facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η Ελλάδα διώχνει τις επενδύσεις και στην Υγεία

Η Ελλάδα διώχνει τις επενδύσεις... και στο χώρο της υγείας. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και χρόνια, είναι η προσέλκυση επενδύσεων γενικότερα και ειδικότερα στο κομμάτι της Έρευνας και Ανάπτυξης, στις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες αλλά και σε νέα καινοτόμα φάρμακα.

Το φλέγον ζήτημα της προώθησης της καινοτομίας στον τομέα της υγείας συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα στην ημερίδα για την πρώτη παρουσίαση του νέου think tank Prix Gallien τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και στο συνέδριο Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία ΙΙ, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 29 Οκτώβρη.

Ο επ. καθηγητής Κ. Σουλιώτης υπήρξε κατηγορηματικός: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έρευνες στην Ελλάδα. Αποτρέπουμε τις εταιρείες από το να επενδύουν στην Ελλάδα».

Εκπρόσωποι της αγοράς και πολιτικοί παράγοντες κάνουν πράγματι λόγο για απουσία σχεδιασμού αναφορικά με το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα. Και ενώ όπως τονίζουν, στόχος θα έπρεπε να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προώθηση της καινοτομίας, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της, υπάρχει σαφής έλλειψη προσανατολισμού.

Τα στοιχεία, άλλωστε, είναι ενδεικτικά. Η Ελλάδα το 2012 ήρθε στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ των 27, σε αναλογία δαπανών για Ε&Α προς ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας, οι οικονομολόγοι της υγείας έχουν πολλές φορές επισημάνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων στην κλινική έρευνα από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Εντούτοις, το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρά τις όποιες βελτιώσεις, εξακολουθεί να παραμένει γραφειοκρατικό και ως εκ τούτου χρονοβόρο. Ο χρόνος, όμως, είναι χρήμα και η ταχύτητα στόχος για τις εταιρείες που επενδύουν σε ιατρικές τεχνολογίες και θεραπείες στην αιχμή της καινοτομίας. Οι οικονομολόγοι της υγείας, μάλιστα αναμένουν ότι, αν βελτιωθεί άμεσα ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση διεξαγωγής κλινικών μελετών, τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία θα υπερδιπλασιαστούν.

Όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι, η καινοτομία στην καθημερινή ιατρική πρακτική δεν συνίσταται μόνο στα οφέλη για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε κάποια κλινική έρευνα –τα οποία είναι σαφώς πολύ σημαντικά- αλλά και στην υιοθέτηση από το ΕΣΥ σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών και θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά την εισαγωγή και αποζημίωση από την κοινωνική ασφάλιση νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Είναι γνωστό, άλλωστε, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι ότι κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και παράλληλα το σύστημα υγείας εξοικονομεί πόρους από την αποφυγή άσκοπων θεραπειών, τη μείωση του χρόνου νοσηλείας κλπ.

Η ασκούμενη πολιτική υγείας στην Ελλάδα στη βάση της συνεχούς συμπίεσης του κόστους έχει πλέον φτάσει στα όριά της ανορθολογικότητας, διαμηνύουν οι ειδικοί του χώρου. Αν δεν ακολουθηθούν σύγχρονες δοκιμασμένες πολιτικές, οι οποίες θα στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, σύντομα το σύστημα θα σταματήσει να αποδίδει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αγκυλώσεωνκαι της γραφειοκρατίας είναι το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων. Νέα φάρμακα εισάγονται με το σταγονόμετρο, ενώ τα λάθη στην τιμολόγησή τους διορθώνονται μερικώς, κατ' επιλογή και όταν επισημανθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εις βάρος φυσικά των ίδιων των ασθενών, αλλά και της βιομηχανίας.

Ιατροί, οικονομολόγοι της υγείας και φαρμακευτική βιομηχανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τις παρεμβάσεις τους.

onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news