facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πανηγύρια στα κατεχόμενα για το ψευδοκράτος και διεκδικήσεις επί των υδρογονανθράκων

Οι παράνομες και ανεδαφικές αξιώσεις σημάδεψαν τις ομιλίες που απηύθυναν αξιωματούχοι της Τουρκίας και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στα πανηγύρια που στήθηκαν στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Κοινό σημείο οι μόνιμες πλέον διεκδικήσεις επί των υδρογονανθράκων.

Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση οργάνωσαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, για τα 31 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, και φέτος στην παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, ενώ στα κατεχόμενα βρίσκεται και ο στρατιωτικός διοικητής της στρατιάς Αιγαίου στρατηγός Γκαλίπ Μεντί.

Οι εκπρόσωποι της Άγκυρας βρήκαν και φέτος ευκαιρία να επιδοθούν σε προκλητικές και απαράδεχτες διακηρύξεις περί πολιτικής ισότητας των δήθεν δύο λαών της Κύπρου, ενώ ο Μπουλέντ Αρίτς άπλωσε εκ νέου χέρι και στο φυσικό αέριο αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που έγιναν, όπως είπε, αιτία διακοπή των συνομιλιών:

"Η Ελληνοκυπριακή πλευρά εύχομαι να αφήσει τον κακό δρόμο των γεωτρήσεων, και να δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση για ένα νέο συνεταιρισμό, επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, χώρα επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο λαών".

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στην ομιλία του επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την στασιμότητα στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι κατέθεσε μαξιμαλιστικές θέσεις για όλες τις πτυχές του προβλήματος:

"Απευθύνω έκκληση προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να θέτει οποιουσδήποτε όρους. Εισηγούμαι όπως τερματιστούν όλες οι εργασίες για τους υδρογονάνθρακες, και αφού εξευρεθεί λύση το θέμα του φυσικού αερίου να τεθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο".

Εθνική υπόθεση για την Τουρκία είναι το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, και υποστήριξε πως η Τουρκία πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για λύση αλλά αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί, λόγω της στάσης που, όπως υποστήριξε, τηρούν οι Ελληνοκύπριοι.



Νωρίτερα.
Με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες πανηγύρισαν οι Τούρκοι για το ψευδοκράτος

Η Τουρκία "ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο λαών", δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Αριντς, προσθέτοντας πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο κ. Αριντς μιλούσε κατά τους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την 31η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους, κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Από τουρκικής πλευράς παρίσταντο επίσης ο  Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Φαχρί Κασιργκά.

Ο κ. Αριντς σημείωσε ότι η Τουρκία πάντα θα παράσχει βοήθεια στους Τ/κ ενδυναμώνοντας το ψευδοκράτος, και σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες της μιας πλευράς.

Είπε ότι “η ε/κ πλευρά άρχισε γεωτρήσεις ενώ ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ) Αϊντα διοριζόταν με στόχο την επίτευξη λύσης”, προσθέτοντας ότι εύχεται η ε/κ πλευρά να αφήσει τον “κακό δρόμο” και να δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση "για ένα νέο συνεταιρισμό", επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης.

Αναφερόμενος στην οικονομία του ψευδοκράτους, επεσήμανε ότι ο τομέας του τουρισμού καθώς και εκείνος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Από την πλευρά του, ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε ότι πήρε πολύ χρόνο να έρθουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα στάδιο πάρε-δώσε λόγω της συμπεριφοράς της ε/κ πλευράς, που όπως σημείωσε, πάντα παρουσίαζε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς όπως για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και τις μόνιμες παρεκκλίσεις  ήταν εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και πως η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. Ανέφερε πως η τ/κ πλευρά είναι ενοχλημένη από τη στάση της ε/κ πλευράς για τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε σχέση με το θέμα του εδαφικού, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε κάποιο χάρτη, ενώ όπως σημείωσε η ε/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι ονόματα τοποθεσιών και ποσοστά.

Έκανε έκκληση στην ε/κ πλευρά να να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να θέτει οποιουσδήποτε όρους.

Εισηγήθηκε όπως τερματιστούν όλες οι εργασίες για τους υδρογονάνθρακες, και αφού εξευρεθεί λύση το θέμα του φυσικού αερίου να τεθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Γιλντίζ: Οι εργασίες του Μπαρμπαρός γίνονται για ολόκληρη την Κύπρο 

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε πως οι εργασίες του Μπαρμπαρός στην ανατολική Μεσόγειο γίνονται για ολόκληρη την Κύπρο "είτε βρεθούν (οι υδρογονάνθρακες) στο βορρά, είτε στον νότο, είτε στην ΑΟΖ που έχει αναγνωριστεί, είτε που δεν έχει αναγνωριστεί".

Γι' αυτό και το σεισμογραφικό μας Μπαρμπαρός συνεχίζει αυτές τις εργασίες μέσα στη δική του περιοχή. Και πάλι είναι μια εργασία που γίνεται για ολόκληρη την Κύπρο", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι γι' αυτό τον λόγο "το βλέπουν ως μια θετική εργασία η οποία στηρίζει την πολιτική σταθερότητα και την ενισχύει. Δεν το βρίσκουμε σωστό να μετατραπεί αυτό σε κρίση", πρόσθεσε.

ant1iwo

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news