς α' βαθμού σε άλλο κράτος της Ε.Ε., υπάρχει η δυνατότητα της οικογενειακής επανένωσης και μόνιμης εγκατάστασής τους στη χώρα όπου διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.

Τη διαδικασία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Υπηρεσία Ασύλου, της οποίας είναι αρμοδιότητα.



Σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για παροχή στέγης (δικαίωμα που έλκουν από το διεθνώς κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων), τονίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία». Και προστίθεται ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».

Όσον αφορά στο καίριο θέμα της εργασίας, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η αίτηση για πολιτικό άσυλο προκειμένου να λάβουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας.

Και προστίθεται: «Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».

Σημειώνεται σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες δεν θέλουν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα αλλά σε άλλο κράτος, είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα τους παρέχει δικαίωμα νόμιμης εργασίας μόνο στην Ελλάδα, κάτι που οι ίδιοι θα ήθελαν να αποφύγουν, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Γι αυτό και τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν σε πρεσβείες των χωρών, στις οποίες επιδιώκουν να μετοικήσουν (χώρες προτίμησής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία), από τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημά τους για απευθείας μετάβαση στις χώρες αυτές.

Τέλος το επίσημο ενημερωτικό κείμενο της Γ. Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής καταλήγει απευθυνόμενο στους Σύρους πρόσφυγες:

«Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε το μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλετε αίτηση για άσυλο».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news